Valensiya’da Zafer Lorenzo’nun, Marquez Şampiyon!

yazar:

kategori:

Marc Marquez son yarışın ardından 2013 MotoGP sürücüler şampiyonu oldu ve bunu başaran en genç sürücü ünvanına sahip oldu.

İlk cepten başlayan Marquez iyi kalkamayınca ilk viraja girilmeden Lorenzo ve takım arkadaşı Pedrosa’ya geçildi.

Yarışın ilk bölümü Yamaha sürücüsü Jorge Lorenzo ile Honda’dan Dani Pedrosa arasında geçti.

Lorenzo ve Pedrosa defalarca birbirini geçerken üçüncü sıradaki Marquez kontrollü bir yarış çıkarıyor gibi göründü.

Yarışın ortasına yaklaşırken Pedrosa ile Lorenzo temas yaşayınca liderlik Marquez’in eline geçti. Yavaşlamak zorunda kalan Pedrosa beşinciliğe kadar geriledi.

Lorenzo Marquez’i kısa süre sonra tekrar geçmeyi başardı, ancak sonraki turlarda pit duvarlarından her iki sürücüye de biraz yavaşlamaları talimatı verildi.

Lorenzo kontrollü bir şekilde kazanırken Marquez Lorenzo’yu zorlayabilme olasılığı olan Pedrosa’ya yol verdi.

Dani Pedrosa yarışı ikinci bitirirken Marquez podyumu tamamlayan isim oldu.

 

Poz Sürücü             Takım/Motor           Zaman/Fark
 1.  Jorge Lorenzo     Yamaha                46m10.302s
 2.  Dani Pedrosa      Honda                    +3.934s
 3.  Marc Marquez      Honda                    +7.357s
 4.  Valentino Rossi   Yamaha                  +10.579s
 5.  Alvaro Bautista   Gresini Honda           +14.965s
 6.  Stefan Bradl      LCR Honda               +24.399s
 7.  Bradley Smith     Tech 3 Yamaha           +29.043s
 8.  Nicky Hayden      Ducati                  +39.893s
 9.  Andrea Dovizioso  Ducati                  +53.196s
10.  Michele Pirro     Ducati                +1m02.983s
11.  Aleix Espargaro   Aspar Aprilia         +1m04.197s
12.  Hector Barbera    Avintia FTR-Kawasaki  +1m06.826s
13.  Claudio Corti     Forward FTR-Kawasaki  +1m11.481s
14.  Danilo Petrucci   Ioda-Suter-BMW        +1m13.643s
15.  Colin Edwards     Forward FTR-Kawasaki  +1m24.249s
16.  Hiroshi Aoyama    Avintia FTR-Kawasaki  +1m33.010s
17.  Michael Laverty   PBM Aprilia               +1 tur
18.  Luca Scassa       Cardion Aprilia           +1 tur
19.  Bryan Staring     Gresini FTR-Honda         +1 tur
20.  Martin Bauer      Remus Suter-BMW           +1 tur

Yarış dışı:

     Andrea Iannone    Pramac Ducati             26 tur
     Randy de Puniet   Aspar Aprilia             23 tur
     Cal Crutchlow     Tech 3 Yamaha              9 tur
     Yonny Hernandez   Pramac Ducati              8 tur
     Lukas Pesek       Ioda-Suter-BMW             3 tur
     Damian Cudlin     PBM-Aprilia                3 tur

Yorumlar

“Valensiya’da Zafer Lorenzo’nun, Marquez Şampiyon!” için 25 yanıt

  1. Tebrikler Marquez`e, bu yasta hemde caylak sezonunda sampiyonluk cok degerli..

  2. hamilton AMGTEAM avatarı
    hamilton AMGTEAM

    bütün sezon boyunca bu çocuğu takip ettim ve gerçekten motogp'ye çok fazla şey katacağına eminim sürüş stilinden tutunda virajlara arkasını kaydıra kaydıra girmesinden motoru 66 derece yatırması ve dirseğinle dönmesi gerçekten taktire şayan hareketler , azmi ve istikrarı zaten ortada , tebrikler ve teşekkürler marquez ,sende olmasan nasıl geçecekti bu bitmeyen aptal f1 sezonu …

  3. marc marquez avatarı

    benim dediğim şeyle senin dediğin şey çok alakasız

    bu haberi görebilmek için motogp haberleri üzerine tıklamak gerekiyordu. ana sayfa haberlerinde gösterilmiyordu. ben o sebeple yukarıdaki eleştirimi yazdım ve ondan daha sonra ana sayfa haberi yapıldı bu.

  4. mehmet sofuoğlu avatarı
    mehmet sofuoğlu

    marquez in vettel ile hiç bir benzerliği yok. marquez genelde gerilerden gelip, riskli ve güzel geçişlerle kazanıyor. vettel efendi gibi en hızlı araçla en önden başlayıp kazanmıyo. marquez tarz olarak alonso ve hamiltona benziyo,

  5. Kadir YILMAZ avatarı

    Tebrikler..

  6. Marquez'e tebrikler. Bu çocukta fazlasıyla iş var.

  7. Marquez'e tebrikler. Çaylak sezonunda iyi iş çıkardı. Elbette en iyi iki motordan birinin üzerinde çok daha kötü olması beklenmezdi. Hızından emindik zaten, ama istikrarı nasıl olacak diyordum, o konuda beni şaşırttı.

    Lorenzo ile olan savaşta ikisi de bahtsız şekilde yarış dışı kaldılar, aşağı yukarı aynı puanları kaybettiler sanki. Çok takip edemedim.

    Bir de gördüğüm kadarıyla Honda düzlüklerde ve hızlanmalarda çok iyiyken virajlarda çok az yavaş kalıyor. Yamaha ise hızlanmada çok yavaş.

  8. Stoner konusunda hem fikiriz. Ama Marquez mi Lorenzo mu bunu tartışmak şimdilik gereksiz. Marq ın ilk senesi beklemek lazım ve ateşinin söneceğini daha önce ben de söylemiştim. Ama bu onu yavaşlatır mı ? Bence hayır. Lewis 2007 ye fırtına gibi başlamıştı 2008 de yavaşlamadı ve şampiyon oldu.
    Marquezin hızını motoruna bağlamışsın ama Lorenzo nun sezonun sonlarına doğru gelen galibiyetlerini yeteneğinin kanıtı olarak göstermişsin. Burada da haksızlık var.
    Honda nın hızı malum. Ama Honda nın sürüşünün kolay olduğunu ilk kez senden duydum. Bir Ducati kadar zor olmasa da her motor gibi onun da zorluğu var. Bugün Smart sporda da Honda nın sürüşünün kolay olmadığını söylediler.

  9. buradaki bazı yorumlar talihsizce belirtilmiş mesajlardır

    yok o olsaymış yok bu olsaymış falan falan…

    önce tebrik etmesini bileceksin

    bu çocuk daha çaylak sezonunda o kadar büyük baskılara rağmen geldi çatır çatır hakettiği şampiyonluğu aldı

    tecrübe kazandıkça dahada iyi olacaktır

    sevdim bu İspanyolu Rafael Nadal'dan sonra 2.ispanyol bu çocuk

    bakın motogp kendi sitesinde neler diyor iyi okuyun

    Marc Marquez şimdiden kendini nasıl söylesem efsane mi desem rekorların olduğu alan mı desem siz karar verin en iyisi.

    A few facts about Marc Marquez:

    – At the age of 20 years and 266 days, Marquez is the youngest rider of all-time to win the world title in the premier class, taking the record from Freddie Spencer who was 21 years and 258 days of age when he won the 500 title in 1983, also riding a Honda

    – Marquez is just the fourth rider in the 65-year history of Grand Prix racing to win world titles in three different categories, along with: Mike Hailwood, Phil Read and Valentino Rossi

    – Marquez has finished in the top three 16 times in 2013 – the greatest number of podium finishes ever by a rookie in the premier class.

    – He has qualified on pole position nine times in 2013 – the greatest number of pole positions ever by a rookie in the premier class

    – At the second race of 2013 he became the youngest ever winner of a premier class Grand Prix race (20 years, 63 days) and the youngest rider to start from pole; Freddie Spencer had held both records since 1982.

    – His points total of 334 is the greatest number of points ever achieved in a rookie season in the premier class.

  10. O biraz deli cesaretinden kaynaklanıyordu sevgili dostum. Şimdi şampyon pilot sıfatını aldığına göre nu sezon yaptığı aptalca zorlamaları ve rakibin yarış güvenliğini tehdit edecek geçişleri yapamayacak çünkü böyle yapıp rakibi düşürürse herkes yuhlar artık. Alışma dönemi geçti. Gelecekte kuvvetle muhtemelki eğer Honda Motor gücü olarak Yamahanın gerisine düşecek olursa MArquezde sönük en genç şampiyon olarak yıllarını harcayacaktır. Pedrosa güdük boyuna kurban gitti ama şu gridteki belkide en yetenekli motosikletçdir yada ilk 3 tedir.Bazen bacak kısalığı adamı öyle yorarki can çekişir gibi acı çekersin eğer arkada geçiş yapmaya çalışıyorsan. Dikkat edin Lorenzo öne geçtiği her yarış en az 8-10 saniye fark koyardı eskiden ama arkada olduğu yarışlarda çoğu zaman düşerdi. Güdüklük başa bela işte.3 tekerli bisiklet sürse açık ara şampiyon olurdu ama Motosiklete boyu yetişmiyor bacağı yoruluyor, zorlanıyor adamcağız. Yinede istikrarı herşeye değer her sene en az ilk 3'e oynadı. Şahsi fikrim marquezin bu sene rüzgarı arkasına çok çabuk aldığı için şampiyon olduğu yönünde. Mİllet fazla ciddiye almazken, Lorenzo-pedrosa belki rossi kapışması beklerken adam ilk 8 yarışta şampiyona liderliğine kuruldu ve dahada bırakmadı. Rahat olduğu için kendini kanıtlama ihtiyacı hissettiği için bu kadar iyiydi ki son 5-6 yarış iyileşen Lorenzo nasıl halaç pamuğu gibi savurdu milleti gördük. Galibiyetlere ambargo koydu. Haa MArquez müthiş bir tek tur pilotu ama asla Lorenzodan iyi pilot değil. Birde şansı Gridin en kolay sürülen motosikleti olan Repsol Honda pilotu olması. Yamaha ve Ducatiye alışmak o kadar zorki, Rossi Ducatiye gitti anlayamadı motosikleti. BU zor ducatinin tek üstad sürücüsü Stonerdı. Zor Yamahayı ilk sene LOrenzo süremedi gördük yani. Doğruya doğru Lorenzo Yamahayı ilk sene süremedi çok kaza yaptı.

    Hondayla şampiyon olmak keramet değil. Haydenda şampiyon oldu ona kalırsa. Üstelik en formda dönemindeki Rossiyi yenerek. Hondayı her pilot sürer. HOnda mühendislerinin hakkını vermek lazım çok güzel motosiklet üretiyorlar. Motor akıyor yaw. VIjjt diye akıyor. Denge müthiş, ha tek handikap sürüş kolay olduğu için motor virajlara pek uymuyor. Virajda çok sıradan. Yinede virajlardada yamaha ve ducatiden sonra en iyi akan motor. Maksimum süratte zaten herkese 10 km fark atıyor.Bu motorla şampiyon olmak elbette hafife alınacak birşey değil fakat öyle abartılacak bir durum değil. MArqueze herşeye rağmen tebrikler kazanan her zaman haklıdır. ☺ Ancak hiçbir pilot Ducatiyi sürmeden en büyük sıfatı elde edemez. Rossi sırf motosiklet otoritelleri gridin en doğal ve sürülmesi en zor otomobili ducati dedikleri için ve de kendiside italyan olduğu için gitti denedi. Yaptığı açıklama "hakkaten çok zormuş" oldu. Haydenda benzer sebeplerden gitti o da beceremedi. Ducati sürmeyi beceren tek isim Stonerdı ve bana göre gelmiş geçmiş en yetenekli pilot oydu. Rossi ikinci Lorenzo 3. olur. Lorenzo günün birinde Ducati sürmeyi becerebilirse ve şampiyon olursa bu alanda liderliğe yükselir. 13 senedir Ducatiyi sürmeyi becerebilen tek ismin Stoner olması ve onun şu an olmaması ne hazin. Eminim yamahada olsaydı şampiyonluklara ambargo koyardı. Lorenzoda Yamahada 4-5 yapıp yaş 32 olmadan bir ducati denemesi lazım.Cesaret dahi etse 2. sıraya yükselir.

  11. 2.ci bir vettel vakasına benziyor.çaylakken bunu başardıysa özgüvenli ve tecrübeli iken neler yapabilir düşünmek bile istemiyorum.rossinin rekorlarınıda bu kırabilir belki.

  12. vettel'in şampiyonluk haberine ne kadar sevinilirse bu adamın şampiyonluğuna da o kadar kişi sevinir.

  13. Ayrı mesaj olarak yollamak istemiştim hata yaptım.

  14. Marquez in telemetri verilerini diğer sürücülerle yan yana getirdiğinde fark ortaya çıkıyor. Aynı motoru kullanan Pedrosa ya göre daha erken ve daha fazla gaz veriyor, frenlemede daha geç ve daha sert firen yapıyor. Bu veriler kabak gibi ortadayken Marquez in kalitesini tartışmak saçmalık. Hangisi en iyi sürücü tartışması da tabii ki geyik. Lorenzo düşmeseydi şöyle olurdu diyenler Marq da takımın aptalca hatası yüzünden en az 15 puan kaybetti ve yanılmıyorsam 2. giderken düşmüşlüğü de var bunu saymıyorum bile. Marquez ilk sezonunda şampiyon olabildiyse bize saygı duyup tebrik etmek düşüyor. Lorenzo nun kaçta kaçına denk geldiği geyiği de fanatizmin çocukça dışa vurumu

  15. Yarışın başları çok iyiydi. Lorenzo Marquez'in trafikte kalmasını istedi , baskı yesin hata yapsın diye. Takım tarafından verilen bir taktikti zannedersem.Hep önde gidip tempoyu belirlemeye calıştı ne zaman Pedrosaya geçilse çok agresif ataklarla 1. sırayı geri aldı. Rossi'nin meşhur Laguna Seca'daki yaptıgı şekilde yerini kaybettigi anda hemen saldırı moduna geçti. Pedrosa'yı çarparak geçtikten sonra takım tarafından o taktigin devamı istense de Lorenzo onu denemekten vazgeçti ve kendi yarışına baktı , belki de Marquez'i yarışta tek başına bırakarak şampiyon olacagını düşünmesini istedi. Şampiyonlugun baskısını hissetmesini istedi diye düşündüm ben yarış esnasnda. Marquez çok akıllı yarıştı hiç etliye sütlüye karışmadı. Farkı hep açık tuttu. Lorenzo'nun baştaki kışkırtmalarına cevap vermedi. Pedrosa gelince de hemen yol verdi. Sonuna kadar hak edilmiş şampiyonluktur bence.
    Rossi'ye gelirsek bu yıl çok üzdü. Lorenzo'nun hızına ayak uydurmaktan çok uzaktı. Yaşlılıktan mı yoksa sakatlık sonrası toparlananaması mı bilemiyorum ama böyle görmek üzücüydü. 2009da aynı motorla neler yapabilecegini göstermişti sonuçta. Jenerasyon farkı muhtemelen.

  16. şu motorsporları haberlerinin hepsini bir inceleyin bakalım bizden daha hızlı kaç yer bu haberi vermiş? sona bu tür bir eleştiri yapın lütfen

  17. marc marquez avatarı

    adam moto2 den motogp ye geldiği sene şampiyon olmuş site ana sayfada göstermiyor haberi

  18. Olsaymış o zaman.. Çeyreği olamayacak adama yenilmeseymiş madem arada hafif bi motor farkı var diye madem aralarında dağlar kadar fark var.

    Burda çaylak sezonunda şampiyon olan birinden bahsediyoruz. Üzerindeki bu baskıya rağmen neleri başardı herşey ortada. Bundan sonra daha rahat olması muhtemel ve daha üstün performanslar da gösterirse şaşırtmaz açıkçası. Arada motor farkı var diyorsunuz ama tecrübe farkı da var diğer tarafta. İlk sezonunda bundan daha iyisi olamazdı zaten. Ki çocuk şampiyon oldu daha ne yapsın. Saygı duymak zorundasınız.
    Yaşımdan küçük adam geliyor bu kadar baskıyı kaldırıp saçma sapan hatalar yapmadan sezonu bitirip şampiyon olmayı başarıyor, burda oturduğunuz yerden anca laf sallayarak seyirci baskısını bile kaldıramıyorsunuz. Daha da söyleyecek bişey yok.

    Marquez kaza yaptı gitti pol pozisyonunu aldı. Marquez düştü sadece parmağından yaralandı. Marquez'in omzu çıktı gitti ikinci oldu. Kısacası Marquez bu sezon şampiyonluğu haketti. Bunu kabul etmemiz ve tebrik etmemiz gerekir. Önümüzdeki yıllarda da iyice yıldızlaşıp şampiyonluklarına devam edip, efsaneleşen bi Marquez'i izlemeye devam ettikçe de bunu zaten göreceksiniz. Kabullenemeyecek bile olsanız yeni bi dönem başlatıcak bu adam ve hiç kimse de çıkıp ağzını açamayacak belki de. O zaman anlarsınız umarım.

  19. Ozan Ülkügil avatarı
    Ozan Ülkügil

    Pedrosa'nın 8 senedir yapamadığını 1 senede yaptı,helal olsun

  20. stoner şart . yoksa seneye lorenzo bunların tozunu atar . Marquez honda.nın pilot,u olamaz . lorenzo iki honda,yı pazar,a yolladı . lorenzo sakat olmasaydı Marquez şampiyonluğu ancak uykusunda rüyasında bile göremezdi

  21. Tebrikler Marquez…Benim için bir önceki yarışta zaten şampiyon olmuştun (Kurallar ve takımının saçmalaması sonucunda diskaliye edilmişti bir önceki yarışta…) bugünde soğukkanlı sürüşünle tekrar şampiyon oldun…Antipatik Lorenzo'ya şampiyonluğu kaptırmadığın için tebrikler…
    Moto Gp tarihinin ilk çaylak yılında şampiyon olan sürücüsü olarak tarihe geçti…
    Lorenzo'da bir çaylağa şampiyonluğunu koruyamayan bir pilot olarak tarihe geçti…

  22. Marquez Lorenzonun çeyreğinin biraz fazlası anca olur. Her yarış galibiyete oynayan Hondaların gücüyle sadece viraj hızına güvenen ve Lorenzonun eline bakan Yamahayı mı kıyaslıyorsun? Rossi ilk 5 mücadelesi yaparken Lorenzo sağlıklı olduğu her yarış galibiyete oynadı. Yani motor ilk 5 yarıştan sonra durdu. Sene başı Hondayla başabaş olan motor sonraki yarışlarda fark yemeye başlayınca Lorenzo bir anlık sinirine ve yenilmeyi hazmedememesine bağlı olarak kaza yaptı, 1. de ucuz yırttı ama 2. de 1 yarışa ve en azından 10 puana mal oldu. Yamaha adam gibi motosiklet yapabileydi Lorenzo bugün 45 puan farkla falan 1. olurdu.

  23. ilk turlar çok iyiydi, Marquez'e tebrikler, sezon boyunca yaptığı hiçte kolay değildi

  24. 12. turda Lorenzoyu düzlükte geçen Pedrosaya Lorenzo virajda karşılık verdi, yaşanan ufak temasta Lorenzo ve Pedrosa dışarı açılırken içerden gelen Marquez 1. sıraya yükseldi. Çok geçmeden Lorenzo yerini geri aldı bu arada Pedrosa 5. sıraya kadar geriledi. önce bautistayı sonra Rossiyi geçen edrosa tur tur Marquezle farkı eritmeye başladı ve yarışın bitimine 4 tur kala atak yaptı. Atak sırasında MArquezi düşürmek için hafif sendeleyen Pedrosa bunda başarılı olamayınca Marquez şampiyon olup üstüne gururlanma hakkını elde etti. Ön tarafta 4 saniye fark açan Lorenzoda rahat 1 galibiyet alırken bu şampiyonluk için yeterli olmadı. (devamı) ☺

  25. Tebrikler Marquez ! Tebrikler çaylak… 🙂
    Bu dönemin efsanesi de Marquez olucak gibi duruyor.
    Motogp'de yeni bir çağ başlıyor. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir