Güle Güle Bir Pilottan Daha Fazlası ! (Bölüm 2)

yazar:

kategori:

2001 yılında Avustralyalı Paul Stoddart Minardi takımını satın alınca alt serilerden beri desteklediği Webber’e F1’e adım için bir şans doğmuş oldu. 2001 yılında F1’de test pilotluğu yapan Mark Webber 2002 yılında Minardi aracına oturmayı başardı.

Alonso ve Button ile olan dostluğu Benetton yıllarına dayanmaktadır.

Webber’in F1’de yer alabilmesi için gereken maddi desteği ancak 26 yaşına gelebildiğinde Paul Stoddart’tan sağlayabildi. Aksi takdirde muhtemelen GT-Le Mans serilerinde yarışan bir pilot olarak kalacaktı.

Her zaman galibiyet, podyum mücadelesi veren pilotları destekleyenler için arkada kalan isimleri farketmek zordur, hele bir de drs, kers vs. pek çok kural değişikliğinin olmadığı ve kendini göstermenin zor olduğu bir dönemde. Bu yazıda pek çoğunuzun yıllarca farketmediği adama dair bir şeylerden bahsetmek istiyorum.

2002 yılında Mark Webber kendi evinde çıktığı ilk yarışında aldığı netice ve gösterdiği performansla tüm Avustralyalı taraftarların yanında beni de taraftar olarak kazanmayı başardı. O zamana kadar F1’le alakası olmayan ben, ilk denk geldiğim yarışta padokun hurda yığını olarak bilinen Minardi aracıyla 5. olan ve çılgınlar gibi sevinen Webber sayesinde bu sporu sevmeye başlamıştım.

Nitekim Webber o sezonda takım arkadaşını performans olarak ezmeyi başardı. Sezon boyunca Fransa’da aldığı 8.lik, Japonya’da aldığı 10.luk, ve 4 kez aldığı 11. sırayla dikkat çekmeyi başardı. Nitekim Webber yılın çaylağı seçildi.

Mark ve Minardi Takımı Şampiyon Olmuş Gibi Puanı Kutluyor 🙂

 

2003 Jaguar ile Dikkat Çekmeye Devam

Yılın çaylağı seçilen Webber macerasına Jaguar ile devam etme kararı aldı. Webber’in F1 kariyeri boyunca onu takip etmekten en zevk aldığım araç Jaguar idi. 2002’de tüm yarışları takip edemesem de 2003’ten itibaren yarış ve sıralama turlarını kaçırmayan bir F1 sever oluvermiştim.

İlk yarışında süspansiyon problemi, ikinci yarışta motor arızası ile yarış dışı kaldı.

Brezilya Gp’de Jaguar ile sıralamalarda Q1’i ilk sırada tamamlarken son seans Q2’de pole pozisyonunu +0.044 salise farkla kaçırarak 3. cebi elde etti. 

San Marino Gp’de sıralamalarda 5. cebi elde etti. Şafttaki arızadan ötürü yarışı tamamlayamadı. Webber’in kariyerinin ilk ve orta kısmının önemli bir kısmı mekanik arızalardan ötürü yolda kalmasıyla geçti desem yanlış olmaz.

Katalunya’da 12. başlayıp 7. bitirdi, Avusturya’da 17. başlayıp 7. bitirdi, Monaco’da 9. başlayıp hidrolik problemden ötürü yarışı bitiremedi. 

Kanada’da 6. başlayıp 7. bitirdi, Almanya’da 11. başlayıp 6. bitirdi, Fransa’da 9 başlayıp 6. bitirdi.

Macaristan’da 3. cepten kalkmayı başardı, yarışı 6. bitirdi, İtalya’da 11 başladı 7 bitirdi.

Sezonu 17 puan ile 10. tamamlarken takım arkadaşı Pizzonia 0 puan ile tamamladı. Sezon bitiminde aklımda tek kalan şey daha büyük bir takımda Webber’in daha fazlasını başarabileceğiydi. Zira saf hızın ön plana çıktığı sıralama turlarında çok büyük işler başarmıştı.

2004 Jaguar’a Elveda

Mark çok iyi geçen 2003 sezonunun ardından araçtan kaynaklı kötü bir sezon geçirdi. Evinde 6. başladı vites probleminden ötürü bitiremedi.

Malezya Gp’de sıralamalarda Micheal Schumacher’in ardından 2. sırayı aldı ve grid tamamen Webber’e odaklandı. Sıralamalar sonrası gerçekten çok sevinçliydim. Yarışa bu performansı araçtan ötürü taşıyamayacağından emindim ama en azından sıralamalarda sükse yapmayı başarmıştım. Nitekim Webber 23. turda yarışa veda etti.



 

Bahyren’de 14. başlayıp 8., Almanya’da 14 başlayıp 7., Silverstone’da 8., yine Almanya’da 12. başlayıp 6. oldu. 

Japonya Gp’de 3. cepten start almayı başardı, aşırı ısınmadan aracı 20. turda yolda kaldı.

Sene sonunda Jaguar spora veda etti, takımı Red Bull adından bir içecek firması satın aldı 🙂 Webber sezonu 7 puanla 13. tamamlarken takım arkadaşı Klien 3 puan toplayabildi.



 

2005 Her Açıdan Zevkli Bir Sezon

2005 sezonu sporu takip etmeye başladığım ve Ferrari dominasyonlu diğer 3 sezonun aksine çok daha fazla zevk vermişti. Ön tarafta Kimi ve Alonso’nun mücadelesi var iken Schumacher ve Montoya sezona zevk katıyorlardı.

Webber ve benim için ise sezon hayal kırıklığıyla başlamıştı. Zira yaz döneminde Webber’e menajeri Briatore Renault’a gelmesini teklif etmiş, Webber sporda daha köklü bir takım olan ve sezon öncesi iddialı görünen Williams-Bmw takımını seçmişti. Öyle ki Webber bir röportajında ilk yarışı Fisichella’nın kazandığını duyduğunda yıkıldığını belirtmişti.

2005 yılı Webber’in F1 kariyerinde şampiyonluk mücadelesi verdiği 2010 yılı dahil en formda olduğu dönemdi. Evinde ilk yarışı 5. tamamlarken, Malezya’da podyum mücadelesi verdiği Fisichella ile temas yaşayıp ikisi de birbirini podyumdan etti. Sıralamalarda sürekli ilk 5 içinde yer alırken seri turlarda araçtan aynı verimi alamıyordu. 

İspanya Gp’de 2. cebi aldı. Monaco’da 3. cebi aldı. Monaco Gp’de kariyerinin ilk podyumunu Fernando Alonso’ya yaptığı atak ile elde etti. O yarışı canlı izliyorken pek heyecanlanmış, kerbleri kesen Alonso’ya sitem etmiştim 🙂 Nitekim sonunda Alonso’yu geçmişti Webber.



Monaco’dan sonra takım her iki pilotuyla sert düşüş gösterdi, Kanada’da 14. başlayıp 5. oldu, Macaristan’da 16 başlayıp 7. oldu, Türkiye’de 7. başlayıp patlayan lastik nedeniyle yarışı tamamlayamadı.

Webber Türkiye’ye geldiği sırada şehitlikleri ziyaret etmiş ve Çanakkale’de hayatını kaybeden dedesini aramış ancak bulamamıştı.

2005 Belçika’da 10. başlayıp 4. bitirdi, Japonya’da 7. başlayıp 4. bitirdi. Sezonu ise 36 puanla takım arkadaşı Heidfeld’in önünde 10. sırada tamamladı. Webber takım arkadaşlarını mağlup etme serisini sürdürdü. 2005 sonunda Bmw ve Williams ortaklığı son buldu. Webber Williams’a, Heidfeld Bmw’ye geçti.

 

2006 Şu Aracı Biraz Dayanıklı Yapın !

2006 yılı Webber için dayanıklılık problemleriyle geçti. Bu sezona dair tek zevk aldığım şey ön tarafta Alonso ve Schumacher’in verdiği şampiyonluk mücadelesiydi. Schumacher’in yamulmuyorsam Suzuka’da patlattığı motora üzülmüştüm. Webber’e gelince Malezya’da 5. başladı hidrolikten ötürü yolda kaldı, Avustralya’da 7. başladı vites kutusu probleminden ötürü yolda kaldı, Avrupa Gp’de hidrolikten yolda kaldı, Fransa’da jant probleminden yolda kaldı, Almanya’da mekanik problemden ötürü yolda kaldı. 

Monaco Gp’de 2. cepten start aldı, olağan şartlarda 2. bitireceği yarışı eksoz problemi nedeniyle bitiremedi. Direksiyonu fırlattı. Bu yarışta aracın mühendislerinin kulaklarını çınlatmıştım, olası bir 2.lik ve podyum çöpe gitmişti.





Brezilya Gp’ye Cosworth F1’e veda ederken 20 bin devir çeviren motor getirdi, ilk turda takım arkadaşları Webber ve Rosberg yarış dışı kalarak motorun zevkini çıkaramadan veda ettiler.

Webber sezonu 7 puan ile 14. tamamladı, takım arkadaşı Rosberg 4 puanda kaldı. Webber yine takım arkadaşını mağlup etmeyi başardı.

 

2007 Yeni Umutlarla Red Bull Racing’e Geçiş

 

Webber 2007’de daha önce 2 yıl yarıştığı Jaguar takımını satın alan Red Bull Racing’e, bir anlamda yine eski takımına dönüş yaptı. Bahreyn’de vites kutusu, İspanya’da hidrolik, Monaco’da vites kutusu, İngiltere’de hidrolik, Türkiye’de hidrolik, Brezilya’da vites kutusu nedeniyle yarış dışı kaldı.

 

Avrupa Gp’de yağmur altında yapılan yarışta mükemmel bir performans sergileyip 3. olmayı başardı. Yarışın son saniyesinde geçilecek diye yaşadığım heyecanı hala unutamam. O kötü sezona dair en güzel anıydı. Avrupa Gp yarışı en nefes kesen yarışlardan biriydi, sadece Webber açısından değil tüm F1 severler açısından.



Sezonun Webber ve benim açımdan en kritik yarışı, 2007 Japonya GP… Kariyerinin ilk F1 zaferini kovalayan Webber yağmur altında yapılan yarışı 2. götürüyor ve olası bir galibiyet hesabı yapıyordu. O sırada Toro Rosso ile yarışan Vettel güvenlik aracı altında yarış götürülürken Webber’e çarptı. O yarıştan sonra Webber Vettel’e hakaret içeren bir cümle sarfetmişti. Bu ikilinin arasındaki ilk kıvılcım bu yarışta başlamıştır.



Webber aynı yarışta araç içinde kusmuş olmasına rağmen aracı sürmeye devam etmiştir 🙂



Webber dayanıklılık problemleri ile geçen ve bir kez daha heba olan sezonu takım arkadaşı David Coulthard’ın 4 puan gerisinde 12. tamamlamıştır. Webber kariyerinde ilk defa takım arkadaşına geçilmiştir. 2008 sezonunda Coulthard’ı mağlup ederek kariyerindeki tüm takım arkadaşlarını mağlup etmeyi başaracaktı.

 

2008 Red Bull ile Devam 

 

Geçtiğimiz sezonu dayanıklılık problemleri ile geçiren Webber için 2008 yılı istikrarın ön plana çıktığı bir olarak geçti. Red Bull’un köpek balığı adıyla bilinen kanadı kullanmasıyla sezon Webber için iyi başladı.

İlk yarışta yarış dışı kalan Webber süre gelen 7 yarışın 6’sından puan çıkarmayı başardı. Sezon boyunca yalnızca 2 defa yarış dışı kalan Webber İspanya’da 5, Monaco’da 9. başladığı yarışta 4. oldu. İngiltere Gp’de 2., İtalya’da 3. cepten kalktı.

Sezonu 21 puan ile 11. tamamlarken takım arkadaşı Coulthard yalnızca 2 yarıştan puan çıkarabildi ve 8 puan topladı.

 

 

 

Yazımın son ve final bölümünde şuana kadar kimseyle paylaşmadığım Singapur Gp sonrası başıma gelen olaydan ve kişisel olarak kendi izlenimlerimden bahsedicem. Özellikle son bölümde Vettel’e ve Red Bull yönetimine dair 1-2 kelam etmeden geçemicem. 

 

Umarım okurken keyif almışsınızdır.


Yorumlar

“Güle Güle Bir Pilottan Daha Fazlası ! (Bölüm 2)” için 21 yanıt

  1. Webber Türkiye'ye geldiği sırada şehitlikleri ziyaret etmiş ve Çanakkale'de hayatını kaybeden dedesini aramış ancak bulamamıştı.

    Böyle de enteresan bir adamdır Webber. Keşke bulabilseydi dedesini…

    Webber aynı yarışta araç içinde kusmuş olmasına rağmen aracı sürmeye devam etmiştir 🙂

    Webber'de öyle bir yarışma izmi vardı ki kussa bile yoluna devam ederdi. Kusmuk musmuk dinleyecek adam değildi.

    Coulthard'a da tamamen şanssızlığından yenilmişti. Yoksa Coulthard kadar kolay bir lokma gelmemiştir F1'e desek yanlış olmaz.

    O sırada Toro Rosso ile yarışan Vettel güvenlik aracı altında yarış götürülürken Webber'e çarptı.

    Klasik Vettel işte. RBR'de de güvenlik aracı altında tabelalara çarptığını düşünürsek bir göz doktoruna gitmesi şart normalde ama aracı o kadar stabil ki sanki rayda gidiyor. Neyse Vettel'i geçelim.

    Webber ile RBR zaten başarılı olacaktı ama 2009 sezonunda Vettel, Webber'i gerçekten bileğinin hakkıyla yendiği için 2009 sezonunu hariç tutarsak diğer tüm sezonlarda Vettel'e özel araç ve ilgiden dolayı Webber kaybetti. Hele de 2010'da Webber'i tamamen yem olarak kullanmaları hiç hoş değildi. Kaldı ki bir de değişen kanat meselesi var. Yoksa Webber öyle kolay kolayına yenilecek bir adam değildir.Neymiş efendim: Kalkış problemi varmış. Ulan bu adam 2002'den beri kalkış problemi yaşamıyor da 2011'den itibaren yaşı ilerledi diye mi sorun yaşıyor kalkışta. RBR kadar üçkağırçı bir takım bir daha gelmez F1'e. Olan Webber gibi bir kaliteye oldu. Devam etsinler bakalım Vettel ile. Nasılda bu RBR aracı bir gün açık ara 2 saniye hızlı olmadığında göreceğiz ne kadar acemilik çekecekler ve Webber'i arayacaklar.

    İlk puan alma olay yorumumu da Final bölümünde yapacağım.

  2. sadece bilgi amaçlı yazıyorum 2005 yılında en formda olduğu dönemde bu zamana kadar takım arkadaşlarını yenme serisini devam ettirmişti .ancak o sezon heidfeld son 5 yarışa katılmamıştı ve 8 puan fark vardı.heidfeld daha istikrarlı ve daha hızlıydı o sezon.heidfeld polü almayı başarmıştı 2005 avrupa gp sinde .(ancak o meşur yarışta son turda liderken yarış dışı kalan raikkonen ardından gelen alonsonun arkasında 2. olmuştu ).lafın kısası bence 2005 yılının ardından webberde bir düşüş başlamıştı malesef . emek ve yzın için teşekkürler

  3. 2002 Magny Cours'da Webber'in 8.liğini unutmayalım. Minardi F1'in mütevazi ama sevimli takımıydı, o yüzden hep sempatik bulmuşumdur. Yorumun için teşekkürler bu arada.

  4. O zamanki grid yine vedayı telafi edebilir bir griddi, şuanki grid tamamen paralı pilotlar üzerine endekslenmiş durumda. Bu yüzden aykırı pilotlar eskisi gibi yok. Sempatiyle baktığım pilot çok gridde ama gerçekten taraftarıymış gibi bağlılığa sahip olabileceğim biri yok, belki vatandaşı olduğu için Ricciardo ile o bağı yakalayabilirim 🙂 Yorumların için teşekkürler bu arada 🙂

  5. webber'i bende cok seviyorum oyleki alonsodan sonra tuttugum pilottur. hatta alonsoyu her gecisinde haz aldigim pilottur. cok ama cok ozleyecegim . bende senna öldükten sonra bu bosluga dusmustum . ve hakinen biraktiginda . webberde de ona yakın bir his olustu . umarım alonso uzun yıllar devam eder. eline saglık bu arada yazın muthiş . muthiş muthiş .. kaybolma bir webberci olarak webbercilerin az oldugu bir ortamdayız. yalnız kalmayalım :):)

  6. Teşekkür ederim Kemal 🙂 Bir daha F1 nasıl izliyeceğim bilmiyorum, ekrana boş bakacakmışım, sıralamayı kontrol ederken gözüm hep bir ismi arayacak gibi geliyor.

  7. Ayrıca bir Kimi fanı olarak, Vettel 20 kere de şampiyon olsa gerçek bir şampiyon yerine hiç koymayacağım. Kıskandığımdan değil, baba parasıyla aldığı arabasıyla fakir ama kendisinden yetenekli çocuklara hava atan bir zengin züppesine benzetiyorum nedense, aldığı şampiyonluklar beni hiç etkilemiyor. Webber gibi bir adama yaptığı terbiyesizlikten sonra da hiçbir zaman sempati duymayacağım. Ben Senna gibi hırslı ama karakterli saf yarışçıları seviyorum, Vettel gibi başarı için her şeyi yapacak karakterdeki şımarık insanları değil. Daha geçen sene de kendi hatasından dolayı Karthikeyan'a hakaret etmişti, pistlerde bir tek kendisi yarışıyormuş gibi arka sıradaki pilotu adam yerine koymuyordu halbuki şimdi F1 fanları onu adam yerine koymuyor.

  8. Massa ve Webber'in talihi. Aracın her şey olduğu bir F1'de hele de Red Bull'da takım arkanda değilse hiçbir şey yapamazsın. 2008'de şampiyonluğa oynayan Massa, Alonso gelince arkaplana atıldı ve performansı düştü. Buna rağmen Alonso'dan hızlı olduğu anlar dahi oldu. Webber de 2010'da şampiyonluğu son anda kaybetti, takım Vettel'in üzerine oynayınca da iyice geri planda kaldı. Yani Webber de şampiyon olamayan efsaneler arasında yer alıyor. Tıpkı Montoya, Barrichello ve daha niceleri gibi.

  9. ama araçlar aynı değildi.! ki bunu herkes bılıyor.

  10. MP4-20 (2005) avatarı
    MP4-20 (2005)

    Hocam sen beni tamamen yanlış anlamışın. Benim hayattaki idolümdür Ayrton Senna. F1 tarihinin en iyi pilotudur. Hem yetenek olarak hem kişilik olarak.

    Vettel gibi pilot müsvettesi aynı araçla 4 şampiyonluk kazandı Webber me yaptı şimdiye kadar demek istemiştim. Vettel'i sevdiğimden değil yani.

  11. adam gibi adama gelecekte başarılar. yazı için de teşekkürler…

  12. Sen ikisininde aracın aynı olduğunu düşünüyorsan F1'i Atgözlüğü ile izliyorsun demektir.

  13. Güzel bir yazı ellerine sağlık. Mark'ı bize verdiği puanlardan dolayı çok severim. Stoddart başkan önderliğinde, Hakkı yenmiş Yoong Reis(kendisi 2001 de Alonso'yu yenmiş ve Alonso 2002'de koltuk bulamamıştır. O derece..) ve Mark kardeşimiz Avustralya gp de öndekiler aradan çekilince Minardi'nin ne yapabileceğini gösterdiler.

    http://www.youtube.com/watch?v=7BFdf4iY8Zc

    Bu da benden olsun.

  14. Kemal  Şengül  avatarı
    Kemal Şengül

    Mark Webber her zaman farklı bir insan olmuştur. Gerek mizahı gerek açık sözlülüğü.. Gerek sempatikliği, bazende bizi sinir etmesiyle 🙂

    Tamam belki çok başarılı işler yapmadı. Belki tarihde çok büyük yazılarlada yazılmadı. Ama her zaman hafızalarımızdaki yerini alacaktır.

    Kadir ellerine sağlık 🙂 Tuttuğun pilotun ayrılması nedir en iyi ben bilirim iki kez yaşadım bunu. Sakın bir yerlere gitme. Özletme kendini 🙂

  15. Büyüklük şampiyonluğa eşdeğer demek değildir. 4 dünya şampiyonluğu var Vettel'in, o zaman Senna'dan daha büyük pilot diyebilir misin ? Sen dersin ama tarafsız herkes demez. Senna, Prost, Schumacher, Hamilton, Button, Alonso, Raikkonen saydığım pilotların hepsi şampiyon olduktan sonra farklı takımlarda kendini test etmiş dünya şampiyonu isimler.

    Vettel kendisine yakın bir rekabetçi otomobilin olmadığı bir ortamda takım arkadaşının pasifize edildiği bir ortamda yaratılan yapay bir efsane. Bak yetenekli değil demiyorum ama griddeki en iyi pilot olmadığı ve 4 defa dünya şampiyonu olabilecek biri olmadığı kesin.

    Bu yüzden yarışları kazandığı halde yuhalanıyor.

  16. Sadece performans olarak düşünmemek gerekir. Ki öyle düşünsek bile performansı Taki Inoue kıvamında olan bir pilot değil.

    Kişilik, tavırlar, olaylara yaklaşımı önem kazanıyor. Şimdiye kadar taraftarı olduğum tek pilot olan Hakkinen'de de olan özelliklerdi. Hakkinen de en hızlısı değildi ama açık ara en düzgünüydü, daha onun gibisi gelmedi. Webber şimdikilerin arasındaki en dürüstlerinden birisi. İşte o yüzden bir pilottan daha fazlası.

    Vettel spora dört şampiyonluk verdi ama Malezya'da çaldığı galibiyeti son yarışta fırsatı olmasına rağmen iade etmedi. Bu mudur gerçek pilot?

  17. .. kelam etmeden geçemicem.

    Konuşulur, ama yazılmaz. Köşe yazısı yazıyorsanız dikkat etmelisiniz. Bu yorum alanında kabul edilir, ama köşe yazısının içinde affedilmez

  18. Pek de umrumda değil açıkçası ne düşündükleri 🙂 Vettel'i sevenlere saygı duyuyorum ancak Vettel'in şampiyonlukları benim için bir anlam ifade etmiyor. Schumacher de 7 defa şampiyon olduğu için antipatik bulunduğu oldu ama her zaman saygıyı toplamış, haketmiştir. Bugün Vettel kazandığı yarıştan sonra bile yuhalanıyorsa bu insanların gözünün açık olduğunun göstergesi, herkes her şeyi görüyor.

  19. Adama kariyerinde dayanıklı araç vermişler mi yine iyi yarışlar çıkarmış vettel yaşıyor mu sorun weberde kers bozuluyor vites bozuluyor adam kaç yarışda sorun yaşadı vettel'i destekliyorlar nasıl olsa şampiyon olacak diye bunu bilmiyorsan başka!!!

  20. Aman hocam redbull a laf etme şimdi rambo ve mehmet günaydınla uğraşma 🙂

  21. MP4-20 (2005) avatarı
    MP4-20 (2005)

    Bir pilottan daha mı fazlası? 😀 Ya nesini büyütüyorsunuz bu adamın. F1'e ne verdi şimdiye kadar? Vettel 4 şampiyonluk kazandı aynı araçla neden Webber hiç bir şey yapmadı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir