Pirelli, Alonso ve Webber Eleştirilerine Cevapta Gecikmedi

yazar:

kategori:

Alonso ve Webber, Pirelli’nin Kore’ye getirdiği agresif lastikleri nedeniyle bu hafta sonu çeşitli eleştirilerde bulundular. Özellikle Alonso, sürücülerin sıralamalarda ve yarışta % 100 zorlayamamalarının adil olmadığını söylemişti.

Hembery, Alonso ve Webber’in kendilerine değil, ortalığın biraz karışması için bu tür lastikleri isteyen takımlara kızmaları gerektiğini söyledi.

Hembery “Belki geçen seneki Michael Schumacher’den farklı değiller.”

“Lastikleri yönetmek zorundaysanız ve bunu istemiyorsanız farklı girdiler olabilir. O zaman farklı bakış açınız olur. Farklı bakış açısı olması konusunda sıkıntı yok. Ancak bizden bu tür bir şey istenmedi.”

“Bizden aşınmayan lastikler ve pit stop olmaması istenseydi onu yapardık.” dedi.


Yorumlar

“Pirelli, Alonso ve Webber Eleştirilerine Cevapta Gecikmedi” için 21 yanıt

  1. Evet çok farklı şeyler söylemiyoruz.
    İmaj kaybı tabi ki söz konusu bunu düşündüklerini de telafi etme gayretleri ve uzun yıllar daha tedarikçilik yapma niyetlerinden öğrenebiliyoruz.

  2. S:Performans lastiklerinde gayet de tercih ediliyor
    C: Doğrudur ancak amaç sadece performans lastiklerinin mi reklamını yapmak
    ayrıca bu dayanıksız lastikler performans lastiklerin reklamına ne kadar yardımcı oluyor?
    Ben genel olarak diyorum ki olumsuz imajınız varsa bunu düzeltmek için seçilen yol yol değildir
    Daha önceki işim turizm taşımacılıktı ve her bilinçli tüketici gibi bir ürün almadan önce bayağı araştırma yapma alışkanlığım var
    özellikle Turizm firmaları arasında prellinin kullanım oranı kaç biliyor musunuz yüzde 10 bile değil söz konusu küçük oranda hesaplı olduğundan tercih etmiştir
    ağır yük taşımacılıkta durum farklı değil
    binek araçlarda P serisi biraz idare eder gibi oldu,ama yine diyorum formula bir gibi bir platformada var iseniz,ve kaderiniz milyonlarca taraftarı olan pilotların iki dudağı arasında ise sırf heyecan olsun diye dayanıksız lastik üretme lüksünüz yoktur
    Not görüşlerimiz de yüzde yüz ayrışmıyoruz,

  3. Doğru ağır taşımacılıkta ön sıralarda,atlamışım

  4. G neden yok?

  5. Onur Gentas avatarı

    Tamam Alonso, Webber ve büyük takımlar hatalı diyelim, en az 20 senedir f1 izlerim ve lastiklerin bu kadar gündemde olduğu bir sezon daha görmedim. Sorun var belli ki bu kadar kolay ufalanma olmamalı, eğer olursa iyi pilot olmanında fazla anlamı kalmıyor.

  6. Bu tespitinizi istatistikler ile kuvvetlendirebilir misiniz?

    Performans lastiklerinde gayet de tercih ediliyor araca ve amaca göre mesela Michelin ürünlerine göre avantajları var dezavantajları var malum bir segmentden bahsediyorum. Peki bu F1'e, motorsporlarına referans teşkil eder mi edemez.
    Türkiyede zaten henüz yeni lastik kullanım alışkanlığı oturmuş değil mevsimsel lastiğe geçeli EU uzun zaman oluyor bizde büsbütün bir karşı çıkış var bunu da sokakta değil sadece otomobil forumu denilen yerlerde takılan insanlarda dahi görüyorsunuz.
    Bunlar ömründe slick lastik kullanmış insanlar değil.

  7. Özetlemek gerekirse, un var şeker var neden helva yapamasın diyorsunuz

    Türkiye deki lastik markaları arasında Prellinin kalite algı sıralaması kaçıncı sırada biliyor musunuz?
    1 M…….
    2 C….
    3 B….
    4 L
    5 F
    6 veya 7nci sırada (benim tespitlerime göre

  8. Hata kabul etmeyen diye birşey yok yada bunun değerlendirmesi farklı olmalı. Yeri geldiğinde motor tedarikçileri, ecu geliştirenler, gearbox üreticileri de hata yapıyor ve bu piyasada konuşuluyor. Motorsporlarında her zaman hataya açık olma vardır her dalında çünkü geliştirilen şeyler aylarca, yıllarca testlere tabi tutulamıyor diğer otomotiv alanları gibi. Hemen hemen her dalda hatalı üretimler sonucu başarısızlıklar hatta ölüme varmalar yaşanabiliyor. Çok hızlı ve derinlemesine bir geliştirme, üretim yolu çiziliyor sadece sunucu sistemleriyle bile binek otomobil üretim departmanlarından bu sebeple ayrılıyor pahalılaşıyorlar. Olabildiğince fazla senaryoyu dahil etmeye çalışıyorlar kısa zaman zarfında ancak bu her senaryonun işlendiğini getirmiyor yaşayarak da bunu tecrübe etmiş oluyorlar.

    Pirelli'nin iyi bir imaj vermediği hakikat. Ancak bu salt olarak kendilerinden kaynaklanmıyor. Uzun yıllar devam etme arzuları da bu imajın düzeltilmesini sağlama hedefi ile olabilir. Gayet normal bir ilişki içerisinde sözleşme sonuna varıldığında devam etmeyebilirlerdi önceki tedarikçinin bıraktığı nedenler ile. Pirelli'nin bu işten ne kadar büyük bir zarar ettiğini bilemiyoruz harcamalarını ne kadar geri döndürebileceklerini de. Bu tedariğin kayıplarını azaltma yönüyle reklam, tanıtım bütçesini yönlendirmede çok büyük ölçekte yetersiz oluyor olabilir zaten salt bir kâr mümkün değil. Devam istemelerinin işte imajlarını düzeltmek, bu girişimi devasa bir zarar ile kapatmamak üzerine olabilir ki öyle bir fikir oluşuyor bizlerde.

    Pirelli hali hazırda sport, performans lastikleri pazarında önemli bir üretici ve çok iyi anlaşmaları zaten var. En iyi seri lastiklerde ürünleri var. Yeni bir lastiğin tanıtım ihtiyacı olduğunu zannetmiyorum zira LaFerrari'nin, ZR1'in lastiklerini biz temin ediyoruz demek çok daha kolay ve etkili. Binek lastiklerde zaten F1'in psikolojik hariç bir önemi bulunmuyor kimse aracına uygun performans vermeyen bir lastiği "Formula 1 lastiklerini biz üretiyoruz" reklamıyla tercih etmez. Ediyorsa kendi cahilliğidir diyelim.
    Arabama bir daha Pirelli lastiği almam gibi laflar da o yüzden saçma.

    Pirelli'nin devamlı söylediği birşey var. Bu durumun oluşmasına sebep olan dinamiklere biz karar vermiyoruz bizden isteniyor diyorlar. Anlaşmalarda spec.leri belirleyen kurum FIA ve bu hemen herşey için geçerli. Birisi ben box üretirim temin ederim derken de temel anektodları FIA'nın oluşturduğu teknik heyetler belirtiyordur. Sunulan ürünün değerlendirmesini de ortak fikir birliği ile yapıyorlardır muhtemelen. Anlayabildiğimiz kadarıyla Mclaren SECU'ları da böyle.

    Pirelli pist üzerinin kauçuk bilyeler ile dolmayacağı lastik pek ala yapabilir tek motorsporları serisine çalışan bir group değil ancak kendilerinden istenen bu değil. 2007 lastikleri gibisini talep etmiyor FIA ve takımlar. Peki takımlar niye yaygara koparmıyorlar sıklıkla çünkü toplantılara katılan biz değil onlar.:)

    Peki niye bu derece. Geçmiş ile değerlendirme doğru değil. Çünkü lastik kauçuk teknolojisi ve uygulama argumanları çok değişti 5 sene öncesine göre dahi devasa bir fark mevcut. Michelin gibi bir üretici gelipte aynı temel dinamikler üzerine lastik geliştirme sonucunda başka anormal durumlar pek ala yaşayabilir. Mesela diktörtgen parçalar halinde lastik yüzeyi parçalanabilir yada yataylamasına yarıklar ile aşırı ısınma sonucu başka tehlikeli durumlar pek ala yaşanabilir. Geçmişte ki pozisyonlar ile yola çıkma çok doğru değil çünkü tüm lastik çeşitlerinde nano teknoloji daha derinlemesine uygulanıyor bugün. Geçmişin çok temiz olduğu da söz konusu değil ilk paragrafın konusu içinde. 2002 değil sadece geçmişte hatalı yağmur lastiklerinin üretildiği, teslim edilen setlerde birçok yanlışların yapıldığı zamanlar yaşadık. F1'de hatalar ilk defa olmuyor bu etken birim kapsamında.
    Bugünün yol lastikleri dahi çok daha gelişmiş durumda. Silik performans lastiklerinde görebiliyorsunuz normlar halinde gelişen EU kauçuk teknolojisi ve uygulamalarının etkisini. Çok daha dayanıksız olduğunu düşünüyorsunuz bir süre sonra daha az km gidebiliyor ancak hemen fark edebildiğiniz şey tutunmanın birkaç sene önce ki silik lastiklerden çok daha fazla olduğu şeklinde ve farkların sn'ler cinsine varması.
    F1 deki durum da aynı bu şekilde bu lastikler önceki tedarikçinin son ürettiği lastiklerden çok daha hızlı. Yumuşak hani supersoft hamur yönüyle neredeyse kıyaslanamayacak derecede tutunma avantajı elde ettiği ancak bunla beraber yapısal dayanımın düşmesi. Nano ile daha yüksek sıcaklıklarda ve tur sayılarında dayanan hamurlar geliştiriliyor ancak F1'in dinamikleri sabit kalmıyor bunlarda değişme, gelişme gösteriyor. Downforce 5 ise 8 birime çıkıyor gibi.

    Mevcut durum kalitesizlik üzerine olamaz kısaca. F1'e lastik üretiyor, tedarik anlaşmasını kazanmışsan dünyanın en kaliteli lastiklerini üretebilen firmalarından birisindir P Zero lastiklerini üretmen de bunu perçinler.

  9. Pirelli olmasa gerçekten her şey daha sıkıcı olacak. Ama artık bir standart tutturmaları lazım. Sezon ortası değişiklikler, güvenlik sorunları, sıralama turlarında bile zor dayanan lastikler falan… neyse belki seneye daha iyi olur. Ben bridgestone 2010 gibi olacaksa geri gelmesin taraftarıyım.

  10. Bir lastik firması neden formula 1 gibi hata kabul etmeyen sporda olur?
    cevap reklam için mi!
    öyle ise Prelli bu spora girdiğinden beri marka değeri olarak insanların bilincinde kalite olarak bir mesaj verebilmiş mi?
    Eğer reklamın iyisi kötüsü olmaz düşüncesinde değiller ise
    Keşke bu cevabı prellinin üst düzey bir yöneticisinden alabilseydik

    prelli malasef iyi bir imaja sahip değil (di) bu imajı silmek için yeni bir ürün mü çıkardılar
    ve onun reklamını mı yapmak istediler ?
    Eğer öyle ise çok yalnış bir strateji izlediler

    Hiç bir yönetici çıkıp biz Formula 1in heycanı için kalitesiz lastik ürettik bahanesine sığınmasın
    onların birinci önceliği markanın imajı ve insanların kalite algısı.

    interin sanırım başkanı Marotti nin yerinde olsam hepsini kovardım.

  11. Destekliyorum bu tavrı. Abartılıyor artık şamar oğlanı değil bu adamlar. Başka hangi tedarikçi hakkında bu kadar konuşabiliyor insanlar. Yiyorsa tedarikçiye laf edeceklerine tüm gride aynı lastikleri teslim ediyor bunlara uygun setup geliştiremeyen takımlarına konuşsunlar ama yemez toplantı yapar üzerler adamı. Daha üzerinden çok geçmedi padok malum indianapolis günlerini konuşuyordu bir süre önce, korkusunu taşıyordu.
    Bunlarla anlaşan pilotlar ve takımlar değil FIA anlaşıyor bu olanlara izin vermesi zaten komik. Bu adamlar önceki terk ettiğinde başvuranların arasında en iyisiydi. 2 tedarikçi güllük gülistanlık olacak sanki.
    Söylenir tabi ki defalarca da her dilden pilot dile getirdi haklı oldukları yerler elbet vardı ancak her hafta her hafta saçma oluyor artık.
    Konuşmaları bu kadar etkili olacaksa turbo motorları iptal ettirselerdi ya. 2007 deki gibi aptalca lastikleri özlüyorlar anlaşılan.

  12. hadi lastikler fazla aşınıyor buna okey dedik varsayalım.dilimizde tüy bitti evet pilotlar istedikleri gibi zorlayamıyor bu doğru.lastik saklama olmamalı.sıralamarda lastik sayısı artırılmalı ve herkes sonuna kadar zorlayabilmeli ve sıralamalar sonunda tüm lastikler toplanarak (yani hiç bir takım lastik saklayamayacak demektir) yarıştada herkese sıfır lastikler verilmeli ve sınırsız verilmeli zaten kalkıpta 5 pit yapacak takım olmaz yani yine kullamayan lastiklerini iade eder kullananlar ise sonuna kadar zorlar zira zaten lastik adedi fazla aşınsa kilitlense yenisi var.ve herkes sıfır lastikle başlamalı.cebir hesabımı yapacaz her seferinde şunda şu kadar set sıfır lastik var şununki şu kadar tur kullanılmış hangi birini aklımızda tutacaz.pilotlar arasındaki farkı nasıl anlayacaz.herkes sıfır setle başlasa böyle bir durum olmayacak zaten yakın turlarda herkes pit yapmış olacak fiada bunu anlayamayacak kadar acaip insanlar çalışıyor ve bunlara müsade ediyor

  13. İşte cavabın dibi BU dur. Sağolasın Diaz cığım…

  14. Bu sefer söylemesi gerektiğini söylemiş Hembery efendi. Lastikleri hazırlayanlar onlar, isteyenler başkaları.

  15. Paul Hembery'nin hala yeni bir din kurup, peygamberliğini ilan etmemesine anlam veremiyorum.. Madem hiçççç mi hiçççç hatanız yok ve mükemmelsiniz, neden olmasın yani..

  16. JhackRapunzel  avatarı
    JhackRapunzel

    birileri bu adamlara elindeki lastik setleri yetmediği için tam performans kullanamadıklarını anlatamıyor mu? tamam sizden istenen bu o zaman anlaşın FIA ile pit geçiş hızı yükselsin ve yarış haftası sınırsız lastik verin onlarda istediği kadar zorlayıp istediği kadar pite girsinler bizde son sete kadar ahha sıralama bu son 7 tur heyecan içinde yarış izleyelim. nasıl bir mantık bu, lastik hatası Perez in suçu. pilot lastikleri kitlemesin, zorlamasın, patlatmasın, istediğiniz bu mu ? şimdi siyasete vuracağım olmayacak bunların yaptığı diktatörlük kendi istedikleri gibi sürmeleri

  17. yaa bi Allah aşkına git pirelli yaa yeter ya!!! karşınızdakiler enayi değil herhalde neyin ne olduğunu iyi biliyorlar.gene aynı muhabbet. bir zamandan sonra kabak tadı vermeye başlıyo artık bu konuşmalar

  18. Prelli nin suçu yok .. ne istenirse onu yapıyor .. 20 farklı araç 20 farklı pilot , herkesin keyfine göre lastik yapılamaz gerçekci olalım .. lotus çok şikayetciydi ama aldıkları sonuç ortada .. ağlamak yerine çalışılırsa demekki oluyormuş .. saygılar ..

  19. Abdurrahman Turan avatarı
    Abdurrahman Turan

    aman geç kalmayın hemen verin cevabı.Vetele göre lastik üretmeye devam edin siz.

  20. Bu konuda odak noktası neden Pirelli anlamış değilim. Adamlardan ne isteniyorsa onu yapıyorlar. Pilotların ya da takımların sorunlarını FİA ya doğrultması gerek. Böyle yaparak Pirelliyi zor durumda bırakıyorlar. Çok ciddi lobiler dönüyor bu bir gerçek. Lobisi tutmayan takımlar ağlamaya başlıyor ya da pilotlar, sonra Pirelli şöyle böyle…

  21. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    "Bizden aşınmayan lastikler ve pit stop olmaması istenseydi onu yapardık."

    Onuda yapamazdınız siz. Bu seferde lastikler aşınmayacak diye hiç ısınmazdı, herkes bir yere yapışırdı..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir