Hakkinen: “Raikkonen Alonso’yu Yenebilir”

Eski Formula 1 dünya şampiyonu Mika Hakkinen, Turbo motorların Alonso’ya oranla Raikkonen’e daha çok uyacağını inandığını söyledi.

“Ben Kimi’nin sürüş stilinin turbo motorlarla birlikte gerçekten mükemmel olacağını düşünüyorum. Fernando’nun işi zor olacak. Bu yüzden Kimi’in onu yenebileceğini düşünüyorum”

Hakkinen ayrıca Ferrari’nin mali konularda sıkıntı yaşamadığını bu yüzde de pilotların sürüşlerine daha çok olabildiğini ifade etti.

“Herkes Ferrari’nin kendisini geliştirmek için büyük kaynaklara sahip olduğunu bilir. Mühendisleri gelişim yaparken durmayacak. Kimi’de mali konular yüzünden endişelenmek zorunda kalmayacak”


Yorumlar

“Hakkinen: “Raikkonen Alonso’yu Yenebilir”” için 49 yanıt

  1. Evet kimi’ciler yorumlarınız okuyun ve tekrar düşünün ve bende burdan gülmeye devam edeyim size 🙂

  2. kimin kers kimin ers kimin motor arızasını fazla yaşayacağı bilinmez.nitekim otoritelerce rakkonen 1-0 yenik handikapla başlıyor gibi görünsede görünen buzdağının üstü olabilir.ayrıca raikkonennin sonbaharında olduğu doğru ise alonso ile aralarında yaş farkı yok denecek kadar az o zaman alonsoda sonbaharında onuda kim çıkardı ise.son olarak rai madem italyan takımına geçmiş bizde italyanca yazalım o ferrari takımına ”forza kimi ” ve dünya dilindede yazalım ”forever kimi ”

  3. Tabiiki birinin diğerini yenme konusu olacak çünkü ikiside hem kendileriyle hemde diğer pilotlarla yarışacaklar.Raikonen in gençliği sert sürüş mizacı içerirdi.Yani Raikonen aracı kullanırdı oysa Alonso ise kazanmak için aracı kullanırdı ki hala aynı.Alonso nun aracı ister taka olsun ister hızlı olsun hepsine bir denge katar. Raikonen inde Alonso dan geri kalır yanı yok ve son senelerde belkide yaşlanmadan mütevellit daha yumuşamış bir tarz edinmiş.

    Kimin kimi yeneceğini düşüneceğinize… ikisinin bindiği araç ön ksıma oynasında mücadele seyredelim.Bakalım ki ; hangisi aracını daha iyi ayarlattırıp ve kullanacak. Gerisi hikayedir.

    Ferrari ,ön tarafda direkt mücadele verecek bir araç hazırlarsa doyumsuz bir sezon izleyebiliriz.Sadece buna adapte olmak lazım. İsimlere takılıp kalmayın.Alonso, önceden de çok tehlikeliydi şimdide çok tehlikeli ve o kadar güçlü olmasa Raikonen yenebilir denmez.Hakinen , 2007 yılında Alonso yu yakından tanımışken nasıl birşey olduğunuda iyi biliyor.

    1. Bu Kimi’nin yağmur performansı değil, Eau Rouge performansı.Massa’yı geçişi o virajı her zaman herkesten daha iyi dönmüştür, dönecektir.Hamilton ise ilk turda 2 saniyeden fazla fark açmasına rağmen ilk virajda attığı yarım spin sebebiyle Rai’nin hemen arkasına yerleşmesine sebep olmuştu.

      Kimi harika bir pilot.Gününde olduğunda kimse yanına yaklaşamaz.Buna kimsenin birşey dediği yok.Ancak yağmur performansı kuru havadaki kadar iyi değil.Zorlamayın artık.

      1. Spa 2008 ve hafif yağmur yağmıştı yerler ıslaktı.Hamiltonun spin atması yağmur kaynaklı kısaca kuru bi zeminde atmıyor spini Hamilton.Raikkonende hata yapmadı hızlıydı ve geçti Hamiltonu.

        1. Sence ben bunu bilmiyor muydum ?

        2. Bilmiyor gibi konuşmussun bu yarışın başlangıcında yağmur yağmıştı pist ıslaktı ve yağmur lastikleri kimsede takılı değildi.Yani herkes için şartlar aynıydı.Senin bunu Raikkonenin yağmur performansı olarak görmemen garip.

    2. yarışın başını yükledin sonunu da yükle hacı 😀

      hamilton’ın spinini de koyabilirsin. böyle kesik kesik olmamış.

  4. Kiminin yagmur performansı

  5. Royalhunt, cevap kısmına giremedim buraya yazıyorum, TC’den sonra diyorsun da, TC bir tek Kimi’de mi vardı 2008 öncesi, herkes aynı şartlardaydı, 2008’in ortasındaki Massa’ya yönelik güncellemelerden sonra Kimi lastik ısıtma sorunu yaşamaya başladı, 2009’daki Ferrari zaten kuru zeminde tutunamayan bir araçtı, sonrasında da Lotus’un lastik koruma amaçlı aracını biliyoruz, yağmur altında lastik sıcaklığının etkisini de düşünürsek Kimi’ye haksızlık yapmıyor musun biraz, o zaman yağmur altında ilk aklıma gelenlerden 2005 Spa’da, 2006 Çin’de (mekanik arıza), 2006 Macaristan’da (Liuzzi), 2007 Japonya’da, Çin’de, ve hatırlayamadığım bazı yarışlarda Alonso nerelerdeydi denilebilir öyle değil mi?

  6. Her ikisi de mükemmel pilotlar, Kimi hakkında söz söyleyecek olursam, inanılmaz bir kontrol yeteneği var, bunu dışarıdan kolayca yaptığı ataklarda ve kontrolden çıkmış aracı toplarken defalarca gördük. Bu özelliği yeni değil lakin özellikle geri dönüşünden sonra daha bariz. Velhasıl bu ikiliyi izlemek bile bu sezon büyük haz verecektir.

  7. Bende böyle olacağını düşünüyorum. Sürüşleri arasındaki en bariz fark Kimi’nin gaz pedalıyla olan ilginç yakınlığı. McLaren zamanında çok motor sorunu yaşamasının sebebinin gaza daha erken oturup motoru daha çok zorladığı ile ilgili açıklamalar okuduğumu hatırlıyorum. Ancak özellikle geri döndükten sonra araç üzerinde inanılmaz derecede iyi hakimiyet kurduğunu ve takımın bile endişeye kapıldığı durumlarda yaptığı işin farkında olan bir pilot eminim ki fark yaratacaktır.

    2012 de Hockenheim’da Di Resta’ya yaptığı atakta ki hassas gaz dengesi aracı hiç kaydırmadan gaza yüklenmesi Button’un bir metrelik gaz pedalına ihtiyacımız olacak demecindeki hassas gaz verme açıklamasına iyi bir örnek ki keza aynı sezon Brezilya’da Schumacher’e yaptığı atakta da aynı hassasiyette gaz ve düzgün pilotaj görmüştük.

    Ben bir Kimi fanı olarak elbette ki kendi pilotumun yaptıkları hakkında daha çok şey biliyorum şahsen hiç oturup Alonso’nun buna benzer örnekleriyle ilgilenmedim eminim ki onun da böyle hassas örnekleri mevcuttur. Gönlüm Kimi’nin almasını istese de kıran kıran bir mücadeleyi izleyeceğimize inanıyorum.

    Ayrıca Royal Hunt sen şu TC olayına çok takılıyorsun. Biz burada dünyanın en iyi pilotlarından bahsediyoruz evet ilk bir iki yarışta belki ancak geriye kalan hiçbir yarışta ne Kimi nede griddeki başka pilot TC yüzünden performans kaybetmedi kaybetmezlerde çünkü bu adamlar dediğim gibi zaten çok üst düzey pilotlar bunlar kadar hassas olamayanlar zaten takımlardan milyon dolarlar alıp istedikleri takımı seçme özgürlüğüne sahip olmuyorlar. Ayrıca Kimi’nin araç içerisinde mutlu olduğu yarışlarda ne kadar üstün olduğunu unutmamanı öneririm. 2008 diye tutturuyorsun. Ferrari’nin şu meşhur güncellemesine kadar ilk yarışlarda kim üstündü acaba? bu kural sezon içinde geldi de ben mi kaçırdım? Yani olayı Tc’ye bağlamak gerçekten saçmalık bence. 2008’de Massa herhangi bir yağmurlu yarışta Kimi’ye bariz fark attı da ben mi kaçırdım? yada Lotus’ta böyle bir durum yaşandı mı? Lotus’un lastik koruma özelliğinin aynı zamanda lastiği geç ısıtma sorununa yol açtığını hepimiz biliyoruz aynı özellik yanlış bilmyorsam 2012 de Ferrari’de de vardı Alonso sıralamalarda sorun yaşarken yarışta neredeyse en hızlı araçlardan birisine sahip oluyordu çünkü lastikleri daha uzun süre performansla kullanabiliyordu. Bence görüşlerini bir gözden geçirmelisin yağmurda Kimi belki en iyi performansa sahip değil ama senin gördüğün gibi ortalıkta olmama durumu da yok yani…

    1. McLaren zamanında çok motor sorunu yaşamasının sebebinin gaza daha erken oturup motoru daha çok zorladığı ile ilgili açıklamalar okuduğumu hatırlıyorum

      evet ben de okurdum bunları, açıklama değil taraftar yorumlarıydı ve kahkahayla gülerdim 🙂 şahin mi bu zorlayınca bozulsun. F1 aracı, ve griddeki diğer 20 kişi de F1 pilotu. zorlasınlar diye yapılıyor bu araç. yani gaza çok bastı araç bozuldu diye birşey yok. motor dayanıksızdı. gaza daha erken bassın diyelim montoya’dan 3 saniye önce gaza yüklenecek hali yok, en fazla 0.0xx gibi zaman farkları vardır bu da motoru zorladı patlattı anlamına gelmez.

      lotus’un bu meşhur lastik koruma özelliğini neden grosjean kullanamadı? 2008’deki lastik ısıtma sorununu neden massa yaşamadı? kimi’nin lastik koruması da yağmurda kötü olması da kendi sürüş stilinden kaynaklanıyor. hakkinen de burda bundan bahsediyor zaten. “alonso çok zorluyor, bu araçların kimi’ye daha fazla uyacağını düşünüyorum” çok zorluyor demek gaz pedalına fazla basıp kontrayla virajlardan çıkıyor demek. araçların da torkları yüksek olduğuna göre hakkinen bunun alo için dezavantaj olacağını söylüyor.

      1. İlk kısmı okudum ve gerisini, okumadım haberin olsun. Şahin değil ama her yarış geliştirilen motorlardı ve daha önemlisi de bu açıklamayı ben Norbert Haug’un bir açıklamasında okudum 😉 Herşeyi bildiğini iddaa etmezsen ancak alay konusu olursun hayatta senden başka insanların da bildikleri şeyler olabilir hayatta sakın unutma 😉 insanlara saygı duymayı öğren bizler de takip ediyoruz okuyoruz…. Motorların zorlanınca patlayıp patlamayacağını özellikle de 2000 lerde Mercedes in motorlarının yasaklanan madde yüzünden geri kaldığını ve bunu kapatmak için daha fazla zorladığını ve dayanıklılık kısmında ciddi sıkıntılar çektiğini limitlerde tasarlanan motorların özellikle de 2005 yılında getirilen bir motor 2 yarış çıkaracak kuralından dolayı zorlandığını bizlerde biliyoruz iki gözümüz iki kulağımız var iyi derecede ingilizce bilip her türlü kaynaktan haberleri bizlerde okuyoruz. Ve ben ne okuduğumu iyi biliyorum

        1. sen birşey bilmiyorsun anlamı veren bir yorum yapma amacım yoktu. belki de böyle bir tonda yazmama bana karşı önceki tavırların sebep olmuştur. neyse, ben de okurdum o yorumları ve duyardım “rai’ye araba dayanmıyor” gibi ve bana saçma gelirdi. eğer haug’un kimi motoru zorluyor o yüzden adama motor dayandıramıyoruz dediği demecin linki varsa paylaşırsan ben de okurum. bana göre yok ve onların hepsi şehir efsanesi.

          2. konuda kombo yapmışsın sonunu okurken başını unuttum, ama cevap vereyim, evet bir madde yasaklanmıştı bir karışımdı sanırım tam hatırlamıyorum. hammadde değiştirildi motor dayanıksızlaştı demişsin, bir öncekinde ise kimi zorladı motor ondan bozuldu diyorsun, hangisi? limitlerde tasarlanan motorlar derken, hangi F1 motoru limitlerde tasarlanmıyor?

  8. jhackrapunzel avatarı
    jhackrapunzel

    Bu ikisi bu sezon çok karşılaştırmak biraz adil olmayacak gibi, Takım en başından bir araç seçecek ve önemli kaynakları o araç için kullanacaktır, 2014 takım patronlarının dahi endişe duyduğu dayanıklılık her takımı tek araca yönlendirecektir. o aracı alan takımda öne çıkar, belkide takımların seçtiği pilot, takım arkadaşlarına hiç açmadıkları farkı açacaklar.

  9. kimi yener yenemz onu bilemeyiz ama bu açıklamada hemşehri kayırması var onu biliyoruz

  10. Hakkinen formula 1 sporu içerisinde başarılarıyla duruşuyla tavırlarıyla düşüncelerinin doğruluğuyla haklı bir övgüye mazhar olmuş değerli bir pilottur.
    inandığı bir takım fikirleri olabilir diyerek ifade etmiş. yani kesin böyle olacak dememiş.
    bu ikilinin ferraride yan yana olmasını bir kapışma olarak nitelendirirsek eğer alonso ünvan sahibi kimi ise Challenger yani meydan okuyan tarafında zikretmek pek yanlış olmaz. bu açıdan genel kanı alonsonun Ferrari deki 4 yıl tecrübesi ve takımın onun etrafında her açıdan konuşlandırılmasından dolayı kimiyi elde edeceği neticeler açısından geçeceği yönünde…

    kimi formula 1 kariyerinde ilk defa terazide otoritelerin hafif tarafta gördüğü bir pilot olarak sezona başlayacak…bu bence onun gibi “umarsız şarkılar dudağımda bir yarım ezgi” düşüncesiyle hayata bakan bir insan için itici güç olacak…
    Ferrari ile olan kontratında kuvvetle muhtemel matematiksel bir negatif duruma kadar gerçek bir eşit statü hakkını madde olarak koydurmuştur kanaatindeyim.

    lotus ile geçirdiği 2 yıl boyunca elde ettiği pilotaj kalitesini bu senede devam ettirebilirse alonsoyu geçmek kimi için çok zor olmayacaktır düşüncesindeyim. elbette yeni kurallarda kimi için bir avantaj olmuştur.

    zalim zulmetmişti bugün inşallah kader adalet edecek…
    Allah inayetini üzerinden eksik etmesin kimi…

  11. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    İyide abi Alonso’nun da “oh be yıllardır beklediğim araç buymuş” demeyeceğini kim bilebilir.

    Bence ilk yarıya kadar beraber gidicekler, 2. yarı daha iyi uyum sağlayan ve şansı bol olan önde bitirecek. Ben zaten kendi adıma hangisi yenerse yensin eğer fark 3-5 puanı geçmezse makul olarak karşılar ve ikisinin de birbirine üstün gelmediğini kabullenirim. Lakin fark bir Alo/Mas gibi olursa bir pilot diyerinden bariz iyi diyebiliriz o zaman. Ama böyle bişey olma olasılığı % de kaçtır ki.

    Kısaca kimse ezme ezilme hayali kurmasın, bunlar değil rakip. Esas rakip sinsi sinsi beklemede..Takım içinde bir savaşa girip bu rakibin ekmeğine daha fazla yağ sürmemk gerekir.

    Herkes Alo/Rai dalgasına düştü de ya Ric. Vet i madara ederse ne olacak onu da düşünmek gerek. Hoş Vet in Marko dedesi Ric. in başını küçükken ezmiştir şimdiden.

  12. Raikkonen bu sene daha disiplinli olacaktır. Lotus’ta biraz patron gibiydi çünkü takım içinde bir rakibi yoktu. Ama şimdi kendi ayarında bir rakibi var. Güzel yarışlar izleyecek gibiyiz. Bu sezon iki kırmızının birbirini geçme mücadelesi yaptıkları sahneleri bol bol görebiliriz.

  13. The bomb has been planted..

  14. raikkonen’in oversteer sevdiğini de ilk defa duyuyorum. rai düz araç sever. zaten oversteer seven pilot en başta yağmurda başarılı olur. yağmur yağdımı rai genelde ortalarda olmaz. alonso’ya ise şöyle araç sever demeye gerek yok, oturduğu araca hemen adapte oldu şimdiye kadar. oversteer de alo için sorun değil.

    (şimdi button bazen yağmurda iyiydi o nasıl oldu diyenler çıkacaktır şimdiden söylüyorum; button yağmurlu yarışlarda iyi olduğundan değil iyi seçimler yaptığından başarılı oldu. zamanında pite girdi, atak yapan takım arkadaşına çarptı, 🙂 doğru lastik seçimi yaptı vs.)

    1. Kimi yağmurda da iyidir, yağmur altında iyi iş çıkardığı pek çok yarış hatırlıyorum, yarış dışı kaldıklarında da ya mekanik ya da başka sorunlar yaşamıştır…2008’deki veya Lotus dönemindeki yağmur sorunları kendisinden ziyade lastik ısıtamayan araç kaynaklıdır…Kimi griddeki her pilota yağmurda da kafa tutabilir bence ve bunu geçmişte ispatlamıştır…bununla birlikte Senna ve Schumi’nin yağmur performansları bence femomen derecesindedir ve şu an yarışan pilotlarla kıyas kabul etmez…

      1. sorun kimi’nin bindiği araçlar mı yoksa kimi’nin sürüş stili mi? bu adam 2008’de sıralamada da lastik ısıtamıyordu? TC’den sonraki yıllarda 1 tane yağmurlu yarışta rai’nin yaptığı sürüşü göster diyeceğim, zaten cevabı kendin vermişsin: yok.

        hakkinen de zaten bundan bahsetmiş, alonso çok zorluyor, kimi’nin sürüş stili yardımcı olacaktır demiş. demecinde alonso’nun işi zor olacaktan ziyade alonso çok zorluyor sözü var. yani aslında olaya farklı açıdan bakmış. hepimiz zorlayan pilota bu araçlar uygun gelecektir diye düşünürken hakkinen button tarzı pilotların başarılı olacağını düşünüyor.

    1. Nerdeyse kafa kafaya giriyorlarmış 🙂

    1. It’s very nice tooooo….. Ehm nice to………….. Ehmmmmmm

      😀

  15. Yakup ERCAN avatarı

    Doğru tespitler her zaman altın değerinde oluyor. Doğru ise Mikanın öngörülerinin ne kadar kıymetli olduğunu ve onun az ama öz konuşan biri olduğunu bir kez daha ispatlar.

  16. Efsane bir şey diyorsa vardır bir bildiği 🙂

  17. konu dışı ama.belki izlemek istersiniz.brezilya 3.cü antrenmanın son dakikaları çoklu ekran türkçe.

  18. canbundy (spa2000) avatarı
    canbundy (spa2000)

    Ferrari tam aidiyet bekler.
    Rakibiyle ilgili transfer söylentileri çıkan pilot takım tarafından sorgulanır.
    Sorgu altındaki kişiye takım, kişinin takımın ona verdiği destek sayesinde belli bir noktada bulunduğunu ona verilen desteği çektiğinde düştüğü durumla ispatlar.

    İspat için destek aramayan bir pilot seçilir, pilotlar serbest bırakılır, radyo telsiz kapatılır….

    1. eşsiz yorumların için teşekkür ederim.

      1. canbundy (spa2000) avatarı
        canbundy (spa2000)

        HERKÜL (BE REAL)
        Ara 25, 2013 at 00:07
        bence Mc laren bir Williams olma yolunda ilerliyor…acı ama gerçek…

        Bende üstteki yorumun için teessüflerimi, McLaren’i yazış şeklinin rencide edici olduğunu bildiririm. (Bari sen yapma.)

        1. inan o yazıyı yazarken doğrusu budur zannıyla yazmaya gayret etmiştim. hata etmişim beni affet…
          bu konudaki fikrimi zikrime yansıtamamışım. sen kirve onur ve küskü gibi formula 1 fanları içinde kalbimdeki sarayın kral dairesinde kalan abide şahsiyetler kırmama üzmeme adına önem verdiğim insanlar oldunuz özellikle sizleri tanıdıktan sonra…hepinizin ortak özelliği formula 1 i gerçekten her açıdan çok iyi bilen takip eden geçmiş yarışları en ince ayrıntısına kadar hafızasında saklamış McLaren fanları olmanızdır.

          umumiyetle McLaren fanları ne hikmetse elit kültürlü çok fazla it dalaşına girmeyen bel altı ifadeler neredeyse hiç kullanmayan karşısında tartıştığı insan ile onların özlük haklarına saldırmadan hakaretamiz ifadeler kullanmadan konu dahilinde tartışmaya gayret eden insanlar olarak buralarda yazan yorum yapan insanlar oldunuz.

          sayıları belki de son yıllarda gelen başarıların azlığından da olsa gerek az olan sizler formula 1 fanları içinde daima özel bir yer edinmiş olarak kalmaya devam edeceksiniz.

          vesselam…

  19. Mertcan ILGIN avatarı
    Mertcan ILGIN

    Kimi hızlı olacaktır ancak Fernando’yu geçeceğini sanmıyorum.

  20. Hakkinen bu konuda hakli (Kimi’nin görece cok azda olsa surus stili avantaji olmasi). Ama söz konusu Alonso olunca ne olacagini kestirmek zor… daha oncede yazmistim eger gecen seneki kurallarla devam ediyor olsaydik Kimi’ye ben pek sans tanimazdim fakat bu seneki kurallarin kime ne getirecegini kestirmek asiri zor…

    Tek bildigim Alonso’nun garip pozisyonlarda arabada bir sknti olsa bile hizli olabilmesi, Massa’ya karsi olan farkin en büyük sebeplerinden biri de buydu bence…

  21. hamiltonAMGTEAM avatarı
    hamiltonAMGTEAM

    at başı olur 😀

  22. Kimi Ralli’de hiç yarışmamış olsa, Alonso bu motorlarla çok büyük avantaja sahip olurdu diyebilirdim.Ancak şimdi işler öyle değil.Raikkonen önde dâhi olabilir.

  23. turbo motor la yada eski kurallarla kimin yeneceği ni aynı araçlarda yarışmadıkları sürece anlayamayız belki öncedende kimi alonsodan hızlıydı veya tam tersi ama şuan gerçekte en iyinin kim olacağını göreceğiz ve bu 10 yıllık sorunun cevabı olacak.

  24. Oversteer kontrol edemeyen F1 pilotu olması saçma. Hepsi birinci sınıf pilotlar. Alonso’nun da iyi adapte olabildiğini de biliyoruz. Bence sorun olmayacaktır. Gerisi sözleşme işi.

    Hakkinen hemşerisi diye öyle konuşmuş bence. Salo gibi.

    1. sınan matias avatarı
      sınan matias

      Bu ispanyol arkadaşımıza eşsiz yorumlarından ötürü ispanya kralı bir onur madalyası takar artık.

      1. Hayırlı işler birader. Bakıyorum girebilmişsin siteye? Raikkonen taraftarlarının engellendiğini söylüyordun geçenlerde. Yoksa TARAF mı değiştirdin?

        Ben taraftarı olduğum adam aleyhine konuşuyorum da anlayana. Anlayanlar da cesaret edip yazamaz zaten. Façaları bozulur.

      2. Bir de çok merak ediyorum, aşağıdaki yazdığımdan ne anladın? Cevap veremezsen tüm yorumumu anlayamadığını kabul edeceğim.

        Gerisi sözleşme işi.

  25. Kimi’nin ralli deneyiminin getirileri turbo motorlarla birlikte ortaya çıkabilir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir