Stefano Domenicali ile Soru-Cevap

yazar:

kategori:

Normalde Ferrari’nin yarış performansı Mclaren’e oranla biraz daha iyi olurdu, ancak bugün lastiklerinizi koruma gibi güçlü disiplinlerle bunu başaramadınız mı?

Stefano Domenicali: Bu hafta sonunun en önemli noktalarından birisiydi. Normalde Mclaren’in tek turda hızlı olduğunu ve yarış içerisinde istikrar ve gücün önemli olduğunu biliyoruz.

Ancak bugün bu olmadı. Sıralamalarda kesinlikle güçlülerdi ancak eğer Lewis ve Heikki’nin yakıtlarını hesaba katarsak Massa’nın turu geçrekten iyiydi.

Bu sefer, eğer ilk bölümde yarım saniye yavaş olduğumuza bakarsak anlaşılması gereken bazı şeyler olduğuna dikkat etmeliyiz. Hızlı çözümler bulmadan detayları derinden incelemeliyiz. Bu sefer bu hataya düşmemeliyiz.

Felipe yarışın sonlarında frenlerinde sorun yaşadığını ve bu yüzden Nelson’a atak yapamadığını belirtti. Fren probleminin ilk bölümdeki yavaşlıkla alakası var mı?

S.D.: Sanırım frenlerde yüksek ısıda problem yaşadık ve bu onun atak yapamamasının nedenlerinden birisi. Ancak genel olarak da aracın yol tutuşundan memnun değildi ve bu yüzden ne yumuşak ne de sert hamurlarda daha agresif olamadı.

Bu yüzden temel sorun buydu. Bu yüzden mevcut koşullarda Piquet’e bile atak yapamadık.

Dün iyi performansınız olduğundan bahsettiniz ancak bugün bu olmadı. En kolay cevap koşulların değiştiği olabilir, nedeni bu olabilir mi?

S.D.: Muhtemelen. Ancak dediğim gibi bugün erken nedenler bulmak istemiyorum çünkü derinden inceleyip bu durum için nedenleri bulmalıyız.

Kesinlikle bugün gördüklerimizi istikrar ve performans bakımından sezon başında göremedik. Mclaren’in yarış içerisinde istikrar bakımından bir adım daha geliştiği açık.

Bu hafta sonu uzun sürüşlerde onlar oldukça iyilerdi. Ancak diğer bir taraftan biz çok yavaştık ve bunun nedenini öğrenmeliyiz.

Kimi, Nisan ayının sonundaki İspanya GP’den bu yana kazanamadı. Kanada’da yarış dışı kalması haricinde şu anda şampiyonluk kazanacak bir form göstermiyor. Buna katılıyor musunuz?

S.D: Aslında önemli noktalara bakmamız lazım. Şu anda ya da hiç bir zaman yapmak istemediğim bir şey pilotların durumu hakkında riskli sonuçlara varmak. Silverstone’da yarışın ardından Felipe için dediğimiz gibi, Kimi için de bir şey söylemek istemiyorum.

Bu durumda kesinlikle mutlu olmayan ilk kişi o, ancak eminimki Macaristan’da bu durumlara cevap vermek için çok istekli ve hepimiz öyleyiz.

Bu hafta sonu hiç mutlu değildi, zorlandı mı?

S.D: Evet, cuma günden beri aracından memnun değildi. Aracın arkasının çok sinirli olduğunu ve istediği yol tutuşunu sağlayamadığını söyledi.

Geçen hafta testlerde yaptıklarımıza bakarsanız, benim durumu tamamen anlayamadığımı söylememin nedeni bu, çünkü geçen hafta son sektörde oldukça rekabetçiydik. Bu yüzden derin bir analiz yapmamız lazım.

Bugünkü yarışta Kimi, Felipe ile aynı dönütleri mi verdi?

S.D.: Temel olarak evet. Aracın genel yol tutuşundan memnun değildi. Agresif olamıyordu ve arkanın çok kaybedildiğinden şikayet ediyordu. Bu yüzden onun için istediği performansta olması zordu. Eğer ilk bölüme bakarsanız bir bakıma en iyi sonuç oldu.

Bu Kimi’nin testler ile yarış sonrasında setuplarından memnun olmadığı ilk durum değil. Ferrari’de setup çerçevesi daha mı küçük yoksa Felipe’ye oranla doğru ayarları bulmakta zorluk mu yaşıyor?

S.D.: Eğer setup sizi istediğiniz yöne götürmüyorsa setup penceresi daha geniş olur. Genel konuşursak fark büyük değil.

Tüm sezona bakarsak Kimi ve Felipe’nin sürüş stilleri ve setup ayarları ne kadar farklı bunları söyleyebilir misiniz?

S.D.: Söyleyebileceğim tek şey sıralamalarda Felipe’nin daha atak olmak için hafif yakıt yükünü tercih ettiği ve yarış içerisinde farklı performansı olduğu. Kimi ise tam tersini tercih ediyor. O daha fazla pist üstünde kalmak istiyor ilk bölümde çünkü yarışın geri kalanında en güçlülerden birisi olabileceğini biliyor.

Yarışa yaklaşımları konusunda bu tür fark var. Setup bakımından fark olduğunu söylemek zor. Pilotlar araç için bazı farklı şeyler istiyorlar ancak setup bakımından bunlar çok önemli değil.

29 Temmuz’da Maranello’da toplantı olacak, bu Ferrari’deki yeni takım ruhunun bir işareti mi?

S.D.: Bu, Max Mosley’den gelen mektup sonrasında gelecekteki kuralları tartışmak için yapılan bir toplantı olacak. Bu, spora dahil olan takım içerisindeki herkesin görüşlerini paylaşması için iyi bir fırsat olacak.


Yorumlar

  1. mehmet karahanlı avatarı
    mehmet karahanlı

    Yüksek bi yerden at kendini öl domenicali . ben ne diyeyim sana ancak yarışların içine böle edilebilir ..

  2. bu adam bir sürü hata bu yıl.hangi birini saysamki..

  3. kaan kaanhan avatarı

    takımı komple italyanlaştırmaya devam et montezemölö 🙂 pilotlarıda italyan yapın fisi-trulli tam olsun.

  4. bence ferrari bu stefano domenicali yi gondermelı ross brown ve jean toth zamanında ron dennıs e ustunluk salıyolardı ama ron dennis domenicalı karşısında tam bır kurt kalıyo

  5. monaco 2008 massa kimi aynı setup da mı sürdüler ki

  6. ömer çakırtaş avatarı
    ömer çakırtaş

    sana şimdi bi laf dicem uygun olmayacak jean todt istioz kardeşim ne bu ya adam tamam tecrubesiz ama kardeşim büyük bir takımda tecrubesizlige ve acemiliğe yer olmaması lazım….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir