Martin Whitmarsh ile Söyleşi

yazar:

kategori:

Daha önce genç pilotların McLaren için ilk galibiyetlerini kazandığını gördünüz . Pazar günkü sonuç Heikki için ne ifade ediyordu?

Martin Whitmarsh: "Takımda güçlü bir Fin geleneği var ve hem Mika’nın hem de Kimi’nin ilk grand prix zaferlerini McLaren için yarışırken aldıklarını gördüm. Lewis de öyle. Bu zaferler öncelikle onların yeteneklerinin kanıtı ve McLaren Mercedes’in pilotlarına daima inandığının göstergesi: Onları çalıştırıyoruz çünkü onların kazanabilceklerine inanıyoruz. Bunun olması için önce onlara gerekli ekipmanı sağlıyoruz. Kazanmaya başlamak ve düzenli olarak yarış kazanmak zaman meselesi."

"Heikki’nin pazar günkü sonucu oldukça makul ve hak edilmişti. Sezonun başındaki kötü şansını Macaristan’da yarış kazanarak yendi. Şimdi her zamankinden daha fazla kendisini adıyor ve takım için kazanmak adına tamamıyla odaklanıyor."

"Takımdaki hiç kimsenin kafasında Heikki’nin mükemmel bir pilot olduğuna dair şüphe kalmadı. Bu sonuç sezonu geri kalanı için onun başarma isteğini tetikleyecek. Sezon bitmeden önce Heikki’nin bir yarış daha kazanacağına inanıyorum ve biz ona bunu yapacak ekipmanı sağlamayı amaçlıyoruz."

"Açıkça, markalar şampiyonasında Ferrari ile mücadeleyi hedefliyoruz ve bu sadece her iki pilotumuzun da arayı kapatmak için mümkün olduğunda zorlamasıyla olur."

Pazar günü Ferrari’nin bu kadar güçlü olmasına şaşırdınız mı? Lastik problemi dışında hangi sorunlar Lewis’i etkiledi?

MW: "Açıkça görülüyor ki, Felipe Budapeşte’de güçlüydü, özellikle yarışın başında. Macaristan’dan bu performans artışının nereden geldiğini anlamak niyetiyle dönüyoruz. Gerçek olan, ilk bölüm boyunca Lewis’in Felipe’nin ardındaki hızının kabul edilebilir olduğu. İlk pit stoplara kadar fark sadece yaklaşık 3 saniyeydi. Ferrari’nin hızıyla endişelenmedik."

"İkinci bölümde şans bizden yana oldu: Felipe’den geç pit stop yaptık ve Lewis’in aracını Ferrari’de olandan daha fazla yakıtla doldurduk. Ağır yakıt yüküne rağmen performans avantajımız vardı. Son bölüme girerken daha güçlü bir pozisyonda olacağımız hissediyorduk ama ne yazık ki Lewis’in lastik sorunu buna izin vermedi. İlk virajda bir hata oldu ve ikinci virajda lastik patladı. Bu da beklenenden erken pit yapmasını gerektirdi."

"Aracındaki hasara rağmen beşinciliği alması da tamamıyla etkileyici bir sonuçtu."

Burundaki kanatçıkların MP4-23’e yararı ne oldu?

MW: "Tek bir aerodinamik parça ile araca performans ekleyemezsiniz. Jerez’de ve Macaristan Grand Prix’sinde kullandığımız burun kanatçıklarıyla beraber tüm araç, downforce’u artırmak ve dengeyi düzenlemek için uyum içindeydi. Agresif gelişim stratejimiz, asla durmayacağımızı gösteriyor. Bu şampiyonanın kazanılacağı ya da kaybedileceği nokta."

Yaz arası boyunca hangi gelişimler planlanıyor ve Valensiya’da araçta neler göreceğiz?

MW: "Valensiya öncesinde iki kez 50 km’lik testler gerçekleştireceğiz. Araçtaki yeni parçaları da geliştirmeye devam edeceğiz. Simulasyonda ve gelişim departmanında yeni parçalar üretmeye devam edeğiz. Bu parçalarla yarışıp yarışmayacağımıza bakacağız. Şimdi, bunların nele rolduğunu söyleyemem ama eminim ki gelecek yarış haftasonunda cuma günü bazı yeni parçalar göreceksiniz."

Avrupa Grand Prix’si öncesinde, bu yeni pist için, takım ne tür hazırlıklar planlıyor?

MW: "Yeni bir pist öncesinde takım olarak yapabileceğimiz birçok şey var. Örnek olarak, Valensiya’yı düzenli olarak ziyaret edip pist yüzeyi hakkında, kerb yükseklikleri ve kaçış alanları hakkında veriler topluyoruz."

"Hiçbir taşı yerinden oynatılmamış halde bırakmıyoruz. Pistteki geçiş imkanları üzerinde çalışıyoruz. Birçok cadde pistinin aksine Valensiya, yüksek hızda ve düşük downforce gerektirmesi bakımından alışılmadık bir pist. Büyüleyici bir mühendislik mücadelesi bekliyoruz. Yeni bir yere giderken daima belirsizlikler olsa da, hazırlanmak için yeterli seviyede çalışacağımıza eminim."


Yorumlar

  1. kaan kaanhan avatarı

    uzun hızlı virajlarda durum değişti, geçen sene ile karıştırmayalım.

  2. Uzun virajlı pistlerde genelde ferrari üstün çünkü virajlarda daha hızlı ve dengeli f2008..
    benim düşüncem malesef lewis şampiyon takımlarda da ferrari kesinlikle birinci..

  3. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    benim fikrim hüyksek hizli pistlerde mclaren hizli monoco ve öyle kisa ve virajli pistlerde ferrari gecen yaris gördük massa iyidi monoca da da öyle dingil mesafesinden kaynaklandigini düsünüyorum ferrari bu yil kisa dingil mclaren uzun dingil kulaniyor bakalim bakalim ne olcak :))

  4. Valensiyada yeni parçalar görüceğimizi bilmek güzel sokak yarışında Lewise güvenim tam zaten adam ilk kez çıktığı pistlerin hepsini kazandı F1 de inş Valensiyayıda kazanıcak 🙂

  5. sercan kılıç avatarı
    sercan kılıç

    görelim bakalım ferrari mi güçlü mclaren mi???????? bunu söylemek için çok erken kimi ve ferrari şampiyon olcak bnm tahminim!!!!!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir