FIA Formula 1'de Tek Yakıt Tedarikçisi İstiyor

yazar:

kategori:

Daha önce Bridgestone olmak üzere Pirelli bir süredir serinin tek lastik tedarikçisiydi.

FIA bu sistemi diğer alanlara da taşımak istiyor ve tüm takımları aynı yakıt ve yağ tedarikçisini kullanmaya zorlayacak.

Takımlar şu an istedikleri üreticiden yağ ve yakıtı tedarik edebiliyorlar ve seçtikleri firma ile de sponsorluk anlaşması imzalayabiliyorlar.

Red Bull Total, Ferrari Shell, McLaren Mobil 1, Mercedes Petronas, Williams PDVSA ve Toro Rosso ise Cepsa ile çalışıyor.

2014 sonunda yürürlüğe girmesi planlanan uygulamada tedarikçiler ihale sistemiyle belirlenecek.


Yorumlar

  1. arkadaşlar ve admin ferrari tasarım direktörü pat fry e mail veya ulaşılacak hesabını bilen varmı yazabilir mi

  2. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    keşke hızada yansıyan gelişim olsa ,bazı pistlerde hala v10 motoların rekoru var, çoğu pist değişti gerçi, bende seyir zevki olsun isterim, herkes ister ama maddi açıdan eşit olmayan takımlar nasıl yarışacak, dediğin doğruda, yönetim sıkıntılı

  3. Benim her zaman savunduğum tez, aracın ölçülerini versin FIA, gerisine karışmasın. 1-2 yılda uçan araba icat edilir. Adı üstünde Formül 1. En iyi formulü bulan kazansın. 10 sene evvel 1.6 litrelik benzinli bir aracın 100km de sadece 3 litre yakıt tüketeceğini söyleseler inanır mıydın?

  4. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    lastikle benzinle gelişme olsaydı,şimdiye çoktan olurdu ,ben başka açıdan baktım, f1 in yavaş yavaş, zaten seyir zevki düşüyor, bilindik birşey, ben farklı açıdan baktım, zaten hilesi şüphesi çok olan bir spor dalı, o sebeple eski v10 motorlar v8 olunca zaten baya gelişim gitti, şimdi v6 olucak, iyice yavaşlar artık, f1 takımların mantığı, buradaki teknolojiyi yol araçlarında kullanırız olduğundan ,motorlarda küçülüyor ,,,,

    düşünsene v 10 bir motor şimdiki aero yapıyla olsa,,, herhalde 400 km hızlara çıkan f1 araçları izlerdik ,,,kaldıki eski zamanlarda 340.350 km hız yapıyorlardı monza gibi düzlüğü uzun olan pistlerde ,,gelişim sürekli var ama hıza pek yansımıyor ,ayrıca pistlerin hızları ya düştü, yada düşük hızda pistler f1 de artık,, drs v.s konusu eski mevzu ,o zamanlar araçlar geçiş yapamıyordu ,o sebeple drs geldi ,drs gelmeden önce atak yapmak çok zordu,, tribülans etkisi meselesi ,,neyse ben başka açıdan baktım gelişme işi,, hıza zaten yansımıyor

  5. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    bende hile var demedim ama o zamanlarda, 2 lastik tedarikçisi varken, sürekli o lastik iyi, bu lastik kötü diye tartışmalar oldu, hile olmasa bile tartışma çok oldu, o sebeple yazdım

  6. alıntıdır:

    formula 1 13 saat 50 dakika önce

    ''tek lastik tek benzin tedarikcisi. . benzin ikmali yok. yakında lastik degisimide olmayacak. e zaten drs var pilotun gecis yetenegine ihtiyac yok. haliyle savunma yapmayada gerek kalmiyor. zaten bizde ne diye takip ediyorsak şu sporu .. bu gidisat 20 yada 30 yıl sonra pilotların olmadıgı aracların kendi kendine yarıstıgı bir organizasyona dogru gidiyor zaten .. ''

    Mükemmel özetlemişsin. Gelişim bitti.

  7. Little Bambi avatarı

    Eğer boykottan kastın 2005 indianapolis yarışı ise o yarıştaki boykotun sebebi yanlış hatırlamıyorsam bir virajdan kaynaklı lastiklerin güvenlik sorunuydu. Michelin pist üstünde modifikasyon talep etmiş fia reddetmişti. Kısacası michelin'in lastik yapısıyla ilgili problem vardı, İşin içinde hile hurda yoktu yani.

  8. Little Bambi avatarı

    Rekabetin olmadığı yerde gelişme olmaz. Lastiklerin içine ettiniz bırakın bu rekabetçi kalsın.

  9. aynen öyle yahu, Ferrari ve Shell ortak gibiler çok büyük iş ilişkileri var. Raikkonen'in parasını bile shell ödeyecek deniyor. O tekel firma öder mi öyle birşey, takımlar tekrar ayrı seri tehdidini başlatırlar. Bu FIA sadece aerodinami ve tasarımla ilgili kurallarını koysun eli kolu fazla oynuyor.

  10. erkan  cömert avatarı
    erkan cömert

    ben olaya,, tek firma ,tek ürün ,olarak bakıyorum ,2 lastik firması olunca da, bir sürü yaygara koparıldı,amerika da boykot bile oldu,, bence doğru bir olay, hile engellemek adına,,,,

    fia gibi rüşvete ,adaletsizliğe batmış, bir f1 yönetimi var,, hasarı en aza indirmek adına yapılıyor bence ,,,yarın da, biri kalkar, onun yakıtı ,daha performanslı derse, ne olacak ? 😀

  11. (yok devenin bale pabucu)

  12. Ekleme: Takımların bunu yalnız bir şekilde kabul edebilir bence. İhaleyi kazanan firma her takıma sponsorunun ödediği kadar parayı öderse takımlar kabul edebilir.

    Mesela Ferrari, Shell'den senede 60 Milyon $ alıyorsa ihaleyi alan firma Ferrari'ye yılda 60 Milyon $. McLaren Mobil 1'den yılda 55 Milyon $ alıyorsa McLaren'e yılda 55 Milyon $, Mercedes Petronas'tan 50 Milyon $ alıyorsa Mercedes'e yılda 50 Milyon $ ücret ödeyecek. Buda büyük bir para olacağı için ihaleyi alacak firma kabul etmez. Takımlarda zaten sponsorlarını kaybedeceği için hiç izin vermez. Onun için gerçekleşmesi çok çok düşük bir proje bu. En azından benim kanaatim bu yönde.

  13. Dediğin gibi takımlara akaryakıt firmalarının logolarını araçlarında taşımalarına izin verilse dahi ihaleyi kazanan firmanın buna izin vereceğini sanmıyorum.

    Pirelli lastiklerini kullanan bir aracın üzerinde Continental veya Goodyear logosu taşımasına Pirelli izin verir mi? Vermez. Sonuçta Pirelli de bu spora reklam için girdi. Yakıt ihalesini alacak şirkette buna izin vermez. Adam yarışı kazanıyor, yakıt tedarikçisi Shell ama araçta Total logoları var düşünsene. Shell aracın üzerinde logosunun bulunmasını ister. Pirelli logosu her araçta var mesela.

    Ben takımların buna izin vereceklerini sanmıyorum. Lastik konusu gibi olmaz bu. Her takım ayrı bir lastik tedarikçisiyle yarışmıyordu. Topu topu 2 tane üretici vardı ama gridin yarısının farklı yakıt tedarikçisi var ve buda yüz milyonlarca dolar sponsorluk geliri demek.

  14. Böyle bir saçmalık olamaz…

  15. tek lastik tek benzin tedarikcisi. . benzin ikmali yok. yakında lastik degisimide olmayacak. e zaten drs var pilotun gecis yetenegine ihtiyac yok. haliyle savunma yapmayada gerek kalmiyor. zaten bizde ne diye takip ediyorsak şu sporu .. bu gidisat 20 yada 30 yıl sonra pilotların olmadıgı aracların kendi kendine yarıstıgı bir organizasyona dogru gidiyor zaten ..

  16. Takımlar ortak yakıt kullansa bile belki özel yakıt sponsoru kullanmalarına izin verilebilir. Bunu da ihaleyi kazanan tedarikçi kabul eder mi, orasını bilemem.

  17. Yok artık!!! Bu kadarda ileri gitmezler herhalde. Tamam tek lastik tedarikçisini anlıyoruz ama tek yakıt tedarikçisini gelirse birçok takım büyük sponsorluk gelirlerinden olacaklar.

    McLaren: Mobil 1

    Ferrari: Shell

    Mercedes: Petronas

    Red Bull: Total

    Williams: PDVSA

    Toro Rosso: Cepsa

    Üstelik Shell, Petronas, Mobil 1 ve Total (Elf) yıllardır bu sporun içindeler. Takımların buna izin vereceklerini sanmıyorum. Madem herşey tek olacak, şasi ve motorda tek olsun öyle yarışsın herkes. Hani nerede kaldı motorsporlarının ve gelişimin zirvesi. FIA attığı adımlarla takımların bağımsız bir seri kurmasına yol açacak gibi duruyor. En doğrusu da olur. FIA resmen faşist bir kafaya sahip. Herşeyin tekdüze olmasını istiyor.

  18. saçmalığa bak her takım dev firmalarla çalışıyor o kadar ar-ge çalışmaları var. Hele bu turbo motorları dönemi için büyük araştırmalar yapıldığını okuyoruz. Yatırımlar boşa mı gidecek, takımlar itiraz ederler diye düşünüyorum böyle birşey yapamazlar itiraz ederlerse.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir