2013 Sezon Analizi

2013 sezonu 2012 yılına oranla daha heyecansız bir sezona ev sahipliği yaptı. Sebastian Vettel’in üstün performansıyla birlikte elde ettiği üst üste 9 galibiyet ona şampiyonluk kapılarını 4. kez açacaktı.

2013 sezonunun 19 yarışlık takvimi, Avustralya’da başlayıp geçtiğimiz hafta Brezilya’da tamamlandı. Son yıllarda olduğu gibi bu yıl da “25-18-15-12-10-8-7-6-4-2-1” puan sistemiyle sezon başladı.

 

GALİBİYET ALAN PİLOTLAR ve TAKIMLAR

İstatistiklere gelirsek bu sezonun en çok galibiyet alan pilotun Sebastian Vettel olduğunu göreceğiz. En çok galibiyet alan takımda dolayısıyla Red Bull. Geçen senenin aksine Mercedes bu sezon çok iyi performans göstererek en çok galibiyet alan takımlar listesinde 3 galibiyet ile ikinci sırada bulunuyor.

Galibiyet alan pilotlar ve takımlar (% lik olarak)

Red Bull ve Vettel 2012’ye oranla bu sezon daha iyi bir performans gösterdi. Vettel’in geçtiğimiz sezon sadece 5 galibiyeti varken, Red Bull’un galibiyet sayısı 7 idi. Geçtiğimiz sezona göre düşüş gösteren en büyük pilot ve takım ise Lewis Hamilton ve McLaren. McLaren geçtiğimiz sezon 7 galibiyet almış, Hamilton bu galibiyetlerini 4’ünü elde etmişti. Bu sezon ise McLaren galibiyet alamazken Hamilton 1 gaibiyet elde etmeyi başardı. 

 

 

 

POL POZİSYONU ALAN PİLOTLAR ve TAKIMLAR

Pol pozisyonlarına baktığımızda Vettel’in burada da üstün olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla Red Bull’da üstün. Ama fark burada daha az. Bu sezon elde edilen pol pozisyonlarının tamamını Red Bull ve Mercedes pilotları kazandı. Red Bull 11 pol pozisyonu alırken Mercedes’in 8 pol pozisyonu bulunmakta.

 

Pol pozisyonu alan pilotlar ve takımlar (% lik olarak)

2012’ye baktığımızda Lewis Hamilton’un 7 pol pozisyonu olduğunu görüyoruz. Yani 2012’nin en çok pol pozisyonu kazanan pilotu Hamilton’du. Takımlara baktığımızda Red Bull ve McLaren’in 8’er pol pozisyonu mevcuttu. Bu sezon ise McLaren’in pol pozisyonu yok. Dolayısıyla en çok düşüş gösteren takım Mclaren gibi görünüyor. Ferrari ve Alonso’nun 2 pol pozisyonu bulunurken, bu sezon pol pozisyonu almayı başaramadılar. Sıralama anlamında bir diğer hayal kırıklığı da Ferrariydi.

 

HIZLI TURLAR

Her şeyde olduğu gibi en hızlı turlarda da Vettel ve Red Bull zirvede. Vettel burada diğer istatistiklere göre çok da üstün değil. Webber hemen 2 en hızlı arasında sezonu 5 en hızlı tur ile tamamlamış. Takımlarda ise Red Bull açık ara en hızlı takım.  

En hızlı tur elde eden pilotlar ve takımlar (% lik olarak)

Geçen seneye baktığımızda Vettel’in 6 ya 2’lik bir en hızlı tur farkı vardı. İkinci sıradaki pilot ise 2 en hızlı tur ile Kimi Raikkonen’di. Bu sezon da benzer bir görüntü var fakat Mark Webber çıtayı biraz yükseltmiş gibi görünüyor. Avustralyalı pilot geçtiğimiz sezon en hızlı turu sadece 1 kez atabilmişti. Bu sezon 5 kez bunu yapmayı başardı. Geçtiğimiz seneye oranla McLaren yine düşüş gösteren takım gibi görünüyor.

PODYUMA ÇIKAN PİLOTLAR ve TAKIMLAR

Red Bull’un ve Vettel’in son yıllarda üstün olamadığı tek alan podyum gibi görünüyordu bunu da bu sezon çözmüş gibi görünüyorlar. Vettel 19 yarışın 16’sında podyuma çıkmayı başarırken, Red Bull 24 kez podyuma çıkmayı başardı. Fernando Alonso’nun en iyi olduğu alan yani podyum konusu. Bu sezon da iyiydi ve 9 kez podyuma çıkmayı başardı. Kimi Raikkonen son iki yarışa çıkmadığı halde sezonu 8 podyumla kapatarak bu listede 3. olmayı başardı. 

Podyuma çıkan pilotlar ve takımlar (% lik olarak)

Geçtiğimiz sezonun podyum birincisi Fernando Alonso olmuştu. Podyum konusunda neredeyse bir “uzman” olan İspanyol pilot bu sezon 9 kez podyuma çıkmayı başardı. Vettel burada da eşsiz bir performans ortaya koyarak 16 kez podyuma çıkan isim olmayı başardı. Webber geçtiğimiz sezon 4 kez podyuma çıkarken bu sezon bu sayıyı 8 yapmayı başardı. Raikkonen de son iki yarışa çıkmamasına rağmen 8 podyum ile sezonu burada 3. sırada tamamladı. Hamilton ise 5 podyum ile geçen seneye göre düşüş yaşarken, Rosberg burada yükselen isim oldu.

 

LİDER GİDEN PİLOT ve TAKIMLAR

Yine Red Bull ve Vettel’in üstün olduğu hatta, uçtuğu bir istatistik buydu. Sebastian Vettel tam 684 tur lider gitmeyi başardı. İkinci Rosberg ile arasında ise tam 580 tur fark var. Takımlarda ise Red Bull’un 753 turluk üstünlüğü mevcut. İkinci sırada ise 170 tur ile Mercedes var.

Lider giden pilotlar ve takımlar (% lik olarak)

Bu alanda Vettel ve Red Bull en çok gelişen pilot ve takım oldular. Rosberg de bu sezon geçen seneye göre daha fazla lider gitmeyi başardı. Bu alanda düşüş gösteren pilot Hamilton olurken, Mclaren en çok düşüş gösteren takım oldu. İngiliz takım geçtiğimiz sezon 365 tur lider gitmeyle 2. olurken bu sezon sadece 8 tur lider gidebildi. Hamilton ise geçtiğimiz sezon 229 tur lider gitmeyi başarırken bu sezon sadece 66 tur lider gidebildi. 

EN FAZLA TUR TAMAMLAYAN TAKIM ve PİLOTLAR

McLaren’in geçmiş senelere göre geliştiği ve bu sezon birinci olduğu tek alan en çok tur tamamlaması yani en dayanıklı takım olmasıydı. Button 1126 tur ile bu sezon en çok tur tamamlayan pilot oldu. Takımlarda ise yine McLaren’in 2242 turluk bir liderliği var. İkincilikte Vettel ve Red Bull var. 

 

 

Geçtiğimiz sezon bu alanın birincisi Kimi Raikkonen iken takımlarda Red Bull ilk sıradaydı. Burada en çok yükselen takım McLaren ve Mercedes olurken en çok düşüş gösteren takım Toro Rosso, Force India ve Caterham. 

 

 

MOTORLAR

Motorlara baktığımızda Renault motorunun galibiyet ve pol pozisyonu açısından birinci sırada olduğunu görüyoruz. Burada Vettel ve Red Bull’un payı büyük. Lotus ve Raikkonen ise 1 galibiyet ile katkı sağlıyor bu istatistiğe.

Pol pozisyonlarında ise durum aynı. Renault birinci sırada bulunuyor. Fakat fark burada biraz daha az. Çünkü Mercedes takımının sıralamalarda gösterdiği performans Mercedes motorunun bu sıralama da yükselmesini sağlıyor. Ferrari’nin ise pol pozisyonu yok.

En hızlı turlarda Vettel, Webber ve Raikkonen’in ilk 3 sırada olması Renault’un bu alanda da en iyi olmasını sağlıyor. Toplamda Renault’un 14 en hızlı turu bulunurken Ferrari 3 en hızlı tur ile ikinci, Mercedes 2 en hızlı tur ile üçüncü sırada.

Podyumda Vettel’in ve Red Bull’un üstünlüğü motorlara da yansıyor. Ek olarak Alonso’nun da üstünlüğü Ferrari’nin bu alanda Mercedes’i geçmesini sağlıyor. Raikkonen ve Grosjean’ın da yardımıyla beraber Renault, ikinci Ferrari’ye tam 28 podyum fark atmayı başarıyor. 

Renault’un diğer motorlara devasa fark attığı diğer bir alan ise bu en çok lider gitme gibi görünüyor. Tabi bu alanda da en büyük pay Red Bull ve Vettel’in. Çünkü Vettel Renault’un lider gittiği 830 turun 684’üne imza atmış durumda. Mercedes bu alanda Ferrari’yi geçmeyi başarıyor. 

Sonucu en çok merak edilen alanlardan birisi ise tabi ki en çok yarış tamamlayan motor. Bu alanda da Renault en yakın rakibi Mercedes’e 2000 tur fark atmış durumda. Tabii bunda takımların dayanıklıklarının da payı var. McLaren’in Mercedes’e katkı verdiği tek alan bu gibi görünüyor. 

ÜLKELER

En çok hangi ülkenin pilotu galibiyet almış listemizde ilk sırada Almanya var. 15 galibiyet ile ilk sırada, İspanya 2 galibiyet ile ikinci sırada, Finlandiya ve İngiltere ise birer galibiyet ile üçüncü sırada bulunuyor.

Pol pozisyonlarnda yine Almanya’nın 12 pol pozisyonu ile ilk sırada olduğunu görüyoruz, İngiltere’nin 5 pol pozisyonu, Avustralya’nın ise 2 pol pozisyonu bulunmakta.

En hızlı turlarda durum ise Almanya 9 en hızlı tur, Avustralya 5, Meksika, Finlandiya ve İspanya 2, İngiltere’nin ise 1 en hızlı turu mevcut.

Son olarak podyumlarda ise Almanya’nın 20, İspanya’nın 9, Finlandiya ve Avustralya’nın 8, Fransa 6, İngiltere 5 ve Brezilyanın 1 podyumu bulunmaktada.

Statsf1.com‘a tabolalar ve istatistikler için teşekkür ederiz. Oradan alınmıştır. Gelecekte yeni yazılarla görüşmek üzere.

 

Kemal Şengül / TRF1.NET

orner thinks Red Bull has edge for 2014eGalibiyet alan pilotlar ve takımlar

Read more at http://en.espnf1.com/redbull/motorsport/team/442.html#JBTDQ3bRhrsyhwp9.99


Yorumlar

  1. Yukarıdaki rakamlara baktıktan sonra aklıma bir şey takıldı. McLaren geçen sezon sonunda Formula 1'e giriş yaptığı tarihten yani 1966 Monako'dan 2012 Brezilya'ya kadar en çok galibiyet elde eden takımdı. Bu sezon sıfır çekerek acaba bu sıralamada liderliği Ferrari'ye mi kaptırdık dedim. Baktım. McLaren'in ilk yarışı olan 1966 Monako-2013 Brezilya arasındaki galibiyetler; McLaren 182 – Ferrari 182 🙂

    Bir de 2009'dan itibaren uygulanan kurallarda kaçar galibiyet alınmış diye baktım. 2009 Avustralya – 2013 Brezilya arası galibiyetler; RBR 47, McLaren 20, Ferrari 12, Brawn 8, Mercedes 4, Lotus 2, Williams 1

    Bir de şunun tamamını buldum. 2013 sezonu takım arkadaşları karşılaştırması.

  2. Hımmm… Nasıl olmuş bilmiyorum ama sistemden çıktığım için yorumum kontrolden sonra kullanıcı adı görünmeden yayınlacak. O sebeple aynı yorumu tekrar yazayım. Allah'dan yorumu göndermeden önce kopyalama alışkanlığım var 🙂

    Emeğine sağlık Kemal kardeşim.

    Rakamlara bayılırım. Ben de McLaren ve sürücüleriyle ilgili bir kaç rakam paylaşayım.

    Button, Perez ve McLaren'in 2013 sezonunda tamamladığı turlar.Tabloda da görüldüğü gibi Button turları en çok 7. sırada tamamlamış. 7. sıra tamamladığı turlar içerisinde %11'e karşılık geliyor. %11'lik oran 8. sırada da karşımıza çıkıyor. Perez ise turları en çok 10. sırada tamamlamış. Tamamladığı turlar içerisinde 10. sıra %15'e karşılık geliyor. 8. sıranın oranı ise %14. Takım olarak bakıldığında McLaren en çok 8, 7, ve 10. sıralarda turları tamamlamış. Bu sıralar tamamlanan turlarda %12'şerlik paya sahipler.

    Button'ın bu sezon tamaladığı turlar.

    Perez'in bu sezon tamaladığı turlar.

    McLaren'in bu sezon tamaladığı turlar.

    Button ve Perez'in tamamladığı turların karşılaştırması.

    Button ve Perez'in sezon sonu karşılaştırması.

  3. Emeğine sağlık Kemal kardeşim.

    Rakamlara bayılırım. Ben de McLaren ve sürücüleriyle ilgili bir kaç rakam paylaşayım.

    Button, Perez ve McLaren'in 2013 sezonunda tamamladığı turlar.Tabloda da görüldüğü gibi Button turları en çok 7. sırada tamamlamış. 7. sıra tamamladığı turlar içerisinde %11'e karşılık geliyor. %11'lik oran 8. sırada da karşımıza çıkıyor. Perez ise turları en çok 10. sırada tamamlamış. Tamamladığı turlar içerisinde 10. sıra %15'e karşılık geliyor. 8. sıranın oranı ise %14. Takım olarak bakıldığında McLaren en çok 8, 7, ve 10. sıralarda turları tamamlamış. Bu sıralar tamamlanan turlarda %12'şerlik paya sahipler.

    Button'ın bu sezon tamaladığı turlar.

    Perez'in bu sezon tamaladığı turlar.

    McLaren'in bu sezon tamaladığı turlar.

    Button ve Perez'in tamamladığı turların karşılaştırması.

    Button ve Perez'in sezon sonu karşılaştırması.

  4. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Emeği geçen herkesin eline sağlık çok güzel bir paylaşım. Düzeltilmesi gereken bir yer var o da verilen puan sıralaması orda 7 olmayacak amacım düzelttirmek , normal bişey gözden kaçmış olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir