Güle Güle Bir Pilottan Daha Fazlası ! (Final)

yazar:

kategori:

Yıllarca Alonso – Schumi – Raikkonen – Hamilton vs. pilotları destekleyenler benim pilotum seninkinden daha iyi dediğinde karşısında muhattap bulacak bir kitleyle karşılaşabiliyordu. Ancak bir Webber taraftarı iseniz yalnızsınızdır, pilotunuz iyi olsa dahi bunu başkalarıyla paylaşmanız onlar için pek bir ifade etmez. Bu yüzden Webber’i desteklemek küme düşmemeye oynayan bir futbol takımını tutmak gibiydi, sahada hep bir mücadele vardı ve tribünlerdeki taraftarlar az ama özdü 🙂

Webber taraftarı olmak İstanbul Gp’de ilk virajda Webber Alonso’yu geçtikten sonra bağırdığında herkesin sana dönüp bakması demekti 🙂 En güzelini de sanırım Webber özetlemişti. Macaristan’da Schumacher’e tur bindirince telsizden ” bu güzel bir his.” demişti. Pek çok şey, geride kalan pek çok yılı anlatan bir cümle 🙂

Final bölümüne giriş yaparken bu zaman denk hiç paylaşmadığım bir şeyi, bana dair bir şeyi paylaşıcam burada. Webber kariyerini noktalayana kadar da paylaşmayacağıma ant içmiştim. Sadece paylaşmak istedim, umarım farklı yerlere çekilmez 🙂

2008 Singapur Gp haftasonu, yamulmuyorsam Cumartesi gecesi Türkiye’de Kadir gecesine denk gelmiş ve ben de o gece ibadetimi yaparken Webber’in kazanması için de ibadette bulunmuştum. Webber o yarışı mekanik problemle tamamlayamamış ancak ben her şeyde bir hayır var deyip inancımı yitirmemiştim.

Olası şartlarda Webber’in defalarca yarış kazanma ihtimali, defalarca podyuma çıkma ihtimali yokken 2008 sezonu bitiminde köklü kural değişikliği oldu ve 2009 sezonu ve devamında devam eden 4 sene boyunca Webber galibiyetler ve podyumlar kazandı. Bunu Adrian Newey’e ve pek çok şeye bağlayabilirsiniz ancak benim için bundan daha fazlasıydı kesinlikle, sadece bir yarışı kazanmasını istemişken Webber 4 sene boyunca rekabetçi bir araçla yarışabilecekti 🙂 

2009 Şeytanın Bacağını Kırma

Buradaki şeytanın bacağını kırma olayı biraz ironi de taşıyor. Zira sezon öncesi Webber pek sevdiği bisiklet sporunu gerçekleştirirken bir araç ile yaşadığı kaza sonrası bacağını kırdı ve yanılmıyorsam yaklaşık 2.5-3 yıl bacağında platin takılı bir şekilde yarıştı. Sezon öncesi Webber’in yarışamayacağı söylenirken sıkı bir fizik tedavi sonrası Webber sezona yetişti. 

Webber takımda daha tecrübeli olmasına rağmen takıma yeni katılan Vettel’i geçmeyi başaramadı. Sezon boyunca asla %100 bir performans ortaya koyamayan Webber buna rağmen Almanya Gp’yi ve sondan bir önceki yarış olan Brezilya Gp’yi kazanarak gelecek sezon sağlıklı bir şekilde rekabetçi olabileceğinin sinyallerini verdi.

Webber 2009 sezonunda Almanya Gp’de pit cezası almasına rağmen yarışı baştan sona domine ederek kazandı.

Yıllarca düşünün ki 8. olduğunda çok sevindiğiniz bir pilotu destekliyorsunuz ve bacağını kırdıktan sonra sezonu kaçırır denilirken çıkıp yarış kazanıyor. Yarış sonunda Webber ile aynı duyguları paylaşıyorduk nitekim;



Webber Malezya’da Hamilton ile müthiş bir düelloya girişmişti. Formula 1’i seven herkesin zevk alacağına inanıyorum bu görüntülerden. Youtube linki olmadığı için aşağıdan izleyebilirsiniz;

http://vimeo.com/48199873

2010 Webber Şampiyon (?)

Webber 2010 sezonuna sakatlığının etkilerini minimize etmiş bir şekilde formda giriyor ancak ilk 4 yarışta sıralamalarda her ne kadar çok iyi olsa da yarışta temaslar ve problemler yaşıyarak istediğinizi alamıyordu. Nitekim klasik pistleri seven Webber İspanya Gp ile çıkışa geçti. 

 

İspanya, Monaco ve Türkiye Gp’de pol pozisyonlarını aldı. İspanya ve Monaco Gp’yi forse ederek kazandı. 2010 sezonuna dair en kritik an ise üst üste 2 yarışı forse ederek kazanan Webber karşısında psikolojik baskıyı kaldıramayan Vettel tarafından yaşandı. 

Webber yakıt tasarruf turunda iken ve takımdan bu konuda güvence almışken Vettel atağa kalktı ve yaptığı hata ile kendini yarış dışı bıraktığı gibi Webber’i de olası bir yarış galibiyetinden etti. Bu yarış sonrası ikili arasında fırtınalar kopmaya başladı. Webber üst üste 3 pole ve galibiyet ile süsleyeceği seriyi Vettel’in hatası yüzünden gerçekleştiremedi ve momentum kaybetti.

Vettel’in hatasına rağmen Helmut Marko’nun Webber’i suçlayan konuşmaları, kimsenin Webber’e sahip çıkmaması Webber açısından sinirleri geren anlar oldu.



 

Kanada’da 5. olan Webber Valencia’da büyük bir kaza yaparak yarış dışı kaldı. Takım Britanya Gp’de Webber’e yeni şasi vermek yerine Vettel’in kullanıp beğenmediği ve değiştirttiği eski şasiyi Webber’e verdi. Bunla da yetmezmiş gibi yeni getirilen iki kanattan birini Vettel antreman turlarında kırdığı için Webber’de takılı olan kanat Vettel’e takıldı, Webber’e eski şasi ve eski kanat bırakıldı.

Tüm bunların ışığında Webber Silverstone’da zafere ulaşarak gerekli tokat ve cevabı takımda verdi; ” Not bad for a number two driver. ” 2. pilot için hiç fena bir sonuç değildi.

Macaristan’da pit stop stratejisi sayesinde pistte fazla kaldı ve çok hızlı olduğu yarışta kendini ilk sıraya taşımayı başardı. Belçika’da 2. oldu.

Singapur Gp’den sonra dağ bisikleti yaparken arkadaşı önünde düşünce ondan kurtulmaya çalışırken kendisi de düşüp omzunu kırdı. Herkesten bunu gizledi ve son 4 yarışa iğneyle çıktı.

Tüm bunlara rağmen Kore Gp öncesi şampiyonluğun 1 numaralı adayı iken takım tarafından kendisi desteklenmedi ve şampiyonluğu Alonso’ya kaptırma pahasına Vettel için kollar sıvandı.

Red Bull pit duvarı ve yöneticilerinin tüm kirli oyunlarına rağmen şampiyonayı kazanabilirdi ama olmadı. Pek çok F1 severin gözünde 2010 şampiyonluğu Webber’in hakkıdır, nitekim benim için de öyle kalacak.

“Sadece bana en yakınlar neler olduğunu biliyor.”

Gerçeğin ortaya çıkıp çıkmayacağı sorulduğunda: “Benden duyamazsınız. Geçmişe baktığımda kendimle, olaylara bakış açımla ve kendime hakim olmamla gurur duyuyorum.”

“Tüm senaryoyu yönetmek takım için çok kolay olmadı. 2010’da kayıp sulardaydık: Lanet olsun*, bu bizim ilk şampiyonluğumuz olacak! Bunu nasıl yapmalıyız? Her ikisine de şans vermeli miyiz? Hayır, belki vermeyiz.”

2010 sonrası motivasyonunu yavaş yavaş kaybetti Webber, nitekim Pirelli’nin lastiklerine de hiç alışamadı, özellikle de yumuşak lastiklerine.



Webber ve Vettel rekabetinde olaylarına şu açıdan bakın istiyorum sadece. 

Webber F1’e girdiğinde 26 yaşındaydı, Vettel şuan 26 yaşında ve 4 dünya şampiyonluğu var. Webber şampiyonluk için zarları attığında 34 yaşındaydı ve bunun için biraz geç kalmıştı. Kaldı ki takım Avusturya kökenli ve genç bir almandan efsane yaratmak istiyordu, Webber gibi kariyerinin son dönemindeki bir pilot bu profile uymazdı. Eski şasi, eski kanat, takım emirleri, takım tarafından dışlanma, sürekli kers ve özellikle startlarda ne hikmetse debriyaj problemleri vs pistten çok pist dışı pek çok etmenle mücadele etti.

Her şeye rağmen Webber duruşuyla F1’de yer eden pilotların arasında yer alacak. Webber bu sporda sadece 11 yıl yarışabildi, bunların 3’ünde sadece rekabetçi bir aracı vardı. Her şeye rağmen eğer desteklediğiniz pilot yarışıyorsa puan alsa da almasa da bundan keyif almaya bakın, zira ileride özleyeceksiniz.

Webber’e dair bir şeyden daha bahsedeyim. 2003’ten beri Tasmania Challenge adından kendi organize ettiği bir spor organizasyonu var ve buradan kendi kurduğu fona katkı sağlıyor, yardım kuruluşlarına finanse ediyor ve insanları spora teşvik ediyor. F3 takımı ile genç pilotlar yetiştirmeyi amaçlıyor. Mitch Evans adlı genç pilotun tüm masraflarını karşılıyor ve yardımcı oluyor.

———————————————————————————————————————

Son olarak Webber’in kendi kişisel yaşamına ve mizah dolu yönüne bakalım.

 

 

“umm, seb’i özleyecek miyim? muhtemelen hayır.”
“rekabetçi bir ortamda her zaman bir sorun olur, aramızda bunlardan çok fazla oldu.”
söz malezya’da vettel’in takım emrine karşı gelip kazandığı konusuna geldi ve clarkson yarıştan sonra vettel’e yumruk atmak isteyip istemediğini sordu, webber’in yanıtı ilginç oldu:
“babam her zaman çocuklara vurmamam gerektiğini söyler.”

Webber Twitter’da bu fotoğrafın altına ön lastikleri koruyorum yazmıştı 🙂

Webber ile benzer bir kariyere sahip yine yakın arkadaşı Jenson Button ve daha önce beraber çalıştığı Frank Williams. 70. yaş gününden bir fotoğraf.

 

 

Umarım herkes okurken keyif almıştır. Seni özleyeceğim Webber, umarım Le Mans’ta yolun açık olur ve orda seni izlemeye devam edebilirim.


Yorumlar

  1. @ Kadir çam elbette kişilik olarak iyi bi insansındır ama ne sen benim yorumlarıma bayılırsın nede ben senin yorumlarına bayılırım

    3 yazınıda baştan sona kadar okudum

    "umm, seb'i özleyecek miyim? muhtemelen hayır."
    "rekabetçi bir ortamda her zaman bir sorun olur, aramızda bunlardan çok fazla oldu."
    söz malezya'da vettel'in takım emrine karşı gelip kazandığı konusuna geldi ve clarkson yarıştan sonra vettel'e yumruk atmak isteyip istemediğini sordu, webber'in yanıtı ilginç oldu:
    "babam her zaman çocuklara vurmamam gerektiğini söyler."

    bu paraf webberin kişiliğini açıkça ortaya koyuyor o alay edip dalga geçtiği vettel onu ezdi geçti hele bu sene webber zafer bile kazanamadı sen vettel hakkında çok ama çok yanlış düşünüyosun sen sanıyosunki webber vettelden daha iyi efendim araçları eşit değil bunlar alonsocuların uydurmasıdır

    webberin kariyerine baktığımızda sonradan açılmıştır ilk galibiyet 2009 yanlış olmasın

    bide sen nasıl webber fanı oldun anlamış değilim 2002 de başlamış adam kariyerine bi yarışta puan al yıllar zafer kazanamama bu adamın fanı çok az tutanlarda 2009 dan sonra tutmuştur gerçekten ilginç

    ve son olarak şunu da ekleyim mark webber ve fernando alonso gridde en sevmediğim iki pilot
    her iki pilotun hiç yarış kazanamamasını istedim onlar kazanamdığında acayip seviniyodum biri hiç şampiyon olmadı diğeri 7 yi bitirdi 8 den gün aldı

    bi de webberde en sevmediğim özellik ha bire alonsoyu övüp durması
    bunda sonra porşe serisine geçiyormuş orda da pek başarı kazanacağını düşünmüyorum başka serilere yönelmeli

  2. ''Not bad for a number two driver'' avatarı
    ''Not bad for a number two driver''

    Elleriniz dert görmesin.

  3. Bazıları için "samimiyet karakter,dürüstlük" 4 Şampiyonluktan daha değerlidir

  4. Bu adamin ahini aldi bu takim..Elbet birgun ahi tutar..Merkla beklicem ve o zaman kis kis gulucem bende..

  5. İlk puan alma olay yorumumu da Final bölümünde yapacağım.

    Daha girdiş yaptığı ilk F1 yarışında ve kendi evinde ve en önemlisi de Minardi gibi puan düşmanı bir araçla aldığı puanlarla ağladığı an Formula 1'in en duygusal sahnelerinden birisidir. En azından Webber'de bir duygu olduğunu biliyoruz.

    üst üste 2 yarışı forse ederek kazanan Webber karşısında psikolojik baskıyı kaldıramayan Vettel tarafından yaşandı.

    Webber yakıt tasarruf turunda iken ve takımdan bu konuda güvence almışken Vettel atağa kalktı ve yaptığı hata ile kendini yarış dışı bıraktığı gibi Webber'i de olası bir yarış galibiyetinden etti.

    Redbull ve Vettel kadar çirkef ve üçkağıtçı bir pilot ve takım daha yoktur F1'de. Yoksa tüm takımlarda çirkeflikler var ama RBR ve Vettel bunların en fenası…

    İnşallah Webber'in ahı tutar da 2009'daki kural değişiklikleriyle ve illegal ötesi araçlarıyla 3-4 yıl dayılanan Redbull bundan sonra hak ettiği yere, puan alma barajına geri döner.

    Webber'e bundan sonraki hayatında başarılar diliyoruz.

  6. '' Babam her zaman çocuklara vurmam gerektiğini söyler '' manyak cevap olmuş pit duvarındaki ihtiyarlara ne diyo acaba ben bunu merak ettim.

  7. Ellerine sağlık bende webber taraftarıyım çünkü; özü sözü bir ,dobra,dürüst,kıvırmayan (Vettel gibi bknz Multi 21) güle güle gerçek sportmen dürüst adam…..

  8. Bir pisliği demagoji yaparak aklayamazsın. Yaptığın demagojinin de zaten hiçbir mantığı yok. Alonso takım emrini verdiren kişi olmuştur genelde, Kimi zaten telsizden küfrediyor, Hamilton ve Rosberg kavga çıkmasın diye ılımlı olmaya gayret gösterse de rekabet içinde olduklarını gizlemiyorlar, bir tek Massa Ferrari'nin hatrına 4 sezon boyunca sustu o da ayrılacağını öğrenince isyan bayrağını çekti.. Söylediklerin hangi dünyada yaşanıyor bilmiyorum.

  9. Şafak Soysal avatarı
    Şafak Soysal

    Sözlükte "adam" kelimesine bakın bi bkz. "adamın dibi, Mark Webber" yazar.

    Çok iyi bir karakterdin Webber, pilotluğun zaten geçmişini bilen yazar kardeşim gibi benim için de ayrı bir yerdedir.

    Ellerine sağlık güzel yazı dizisi.

  10. Yorumlarınız için hepinize teşekkürler arkadaşlar. Çok özleyeceğiz gerçekten.

  11. Birçok kişi gibi Webberin şahsına münhasır kişiliği F1'e renk kattı, tıpkı DC gibi. Vettel konusunda haklı olmadığın konular var. Ben Vettellin Webbere karşı iğneleme ya da küçük düşürme gibi hiç bir sözünü duymadım, ya da hatırlamıyorum; ama Webberinkini çok duydum. Webber takım emirlerini pek dinlemeyen bir adam. Schumacher bile ikinci dönüşünde en az iki defa takım emrine uydu, Kimi Ferraride, Button Mclarende, Rosberg Mercedeste… Oysaki Webber açık açık gelecek takım emirlerine uymayacağını söylemiştir. Red Bull dışında hangi takım bunu sindirebilir ki? Bak Ferrariye Alonso bir iki demeç verdi, "ayağını denk al" mesajını vermek için hemen Kimiyi getirdiler. Ben kendimi Vettelin yerine koyuyorum ben olsam ben de Vettelin yaptığını yaparım. 2010 Türkiye yarışında Webbere takım emri geldi ve Webber iplemedi. Sonra 2013 Malezyada Vettele takım emri geldi burda da Vettel iplemedi ki haklıydı da. Son yarışta Vettelin bir kıyak yapıp birinciliği Webbere vermesini isteyip, Vetteli takım oyuncusu olmamakla suçlasam da Webber de kesinlikle ondan aşağı değildi.

    2010'da Webber kendi elleriyle şampiyonluğu verdi, kimse kusura bakmasın . Red Bull Webbere hiç yamuk yapmadı mı etbetteki yaptı, tabiki Webber de yaptı.

  12. Önceki yazıdaki yorumumda detaylı belirttim arkadaşım. Ellerine sağlık.

  13. Ellerine sağlık kardeşim. Webber gibi büyük bir pilotu elbette bizde özleyeceğiz.
    Güle güle Mark!

  14. Eline emeğine sağlık güzel bir yazı dizisi olmuş

  15. kubilay demirtas avatarı
    kubilay demirtas

    Malezya kapışmasını tüylerim diken diken izledim yok böyle bir kapışma ve uğradığı bu kadar haksızlığa rağmen benim gönlümde 2010 şampiyonu Webber dir… Ayrıca vettel i yumruklamak isteyip istemediği sorusuna babam çocuklara vurmamam geketiğini söyler lafına çok güldüm. Güle güle 2010 şampiyonu Webber…

  16. Çok çok güzel bi yazı olmuş. Eline sağlık.

    Elveda Mark. Seni gerçekten özleyeceğim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir