Renault, Pol Pozisyonlarında Ferrari'yi Yakaladı

yazar:

kategori:

Renault, Red Bull takımıyla beraber Kore GP’sinde 208. pol pozisyonu zaferini elde etmeyi başarmıştı.

Bu sonuçla beraber Renault, Ferrari’nin 208 pol pozisyonluk rekorunu da yakalamış oldu. Ferrari 2009 yılından bu yana sadece 4 kez pol pozisyonu elde ederken, Renault 53 pol pozisyonu kazanmayı başardı.

Bu sezon 5 kez pol pozisyonu kazanan Renault, bu sonucun tamamını Red Bull ve Sebastian Vettel ile elde etti.

 

En çok pol pozisyonu kazanan Motorlar listesi

1-) Ferrari – 208 Pol pozisyonu

2-) Renault – 208 Pol pozisyonu

3-) Ford Cosworth – 139 Pol pozisyonu

4-) Mercedes – 99 Pol pozisyonu

5-) Honda – 77 Pol pozisyonu


Yorumlar

  1. Renault'nun nereden baksan 50 pol'ü 2009 ve sonraki dönemde Red Bull ile gelmiştir.

    Bir de yarış ve sıralamaya katılan araç başına pol sayılarına bakmak lazım. Tahminimce Renault orada öndedir.

  2. Kesinlikle çok haklısınız sonuna kadar katılıyorum. İzin alındı bir şekilde ama ortada bir haksızlık vardı. Cosworth'e gelince onlara'da verilmeliydi ama onlarda bunun arkasına düşmediler acaba orta düzey bir şasiye sahip olmadıkları için mi bunu yaptılar ? Williams ile bir çok sorunlar yaşadılar keşke verilseydi çünkü Cosworth harika bir motor üreticisidir. Ama pazarlamada müşteri bulmada sıkıntı yaşadıklarını düşünmüyor değilim en azından 2014 Turbo motor kurallarına göre projeyi yürütüp Force India'dan motor parasının bir kısmını alıp ortaklık kurabilirlerdi ama buna da yanaşmadılar. Williams ile her şey güzel olabilirdi ama oda olmadı maalesef son olarak da gelinen durum ortada maalesef.

    Teknik olarak maalesef çok zayıfız örneğin yukarıda arkadaşın biri demiş Ferrari motoru ile gelişti Renault motoru buna kendisi bile inanmıyordur ama maksat laf olsun. 2006 V8 motorlarla ilk kazananın Renault yine aynı şekilde ilk dünya şampiyonluğunu V8 lerde Renault’un kazandığını bilmiyor. Lastik bu sporda her zaman önemlidir Kamber-King açısı-Toplam açı bunlar bir takıma çok şey kazandırır.

    Önemli değil yorumun nereye çıktığı Yorumunu okuduğum nadir kişilerdensin her zaman görürüm.

  3. Eyvallah, virgülsüz yazınca öyle oluyor tabi karma karışık oluyor aynı bundan sonra ki satırlar gibi. 🙂
    "Ama bence motor geçmedi araç geçti."
    bunun üzerine bir takılayım demiştim. Sahi nasıl değerlendireceğiz bu motor işini tek başına gibilerinden.
    Toro rosso konusuna ise değinmek isteyip vaz geçmiştim şimdi oraya gelelim. Aşağıda Renault'nun kimler ile şampiyonluklar yaşadığı sayıyı vermiştim. 3-4 yıllık olay değil sadece. İstatistik ortada tarihin düzeneğinde bu onu hangi konuma koyuyor gayet açık. 16 ile 12 arasında 11 ile 4 arasında kinden daha büyük bir fark bulunmuyor.
    Ferrari'yi de kendisi yapan motorları değil sadece. Honda öyle Mercedes tartışılır.
    Dönersek Toro'ya sen Ferrari'yi küçültüyorsun düşünmeden farkında değilsin. Ferrari denetim mekanizması, mühendislerini hafife almış alıyorsun.:)
    Sence; sadece Ferrari'de değil herhangi bir producter ürettiği motorun açılmasına, incelenmesine fırsat verir mi sanıyorsun? Fabrikalarına, müzelerine dahi gerçek ölçekte çalışabilir motor koymayan adamlardan bahsediyorsun. Motoru sattım mührünü açma dedin bitti ha sanıyorsun. Renault'un Toro Rosso'ya verilen motorları mekanik manada incelemesine imkan yok, röntgene dahi sokamaz bu Redbull'un kontrolünde olan birşey değil anlaşmayı yaptımla bitmiyor Scuderia'nın ekibi devamlı Sauber vs bu takımlar ile çalışıyor. Korunması hayati olarak görülen birşeyden bahsediyorsun.
    Mesela Honda konusunda ne düşünüldü Mercedes'in birikimine sahip olacak…. Burada durum motorun yada ham düzenek, verilerin Mclaren tarafından Honda'ya teslim edilmesi değil Mercedes gözetiminde olan bir durumda zaten bunu yapamazlar. İmkanı yok. Mercedes'in tedbir geliştirmesi de sayısal değil sözel konular üzerine olur ancak ve denetimi sıkılaştırması. Oysa Mercedes motorlu bir araçla teste çıkmaları bile çok önemli bir durum. Bunu ne kadar anlayabilirsin bilemiyorum. Kağıt üstü verilerini dahi ayrıntılı incelemeye tabi tutamaması lazım Honda'nın burada ki durum mevcuda uzak kalmış, yeni girişim nedeniyle son olarak.

    Renault birkaç sene önce mi girdi ki ölüp yanıp tutuşsun Toro Rosso zararına. Ferrari'nin ne idüğünü zaten biliyor biraz aşağıda geliştirme izni aldığı dönem paylaşıldı. Bunun yılı da ortada.
    Bunun öncesinde ise Renault motorlu bir makine Ferrari motorlu paketi zaten yenmişti.
    Yani motoru geçemedi aracı geçti durumu mantıksız motorsporlarında paket konuşur.

    Ferrari 512, F40, F50, F60, LaFerrari dönemlerinde kendisine kendiliğini kavuşturan dönemlerde dahi en güçlü motor ünitesine sahip değildi. Ferrari bir paket işidir ve erişilmez görülen hali de budur. Motorlarının mükemmelliği etkendir. Bunu da en iyi senin bilmen lazımdı.

  4. Beylik cümle kuracam diye normal yazmayı unuttun. "Bedensiz bir makineye bağlı atan kalp" ne demektir? bugün makineye bağlı bile yaşasan kalp bedenin içindedir. Biz burada kalp naklini ve bypassı konuşuyoruz. Neden Renault kendi aracı ve motoruyla ferrariyi geçemedide hastalıklı kalbini Redbulla verip Red Bullda Ferrarinin sağlıklı kalbinden anjiyo yaparak hızlı pistlerde iddialı oldu diyoruz dediğimiz bu. Oraya buraya çekmeye lüzum yok.

  5. Motorsuz araç bir işe yarar mı? motor tek başına neye yarar bedensiz bir makineye bağlı atan kalb neye yarar?

  6. Yıllarca bu anı beklediler. Koca Ferrariyi geçmek için beklediler. Ama bence motor geçmedi araç geçti. Yoksa babayiğitsen ferrari gibi aracını ve motorunu üret öyle yarışalım bakalım kim kimi geçiyor? 8-10 takımın motorunda sırf renault yazıyor diye şimdi Ferrariyi Renaultmu geçmiş oluyor? Renault o kadar babaysa Lotus niye 3-4 yıldır pole alamıyor? Red Bull paranın gücüyle motor geliştire geliştire, Ferrarinin toro rossodaki motorunu uyarlaya uyarlaya bu noktaya geldi hepsi neye bakar paraya.

  7. Bunu bay RENAULT ENGINE'in altına yazdığımı sanıyordum ama buraya çıkmış. 🙂

  8. " 2008 sezonunun sonunda izni aldı ama nasıl aldı? Bu izne Ferrari-Mercedes-Bmw-Toyota takımları izin verdi bunlardan biri izin vermeseydi motor üzerinde gelişim yapılamayacaktı. Bu gelişim FIA’nın kontrolü altında olacaktı çünkü diğerleri öyle istemişti ve öylede oldu. Bu izin üç kere kesinlikle alınmadı bir kez alındı ve o oldu."
    kesinlikle böyle. 3 defa konuşuldu, talep edildi 1 kere sonucunda aldılar. Ferrari ve Mercedes'in gelişim durdurma kuralına uymaması söylentilerin de üzerinde görülen bir durumdu sadık kaldığı okunan geride kaldı. Mesela aynı izni Cosworth'e de vermeleri gerekiyordu ancak yapmadılar. İzin adaletsizliği değil asıl adaleti sağlayacaktı ve bir üretici daha elde kalmış olacaktı.

    Redbull, Scuderia'nın 96-99 arasında ki gibi neredeyse yaşayacağı herşeyi yaşadı ve bugün bunun keyfini sürüyor.

    Monza'yı da kazanması, hızlanma da aşırı iyileşme, düzlük performansının artması hızla gelişmelerinin bize göstergesidir. Eksiklerini teker teker tamamlıyor adamlar.

    "Şasi-Motor-Pilot" oraya birde 'tire' lastik ekle. Hangi düzeyde olursa olsun lastik bir yarış makinesi ve performans aracının ana olmazsa olmazlarındandır. Lastiğin önemi günlük değil 50 yılın meselesi. Bizim millet teknik olarak zayıf olduğundan motor ve amortisör itibariyle görüyor birçok şeyi. Mesela oraya 'braking' fren eklenmiyor çünkü hangi seviyede olursa olsun bir global standart durumu söz konusu. Bunu iyileştiren ve kötüleştiren diğer 4 madde den dolayı bunu gerçekleştiriyor.

    Normal düzey için de aracın gücü ve yürüyen setup'ı değil sadece sen lastiklerini daha fazla hissedebiliyor, kullanmayı biliyorsan ve doğru lastiği seçebilmişsen gücün getireceği 1 sn'lik farkı kapatabilirsin, 2 sn öne geçebilirsin. Bu ifadede ki şeyden de daha önemli bir konumdadır.

  9. Eklenecek güzel şeyler daha olmasına rağmen +1 deyip kısa keseyim.

  10. belki aracına uyan motor odur orasını bilemem. ama sadece reno motoruyla kazanlmıs basarı oldugunu dusunmuyorum. zaten red bull motor farkıyla deil aero diger farklarla millete farkı atıyor.

  11. Kalemine sağlık tek yarışta ezmek yerine son yarışta Şampiyon olarak Noktayı koymayı yeğlerim 🙂

    Mclaren 2003 itibarı ile Renault motoru kullanma imkanı olsaydı şuan da hanesine bir çok şampiyonluk eklemişti buda bir gerçek.

  12. Öncelikle her yorumu okudum şöyle bir değerlendirme yapmak istiyorum.

    Red Bull 2006 sezonunda Ferrari motorlarını kullanıyordu ve 2006 sezonunda Red Bull bir çok defa ısınma problemleri yaşadı bunda motorun bir suçu yoktu Newey her zaman için arabanın arkasını dar tasarlar ve buda motorun çalışma aralığını zorlaştırır ve motora etki eder. Red Bull 2007 sezonu için şampiyon Renault motoru ile anlaştıklarını duyurdu nu anlaşmada kilit isim Newey’di çünkü Renault motoru iş aerodinamiğe geldiğinde daha dar sidepod tasarımına izin veriyor daha dar bir arka kısma izin veriyordu buda aerodinamik performansı etkiliyordu. 2007 sezonu ile birlikte Red Bull-Renault ile gelişerek geldiler buralara.

    Motor dondurma kurallarına gelelim Renault motor departmanından mühendis çıkardı çünkü artık her yarışa 5-6 Bg kazanarak gelme işi bitmişti. 2007 sezonunda Renault takım olarak bir çok sorun yaşadı Michelin lastiklerinin olmaması Alonso gibi bir pilotu kaybetmeleri Rüzgar tünelinin rakiplerinin gerisinde kalması simülasyonun diğer takımlarının kinin yanında basit kalması, hatta hatırlayan arkadaşlar vardır Alonso Mclaren simülasyonu görünce Renault’un simülasyonunu oyun konsoluna benzetmişti. Mercedes-Ferrari-Bmw motorda gelişimi sürdürmüşlerdi 2008 yılında bu iyice açığa çıktı ve Briatore motor üzerinde gerekli olan gelişim için izin almak için çok mücadele verdi 2008 sezonunun sonunda izni aldı ama nasıl aldı? Bu izne Ferrari-Mercedes-Bmw-Toyota takımları izin verdi bunlardan biri izin vermeseydi motor üzerinde gelişim yapılamayacaktı. Bu gelişim FIA’nın kontrolü altında olacaktı çünkü diğerleri öyle istemişti ve öylede oldu. Bu izin üç kere kesinlikle alınmadı bir kez alındı ve o oldu.

    Gelelim 2009 sezonuna kazanmak için hemen hemen her şey vardı motor da iyileştirmeler yapılmıştı ama köklü kural değişiklikleri ile Ferrari-Mclaren-Bmw gibi ekiplerle beraber Renault da sorunlar yaşıyordu. Bir arkadaş demiş kural değişiklikleri Renault’un ekmeğine yağ sürdü bu kural değişiklikleri 2009 sezonu için yapıldı bunu düzeltmek isterim. 2009 sezonu kural değişiklikleri Renault’un ekmeğine yağ sürmedi aksine yağını elinden aldı. 2008 sezonunun devamı 2009 sezonu olsaydı Renault ve Fernando Alonso şampiyon savaşının içerisinde olurlardı. R28 ile 2009 arabası geliştirilseydi harika sonuçlar gelecekti neyse geçmişte kaldı bunlar.

    Red Bull ve Renault 2009 sezonunda harika bir iş yaptı ve birlikteliğin en güçlü sezonuydu. 2010 sezonunda birliktelik çok güzel ilerliyordu ama Vettelin motor sorunları yaşaması Horneri Mercedese yöneltti ama Mclaren engel oldu Horner bundan şuan da çok mutludur galiba. 2010 da benzin ikmalinin gelmesi ile avantajlı Renault çıktı motorun diğerlerine göre daha az Bg ürettiği buda yakıtı etkilediği bununda takıma avantaj kazandırdığı kesindi. 2010 sezonu sonunda ortaklık daha da güçlendi Renault-Nissan ittifakı ile Infiniti takıma isim sponsoru oldu ve bunun karşılığında Red Bull motor ücreti ödemiyor buda takıma büyük bir etki yapıyor.
    Renault motoru ile. 2011 sezonun da hiçbir sorun yaşanmadı ve her şey yolunda gitti EBD sistemini en iyi kullanan motor Renault ‘tu kuşkusuz. 2012 sezonunda yine ekip iyi bir iş çıkardı alternatör canımızı yaktı ama oda değiştirilerek çözüldü. 2013 de ise her şey ortada güçsüz denen motor Monza’da yine kazandı.

    Fazla uzatmayayım her zaman yazıyorum yine yazayım. Neweyin’de dediği gibi başarı Şasi-Motor-Pilot kombinasyonu ile gelir.

  13. ferrari semelerdir f1'in içinde hiç ara vermeden devam ediyorlar.. 90 lı yıllarda motor gücünün daha önemli olduğu yıllarda 92-97 arasında 6 kez markalar şampiyonasını benetton ile williams takımlarıyla kazandılar… ztn reno motorlarının kırmadıkları rekor kalmamıştı ve böylesi destansı bir dönemde bırakmak başkalarına da yer açmak için f1 den ayrıldı renault… biraz takip edersiniz o dönemin bernard dudot önderliğinde çok üstün bir konumdaydı renault motorları herkesin yarışmak istediği takımdı… renault çekildi ve ferrari-schumacher üstünlüğü geldi f1 e taki renault takımı geri dönene kadar.. 4 sene içerisinde hem takımlar hem pilotlar şampiyonluğunu %100 renault araçlarıyla kazandılar.. yine ferrari emelagosyanına bir renault son verdi ki o zmnda bmw ler toyotalar hondalar senelerdir yarışmalarına rağmen f1 de… ondan sonra da renault sadece motor üreticisi olarak kaldı f1 de ve şu anda zamanının williams renault çağını şu an redbullda yaşıyor. ki şu anda aerodinami daha öne çıkıyor desenizde biraz geriye baktığnızda renault motorlarının başardıklarını görürsünüz her sene yeni bir motor üreten tek firmayda renault ydu.. biraz araşdıralım

  14. Ezdi dediğin yarışta Ferrari hakkında aklında kalan bir şey var mı? Tek bir yarışa bakarak benim için böyledir demen ki sezon sonunda sonuçlar ortada. F1 in sadece motordan oluşan bir şey olmadığı ayrımını anlamadığını gösterir. En hızlı araç Mclarendi fakat şampiyon kim oldu? en hızlı 2. araca sahip olup en dayanıklı araç olmak çok daha iyiymiş demek ki.;)

  15. Renault ile ciddi bir ortaklığı var Redbull'un sadece al motoru tak şeklinde değil. RB nin başarısında Renaultun büyük desteği var her konuda. İnfinity nin de arka planda ki markasına bakarsan Renault çıkar karşına.;) Yaşanan şike olayları sonucunda daha geri planda kalarak yoluna devam ediyor Renault. Aynı şekilde Lotus a da destek veriyorlar ancak Redbull kadar değil. Zaten daha fazla destek istediklerini Lotus dile getirmişti.

  16. zaten kimse 2005 te reno en hızlı araçtı demiyor.
    bir kez daha renoyu tebrik etmen lazım dayanılıkla şampiyon oldu.
    kimiyi şampiyonluktan eden motora bak

  17. Dondurma sonrası güç farkı 50-70 HP idi.Renault üç kez motor gelişim izni aldı.Bu izni üç silindirle çalışma,EBD vb amaç dışı kullandı.Motor gelişimi serbest olsaydı puan aldıklarına sevineceklerdi. Şimdi şampiyon olduk falan diyorlar.Benim için Reno 2005 yılında Raikkonen'in Japonyada ezdiği şeydir.

  18. massa 2007 ve 2008 sezonlarında ferrari'nin son 5 senede aldığı pollerin 3 katını almış 🙂 12 pole. 2009'dan beri ise hiç polü yok.

  19. fakat unutmaması gereken bir şey motor gelişiminin durdurulacağı açıklandığı zaman ferrari ve mercedes motor gelişimine devam ederken renault fabrikadan çalışan çıkarıyordu motor departmanından geri kalmalarının en büyük nedeni de buydu

  20. Bazen Ferraride Renault motoru kullansaydı daha başarılı olurmuydu diye düşünmüyor değilim.

  21. şu pol rakamlarından sonra bile hala alonsonun pilotluğu yeri geldiği zaman takımı eleştirmesi tartışılıyorsa en başta ferrari başkanı olmak üzere herkes şapkasını önüne koyup düşünecek.

  22. neden başka firmanın motorunu kullanmadı ?
    aşagıda RENAULT ENGINE arkadaşım güzel açıklamış

  23. ben renault takımını tutuyorum Adrian Newey bağlıyabiliriz. ama
    sorum 1. adrian newey neden renault motorunu tercih etti .
    sorum 2. redbull 208 pol pozisyonumu kazandı.
    bazı arkadaşlarım renault motorunu çok küçümsüyor. varsa yoksa ferrari mersedes vb
    ben kesinlikle bu motorları küçümsemiyorum. ama biraz renault motoruna saygı

  24. PEKİ son 4 yılda alınan polleri renault motoruna mı yoksa redbull racing infiniti'ye mi bağlamak lazım

  25. Always Ferrari avatarı
    Always Ferrari

    Öncelikle Bu başarı cidden gurur verici bi başarıdır. Ama 2008 Deki Radikal Kural Değişiklikleride(Ferrari ve Mclaren durdurmak için yapılmış değişiklikler) Renault'un Ekmeğine Yağ Sürmüştür. Ama Nolursa Olsun Gurur verici bi başarıdır şüphesiz.

  26. Bu da motor şampiyonası;

    Italy Ferrari 16 Ferrari (16)
    France Renault 11 Williams (5), Red Bull (3), Renault (2), Benetton (1)

    etti 12
    belli mi olur turbo dominasyonuyla italyanların gururunu yine yakalar, geçerler belki.

  27. bunu motoramı yoksa newey araclarına mı baglamak lazım bilemedim.

  28. En harika, en güçlü, en mütiş olduğunu söyleyen Mercedes-Benz NOS'lu motor fanatiklerine en güzel cevap sanırım bu. Gridin birçoğunun Mercedes AMG motorlarını elde etme gayretinin üzerinden çok uzun yıllar geçmedi ancak küçük görülenler doğru adımlarla nasıl da harika görülenleri mağlup ediyor istatistiksel cevabı oluyor sanırım.

  29. Öncelikle bu başarının gurur verici olduğunu söylemek istiyorum. Bu arenada 1950 yılından beri boy gösteren F1 in en köklü markası olan Şahlanan atı yakalamak özel bir şey. Renault her zaman motorda yenilikçi olan bir marka.

    king_1905 (fw25-hockenheim 03' yorum yapmamı istemiş. Kısacası gurur verici bir şey. V8 Motorlarda Renault'un zayıf olduğu söylendi bir çok kez 15 Bg kadar ama F1 in önde gelen uzmanları Gerek yakıt tüketimi gerek soğutulması motorun gerek benzin tüketimi gerek çekişte ki üstünlüğü ile ön plana çıktılar en önemlisi'de aerodinamik de daha esnek bir yapıya sahip olması ile ön plana çıktı. Muhtemelen V8 motorda en çok başarı elde eden motor Renault a ait ve sezon sonunda da öyle kalacak gibi gurur duyuyorum fanı olduğum aşığı olduğum bu markanın yaptıkları ile. Aynı klasmanda araba üreten Toyota-Honda gibi markalar Renault'un bulunduğu ortamda bu başarının yarsını çeyreğini bile elde edemediler. Honda'nın Mclaren ile yıllarını saymazsak. V6 motorlarını sabırsızlıkla bekliyorum başarımızın bu şekilde devam etmesi dileğimle 2014 sezonu ve sonrası için.

  30. Özellikle 2011'deki pole kazanma oranı inanılmazdı, yanılmıyorsam 3 kez kaybetmişlerdi, kazandıklarının da 1 yada 2 tanesi sadece Webber'dendi.

    Bu istatistiğin Renault lehine döneceğini sölemek için kahin olmaya gerek yok, en azından kısa bir süre için öle uzun vade için 2014 Melbourne'ü beklemek gerekecek.

    Aslında bu habere Renault Engine'dan bi yorum gelmeli :)))

  31. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Demekki F1 in tarihi Ferrari değilmiş Ferrari'den sonra başlayıp pole sayısını yakalamak büyük başarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir