Jenson Button

yazar:

kategori:
Jenson Button
 Doğum Tarihi  19/01/1980
 Doğum Yeri  Frome
 Ülke  İngiliz
 Medeni Hali  Bekar
 Boy  181
 Kilo  69
 İstatistikler

 Yarış Birinciliği

 1  İlk Yarış  2000 Melbourne
 Kazandığı Puan  226  En iyi derecesi  1
 Katıldığı Yarış  135  2006 Derecesi  6
 Pole Pozisyon  3  2007 Derecesi  15
 Podyum  15  Takımı  Honda

 Geçmiş

 20 yaşındayken pistlerde yarışan en genç pilotlardan birisiydi.Ama yarışmak onun için yeni spor dalı değildi.O yarışmaya 8 yaşındayken başlamıştı.1989 da İngiltere’de Kart Super Prix’te kazandı ve küçük yaşta kendisinin şampiyon olmada aday olduğunu gösterdi.

O andan itibaren çalışmaya ve başarılı olmaya devam etti.4 sene boyunca İngiltere Cadet İngilter Open ve İngiltere Minikler TKM Karting serisinde başarılı oldu.1994 te İngiltere Minikler Karting serisinde 4.oldu1995 te İtalya Senior ICA Karting serisinde 1. olmakla kalması ayrıca en genç Dünya Formula A kategorisinde 2. bitiren pilot oldu.1998 de İngilte Formula Ford’da ve Avrupa Formula Ford’da yarışana kadar karting serisinde devam etti.Haywood RAcing takımında yarışan Jenson İngiltere Formula Ford’Da şampiyon oldu. Ve Avrupa serisinde de 2. oldu.Ayrıca aynı sezonda Formula Ford Festivalini de kazandı.1999 da İngiltere Formula 3 serisinde 3. oldu ve senenin çaylağı olma şerefini kazandı.

Frank Williams 2000 sezonunda Alex Zinardi’nin yerine Ralf Schumacher’in takım arkadaşlığına Button’u getirdi.Bu genç yaşta üzerinde bir sürü sorumluluk ve stres vardı.Ama ilk senesi olmasına rağmen o kendisini kanıtladı ve 12 puan alarak sezonu 8. sırada bitirdi.

2001de hala Williams ile anlaşması olmasına rağmen Benetton takımına geçti.Bu yıl genelde aracı geliştirmekle geçti.Genellikle sezon boyunca gridin arka sıralarında yer aldılar.2002 bir önceki seneye göre daha iyiyidi.15 puan aldı ve hayatının ilk podyum zaferini gördü.

2003te Fernando Alondo yerine geldi.Jenson Bar takımına geçti.Tüm sene boyunca iyi şekilde sürdü.Sezonu Japonya Gpsinde 4. olarak kapattılar.Sezonu 9. sırada tamamladı.

2004te çok iyi sezon geçirdiler.Jenson şampiyonayı Ferrarinin takibinde 3. sırada tamamladı.Bar Honda da markalarda 2. sırada tamamladı.Bu sezon herşey yolunda gitmişti.Imolada ilk pole pozisyonun aldı Jenson.10 defa podyuma çıktı ama tek eksik olan yarış birinciliğiydi.

2004 te ki başarının ardından 2005 kabus gibi başladı.İlk 3 yarışta puan alamadıalr ve bunun üzerine de 3 yarıştan men edildiler.Tüm bu olanlara rağmen Jenson iki defa podyuma çıktı ve sezonu 9. sırada tamamladı..

2006 sezonunda Button uzun süredir beklediği birinciliği elde etmeyi başardı.Yağmurlu Macaristan yarışında yarışı 2. sırada götürürken Fernando Alonsonun teknik sorunla karşılaşmasının ardından Button damalı bayrağı gören ilk isim olmayı başardı.Button ayrıca sezonun 2. yarısında gösterdiği istikrarlı yarışlar sonucunda en çok puan kazanan isimlerden birisi oldu 2. bölümde.Button 56 puan ile sezonu 6. sırada tamamladı.

2007 sezonunda Honda takımının kötü performansı sonucu umduğunu bulamayan Button yalnızca üç yarıştan puanla ayrıldı. Toplamda 6 puan toplayabilen İngiliz pilot sezonu 15. olarak tamamladı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir