Red Bull: "Webber İçin 3 Pit Stoptan Başka Şansımız Yoktu"

yazar:

kategori:

Sebastian Vettel’in 2 pit yaptığı yarışta Mark Webber 3 pit stop yapmasını sorgulamıştı. Bir çok kişi bu stratejinin Vettel’in kazanması için yapıldığını düşünüyor.

Christian Horner “Kilit nokta ilk bölümdü. Yarışa iki pit stop stratejisinin marjinal olacağını düşünerek girdik ancak temiz havada olan muhtemelen bunu yapabilirdi.”

“Ancak ilk bölüm her şeyi belirledi.”

“Mark Romain’i çok fazla baskı altına altı ve lastiklerini çabuk bitirdi. Bu yüzden pite geldiğinde lastikleri tamamiyle bitmişti.”

“Bu gerçekten iki pit stop yapmamızı zorlaştıran bir şeydi. İki pit stop yapsaydık lastikleri son bölümde tamamiyle bitecekti.”

“Bu yüzden yarış Mark için açıldığında Daniel Ricciardo arkasındaki grubu tuttu ve pistte boşluklar oldu.”

“Grosjean, Mark’ı kapatmak için pite girince Sebastian’ın önü açıldı ve lastiklerini koruduğu için çok hızlı performansa sahipti. İkinci bölümde de bu oldu ve farklar açıldıkça Mark için rahat bir pit olacaktı.”

“Grosjean’ı geçmek için en iyi yolun bu olduğunu düşündük ve Sebastian’da tam tersini yaptık.” dedi.

Horner, yarıştan önce her iki sürücü ile mücadelenin serbest olacağı konusunda konuştuklarını söyledi. Horner ayrıca ikinci pitlerde Grosjean Vettel’i arkasında tutabilseydi, Webber’in daha iyi strateji yapabileceğini söyledi.

Horner “Yarıştan önce bugün mücadelenin serbest olacağı konusunda pilotlarımızla konuştuk. Eğer Grosjean pitten sonra Vettel’i tutabilseydi o zaman Mark lastikler konusunda daha iyi olabilir ve yarışı kazanabilirdi.”

“Ancak Seb erkenden geçti ve kritik olan liderlik farkını açtı.” dedi.


Yorumlar

“Red Bull: "Webber İçin 3 Pit Stoptan Başka Şansımız Yoktu"” için 27 yanıt

  1. Aynı yarışı izledik değil mi???
    Webber son 11 tur kullanılmamış set yumuşak (medium) taktı.

  2. Crasher yazdıklarının geneline katılıyorum. Ancak Gro'yu takip esnasında Vet ve Web'in durumlarını aracın ayarı değil pilotların sürüş stilleri belirledi bence.
    Vettel bu yarış için yüksek downforce ayarı yaptı. Webber ise daha düşük downforce ile duzluklerde daha hızlı olabilecek bir ayar seçti. Bunu hız ölçüm sonuçları açıkça gösteriyor.
    Yani Webber'in aracı geçişe daha uygundu.
    Ancak Grosjean'ı takiplerinde iki pilotun viraj ve şikanlardaki yarış çizgileri tamamen farklıydı. Daha agresif olan Vettel düzlüğe çok yakın çıkıp zorlanmadan geçiş yaparken, Webber Gro'nun arkasında çok zaman kaybederek galibiyete ortak olamadı.
    İki pilot arasında büyük kalite farkı var. Israrla ve anlamsizca anlamak istemeseler de…

  3. bak benim unuttuğum ama bu konuyla ilgili çok güzel bir örnek vermişsin. Aç bak o kanada yarışından sonra takım hakkında neler neler söylenmiş. Çünkü senin hesabına göre Redbull iyi lastik kullandığı için fark kapanmazdı ama bende diyorum ki bu lastik korumayla ilgili değil olay lastiğin birden bitmesi. Her zaman ne deriz Ferrari yarışta daha iyi ve bunun sebebi de lastik kullanımı ama o yarışta sınırda olan hesap tutmadı ve birden bire bitti. Redbull da bunu yapmış olsa ve lastik yine anormal bir şekilde bitse herkes diyecek ki Redbull Weber'in galibiyetine sabotaj düzenledi. Diyecekler boşuna inkar etme bunu sende diyeceksin bütün Ferrari fanları da. Çünkü hepsinin tek amacı Weber'in kazanması ama kimse takımın Weber'e aslında çok güzel bir kazanma şansı verdiğini görmemekte ısrar ediyorsunuz. Alınan risk buna değerdi. Diğer seçenekte olası bir aksilikte 2. Likte mümkün olmazdı. Kimi Raikkonen'in 2005 nurgburing te ön süspansiyonu kırılmadan önce zarar gören lastik için pite gelmiş olsa belki o yarış o senaryo yaşanmayacaktı. Yada Çin de bak bunlar somut örnekler hep ama sen varsayım üzerinden diyorsun ki geçen yarış Vettel şu kadar fark attı lastikler bitmişti falan filan. Ama demiyorsun ki bunu Weber yaptı. Romain çoğu zaman Kimi'den fazla pitstop yaptı sezon başında aynı takımda olmalarına rağmen. Yani aynı araçta olsalar bile pilotların lastik kullanımları farklıdır ki Vettel hemen her yarış Weber'den daha iyi lastik koruyor. Bu hafta 2-3 kere blokaj yaşaması bu durumu değiştirmiyor.

  4. Raikkonen F1Team avatarı
    Raikkonen F1Team

    Redbull Vettel için strateji yaptı. Fakat şöyle bir durum da var Webber bana göre bu yarışta yavaş kaldı. Altındaki aracın hakkını veremedi. Grosjean'a startta geçildikten sonra geçebilmeliydi. Son stintte 2 saniye fark kapatarak gelen adam yarışın başında niye böyle bir hamle yapmadı peki.Vettel starttan sonra 2.sırada olsaydı muhtemelen bir şekilde Grosjean'a atak yapardı. Ayrıca ben Webber'in geçiş konusunda Vettel kadar yeteneği olmadığını düşünüyorum. Benzer tabloları defalarca gördük.

  5. formula 1 i epeydir izlerim.dedimya teknik kısımlarla pek ilgilenmem ilgelenememde zaten .neyse ,geçen seneki lotus lastiği çalışma aralığını hesap edemediği ve birazda risk alarak aynen ferrarinin kanadada düştüğü duruma düştüler.ona bakarsak lotus sezon başında eksik pit yaparak pozisyon kazanıyordu.ama değişen lastikleri bu avantajlarını alıp götürdü redbula getirdi.ama biz lotustan değil redbuldan bahsediyoruz.yani sezon başı lasikleri yiyen bir redbuldan.az önce yazdım.singapurdaki lastiklerle en yakın rakibine 2 saniye takan bir aracın 10 turda lastiği ne kadar zorlarsa zorlasın bitmeyeceği sır değil.ki yine az önce vurguladım blokajlarla gelen vettel weber değil.birde weber 2.pitlerden önce romainle aradaki olan 2 saniyeyi 2-3 turda eriterek 0.5 saniyey kadar düşürerek pitlerde romaini geçmeyi başarmıştı.sonrasında romaininde pit yappı çıktıktan sonraki mesafe 9 saniyeye ulaştı.kaldıki bunu yaparken pit aralıkları yaklaşmış haliyle lastikler dahada aşınmıştı.bunu yapabilen bir adam 10 tur daha bu lastikleri çalıştıramayacakmıydı.weber kendiside söyledi zaten yapabilirdik diye.kısaca demem burada weber ekarte edilerek vettelin starta weberi geçer nasılsa düşüncesine sahip olupta romainin bu kadar güzel start alarak her iki redbuluda geçmesine ihtimal dahi vermeyen ve sonrasında hayal kırıklığına uğrayan redbulun bir oyunudur bana göre

  6. Hocam ne zamandır Formula 1 izliyorsun eçen hafta mı başladın? Şu anki lastiklerin en büyük olayı yavaş yavaş performans kaybederken birden tamamiyle tükenmesidir. 2012 Çin GP'inde Kimi'nin son turlarını aç izle ne kadar geriye düştüğünü gör. Weber pite girmese 28 tur o lastiklerle gitmeye çalışmış olacak ki bu şu anki lastiklerle çok ütopik bir durum ki Weber'in Vettel'e oranla lastikleri daha çok zorladığını birçok kişi bilir. Son turlarda ki performans kaybından ötürü Vettel 1 saniyeden çok daha fazla fark kapatarak gelecekti. Ama Weber pitten çıktıktan sonra önündekilere neredeyse tur başına 2 saniyeyle geliyordu. Yani birazcık pratik olabilse ve çabuk kurtulabilse Romain'den Weber Vettel'i de çok daha rahat geçecekti.
    Geçen yarış Hamilton'un başına neler gelmiş bir araştır. Lotus gibi lastiklere bebek gibi bakan bir aracın başına 2012 Çin' de ne olmuş bir araştır bir izle bakalım ne sonuç çıkaracaksın. Weber in lastikleri bitmese belki kazanırdı ama emin ol ki bu 3 pitstoplu stratejiye göre çok daha zzordu. Böylelikle en azından galibiyet alabilecek aracı Weber'e vermiş oldular ama Weber kullanamadı.

  7. Hayır. Ben 2005 San marino"dan beri her yarışı izleyen bir Kimi Raikkonen fanıyım. Hemde burada Kimi'yi destekliyorken diğer pilotlara da saygı duymayı bilecek kadar zeki bir insanım. Burasnın Formula 1 yani motorsporlarının zirvesi olduğunu ve buradayken elindeki makine kadar iyi pilot olduğunu kaliteli pilotları sadece ufak tefek minik detayların ayırdığını bilecek kadar araştırma yaptım – yapıyorum. Yaptığım araştırmalardan da bazı sonuçlar çıkarıp bunlar hakkında fikir yürütebilecek kadar zeki ve ahlaklı bir insanım
    Vettel'i Formula 1 e gelmeden öncesinden beri takip ediyorum. Ve sana göre çok daha ilginç bir kısmıysa ben haberleri sadece buradan değil bir çok yabancı kaynaktan okuyorum. Ki teknik konularda çok fazla bilgim olmasa da bu konularda çok bilgil bu işin okulunu okumuş- okuyan dostlarım var ki zaten pek teknik detay yazmam eğer yazdıysam bu bir değil birden fazla kaynak tarafından teyit edilmiş görüşler- bilgilerdir. Yani boş mühendislik yerine araştırma yapmaya çalışıyorum kendimce elimdeki imkanlar doğrultusunda.

  8. peki yarışın bitmesine 10 bilemedin 12 tur kalmış.aralarındaki farkı bir söylermisin.benim gördüğüm en az 13 saniyeydi.yani bu durumda vettel her tur bir saniye alsa gelse yine yetmeyecekki redbulun lastikleri ne kadar iyi idare edebildiğini singapurda gördük.lastiği bitik(!) halde herkese 2 saniye takan bir redbul var.ve yine weber ne kadar kötü pilot olursa olsun araç lastikleri koruyabiliyorsa sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.bunuda geçen seneki sauber perez ikilisiden anlayabiliriz.bir diğer konu yumuşak lastiklerin daha hızlı olduğu gerçeği varken ne diye sert lastikler takılır son 10 tur.bu lastikler redbul gibi bir araçta 10 turdamı dayanamayacak.

  9. sen redbuldanmı yazıyorsun.yada onların elemanımısınki

  10. Webber 2 pit stop stratejisiyle en iyi ihtimalle 3. olurdu.
    3 Pit stopla ise; biraz becerikli olsaydı galibiyeti kovalardı.
    Webber son pitten çıktığı 2 turda (ki Vettel'in en hızlı turlarını attığı anlara denk geliyor) Vettel'den 2,1 saniye aldı. 42-44.turlar.

    Yani 3 pit stop taktiği, Webber'in yarışı kazanmasına olanak sağlıyordu.
    Velev ki RedBull Webber'e 2. pitstopla avantajı sağladıktan sonra son 28 tura aynı lastikle gitseydi, burada yine kıyamet kopacaktı.
    Pite almadılar, yarışını katlettiler, Vettel'e hediye ettiler vs vs…

  11. Sevgli tv başı mühendislerimiz. Bir toplanın bakalım şuraya; sizin şusaçmalıklarınızı bir de şu şekilde düzeltmeye çalışalım.
    Haftasonunda Weber ile Vettel'in setup açısından aynı araçlarla yarıştığını düşünen var mı? Ben defalarca Weber'in virajlarda Romain'i takip etmekte zorlanırken Vettel'in çok daha rahat olduğunu gördüm. Çünkü birisinde virajlardaki performansa yönelik ayar varken diğerinde düzlüğe yönelik ayar vardı ancak önü açık olduğunda işe yarayabilecekti bu ayarlar. Vettel'de ki ayar ise atak yapmayı zorlaştırsa da önündekini takip ederken görece daha fazla tutunma sağlayarak pilota yardımcı olacak bir ayar paketiydi ki bu seçimleri pilotların kendileri yapar. Her zaman optimum şekilde ayarla piste çıkmazlar pistin şartlarına yarış içinde olabileceklere göre aracın ayarları vs. Belirlenir. Gerçi sizler hiçbir takımın keşfedemediği boş konuşma ustası mühendislersiniz bilmeniz lazımdı ama neyse.
    Weber bu haftasonunda hemen her turu sıralama formatında atsaydı çok daha farklı bir yarış izlerdik ama o Romain'e bir türlü gerektiği kadar yaklaşamayarak o atağı yapmayınca kendi yarışını mahvetmiş oldu. Yoksa eğer ilk yakaladığı anda Romain'i geçmiş olsaydı tur başına neredeyse 2 saniyeyle gelecekti Vettel'in arkasına. Aslında görmek isteyenin görebileceği üzere Redbull haftasonunun kağıt üzerindeki en hızlı stratejisini Weber'e sundu. Ancak Weber bunu değerlendiremedi. E sen önündeki pilottan tur başına 1 saniye hızla gel sonra da onu geçeme takım sana daha ne yapsın be arkadaş.
    Yarışın tekrarını izlerken Weber ile Vettel'in turlarını iyice bir inceleyin. Weber'e kıyasla daha eski lastikli Vettel Romain'i nasıl takip etmiş;j neredeyse o an için 0 km. Diyebileceğimiz lastikli weber nasıl takip etmiş?
    Geçmiş yıllar hakkında tam bilgim yok ama buna benzer bir olayda Schumacher Macaristan'da kendisinden hızlı olan Hakkinen'i geçmek için yine bu şekilde fazladan bir pitstop yaparak tü yarışı sıralama formatında geçerek yarışı kazanıyordu. Weber bi Schumacher olmasa da elindeki araç doğrultusunda ona yakın br performans sergileyerek herşeyi kendi lehine çevirebilirdi.
    Weber'de bu stratejiyi sorgulamış. Kardeşim sen bari kendi suçunu kabul et geçen sene Çin'de Kimi'nin başına gelen olay gibi birşey olsa o zaman hem sen hem buradaki boş işsiz güçsüz mühendis tayfası senin takımını yerden yere vuracak. Biraz ayıp be ayıp…

  12. yapma allahını seversen.lastik kilitleyerek gelen vetteldi weber değil.bu durumda hangi lastiği daha iyi korumuş oluyor acaba.ben teknik bilgilerden pek anlamam ama şu peynir tabir edilen lastiklerin kilitlenmeyle aşınmayacağını söyleme sakın.

  13. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Çok söylemeye başlamış sanki her hafta söylüyor sırf adamı yermek için neler bulacağınızı şaşırıyorsunuz artık iyice abarttınız. Adam bi Mart'ta bir Ekim'de söylemiş ve Ekim'de söylediği de mavi bayraklar için.

    Yapmayın ama beyler ''This is ridiculous''…

  14. yarışın tekrarını izlersen 7.turda webber e eğer geçemiyorsan 2 sn boşluk bırak dediklerini duyabilirsin

  15. FAster Inside avatarı
    FAster Inside

    "Bu yüzden yarış Mark için açıldığında Daniel Ricciardo arkasındaki grubu tuttu ve pistte boşluklar oldu."

    Zaten Toro Rosso nun neden pis üzerinde olduğunu ve ne amaçla yarıştıklarını özetleyen cümle bu olmuş, itiraf gibi bişey resmen.
    Yersen RedBull a sürücü yetiştirmek amacıyla ordalar ama yarışlarda özellikle dikkat edin yaptıkları her ne olursa olsun rebbull a yarıyor…

  16. Webber ilk pit stopunu 11. ; Vettel de 14.turda yaparken aslında Mark'ın 3'e , Seb'in de 2 pit stopa gideceği yavaş yavaş şekilleniyordu.
    Keza 2.pit stopları Grosjean'a karşı yürütülen stratejik hamle nedeniyle Webber 25.turda , Vettel ise 37.turda yaptı. Takım burada Mark'ın stratejisini 3 pitstop, Seb'inkini 2 pitstop olarak belirlenmişti.
    Mark, Gro'nun 2.pitstopundan sonra geride olduğu durumu yaklaşık 9 saniye öne geçerek avantaja çevirdi.
    Vettel de 37.tura kadar sert lastiklerle iyi bir tempo yapıp, 2.pitstopundan Gro'nun 4 saniye ardinda temiz lastiklerle döndü. Akabinde farkı hemen kapatıp ilk fırsatta Grosjean'ı geride bıraktı.
    Ancak Webber kullanılmamış set yumuşak lastiklerle Gro'yu geçemeyince, avantajlı olabilecek stratejisine rağmen galibiyet mücadelesi şansını yitirdi.
    Şimdi iyice şeytan taşlamaya dönen Vettel kazandıkça çoğalan eleştirilere göre Webber neden 3.piti yapmış, yarış Vettel'e hediye edilmişmişe gelelim.
    Bir kere Webber yarışın başından itibaren Vettel kadar iyi bir şekilde lastik koruyamadi.
    28 tur sert lastiklerle gitmek çılgınlık olurdu. Geçen hafta Kore'de zorlanmış lastiklerle Perez'in halini hatırlayın. Zaten dubleyi garantileyecek takım pilotunu hangi akla hizmet 28 tur aynı lastikle pistte tutsun ki?
    Webber öncelikle Gro'yu Vettel'in yaptığı gibi kolay geçseydi de sonrasını konuşuyor olsaydık keşke.
    Gördüğüm kadarıyla Vettel ve RedBull'un stratejisine yapılan eleştiriler sığ ve pek bir anlam ifade etmiyor.
    "Yiğidin hakkın"ı yigide vermenin zamanı geldi de geçiyor. Sadece başka takım ya da pilot taraftarı olmak başarıyı kabul etmeye ve takdir edebilmeye engel olmamalı.

  17. Vettel'in kime söylediği ilgilendirmez ama bu aralar fazla söylemeye başladı.Dikkat etsin fazla söylemesin.Daha Perez'e tam yaklaşmamışken ağlamaya başlıyor.Hamilton, Sutil önünden çekilmediğinde bile bu kadar ağlamamıştı.

  18. Bla bla bla

  19. Vettelin kime söylediğini bile doğru dürüst anlamamışsın, hemen çamur atmaya devam et. Vettel onu Webber için değil, Perez için söyledi. Perez mavi bayraklara riayet etmiyorsa bu Vettelin problemi değil. Bu sporda milli saniyeler bile çok önemli.

    Not: Vettele en fazla kıl olduğum birşey vardı o da Webbere bir aralar böyle birşey demesiydi.

  20. Duhan Peker avatarı

    Yaptıkları şeylerden ziyade şu iğrenç terimleri beni F1'den soğutuyor.

    Madem bir neden uyduracaksınız adam gibi söyleyin be.Açıkça Vettel'i kolluyoruz diyin.İnsanların midesini bulandırmayın.

    F1'in seviyesini o kadar düşürdüler ki…

  21. vettel'e keep the gap to 2 seconds demeyi bilirken webber'e niye demediniz o zaman? (dediklerine inandığım için değil de)

    zaten radyoda webberi geç grosjean ile yarışıyorsun dediler. resmen rezalet. üstüne son bölümde vettel büyük bir rezillik yaparak medium lastiklerle 3. giden webber'den korktu ve webber beni geçmesin get him out of the way dedi telsizden. iyice alıştı bu lafa.

  22. gerçektenmi

    ''Bence her iki pilot içinde mükemmel strateji uygulandı''

    farklı yarışları seyrettik sanırsam

  23. kimi neden kandırıyorsunuz

  24. "Vettelin kazanması için 3 pitstoptan başka şansımız yoktu" dersek daha anlamlı olur.

  25. Bence her iki pilot içinde mükemmel strateji uygulandı. Vettel lastiklerini harika korudu. Grosjean'ın ilk pitlerden sonra kullanılmış sert lastik kullanması dezavantajı oldu. 3 pitstop bence bugün daha hızlı bir stratejiydi. Ama bu hızı kullanmak için önünüzün boş olması ve normal temponun üzerine çıkmak gerekli.Ve Riccardio'nun arka grubu tutmasıyla bu zemin oluştu. Vettel 3 pitstop yapsa gene yarışı kazanırdı diye düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir