Renault Energy F1 İle Çok Fazla Sorun Yaşadığını İtiraf Etti!

yazar:

kategori: ,

Renault Sport’tan Rob White’a göre Energy F1 güç ünitesinde bir çok sorun çıkması Renault’nun fazla sürüş yapabilmesini engelledi.

Jerez’deki ilk testlerde Renault motorlu araçlar 668 kilometre yol katederken Ferrari neredeyse 2000 km yol katetti ve Mercedes ise 3800 km’yi aştı. Renault motorlu dünya şampiyonu takım Red Bull ise en az tur atan takım oldu ve 100 km bile tamamlayamadı.

White Renault’nun sorunlarının kökeninin fabrikadaki motor testlerinden hatalı veriler almaları olduğunu söyledi.

“Artık dinamometre ile araç arasındaki farkların umduğumuzdan çok daha büyük olduğunu biliyoruz ve ilk fikirlerimiz yetersiz veya idealden uzaktı.”

“Amacımız araçla yol katetmekti, ancak bu kadar fazla sorunla karşılaşınca çok sinirlendik ve bunu dinamometrede aşmış olmalıydık ve bu bize kıymetli öğrenme fırsatına patladı.”

“Yeterli turlar atamadık ve yaptığımızda bu kabul edilebilir bir performans seviyesinde olamadı.”

Sonuç olarak motor tedarikçisi bir çok farklı sorunla yüzleşti.

“Altındaki sebepler kolayca çözülebilecek bir şey değil. Tek bir bileşen veya sistem belirli bir soruna yol açmıyor. İlgili bir çok şey sorun çıkarıyor ve özellikle aracın güç üntesindeki bir çok alt sistemi kontrol etmek ve çalıştırmak sıkıntı teşkil ediyor.”

“Örneğin ilk gün, enerji depolama ile ilgili alt sistemde sorunlarımız oldu ve bu batarya veya bataryanın çalışma şekli ile ilgili değildi. Bu sorun enerji deposu ile aynı yerde olan elektronik bir parçadan kaynaklandı.”

“Turbo ve kontrol sistemlerinin ve ilgili motor yönetim sistemlerinin zincirleme tepkileri ile de sorun yaşadık ve bu yan etki olarak mekanik sorunları tetikliyordu.”

Renault sorunları çözebilmek için bir çok denemede bulundu ve bundaki başarısı değişkendi.

“Birinci ve ikinci günler arasında Red Bull’un da yardımıyla enerji deposu içindeki sorunu farklı bir donanımla çözdük ve bu da kalan günlerde çalıştı.”

“Jerez’deki çalışmalara paralel olarak Viry’deki takım pistteki sorunları araştırmak için dinamometrede çalıştı ve çözümler üretti.”

“Muhtemelen turbo kontrol sorunlarının kökenine indik ve bazı çözümler uyguladık ve bunları üçüncü günün sonunda dördüncü gündeki üç araçta görebildik. Bu yapmamız gereken en küçük temeli oluşturmamızı sağladı.”

“Araçlar sürüldükçe yeterli düzeyde olmadığını farkettik. Planladığımız operasyonun çok uzağındaydık, bu da sorun çözme çalışmalarının yüzünden oldu, ancak elde ettiğimiz tüm veriler faydalı oldu.”

“Bu sorunlarla mücadele ederek tasarladığımız ve bildiğimiz konfigürasyondan oldukça uzaklaştık ve bu görece yavaş ilerledi. Ancak sürüş yapmak yüz yüze olduğumuz sorunları daha iyi anlamamızı sağladı.”

“Bahreyn için kesinlikle daha iyi tanımlanmış bir çözüme sahip olmayı umuyoruz.”


Yorumlar

“Renault Energy F1 İle Çok Fazla Sorun Yaşadığını İtiraf Etti!” için 14 yanıt

  1. aracın sağına soluna delik açıp

    egzozu sağa sola yönlendirme ile bu kadar fazla bile aero stop…

    motorları görelim

    kanatlarınız koptu anlaşılan.

  2. Görünüşe göre ciddi bir sıkıntı var. Dinamometredeki bir tutarsızlıktan bahsediliyor ki motor bunun üzerinde tasarlanıyor denilebilir. Bu inanılmaz bir tutarsızlık demek. Lotus’un teste katılamamasının sebebi anlaşılıyor. Bence Renault bir süredir bunun farkında ve yeni motorlar üretmeye çalışıyor. Bu yüzden Lotus’a motor kalmamış olabilir. Kolay çözülebilecek bir soruna benzemiyor.

  3. Görünüşe göre ciddi bir sıkıntı var. Dinamometredeki bir tutarsızlıktan bahsediliyor ki motor bunun üzerinde tasarlanıyor denilebilir. Bu inanılmaz bir tutarsızlık demek. Lotus’un teste katılamamasının sebebi anlaşılıyor. Bence Renault bir süredir bunun farkında ve yeni motorlar üretmeye çalışıyor. Bu yüzden Lotus’a motor kalmamış olabilir. Kolay çözülebilecek bir soruna benzemiyor.

  4. Gayet açık..Artistlik yaptınız..F1 tarihinin en büyük kural değişiminin öncesinde biraz bu konuları düşünmek yerine herkes 2014’e odaklanırken hırs yapıp hala zorlayan sizdiniz. Ferrari ve Mercedes’ler ellerindeki verilerle parça geliştirirken uğraşın şimdi bakalım, Bahreyn’de adamlar yarış simülasyonu denerken siz hala dayanıklılığınızdan emin olmak için uğraşacaksınız. Bütün elektronik sorunlarınız çözülse de motorda birşeylerin ters gittiği ortada.

    Ama arkadaşlara bende katılıyorum. Mücadele görmek istiyorum. 4 kez şampiyonumuzun en hızlı 3. 4. araç olarak yarış kazanıp boğasını sevmesini ve parmağını göstermesini istiyorum. F1 her dakika başka bir mücadeledir ama genelde aracı iyi olan kazanır. Artık o araç Redbull olmayacak gibi görünüyor.

  5. Formula 1 in geri gitmesi, Araclarinin dahada cirkinlesmesi kadar ayni oranda güya yenilenen Sayfada cok berbat olmus. Önceden gayet güzeldi ve niye degistirme ihtiyaci duydular bilmiyorum. Yenilik iyidir fakat bu sekil degil…!!!

    1. Kesinlikle katılıyorum…

  6. Hatırlarsanız ta sezon sonunda fabrika takımlarının ve motor ve şasiyi aynı yerde toplayacak olan takımların gayet avantajlı olacağı hep söylendi. Mercedes ve Ferrarinin şuanki avantajı bu ama reno motoru kullanan takımlarda bu sorunlardan mutlaka kurtulacaklar ama zaman alacağı kesin. O yüzden şimdiden yanlış yorumlar yapmak şu takım kötü bu iyi demek yanlış. McLaren çok iyi hazırlanmış demekki veya dedikleri gibi mercedes dyno verilerini gayet başarılı elde edip paylaşmış müşterileri ile. Neler olacak görüp bakmak lazım. Ayrıca redbull un geçen yıllarda da KERS le ilgili sorunları hep oldu. Bu yıl kullanılacak olan ERS daha kapsamlı ve daha fazla güç üretecek yani sorunlar sadece motor bağlantılı değil gibi.

  7. Sorunu halledin bari araçlar yarışı tamamlayabilsin.

    Tamam güldük eğlendik de Justinin 3.dakikada motor patlatıp kenara çekmesi işimize gelmez.Hamiltonun Alonso nun o orta sıralarda boğuştuğu gibi boğuşmasını istiyorum.

    Öyle 3 kuruşa 5 köfte yok.Gel bakalım viraj içinde gaza basmalar bitince lider araçtan 1 saniye yavaş olunca sen ne yapabilicen bi de senin boyunun ölçüsünü görelim.

  8. Yakup ERCAN avatarı

    Herkes kendi işini yapsa keşke.

    1. jhackrapunzel avatarı
      jhackrapunzel

      Aslın da o şekil de bakmamak gerekli, çalışıp emek harcıyorlar, beleşe kimse şampiyonluk almıyor, en iyi çalışan ekip onlar. Rb olmasaydı şu an Mclaren ve hala Ferrari mücadelesi olacaktı, belki bunların yenilebildiğini gören Mercedes girmeye cesaret edemeyecekti, BAktı ki iki dev dahi bunlara yenilebiliyor adım attılar, RB olmasa bu kuralın var olup olmayacağını bilemeyiz ve Honda nın gelmesi de hayal olabilir yıllar sonra tekrar bura da olmaları belki de Rb endeksli, biri de çıkar şu yoruma yapabilir herkes kendi işini yapacak deniliyorsa, F1 sitesinde futbol takımı taraftarı nickli bir üyenin F1 taraftarı olması gerektiğinden ziyade futbol taraftarı olmasını bekleyebilirler, tıpkı senin gibi bunların burada olamamasını beklediğin ve değer vermemen gibi başkaları da senin mantığın ile sana ve yorumlarına değer vermeyebilir, birileri bu şekil de düşünebilr

  9. Yere düşene herkes bir tekme vurmaya çalışıyor. Bunun altın da yatan elbette aldıkları başarılar. Spor bile olsa insanlar hırslarına yenik düşüyor. Neyin hırsı ise artık. Başlık ile ilgili yazmak gerekirse. İçini dökmüş diyebilirim. Sorun yaşayacaklarını anlamak zor değil. Parça parça sorun yok ancak paketi topladığınız zaman araç düzgün çalışamıyor. Buda iyi hazırlanmadıklarını gösteriyor.

  10. Nihayet bunun bir motor sporu olduguu anladik.Aerodinami değil.

  11. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Malesef en iyi motoru yapamadınız hiçbir zaman. Bana göre son 4 yılın da en iyi motoru mercedesti.Eğer Redbull mercedes motoru kullansa çok büyük bir devasa fark olurdu ama iyi ki kullanmamış 😀 umarım sorunu çözersiniz çünkü ben tamamiyle ortada bir şampiyonluk mücadelesi isterim. mclaren , mercedes , ferrari , lotus ve redbull hepsi şampiyonluğa oynasın isterim şahsen.kimin kazanacağından ziyade rekabet önemli minimum 3-4 takım oynamalı ama.

  12. Benim arabada da sıkıntı vardı sattım bence sen de sat 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir