"Araçları Sürmek Kolaylaştı, Artık F1'de Puan Almak Çok Daha Zor"

yazar:

kategori:

Caterham ve Marussia takımları Formula 1’de geçirdikleri dört sezona rağmen henüz puan alabilmiş değil.

İki takım kurulduğundan bu yana puan alamayan takım rekorunu ellerinde tutuyorlar.

Yarış puanlarının ilk 6 yerine 10’a verilmeye başlanması ciddi derecede gelişen bitirme oranlarıyla paralel ilerleyince puan alabilmek kolaylaşmış değil.

Caterham takım patronu Abiteboul: “Dürüst olmak gerekirse dayanıklılık şu an çılgın boyutlarda. Birkaç yıl önce bazı araçların dayanıklılık sorunları sebebiyle bitiremeyeceğini biliyordunuz.”

Abiteboul ayrıca pistlerde yapılan değişikliklerin de bitirme oranlarını artırdığını düşünüyor.

“Üzerinde fazla konuşulmayan bir şey daha var, yeni pistler. Sürücüler pist dışına çıkıp geri girebiliyorlar. İlk virajda bir sorun olursa kolayca pist dışına çıkıp sorundan uzaklaşabiliyorlar.”

“Ben bir sürücü değilim, ancak araçların da sürülmesinin artık daha kolay olduğunu düşünüyorum.”

“Sürücüler araçlarını sınırlarına kadar zorlayabiliyorlar, ancak halen birbirlerine çok yakın kalıyorlar ve aracı kolayca idare edebiliyorlar. Çok yaklaştıklarında pist dışına taşıp geri dönebiliyorlar.”

“Limitlerin üzerine çıkmış olmanın bir cezası yok.”

“Sürücülerin 10 yıl öncekine göre çok daha iyi olması gerektiğine inanmıyorum, iş artık pist şeklinin, araçların ve tüm dinamik sistemlerin bir kombinasyonu şeklinde.”

Abiteboul pilotu Giedo van der Garde’ın Caterham’ın yeni süspansiyon sistemini getirmesiyle birlikte ciddi derecede daha az hata yapmaya başladığını söyledi.

“Aracın ne kadar iyi olduğunu ve kolay sürüldüğünü görebiliyorduk ve bu Giedo’ya yardımcı oldu.”

“Sezonun başında ne kadar sıkıntı çektiğini gördük, aynı zamanda sürücü olarak da ne kadar geliştiğini gördük.”

“Genelde gelişim gösterdi, ancak bazı yeni sistemleri getirmek pilotların performansını ciddi oranda etkileyebiliyor.”

“Bunların hepsi dayanıklılık ve yarış bitirme demek oluyor. Yarışlar 22 araçla başlıyor ve çoğu zaman da 22 araçla son buluyor.”


Yorumlar

  1. karbonfiberin binek araçlarda kullanılmasından bahsediyordum bu arada…

  2. az kaldı, araştırmaları yapılıyor, bizzat şahidim 🙂

  3. Son zamanlardaki en sağlıklı tespit ve açıklama.

    Araçların yere basma kuvvetini düşürmek gerek. Tamam hız güzel, motor bağırsın ama araç fazla gidemesin, çok kaysın. Hani GP3-GP2 arası bir kasaya güçlü motor takılmış gibi bir hayalim var. I have a dream.

    Bir hayalim de şu; Formula 1'den karbon fiber ve titanyum kullanımı yasaklansa nasıl olur? 30 yıldır bu iki malzemeyi kullanıyorlar, halen yol otomobillerine aktarılmış bir şey yok. (Satın alınabilir fiyatlardaki otomobillerden bahsediyorum.)

  4. İnce gör kaptan, adam yılın demecini vermiş.

  5. Renault Motorsports'un yardımcı patronu olduğunu hatırlatalım bu arkadaşımızın, 2012 Eylül ayında Caterham'a geçmeden önce. 2001'den beri Renault'un Formula 1 programı içindeymiş. Yorum yapacak tecrübesi var…

  6. Bu kadar basit.Gel de anlat bunu baştakilere.

  7. Öncekilerde bu şekilde puan aldılar onların kaza yapmamasının bi nevi haksızlık olduğunu söylüyor 😀

  8. herkese hakaret etmek zorun damısın?

  9. bu ne yahu resmen cigerci kedisi gibiler. onlar kaza yapmıyorki bizde puan alalım demeye getirmiş. kepaze herifler ..

  10. Ancak böyle bir ortamda dünya şampiyonu olabilirdi Vettel

  11. hele şükür birisi şu konuda açıklama yaptı… Oluklu lastikler, V10 motorlar, pist etrafında ki çakıl alanlar kaçış alanları yerine… çekiş kontrol sistemi varken bile 2000 li yılların başında yarışmak bence çok daha zordu…

    Birileri hata yapacak ki hata yapmadan limitlere ulaşanlar avantaj sağlasın, güvenlik ve masraf kısmak diye olayın bu kısmını ortadan kaldırdılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir