2013,9: Bir İkinci Yarı Analizi

Geçen sezonun ortasında sağda solda bir arada kolaylıkla göremediğimiz rakamları bir araya toplayıp ilk analizimi hazırlamıştım. Aslında kendim için hazırladığım tabloyu biraz süsleyip paylaşmak istemiştim.

Sezon sonunda devamını yapmaya elim varmamıştı, işlerim de yoğundu, kaldı. Bu sezon arasında da sezon ortası analizi hazırladım, şimdi ise sezonun ikinci yarısını inceliyoruz.

Sezonun ikinci yarısını inceliyoruz diyorum, çünkü aşağıda göreceğiniz rakamlarda ve yorumlarda sezonun ilk yarısından en ufak bir etki göremeyeceksiniz. 2013 Belçika yarışı ile birlikte yepyeni bir şampiyonanın başladığını hayal edin.

 

Puan Tablosu

Meşhur tablomuz tekrar karşımızda. Sütunlar yarışları listelerken üst sıra sıralama sonuçlarını, alt sıra ise yarış sonuçlarını belirtiyor. Puan alamayan yeni takımları listeye eklememekte ısrarlıyım. Önce çalışıp puan alsınlar.

Burada yarış dışı kalmış ancak yarış mesafesinin %90’ını tamamladığı için klasmanda yer alanları yarışı tamamlamamış olarak gösterdim. Umarım bir yerlerde hata yapmamışımdır, bir hata görürseniz lütfen söyleyin, düzelteyim.

Tablo içeriğine göre gelince, birinci sıradaki pilotu ve tablodaki değerlerini görünce zaten başka yorumlayacak bir şey kalmıyor.

İkinci yarıdaki tüm yarışlar Vettel tarafından kazanılırken Red Bull dışından pol alabilen bir tek Lewis Hamilton var, o da aslında sezonun ilk yarısındaki furyanın devamı olarak Belçika’da bunu başardı.

Schumacher’in baskınlığı döneminde ikinci olan pilot yarışı kazanmış kadar seviniyordu. Burada da ikincilikleri inceleyebiliriz. İkinci bölümde de ikincilik savaşı ALO-WEB-ROS-GRO arasında geçmiş gibi görünüyor. Raikkonen son iki yarışa katılabilseydi o da bu listenin üst sıralarında olabilecekti.

Puan durumuna bakıldığında üç kez yarış dışı kalmasının Webber’e çok pahalıya patladığı görülebiliyor. Bunlar olmasaydı şampiyonadaki ikinciliği neredeyse kesin diyebilirdik.

Sadece iki takımın mücadele ettiği bir sezon çok daha sıkıcı olabilirdi. Sezon başında Ferrari güçlü görünürken Lotus ve Mercedes de zaman zaman güçlü oldular ve yarışlar kazanabildiler. Her ne kadar ikinci yarıda kimse Vettel’i geçecek hıza ulaşamasa da ilk beşteki rekabet gerçekten apayrı heyecanlıydı.

Bottas ve Ricciardo kendilerince başarılar elde ederken Maldonado ve Vergne’in yokları oynaması, Sutil’in bir türlü yarış istikrarı yakalayamaması ve Massa’nın biraz da olsa artan formu sezon sonunu şekillendirdi.

 

Zaferler

Bu tabloyu hazırlarken ne kadar yorulduğumu anlatamam. Red Bull kesinlikle uçuyor. Singapur’da ölçülen 2.7 saniyelik farkın çoğunun Rosberg’in ön kanadına sıkışmış bir lastik parçası olduğu açıklansa da hiç yoksa bir saniye hızlılar. Araçta bir şekilde çekiş kontrolü etkisi sağlandığı söylentileri o kadar fazla ve rahat söyleniyor ki artık buna kesin gözüyle bakabiliyoruz. Çekiş kontrolü yanında lastikleri koruma avantajı da getirirken, haliyle devasa hızlanmalara yol açıyor.

 

Poller

Pollerin de zaferler tablosundan farkı yok. Pirelli’nin yumuşak ötesi lastikleri çok farklı yarış stratejileri doğurdu. Artık polden başlayan çok daha avantajlı. En ufak bir kirli hava ile karşılaşmadığı için stabil bir sürüş gerçekleştirebiliyor ve lastiklerini en verimli şekilde kullanılıyor. Pirelli’den bu lastikler daha fazla pit stop için istendi, ancak bu görünüşe göre çok fazla yan etki yarattı.

 

Podyumlar

Vettel’i boşverin, podyum savaşına bakın. Aslında bu tabloya Vettel’i eklemeyecektim de, bir sorun problemi olmasın, yorumcu arkadaşlar takılmasın diye eklemiş bulundum.

İkincilik savaşının ne kadar sıkı olduğunu çok net görebiliyoruz. Raikkonen ile birlikte beş pilot ikincilik için kıyasıya savaştılar. Takımlara bakarsak da rekabetin oldukça yakın olduğunu görebiliriz.

Bu sezon Vettel’in böylesi bir performansı olmasaydı bu rekabet seviyesi sezonu inanılmaz heyecanlı bir hale getirebilirdi.

Anladığıma göre insanlar liderlik mücadelesi görmek istiyorlar ve bir arkasındaki mücadele kimsenin ilgisini çekmiyor. Ben hariç. Marussia ve Caterham arasındaki savaşı benden başka takip eden yok sanırım.

 

Hızlı Turlar

Lastikler yüzünden her ne kadar hızlı turlar önemli olmasa da maksat istatistik olsun diye paylaşıyorum. Red Bull pilotları hızlı tur ustası olarak karşımıza çıkıyor.

Aslında bunun sebebi stratejiler. Yarışa sert lastikle başlayıp son bölümde yumuşak lastik ve hafifleyen araçla birlikte uçuşa geçme stratejisi en hızlı turları belirliyor.

Vettel’in sırf adım geçsin diye mühendislerini filan dinlemeyip hızlı tur için zorladığını da unutmayalım.

 

Takım Arkadaşları

Bomba tablo burada. Aynı araca sahip olduğu düşünülen pilotları kıyaslamak elbette daha kolay.

Vettel-Webber kıyaslamasına girmeyelim zaten. Hamilton beklenilen performansı gösteremiyor gibi göründü. 6-3’lük oranda hatalar ve cezaların da etkisi var. Sanırım seneye daha sağlıklı bir değerlendirme yapabiliriz.

Massa’nın son dönemde artan sıralama performansı dikkat çekici. Alonso’nun birşeylerden etkilendiğini düşünüyorum, çünkü hızlanan Massa değildi, yavaşlayan Alonso’ydu. Grosjean lastiklere alışamadığı söylenen Raikkonen’i rahat yenerken, Button ve Perez’in sıralama ve yarış performansları iyi oldukları alanlar konusunda net bir bilgi veriyor.

Vergne ve Ricciardo arasındaki üstünlük ortada. Gutierrez son dönemde sıralama stratejisini değiştirip tek tura yönelince performans bulabildi, ancak yine de Hülkenberg’i yakalamaktan uzak. Gutierrez’in Japonya’da aldığı yedincilik onu tek seferde Bottas’ın önüne atmaya yetti. Bottas da artık araca iyice adapte olabildi ve üç yıllık Maldonado’yu rahat geçebiliyor. Maldonado halen hızına istikrarı ekleyebilmiş değil.

Bianchi ve Chilton arasında devasa fark var, ama bunun sebebi olarak Bianchi’nin F1 aracı tecrübeleri gösterilebilir. Chilton neredeyse hiç sürmeden takıma katıldı. Yarışlardaki yakınlık ise Bianchi’nin kaza vb sebeplerle yarışı tamamlayamamasından kaynaklanıyor.

 

İkinci Yarıyı İnceledik, Sezon Analizi Nerede?

Sezon ortası analizi ile bu analizdeki rakamları kombine edip tüm sezonu ele alan son rakamlar silsilesi de yakında burada olacak. Onu hazırlaması çok daha kolay olacağı için benim için daha kısa sürecek ve fazla beklemeniz gerekmeyecek.

Daha önce sezonun ikinci yarısına değinen incelemeler görmediğim için böyle yapmaya karar verdim, rakamları hesaplarken biraz zorlandım. Umarım işe yaramıştır.

xtrabit racing

 


Yorumlar

  1. Tek ben değilmişim demek ki, sevindim 🙂

  2. Bianchinin geçildiği tek sıralamada cezadan dolayı oldu. Son sıradan başladı. Geçildiği 3 yarışın 2 sinde kaza var, 1 indede galiba pitten geçme cezası aldı yarış içinde. Yani full süpürdü diyebiliriz.

  3. Marussia-Caterham savaşını ben takip ediyordum 😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir