Mosley, KERS'in Güvenliği Konsunda Endişelenmiyor

yazar:

kategori:

FIA Başkanı Max Mosley’e göre Kinetik Enerji Geri Dönüşüm Sistemi’nin güvenliği ile ilgili korkular abartılıyor ve sistemin gelecek yıl geniş çapta kullanılacağı konusunda herhangi bir şüphe yok.

Mosley yaşanan sorunlara rağmen endişeleri paylaşmadığını sölüyor ve endişelenmek yerine KERS’in tanıtımından heyecan duyacağını ekliyor.

KERS hakkında konuşan Mosley "Bizim için iki önemli nokta var. Bunları sağlık ve güvenlik olarak adlandırabiliriz. Sürücüler, pist görevlileri ya da mekanikerler için bir tehlike teşkil edecek mi? Ve bunu idare etmekle de ilgileniyoruz."

"BMW’ye olanlar çok şaşırtıcı. Çünkü onların elektrik sistemini izole edeceğini düşünürsüzünüz. Yanlış olan neydi bilmiyorum, bu yüzden yorum yapamam. Ancak bunlar basit problemler. Yol araçlarına bakarsak, sanırım Toyota Lexus’ta 600 voltluk bir sistem var ama bir şok yaşamıyorsunuz."

Bazı takımların sistem konusunda panik yarattıklarına dair söylentiler var çünkü bu takımların F1’de KERS’in kullanılmasına karşı oldukları düşünülüyor. Mosley, BMW’nin bu yolu seçecek son takımlardan biri olduğunu çünkü onların yeni teknolojiler konusunda fazlaca istekli olduklarını düşünüyor.

Mosley "Buna ters şeyler de var ancak BMW bu konuda her zaman çok istekli oldu. Onlar bunun direkt olarak yol araçlarına konduğu konusunda oldukça olumlu basın açıklaması yaptılar."

"Bana göre KERS’te en önemli şey 50 yıllık zamanda araca fren koyduğunuzda enerjinin sıcakla birlikte sadece yanacak olmasının anlaşılamaz olması. Bu olmayacak."

"Ancak ihtiyacımız olan ilk şey fren anında enerjiyi emecek bir sistem. Yeni nesil Formula 1 araçları bu şekilde olacak. Muhtemelen bunu emebilecekler, 300 kilowatt’tan ve 200 kilowatt’ı vermekten bahsediyoruz. Bu 1G’de frenleyen 2 tonluk bir araç. F1 bunu çok küçük ve hafif yapacak ve gelecek sene araçlara yerleştirilecekler 10 sene içerisinde çok ilkel görünecekler. Ancak Formula 1 böyle."

"Bunu bazı alanlarda çok sık gördük ve bu aygıtlar yollar için de önemli olacak çünkü eğer KERS sistemi gerçekten hafif olur ve enerjiyi emebilirse bu gerçekten yollar için faydalı olacak ve bırakın Formula 1’e faydasını bunu geliştirdiğimizde motor sanayine çok devasa yardımı olmuş olacak."

"Eğer 5-10 yıl arasında süper etkili KERS sistemi yaptığımızı ve bunu dünyadaki araçlarda hayal edersek, Formula 1 okyanusta bir damla gibi olacak." dedi.


Yorumlar

  1. gurcan hezer avatarı

    F1 in çirkin ve karanlık , bi o kadar da ahlaki ,insani ,kişilik olgusu gelişmemiş , en önemlisi karakter küntleşmesi ve deformasyonu alenen belli FİA BAŞKANI….
    İnanın resmini gördükçe f1 den soğoyurummm,,,;(((

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir