Kimi Raikkonen

yazar:

kategori:
Kimi Raikkonen
 Doğum Tarihi  17/10/1979
 Doğum Yeri  Espoo
 Ülke  Finlandiya
 Medeni Hali  Evli
 Boy  175
 Kilo  62
 İstatistikler

 Yarış Birinciliği

 15  İlk Yarış  2001 Melbourne
 Kazandığı Puan  456  En iyi derecesi  1
 Katıldığı Yarış  122  2006 Derecesi  5
 Pole Pozisyon  14  2007 Derecesi  1
 Podyum  48  Takımı  Ferrari

 Geçmiş

 Kimi 10 yaşından itibaren karting serisinde yarışmaya başladı.1999 da yarışmaya başladı.Haywood Racing adına 4 yarışta yarıştı.İlk yarışında 3. bitirdi.diğer 3ünde ise teknik problemler nedeniyle yarışı tamamlayamadı.Ayrıca Formula Ford Avrupa da da yarıştı ve burada 5.bitirdi.Daha sonra Manor Motor Sport la anlaştı ve ilk 4 yarışın dördünüde kazandı ve Formula Renault Kış Serisinde yarışmayı garantiledi.

2000 de Manor takımı ile İngiltere Renault serisinde yarıştı.10 yarıştan 7 sini kazanarak şampiyon oldu.Ayrıca her yarışta podyuma çıkmayı başardı,7 defa pole pozisyonunu kazandı ve 6 defada en hızlı zamanı elde etti.

Aynı sezon yine Formula Renault da yarıştı ve 2şer defa pole pozisyonu aldı en hızlı tur zamanını yaptı ve yarış kazandı.23 yarıştan 13 ünü kazanarak başarılı bir sezon geçirdi ve Peter Sauber’in dikkatlerini üzerine çekmeyi başardı.

2001 de daha önce hiç F3 veya F3000de yarışmamış olmasına rağmen sadece 23 yarışlık kariyeriyle Sauber takımıyla F1 e giriş yaptı.İlk defa f1 aracına Eylül 2000de oturmuştu.2001 de girişiyle bazı güçlü yarışlar çıkardı ve markalarda 4.bitirerek takımının en yüksek derecesini almasını katkı sağladı.

Onun güçlü sürüşleri dikkat çekti ve 2 defa dünya şampiyonu olmuş Mika Hakinen’in yerine Mclaren takımına transfer edildi.2002de muhteşem yarışlar çıkardı.Sıralama turlarında çoğu defa tecrübeli takım arkadaşı Coulthardı geçmeyi başardı.İlk defa yarış birinciliğine gidiyordu ancak Allan McNishin Toyotası’nın patlayan motorundan akan yağlar sebebiyle harpinin dışına kaydı ve Michael Schumacher yarışı kazandı.

2003te potansiyelini gösterdi.Malezya da ilk Gp birinciliğini kazandı ve son yarışa kadar Schumacher ile şampiyonluk yarışı verdi.2004te ise şampiyonluktan uzaktı.Az puan toplayabilmişti.MP4-19 yeni şasisiyle sezona başladılar ancak yeni şasi pekte kazanacak güçte değildi.Sezonun ilk yarışlarında mekanik nedenlerden dolayı yarış dışı kalmasıyla Kiminin morali tamamen bozulmuştu ve motivasyonu dağılmıştı.Ancak sezonun ortasında şasilerinin yenilenmesiyle tekrar puan kazanmaya başladı.Spa da Francorchamps ta yarışı kazandı.Sezonu 7. sırada tamamlamayı başardı.

2005 Mclaren ve Raikkonen için tam bir geri dönüştü.Kimi belki şampiyonluğu Alonsoya kaptırmış olabilir ama gerçekten çok güçlü sezon geçirdi.Çoğu zaman dayanıklılık sorunları yaşaması nedeniyle yarış dışı kaldı 7 defa birinci oldu ve yarışlarında tek bir görünür hata dahi yapmadı.

2006 sezonu 2005in aksine Mclaren ve Kiminin yılı değildi.Mclaren Mercedesin beklenen performansı verememesi üzerine Kimi Raikkonen sezonu galibiyetsiz kapattı. Sezonu 65 puanla 5. sırada kapattı Kimi Raikkonen.


11 senelik Schumacher döneminden sonra Michael Schumacher’in yerine Ferrari’ye geçen Kimi Raikkonen yıllardır kendisinin ve taraftarlarının hayalindeki şampiyonluğa 2007 yılında Ferraride ulaştı. Sezonun ilk yarışında aldığı zaferle nasıl bir sezon geçireceğinin sinyallerini veren Fin pilot ilerleyen yarışlarda yaşadığı sorunlara rağmen yarıştan kopmadı ve birazda şansının bu sefer yanında olması ile şampiyonayı birinci olarak tamamladı. 2008 yılında Ferraride devam edecek pilot artık daha mutlu olduğunu ve F2008’in de beklenen başarıya ulaşacağını düşünüyor.


Yorumlar

  1. eettt yaaa düzeltin artıkkk 2007 pilotlar şam. diee hadii please:P

  2. alpocionerr avatarı

    kavustu kavustu güncelleyin su vikipediyi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir