Nick Heidfeld ile Söyleşi

yazar:

kategori:

Silverstone’da yağmur altında aldığın 2.liğin ve aynı anda ikişer pilotu geçişin karşısında özgüler aldın. Nasıl böyle mükemmel performans gösterdin?

Nick Heidfeld: Mükemmeldi. Sıralamalar tekrar iyi geçti ve yarışta her şey yerli yerine oturdu. Takım her şeyi doğru yaptı  ve ben hata yapmaktan kaçındım. Geçiş yapmak her zaman memnun edici oluyor: kafa kafaya mücadeleyi adil şekilde kazanıyorsunuz. Ve eğer iki aracı aynı yarışta iki kez geçerseniz heyecan daha fazla oluyor. Özellikle bu  koşullarda bir Ferrari ve Mclaren’i geçtim.

Bir çok kişi Formula 1’de geçişin mümkün olmadığından şikayetçi. Ancak sen en kötü şartlarda bile bunun tersini bizlere gösterdin. Boşluğa dalmaya nasıl karar veriyorsun? Diğerlerinden daha mı cesursun?

N.H.: Açıkçası ben zor koşullarda geçişin daha kolay olduğunu düşünüyorum. Yağmurda pilotlar arasındaki fark çok büyük. Bunun yanında piltolar virajlarda farklı çizgiler kullanıyorlar ve bu da geçişe yardım ediyor.

Sıralama sorunlarından bahsettin. Sorunlar şimdi geride kaldı mı?

N.H: Kesin olan şu ki çalışmalarımız işe yaradılar. Takım bana inanılmaz destek gösterdi. Durumla ilgili karmaşık bir analiz uyguladık ve tek turda lastikleri daha iyi kullanmam için tedbirler aldık. Dışarıdan bakıldığında bir kaç yakmayla beraber lastiklerin optimum sıcaklığa ulaştığı düşünülüyor ancak bu sadece arka lastiklerde ısınma olmasını sağlıyor. Karışık bir durum ve bu durum hakkında Haziran ayındaki Barcelona testlerinde gelişim gösterdik. Genel olarak Magny Cours’ta kötü performansım hakkında bazı çalışmalar yaptık ancak benim için önemli olan sıralamaların 2. bölümünde takım arkadaşım ile aynı seviyeye gelebilmemdi. Bu Silverstone’da da oldu. Ancak şimdi rahatlamayacağız. Eminim ki sıralamalarda performansımı daha da geliştirmemiz için yapabileceğimiz çok iş var.

Son haftalarda takımdaki koltuğun hakkında endişen oldu mu?

N.H: Hayır, bu soruna yaklaşmada yanlış bir yol. Ben sıralama performansım hakkında endişe duydum. Ve bir anda aracı nasıl süreceğimi unutmadığımı da biliyordum çünkü yarış performansım da iyiydi. Benim için kritik nokta sıralamalarda lastiklerimi ısıtmaktı.

Yağmurlu koşullarda nasıl bu kadar iyi performans sergileyebiliyorsunuz?

N.H: Karting günlerimden bu yana yağmurda sürmekten hoşlanırım. Araç kayar ve gösterişen tepki tamamıyla farklıdır ve her şeyi daha hassa yapmak zorundasınızdır, direksiyonu çevirmek, fren yapmak, gaza basmak.Tüm bu etmenlerle uğraşmak oldukça eğlenceli. Bununla beraber, eğer yağmurda önde değilseniz yarışların farklı bir durumuyla karşılaşırsınız ve bu durumu biraz beklenilmez yapar. Görüş eksikliği.Biz yere çok yakın oturuyoruz ve Formula 1 aracı çok fazla su sıçratıyor ve sprey yüzünden görüş zorlaşıyor. Bunu kesinlikle nornal yolda sürmekle karşılaştıramazsınız.

Hockenheim’daki iki test gününüz nasıl geçti?

N.H: Şanslıyız ki hava durumu tahmin edilenden daha iyiydi. Bu sayede daha çok tur atabildim. Hockenheim’da Almanya GP’si ve sonrası için birkaç yeni aerodinamik ve mekanik bileşeni test ettik Testler boyunca önceliğimiz buydu. Planımız zaman tablosunda en hızlı turu yapmak değildi. Diğer takımların sürdürsüğü bu tarz programları yargılayamam anca testlerdeki tur zamanları bize çok fazla şey anlatmaz. Bununla beraber, Hockenheim yarışı için daha fazla set-up yapabilmek isterdim.

Almanya Grand Prix’si için planınız ne?

N.H: Açıkçası, evimdeki grand prix’de olmak son yarışta olduğu gibi tekrar podyumda olmam için bana ekstra bir güç veriyor. Aynı yönde ilerlemek istiyorum. Gridde iyi bir pozisyon almak ve yarışta da mümklün olanın en iyisini yapmak. tıpkı benimki gibi BMW’nin de kendi evindeki yarış ve bunu için sabırsızlanıyorum. Ayrıca, Hockenheim daima İsviçre’deki izleyicileri de kendine çeker ve ben onlar için harika bir performans ortaya koymak için sabırsızlanıyorum.

 


Yorumlar

  1. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    testlerde en iyi zaman atmak ne yavvv..:)

  2. Ya takımımı çok seviyorum. Seneye şampiyon BMW.

  3. "Bir anda aracı sürmeyi unutmadığımı biliyordum" sözü herşeyi açıklıyor aslında. Benim dediğimi tekrar etmiş Nick test zamanları hiçbir şey ifade etmez. Kimin ne yaptığını anlayamazsınız.

  4. heidfeld BMW'nin gelişim gösterdiğini söylemiş özellikle test zamanları beni ilgilendirmez biz plananımızı uyguladık ve gayet memnunuz demiş.hockenheim'da çok daha rekabetçi olacağımıza inanıyorum.:)) bende inanıyorum bu açıklamalar beni çok rahatlattı. BMW herzaman testlerde en iyi zamanı yapmak için turlar atmaz sadece aracı geliştirmek için turlar atar.:)) GO BMW.:))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir