Lewis Hamilton İle Söyleşi

yazar:

kategori:

Tepedeki 4 pilot için inişli ve çıkışlı bir sezon oluyor. Aldığın 2 galibiyetin ardından bir momentum kazandığını düşünüyor musun?

Lewis Hamilton: İnişli ve çıkışlı bir sezon olduğunu düşünmüyorum. 2 iyi yarış çıkardım.

Bir kaç yarış öncesine göre aracını daha çok sevdiğini söylemek adil olur mu?

L.H.: Açıkçası ilk yarışta arabamı sevmiştim. Ancak daha sonra Mclaren ile tatlı noktaları tutturamadık. Kesinlikle son bir kaç yarışta araç en iyi formundaydı. Ve böyle olmalı. Takım her zaman kararlılık gösterdi ve yeni parçalar üretmek için zorlamayı sürdürecek.

Tatlı noktaları bulmak için neler yaptın?

L.H.: Mühendislerim ile çok zaman geçirdim, olanları analiz ettik ve hafta sonları nerelerde hata yaptığımızı bulmaya çalıştık.

Hockenheim, Silverstone ve Jerez testlerine geldiğimizde çalışmalardan en iyisini çıkarmaya çalıştık. Buna dayanıklılık ve iyi parçalar yapmak dahil. Bunlarla birlikte bazı iyi adımlar attık.

Ve fabrikada simulatorde çok zaman geçirdin, değil mi?

L.H.:Hayır, simulatörde değil. Mühendislerimle birlikte setuplarda çalıştık ve bu alanda gelişmemiz gerektiğini düşünüyorduk. Takımda benim açımdan ve mühendis grubum açısından setupımı bir yönde ilerletmek önemli bir şey ve bu işe yaradı.

Son 12 yılda üst üste 3 yarış kazanan ilk İngiliz olmayı hedefliyorsun. Şansın nasıl?

L.H.: Gerçekten mi? Bunu bilmiyordum. Bunun benim için önemi yok. Dürüst olmak gerekirse yakaladığım formu sürdürmek istiyorum ancak bu hafta sonundan bazı fazla puanlar çıkarmak iyi olabilir. Amacımız bu, elimizden geldiği kadar fazla puan kazanmak.

Ve eğer kazanacak aracımız olurdu bunu başarmaya çalışacağız, diğer türlü tatil öncesinde podyuma çıkmak iyi olur.

Heikki Kovalainen gelecek sene için doğrulandı, ve gelecek sene takım aynen kalacak. Bu önemli mi?

L.H.: Kesinlikle. Bunu bir süredir biliyorum ve bnim için yeni olmadı. Bu mükemmel. Takım içerisindeki atmosfer fantastik ve bu çoğunlukla Heikki’nin olmasından ve beraber çalışmamızdan kaynaklanıyor. Bunu hoş karşılıyorum ve daha da fazla kalmasını umuyorum.

Burada sıralamalar önemli olacak mı?

L.H.: Sıralamalar her zaman önemli. Burası geçişin çok zor olduğu bir pist. Hockenheim’de geçiş yapabilirsiniz ancak burada çok zor.

Burada GP2’de de yarıştım ve bazı noktalarda geçiş mümkündü.  Ancak F1 aracı çok hızlı ve daha yüksek downforce gerekiyor. Bu da durumu kolaylaştırmıyor. Bu yüzden ne kadar iyi sıralama geçirirsek o kadar iyi.

Son 2 yarışta farklı bir şey yaptın mı? Magny Cours zamanlarında göremediğimiz güven var gibi görünüyor.

L.H.: Hayır. Hiç bir şeyi değiştirmedim. Sadece aracımın nerede olduğunu biliyorum. Son 2, 3 yarışa doğru olduğunu bildiğim setuplar ile geldim ve hafta sonlarında bunu değiştirmedim.

Sürüşüme odaklanıyorum ve bunu yapabiliyorsanız kendinizden daha fazlasını çıkarabilirsiniz.

Buradaki GP2 yarışından bahsettin ancak o hafta sonu biraz zorlanıp Türkiye’de güçlü olmuştun. Bu sene de Kanada’dan sonra güçlü döndün. Zor anlar geri dönmende ne kadar yardımcı oluyor?

L.H.: Geri dönüş konusunda yardımı yok. SAdece bunu omuzlarınızdan silkmeniz ve rahat olmanız gerekiyor. Yarış hafta sonundan en iyisini çıkarmak zorundasınız. Montreal’in bile olumlu yanları vardır.

Ancak herkes zor zamanlar yaşar ve bunu geride bırakıp geriye dönmek zorundasınız. Bu sizi daha güçlü yaoar ve ben de geriye güçlü döndüm gibi görünüyorum ve daha da zorluyorum.

Geçen sene Macaristan’da ekranlar arkasında Mclaren’de bağlar çözülmeye başladı. O yarıştan sonra durumun nasıl değiştiği konusunda bilgi verebilir misin?

L.H.: Bu sene çok daha sakin bir sezon geçiriyoruz ve daha rahatız. İyi bir atmosfer var ve işler olması gerektiği gibi.

Burada yarışmak için varız ve buna odaklanıyoruz. Akıl dağıtan şeyler yok ve bu daha iyi bir durum. Her takım böyle olmak ister. Burada yarışmak için varız ve önemli olan bu.

Buradan sonra bu faydalı mı olacak? Kendini daha iyi bir konumda mı hissediyorsun?

Takım olarak böyleyiz. Bu tür bir stres yok. Aracı geliştirmek ve puan kazanmak için sıkı çalışmayı sürdürme heyecanı var. Herkes bu şekilde olmasını istiyor.

Sen her zaman son yarışın sonucuna bakmadan aynı yaklaşımı ve konsantirasyonu sürdürmen gerektiğini söylüyorsun. Silverstone ve Hockenheim gibi sonuçların ardından ne tür bir farklılık oluyor?

L.H.: Kişisel olarak kötü bir hafta sonu geçirdiğinizde -2.lik ya da 3.lük kötü değil, iyi bir hafta sonuç – gelecek yarışa geldiğinizde "haydi tekrar başlayalım, deneyip bunu başaralım, tekrar başaralım ve hata yapmayalım" diyorsunuz. Hafta sonunun iyi gitmesi için çalışıyorsunuz ve bunu umuyorsunuz.

Ancak yarış kazanmanızın ardından "umarım bu yarış bu olmaz" gibi düşünceleriniz olmuyor. Açıkçası bir önceki yarışta yaptıklarınızı başarmayı umuyorsunuz. Rahatlıyorsunuz ve geçmişle ilgili kafanızda karışıklık olmuyor ya da neyin yanlış gidebileceğini düşünüyorsunuz. Sadece olumluları düşünürsünüz.

Aracın en iyi formunda olduğunu söyledin, gelecek yarışlarda bir şey değişecek mi?

L.H.: Kesinlikle yeni şeyler olacak. Bazı yeni geliştirmeler olacak ve araç bu seneki en iyi halinde. Böyle olmalı ve eğer böyle olmasaydı bir şeyleri yanlış yapıyor olacaktık.

Ferrari hakkında ne kadar temkinlisin? Son bir kaç yarışta sorun yaşadılar.

L.H.: Yarış bu. Kesinlikle hâlâ fantastik bir araçları ve iki çok hızlı pilotları var. Bu hafta sonu bizimle çok sıkı mücadele edecekleri konusunda şüphem yok.

Her yarışa gelirken onlara ve tüm rakiplerinize -BMW’ler, Renault’lar hızlı ve Red Bull da- bakarsınız. Kendi işinize odaklanırsınız ve onların hızlı olabileceği ve sizi avlayabilecekleri aklınızda olur.


Yorumlar

  1. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    slm arkadaslar lewis ve yeni pilotlar caylak sinifi yani daha 20 li yas gurubu gencler ve milyon dolarlarla oynuyorlar kim olsa o kadar para ve söhretde kendine güvenir ve sacmalar cünki hayat tecrübesi cok az olgunlukla karsilamak lazim bizim icin önemli olan hayat yasam tarzlari deyil kimsenin özel hayatda ne kadar sacmaladigi bizi ilgilendirmiyor önemli olan bir f1 aracinda ve pistde neler yaptigi yoksa mesai bitince herkes hürdür :)))

    lewis de zamanla olgunlasacak ögrenecek biraz zaman vermek lazim genclere
    ve tabiki mclaren e macaristan da duble basari temei ediyorum
    iyi hafta sonlari ….

  2. walla oku oku yoruldum 🙂
    ferrari aracı iyileştirip mc lareni geçmezse kimse bu pilotu tutamaz bu sene:(

  3. hayırlı olsun tuğba arkadaşım 😀

  4. tuğba aycan avatarı

    ben hamiltona f1 racingde bu ay çıkan röportajından sonra daha çok sempati duymaya başladım artık mantıklı açıklamalar da yapmaya başladı zaten tamamdır favorim pilotum olmaya hak kazandı =)

  5. senna guven avatarı

    Lewis Hamilton olgunlaşıyor..

  6. onur aybars avatarı

    "Abdullah Çelik" ve "McLaren-Mercedes" 😀

    Yalnız dikkat ettiyseniz bu sefer saçmalamamış. Sanırım bu çocuk büyüyor 😀

  7. soruyu soran çok soru sormuş desek 😀

  8. bu hamilton da ne kadar konuşmuş ya 😀 insan yoruluyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir