Stefano Domenicali İle Soru Cevap

yazar:

kategori:

Birşeylerin yanlış gittiğini konusunda Felipe’yi kaç kez uyardınız?

Stefano Domenicali: " Sıfır, malesef i uyarabileceğimiz birşey yoktu, önümüzde dumanların yükseldiğini gördük ve çok kötüydü. Malesef hiçbir işaret yoktu, bilgi yoktu, telemetri ekranında da bir uyarı görünmüyordu."

Sorunun ne olduğunu biliyor musunuz ve Kimi’de de herhangi bir sorun var mıydı?

Stefano Domenicali: " Sona doğru sakin olması ve yavaşlaması gerektiğini söyledik çünkü aracın arkda kısmında mekanik bir sorunun olduğunu hissettik ve Felipe’nin aynı tur içinde sorun yaşamasının ardından bu yüzden herhangi bir risk almak istemedik ve aracı eve getirmesini istedik."

Ferrari ve McLaren’in gösterdiği performanslar açısından bakarsak pist sıcaklığı ne kadar önemli rol oynuyor?

Stefano Domenicali: " Bilmiyorum. Bu tür koşullarda hızlı olduğumuz konusunda emin olduğumu kolaylıkla söyleyebilirim. Söylediğim gibi, geliştirmemiz gereken ne, önümüzde sıcaklık konusunda aldatıcı olabilecek yarışlar olacak, koşullar, hava durumu, bunun gibi şeyler. Lastik ayarlarını ve aracı belki de farklı yolla hazırlamamız gerektiğinde emin olmalıyız, çünkü nerede sorun yaşadığımızı gördük mesela Almanya’da."

Kimi’nin aracının arka kısmında birşeyler gördünüz mü, yavaşlamasını söylemeden ne kadar önce Kimi’ye aracın durumunu sordunuz?

Stefano Domenicali: " Felipe’nin motorunun arızalandığı turda içerisinde sorduk. Aracın arka kısmında tam anlamıyla çalışmayan mekanik anlamda birşeyler gördük ve aynı tur içerisinde onunla konuştuk ve aracı eve getirmesini söyledik."

Fakat motor problemiyle ilgili bir sorun yoktu sanırım?

Stefano Domenicali: " Hayır, hayır. Tamamiyle farklı."

Stefano startın ardından, Massa’nın ilk sırayı aldığı ve her iki McLarenle arasındaki farkı açtığını gördüğünde sürpriz oldu mu senin için. Hamilton’ın Massa’dan birkaç tur sonra pite girebileceğini düşündün mü?

Stefano Domenicali: " Dürüst olmak gerekirse bu noktada nerede duracağınızı asla bilemezsiniz. Yarış için bu kararı bir gece önceden verdik. Koşulların böyle olacağını biliyorduk ve konuyla ilgili iki etken vardı. Startı anını simüle etmeye çalıştık çünkü ön sırada yer alıyorduk ve yarışın ilk bölümü için iyi bir hıza sahip olduğumuzu biliyorduk.

Yarışımızı arkadaki Hamilton ile arada farka göre ayarladık ve Felipe’yi bu şekilde bilgilendirdik ve hazırladık, bunu bekliyordu ve şunu söyleyebilirim ki bulunduğumuz bölge iki tur fazla ya da az olabilir bu yüzden bu alandaki strateji üzerinde çalıştık ve bu durumu göz önüne aldık.

Daha önce siz İtalyan meslektaşlarıma söylediğim gibi şunu söylemek zorundayım ki Felipe için çok üzüldük çünkü benim görüşürüm bugün kariyerinin en iyi yarışını çıkardı. Atak yapması gerek yerde atak yaptı bu gerçekten olağanüstüydü ve bu andan itibaren yarışın yönetimini ele aldık, bu yüzden büyük bir hayal kırıklığı yaşadık."

Valencia’ya gidernek hangi konu üzerinde odaklanacaksınız, bugün yaşadığınız dayanıklılık problemleri mi bununla birlikte Kimi Raikkonen sıralama turlarından bahsediyordu?

Stefano Domenicali: " Bence her ikisi de, bununla birlikte sadece bu iki nokta değil. Fakat dayanıklılık konusunda emin olmalıyız çünkü bu tür problemlere sahip olduğumuzu kabul edemeyiz, bitime 10 km kala bu sorun yaşansa bile. Dayanıklılık sorunumuz yok çünkü bunun çok fazla zaman harcıyoruz, yatırım yapıyoruz.

Diğer bir taraftan, sıralama turları çok önemli ve bugün gerçekleşen olay gerçekten farklıydı, ön sırada başlayababilirdik ve kendi yarışımızı çıkarabilirdik. Diğer bir taraftan orta bölümün ilk kısmında birşey yapılmasının gerçekten imkansız olduğunun bilinmesi, doğru hıza sahip olunsa bile."

Felipe’nin Fransa’daki galibiyeti ve şampiyonaya liderlik yapmasından bugüne ne düşünüyorsunuz? Durumunu değiştirdi mi ve eskisine oranla daha güçlü diyebilir miyiz."

Stefano Domenicali: " Bence gerçekten güçlü. Yarışmanın bir parçası da budur, eğer byük bir hayal kırklığının ardından zihinsel olarak yönetim gösterebiliyorsanız büyük bir adım atmışsınız demektir çünkü daha güçlü olursunuz. Hep birlikte yapacağımız şey bu çünkü gelecek yarış olan Valencia’ya yaklaşımımız bu şekilde olacak."


Yorumlar

  1. Caner Arısüt haklisin arkadasim bende farkettim, araba yalpaliyordu resmen, seside bi tuhaf geliyordu, ben arka suspansiyon ya da lastik patladi zannettim. Bir sorun olmasaydi muhtemelen Kimi 5 tur icinde Timo`yu bir sekilde gececekti, tur basina 1sn hizliydi ve herseyi denemeye hazirdim demisti yaris sonrasi, yazik oldu iki pilotumuzada, Ferrari`nin biraz daha calismasi gerekecek ama Almanya yarisindaki farkin kapatilmis olmasi sevindirici..

  2. Caner Arısüt avatarı
    Caner Arısüt

    Kimi de son turlarda problem olduğu açıktı.Süsüpansiyon dengesi bozulmuş gibiydi.Araç sürekli seke seke gidiyordu.O da yolda kalacak diye çok endişelendim gerçekten.Kimse görmedi mi nasıl gittiğini Kimi'nin?

  3. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    sener sahin cok güzel bir analiz bende senin gibi düsünmüstüm dün ama isler öyle gitmedi kötünün iyisiyle pistden ayrildik ayrica 1 puanda farki actik rakiplerden
    ben dün yazmistim bu siteye f1 de iyi aracin olacak ama sans da olacak …

  4. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Ferzan arkadaşım hamilton zorunlu piti 41.nci turda yaptı massa planlı pitini 44.ncü turda yaptı 4 turda yapacağı fark 0.3sn.den en alası 1.2sn.(lastiğin patlamama olasılığını düşünürsek) toplam fark 6.2sn. veya 6sn. dolaylarında hamiltonun massadan 1 tur sonra ilk pitini yapması 3 veya 4 turluk fazla yakıt alması ile massaya oranla 5 boş tur ve ferrarinin ilk turlarda dolu depo ve lastiklerden mclaren kadar yaterince yararlanamaması gibi durumları söz konusu ve hamiltonun 2.nci pitte massadan 1 sn.daha az pitte kalacağınıda bu hesba katarsak 5 boş turda olayın rengi hamilton lehine dönebilirdi kesin kez massayı geçerdi demiyorum ;
    İlahi adalet evet çok güzel bir deyim bence bu yarışta ilahi adalet zaten yerini buldu ve mclaren açısından iyinin kötüsü olacak bir şekil aldı ,en iyisi 18 puanken mclaren buradan 14 puan ve hırslanmış bir kovalainen kazandı ki bu daha önemliydi gride dönüş turunda lewisin heikiyi tebriki mclarenin resmi sitesindeki kutlama resimlerindeki lewis heiki dialoğu her şeyi özetliyor bu yarışın en şanslı ismi ise kim ne der bilemem fakat hamilton (massanın 1.ncilikle yarıştan ayrılması olasılığı ile puan tablosunu değerlendirirseniz hak vereceğiniz kanaatindeyim) ….

  5. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    ferrari teknik direktörü gizlemis anlatirken ama feros larda gayet acik bir sekilde dayaniklilik problemi var hizi artirdiklari zaman potor gümlüyor :)) dünki örnekte oldugu gibi kimi ye yavasla emri vermisler yoksa oda motor yaka bilirdi

  6. sener salih hamiltonun öne gecmesi normal sartlarda mümkün degildi. bir kere fark giderek acılıyordu ,5 sn fark 2 turda kapatılması pek olası degil .
    ben kadere inanıyorum sampiyonluga oynayan sürücüler hemen hemen esit problem yasacaklar ve yasıyorlar.bunların arasında hamilton en az problem yasayandır. kovalinen sansızlıklarının karşılıgı bir şansla ödülünü aldı.bundan sonra bu devam edecektir.ilahi adalet er gec tecelli eder. ve herkese esit davranır.sadece zamanları farklıdır ve calısmalarınıza ,iradenizi nasıl kullandıgınıza baakr

  7. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    NTV yi ve F1 anlatan spiker arkadasi mumla ariyoruz :(((

    serkan acar tam bir rezalet adamin sucu yok sadece bir f1 hakemiyken adami spiker yaptilar daha ne bekleye bilirizki:))

  8. aynen katılıyorum..

  9. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    serkan acar denilen sipiker tam bir ferrari ya,,,, kasi bunu yarislardaki yorumlarindan anlarsiniz adam mclaren lere bisey oldumu seviniyor masa tamam güzel bir start aldi bunu yaris sonuna kadar anlatdi ama gecen yaris lewis ipe dizer gibi dizdi hepsini adam ruhsuz sekilde anlatiyor buna dik edin

    bende katiliyorum lastip patlamasa 5 tur sonra girecekti pite ve ben o zaman serkan acur un suratini görmek isterdim

    ama olan oldu biri motor patlatdi diyeride lastik :)) baskalarina yaradi

  10. Bende katılıyorum.Shumi zamanından kalma bir alışkanlık olarak gördüğüm için birşey demiyorum.Hamiltonun 1 tur sonra girmesini bile tahmin ettiğim şekilde yorumladı.

  11. aynen katılıyorum Şener dostum mesela LEwisin lastiği patladı adam yarış heyecanı açısından iyi oldu diyor var mı böyle bir şey ya…Biz zaten o sıra sinir küpüyüz böyle diyince iyice fıttırıyor insan..

  12. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Dün cnn yorumcusu serhan acar da her reklam arasından sonra aynı şeyleri söyleyip söyleyip durdu ''yarış kontrolünü elinde bulunduruyor '' ya benim bakış açım farklı ya da bu insanlar geleceğe bakıp yorum yapıyorlar yarışta hamiltonun lastiği patlayana kadar toplam fark 5 sn civarında hamilton 2.nci pit stopunu yapmamış ayrıca hamilton sıralama turlarında takım arkadaşına 0.2 sn fark atmış üstelik benzin yükü 2 tur az ve ilk pit stopunu massadan 1 tur sonra yapıyor ve massadan 0.5 sn daha fazla benzin alıyor(1sn=12litre 0.5sn=6litre ,tur başına 2litreden=3turluk fazla yakıt) tahminimce zaten 1tur sonra pite giren hamilton 2.nci pite massadan 5tur sonra girecekti ve bu da değişen lastiklere ve yakıt yükü durumuna göre hamiltona avantaj sağlayabilirdi ;
    Onun için bu sporda spikerlerin bana gördüklerimi anlatmasından sıkıldım ,yarış esnasında bu ihtimalleri seyirci düşünecekse spiker ne iş yapar görünen yarışı anlatcaksa gerek yok bunu anlatmaya ayrıca yazdıklarıma ve düşündüklerime göre yarış lastik patlama olayına kadar massanın değil aradaki farkın açılmasına izin vermeyen hamiltonun kontrolündeydi ….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir