Macaristan Öncesi McLaren-Mercedes

yazar:

kategori:

Lewis Hamilton

Son iki yarışta iki galibiyet aldın ve şimdi de geçen yıl kazandığın Hungaroring’e dönüyorsun. Bu yılki yarış öncesinde kendini rahat hissediyor musun?

LH: "Güçlü tahminler yapmaktan çekiniyorum. Evet, son iki yarıştır güçlüydük. Ancak ondan önceki iki yarışta da zorluklarla karşılaştık. Bu yüzden, bunların bu hafta olmayacağını söyleyebilmek imkansız. Tüm söyleyebileceğim, aracımız şu anda harika olduğu ve onu sürmekten gerçekten hoşlandığım."

Hungaroring benzersiz bir pist. Onu öne çıkaran özellikler neler?

LH: "Macaristan, Almanya’dan çok farklı. Hockenheim size geçiş imkanı sağlayan bir pist. Hungaroring ise bunun tam tersi. Sıralamalar çok önemli olacak. Ve yakıt yükü ile strateji de büyük rol oynayacak. Sıcak ve oldukça yorucu da olacak. Bu yüzden odaklanmayı ve konsantrasyonu korumak da önemli. Farklı bir pist ve herkes için şansları konusunda emin olmak çok zor."

Son iki galibiyet şampiyonada sana hatrı sayılır bir ivme kazandırdı. Artık şampiyonluk için daha istikrarlı sürmeyi düşünüyor musun?

LH: "Gerçek olan şu ki tarzımı değiştirmedim. Bu benim için işe yarıyor gibi görünüyor ve iyi sonuçlar almak için zorlamaktan zevk alıyorum. Sezonun bu noktasında yaklaşımını değiştirmek tehlikeli. Dürüst olacağım, yaklaşımım şimdiye kadar bana yetti ve onu değiştirmeye karar vermeden önce çok ciddi düşünmem gerekiyor. Bunun sadece tıpki bu haftasonu Macaristan’da olacağı gibi bir iş olduğunu düşünelim."

Heikki Kovalainen

Hungaroring’de iyi bir tur atmak için kilit nokta nedir?

HK: "Burası aracın sizin için çalışmasını gerektiren bir pist. Yarış günü işleri daha da kolaylaştırmak için ayarlar üzerinde sabırlı bir şekilde çalışmanız gerekiyor. Sıcaklık ve pistin kıvrımlı doğası haftanı sonunda çok yorulacağınızı gösteriyor. Tıpki Kanada gibi eğer hata yaparsanız sizi cezalandıran bir yer. Bu yüzden Hungaroring’de iyi bir sürüş düzenlilik ve sabıra bağlı."

Macaristan hakkındaki hatıralarınız neler?

HK: "Zevk aldığım bir pist. Burada birkaç GP2 yarışına çıktım ancak en iyi performansımı geçen yıl F1 kariyerimdeki en iyi yarışlardan birini yaşayarak geçirdim. Tamam, beki sadece sekizinci bitrdim ama her tur Rosberg ile mücadele diyordum ve damalı bayrağı görene kadar %100 zorladım. Bunlar televizyonda gösterilmedi ancak ben yaptıklarımla gururlandım ve memnun oldum çünkü tüm yarış boyunca zorlamıştım. Bu yıl, güçlü bir sonuçla takımı ödüllendirebilirsem güzel olacak."

Martin Whitmarsh, CEO Formula 1, Vodafone McLaren Mercedes

Sürücüler MP4-23’ün yüksek hızlı virajlarda dengesinin çok iyi olduğunu söylüyorlar. Hungaroring’in yavaş virajlarında araçtan ne umuyorsunuz?

MW: "Hungaroring ve Montreal’i karakteristiği birbirine benzer, tozlu ve düşük yol tutuşu gerektiriyor. Bu da düzlüklerde ve düşük hızlı virajlarda yüksek downforce ayarları gerktiriyor. Ve biz bu iki pistte de rekabetçiyiz. Aracımızın güçlü olduğu noktalardan birinin de yüksek hızlı virajlardaiki hızı olduğu bir gerçek. Güçsüz noktaları güçlendirmek için paketimiz üzerinde çok çalıştık. Silverstone’da son sektörde rahattık. Hockenheim’da stadyum bölümünde en hızlıydık. Geçen yıl Macaristan’da kazandık ve Budapeşte’ye giderken paketimizi güçledirdiğimiz konusunda rahatız. Bununla birlikte, asla hafife alamayacağımız rakiplerimizle savaşmak için hazırız."

Heikki, İngiltere’de ve Almanya’da sıralama ve antrenmanlarda geliştiğini gösterdi. Ancak yarışta aracı iyi kullanamıyor gibi görünüyor. Takım, onun yaşadığı yol tutuşu problemlerini azaltmak için çalışıyor mu?

MW: "İlk olarak, Heikki’nin parlak bir yarış pilotu olduğunu unutmayalım. Hockenheim’da Robert Kubica’yı geçişi, önlerde mücadele etmek için yeterince hızlı ve yetenekli olduğunu herkese hatırlattı. Ancak Formula1’de sihir yoktur. Heikki ile birlikte tüm potansiyelini ortaya çıkarması için çalışmaya ihtiyacımız var. Hockenheim’da kendisinin ya da paketin en iyi performansını sergileyemedi. Salı günü yarış hazırlıklarını programlamak üzere McLaren Teknoloji Merkezindeydi ve mühendislerle beraber daha önceki yarışlarda yaşadığı sorunları yaşamamak için aracın ayarları üzerine çalıştı."

Macaristan yarışını ardından geleneksel test yasağı başlayacak. Yaz boyunca takım gelişimini nasıl devam ettirecek?

MW: "Tüm takım, bu yıl inanılmaz yoğun ve üretken. Yaz boyunca gelişimleri değerlendirmek için çalıştık ve Silverstone ve Hockenheim testlerinde kat ettiğimiz yeni aerodinamik basamakları değerlendirdik. Bu haftaki Jerez testleri de farklı değildi. Son Bridgestone oluksuz lastiklerini değerlendirdik. Yeni boynuz kanatları denedik. Üç haftalık arada Valensiya öncesi gelişim programına devam etmek için Woking ve Brixworth’da çalışıyor olacağız.

Norbert Haug, Başkan Yardımcısı, Mercedes-Benz Motorsport

İki hafta önce Silverstone ve Hockenheim’i McLaren-Mercedes’ daha uygun ‘motor gücüne dayalı pistler’ olarak adlandırdınız. Dah kıvrımlı Hungaroring için beklentileriniz nelerdir?

NH: " Pistin karakteristik yapısı Budapeşte’nin dışındaki önceki yarışlar olan Silverstone ve Hockenheim Grand Prix’lerinden farklılık gösteriyor. Ortalama hız bakımından yaklaşık olarak 200 km/sa bu da kazandığımız Monaco’dan sonraki en yavaş pist anlamına geliyor. Macaristan’da son on yarışımızı dört galibiyetle perçinledik ve Lewis geçen sene en fazla kazanan pilottumuzdu. Dört kez Macaristan’da pole pozisyonunda başladık, sonuncusu 2007 yılında Lewisle birlikte olandı ve dört kez en hızlı tura imza attık."

Macaristan’da temel mücadeleler nedir?

NH: " Macarista’da geçiş yapmak neredeyse imkansız, ilk viraj öncesinde iyi bir grid pozisyonun elde etmek burada diğer birçok pistlere oranla hayati önem taşıyor. Bununla birlikte Macaristan’da olağanüstü geçiş manevraları için zorlayacağız özellikle bunu daha önce Hockenheim’de Felipe Massa ve Nelson Piquet’i kazanan Lewis ile başaracağımızı düşünüyorum. Geniş bir bölümü elden geçirilen pistin birçok virajı boyunca hızlı olabilmek için downforce kilit rol oynuyor. Macaristan’da iyi bir downforce yakalamak en yüksek hızdan daha önemli. Bu yarışta hava sıcaklığı yüksek oranlarda hissediliyor ve bu sık sık aracı, motor soğutma sistemini, lastikleri ve elbette pilotları oldukça zorluyor."

Macaristan Grand Prix’inde hangi faktörler strateji etkiliyor?

NH: " Macaristan’ın istekleri Monaco ile benzerlik gösteriyor: etkin bir soğutmaya ve çok fazla downforce’a ihtiyacımız var fakat bununla birlikte lastik aşınmalarının da üstesinden gelmek zorundayız. Aracın ağırlığı özellikle benzin varken önceki yarışlara oranla tur zamanları üzerinde büyük bir etkide bulunuyor."

Vodafone McLaren Mercedes’in açık bir şekilde Hockenheim’da baskın yarış çıkarmasının ardından rekabetçi olmak konusunda nasıl bir tahmin yürütüyorsunuz?

NH : " Macaristan farklı bir görüntü sunacak. Parkta yürüdüğümüzü sanmak için bir sebebimiz yok."

 


Yorumlar

  1. aragon

    yazımı dikkate alıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. tabi bizlerinde yazılarının yayınlanması daha iyi olur. bugün bütün tiyatrolarda seyircilerin oyunun içene katılmaya açlışıldığını görüyoruz.eğer öyle bir çalışmanız olursa mutlaka içimizden güzel yazılaryazanların çıkacağına inanıyorum.

  2. Fatih Gülmez avatarı
    Fatih Gülmez

    Aslında bazı düşüncelerimiz var ama hayata geçiremedik henüz. Serhan Acar gibi ünlü yorumcuların yazılarını bizde yayınlamak isteriz. Ama bunun için şuana kadar yapılmış birşey yok.

    Aslında bizim düşündüğümüz daha çok kendi içimizden yani üyelerimizin hazırlayabileceği yazıları yayınlamayı düşünüyoruz. Biliyorum ki içimizde bilgili objektif ve olayları iyi analiz edip yorumlayabilen arkadaşlarımız var. Sanırım bunların çoğu haber altlarına yorum yazmıyorlar. Herkes belli konular hakkında birşeyler yazıp bizlere gönderebilirler. Tabii hazırlanan yazılar incelenip elenecek ve uygun görülürse yayınlacaktı. Ama bu proje şuana kadar hayata geçirilmedi. Bu işi yapabilmek için herkesin desteğine ihtiyacımız olacak sanırım.

  3. aragon

    bu söylesi mclarenin sayfasında var. ama martin whitmars ve norbert haug da orada fikirlerini söylemiş. onlarla yapılan kısmıda eklerseniz daha aydınlatıcı olur.teşekkürler. birde site yöneticilerine bir tavsiyem var eğer cevap verirseniz mutlu olurum. Neden bu sitenin bir yazar kadrosu yok. mesela bir serhan acar bir okay karacan ya da tosfed'den f1 de uzman kişilere bir köşe açılmıyor.(megalomanlık ya da bana demeyeceğim tabi) bu konuda çalışmanız var mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir