Geri Dönmeyi Başaran Beş Pilot

Michael Schumacher asfalt olmasa da yine bir pist üzerinde ciddi bir kaza geçirdi ve şu an yaşam mücadelesi veriyor. Doktorların riskin devam ettiğini ve durumun stabil olduğunu söylemeleri işlerin kötüye gitmese bile iyiye de gitmediğinin ürpertici bir işareti.

Hepimiz bir an önce iyileşmesi umuduyla haber bekliyoruz. Şimdi biraz kafa dağıtalım, büyük kazalardan sonra spora geri dönebilmiş yarış pilotlarını inceliyoruz.

 

Stirling Moss

Stirling Moss şampiyon olamasa da her zaman en iyi pilotlardan birisi olacak kalacak. 1940’ların sonunda yarışmaya başladı ve 1950’de dünya şampiyonasının başlamasıyla birlikte 1962’ye kadar yarışlarda yer aldı. Dönemin bir çok ölümcül kazası bir çok arkadaşının hayatına maloldu. Onun şansı ise 1962’de Goodwood’da bir Lotus’u sürerken son buldu. Araçtaki bir arızanın sebep olduğuna inanılan kazada Moss pist dışına çıktı. Araçtan çıkarılması için aracın kesilmesinin gerektiği kaza sonrasında Moss hastanede altı hafta boyunca bilinci kapalı olarak kaldı, ancak hayatta kalmayı başardı.

Moss’un ne kadar dayanıklı birisi olduğunu anlayabilmek için 2010’da, 80 yaşındayken başına gelen ve evinin asansör boşluğundan üç kat düştüğü kazasından kırıklarla kurtulmasını hatırlamak gerekiyor.

 

Niki Lauda

Bu yıl James Hunt ve Niki Lauda’nın 1976’daki şampiyonluk savaşını anlatan Rush (Zafere Hücum) filminin vizyona girmesiyle birlikte Formula 1 taraftarları Niki Lauda’nın hayatı için savaşmasına şahit oldular. 1976 Ağustos’undaki Almanya GP’sinin koşulduğu eski Nürburgring pistindei yarışın ikinci turunda Lauda’nın Ferrari’si pistten çıkmış ve bariyerlere çarparak piste geri savrulmuştu. Lauda’nın Ferrari’si alevler içinde kalmış ve daha da kötüsü aracının içinde sıkışmıştı. Diğer yarışçılar tarafından araçtan çıkarılan Lauda bilinci açık şekilde hastaneye kaldırılmıştı, ancak sonra komaya girmişti.

Altı hafta süren yanık tedavisinden sonra yaralarının henüz tam olarak iyileşmemesine rağmen yarışlara geri dönmüştü.

 

Alex Zanardi

Alex Zanardi kısa Formula 1 kariyerinde bekleneni verememişti, ancak 2001’de IndyCar’a geri döndü ve Almanya Lausitzring Oval pistinde en iyi yarışlarından birini çıkarıyordu ve liderdi. Son turlarda pitlere girildi ve Zanardi pit çıkışını kaçırarak Patrick Carpentier’in yoluna çıktı. Carpentier Zanardi’nin aracından sıyrılmayı başardı, ancak hemen arkasındaki Alex Tagliani bunu yapamadı. Tagliani dosdoğru Zanardi’nin aracına yandan çarptı ve aracın ön kısmını parçaladı.

Kazada Zanardi her iki ayağını da kaybederken kaza anında toplam kanının neredeyse dörtte üçünü kaybetmişti. Pistin tıbbi ekibinin hızlı müdahalesi Zanardi’nin hayatını kurtardı.

Zanardi kazasından sonra Dünya Binek Otomobiller Şampiyonasında elleriyle kullanabilmesi için modifiye edilmiş bir araçla yarıştı, ancak en büyük başarısı 2012’de Londra Paralimpik’te geldi. 5 Eylül 2012’de Alex İtalya adına para-cycling’de altın madalya kazandı. İki gün sonra ise 45 taşındayken bağımsız bir yol yarışını kazanmayı başardı.

 

Felipe Massa

Felipe Massa’nın kazası en korkutucu olanlardan biriydi. 2009 Macaristan GP sıralamalarında Massa Rubens Barrichello’nun aracının belli bir mesafe arkasından ilerliyordu. Barrichello’nun aracından fırlayan bir süspansiyon yayı yolda zıplıyordu ve Felipe Massa’nın gözünün hemen üzerine çarptı.

Massa’nın kafatasında birden fazla kırık oluşurken gözünün birini kaybetmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Doktorlar Massa’nın sezonda yarışmaya devam edemeyebileceğini söylemişti ve geleceği de tehlike altındaydı.

Felipe Massa 2010’da Ferrari koltuğuna geri döndü ve beş podyum elde etti.

 

Robert Kubica

Robert Kubica Formula 1’de aracının haketmediği bir sonuç elde edebilen sayılı pilottan birisiydi. Ancak Polonyalı pilotun sürüş kariyeri 2011 Andora Rallisinde geçirdiği ciddi ralli kazasında sekteye uğradı. Kaza sırasında bir bariyer aracın kokpitini yarıp geçmişti.

Kubica yedi saat süren bir ameliyata alındı ve doktorlar sağ kolunu tekrar yerine dikmek için çalıştılar. Kubica bu kaza sonrasında neredeyse sakat kalıyordu. Bu operasyondan sonra Kubica’nın iki ameliyat daha geçirmesi gerekti ve bu daha sonraki bir çok ameliyatın başlangıcıydı.

Bu Aralık ayına gelecek olursak Paris’teki 2013 FIA galasında Kubica FIA Yılın Kişiliği ödülünü aldı. Geçtiğimiz sezon Citroen ile WRC2 şampiyonu olan Kubica bu yıl ise M-Sport Ford ile WRC’de şansını deneyecek. Sağ kolunun hareketinin sınırlı olması Formula 1 şansının imkansız hale gelmesine sebep olurken WRC’de halen yeterli hareket kabiliyetine sahip. 

 

xtrabit racing

Planet F1 çevirisidir.


Yorumlar

“Geri Dönmeyi Başaran Beş Pilot” için 6 yanıt

  1. Onur Gentas avatarı

    Arkadaşlar son haberi okudunuz mu? Schumi komadan çıktı ve eşini tanımış. Günün en güzel haberi.

  2. Zanardi nin yanımıyorsam National Geographic bu kazasının belgeselini izlemiştim. Kazasının ayrıntılarını bilmeyip öğrenmek isteyen varsa bence izlesin dehşet verici bir şey.

    Hatta, neyse anlatmayayım bulun izleyin. Lauda zaten insan üstü bir adam bir de siz Zanardi yi düşünün diyorum ben.

    Diğerleri bunlar la bir koyulamaz bence. Kendi görüşüm.

  3. Bu kişilere hep hayranlıkla bakıyorum ama Alex Zanardi ya 🙂

  4. Yusuf  Hitay avatarı

    mika'nın kazası massa'dan daha ciddiydi yanlış hatırlamıyorsan. bir de kubica'ya alt başlıklar oluşturmak lazım 🙂

  5. konuyla alakası yok ama bir tavsiye paylaşmak istedim: Sitenizi çok beğeniyorum , en iyi türk 2 Formula 1 sitesinden biri olduğunu düşünüyorum fakat site dizaynınız zayıf geliyor bana. http://www.*********.com/ mesela bu verdiğim sitenin dizaynı oldukça güzel. Daha başarılı olmak için siz de dizaynınızı geliştirirseniz kesinlikle açık ara 1 numaralı türk f1 sitesi olursunuz

  6. Duhan Peker avatarı

    Çok güzel yazı olmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir