Bir Galibiyetin Anatomisi – 2013 Japonya GP

Yarış çok heyecanlı geçmese de taktik savaşlarına sahne oldu, biz de Vettel’in nerede kazandığına ve Grosjean ve Webber’in nerede kaybettiğine bakalım.

Grosjean’ın liderliği almasından sonra ilk stint sakin geçti. Webber 11, Grosjean 12 ve Vettel 14. turda ilk pitini yaptı. Grosjean Webber’den atak yemedi fakat farkı da çok fazla açamadı bu zamana kadar. Zaten ilk turlarda öndeki pilot farkı açamıyorsa arkadaki ondan daha hızlı demek zor değil. Lotus orta sertlerle fena değilken sert lastikle Red Bull’un temposuna ayak uyduramadı. Bugün Grosjean’ın yarışı kaybetmesindenki en büyük ve birinci etken buydu.

İkinci stintte Mark 2 sn civarında dolaşırken pite girmeden önceki 4 tur içinde 1.5 sn fark kapatarak Lotus’un 0.8 sn arkasına kadar geldi ve pite daldı. Bu noktada hepimiz trend acaba 3 pite mi dönüyor diye sormaya başladık. 2 numaralı araç pite 25. tur geldi. Sadece 14 turluk bir sert lastik stintiydi. Yarışın başında full depoyla 11 turun ardından, daha sert lastikle 14 turluk stint çok akıllıca değildi. Aslında şu karşılaştırmadan bile biraz zorlama duruyor 3 pit taktiği.

Gelelim en çok şaşırdığımız ve belki de birçok kimsenin gözden kaçırdığı noktaya. 20 turun ardından 5 sn civarında dolaşan Vettel ve Grosjean farkı ilk birkaç tur ortalama 0.4 sn azalırken, sonrasında Vettel’in Webber’in önünde çekildiğinde iyice vites yükseltmesiyle ortalama 0.6 sn azaralarak 27. turda 1.3 sn’ye kadar düştü. Vettel’in gaza iyice yüklenmesi de Webber’in pite girmeden bir tur öncesinde başlıyor. Öyle ki Vettel 23. turda birden farkı 0.8 sn indiriyor. Ardından 0.7 ve bir 0.7 sn daha. Ortalama 0.6 sn olmasının nedeni de bi ara tur bindirirken zaman kaybetmesi. Webber’in 3 piti tartışmaları bir yana Vettel’in yarışı kazanmasında Webber’le aynı takımda olmasının etkisi de inkar edilemez, Vettel cephesinin Webber’in ne yapacağını bilmesi onlara yardım etti.

Daha en şaşırtıcı yere gelmedik. 29. turda Grosjean’ı da içeri soktuktan sonra Vet, Web, Gro sıralaması oluştu. Grosjean’ın temiz lastikleri taktığı söylendi. Pitten çıktıktan sonra Grosjean’ın Vettel’le farkı 20.9 sn idi. 30. turdu. Vettel ise 37. tur içeri geldi. Girmeden bir tur önceki farkı ise, 36. tur, 19.5 sn. 6 turda sadece 1.4 sn kapatabildi Grosjean. Hem de temiz lastiklerle hem de gridin en iyi lastik koruyan aracıyla. Vettel’in 15 tur daha eski lastikle yaptıklarına bakınca boşa heyecanlanmışız biz dedim. Webber’in piti ve Vettel’in piti arasındaki sürede Lotus garajında olmak istemezdim. Galibiyet için savaşırken 2.’liğin bile gideceğini o an anlamıştır Lotus elemanları. Bir yanda yeni lastiklerle hızlı ve taktik değiştiren Webber, bir yandan aniden hızlanan Vettel.

 

 

Vettel 37. tur pite giriyor. Yani 12 tur temiz lastikleri var Webber’e göre. Grosjean’ı zaten geçecek. Zorlanmadı da. 13 tur kala Webber’le fark 14.5 sn. Kesinlikle riske girmeye değer. Fakat Red Bull kampı bu riske girmiyor ve Avustralyalı’yı içeri alıyor. O noktadan sonra da Webber Grosjean’ı erken geçse bile Vettel’e yetişemezdi diye düşünüyordum ki işin aslı öyle değilmiş. Webber pitten sonra 2 turda 2.8 sn fark kapatmış Vettel’e göre. Fakat 8 numaralı Fransızın arkasında fazla kalınca galibiyet şansı kalmadı.

Öndeki üçlünün dışında diğerleri kafalarına göre takıldılar. Geçiş, bol bol ceza falan vardı. Hulkenberg bu sefer direnemedi, Gutierrez’le beraber 6-7 oldular. Rosberg 8, Button 9 ve Massa 10. Genel bir yarış değerlendirmesi değil de galibiyet mücadelesine odaklandık, bugünlük kusura bakmayın. Dumanlı Hindistan GP’de görüşmek üzre..

 

Mücahid Ekrem


Yorumlar

“Bir Galibiyetin Anatomisi – 2013 Japonya GP” için 4 yanıt

  1. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Önden kalkmadan kazanılan yarış problem ?

  2. Risk alınabilirdi, evet ama sonuç vermeyeceği için o riski almanın anlamı olmazdı. Webber 25. turda ikinci pitini yaptı, geriye daha 28 tur vardı ve tek set lastikle bunu bitirmesi bence mümkün değildi. Bu açıkça belli olduğu için 3 pit stop yapıldı. 3 pitsop kötümüydü bence değildi. Webberin biraz daha limitte sürmesi gerekiyordu.

  3. lastikler 2,5-3 saniye düştüğü anda pite alsalar, 2 turda 6 saniye kaybederler, pitte yaklaşık 20-25 saniye, yani totalde 30 saniye kaybeder Webber. Ardından ise son 4 tur(sondan 4. tur pite girdiğini varsayıyorum) arkasında kalma ihtimali olan Alonso-Kimi gibi pilotlardan da tur başına 3-4 saniye hızlı tur atar rahat bir şekilde, 3. lüğü yine garantilerdi. Yani yarışı kazanma ihtimali için 2. liği riske almaya bence değerdi. Dediğin gibi o 2. lik hayat memat meselesi değil, ortada şampiyonluk falanda yok, Webber yada Red Bull'un kybedeceği hiç bir şey yoktu, bu da benim görüşüm

  4. Kesinlikle riske girmeye değer.

    Bence riske gerek yoktu, çünkü hayat memat meselesi değildi. Şampiyonluk için yarışıyor olsaydı bu risk belki alınabilirdi. Çok geriye gitmeye gerek yok, geçen hafta sonu Hamiltona ne olduğunu hepimiz gördük. Pirelli lastiklerinin performansı lineer olarak düşmüyor. Bir anda sanki uçurumdan düşer gibi düşüyor. Hamiltonda da gördüğümüz gibi tur başına 2.5-3 sani düşmesi durumunda Webber kendisini en arkada görebilirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir