2014 İsveç Rallisi’nde Zafer Latvala’nın!

yazar:

kategori: ,

2014 Dünya Ralli Şampiyonası’nın ikinci ayağı olan İsveç Rallisi’ni Volkswagen sürücüsü Jari-Matti Latvala kazandı.

Şampiyonanın ilk rallisini kazanan Sebastien Ogier’in kaza yaparak gerilediği rallide Latvala, cuma günden itibaren liderliği ele geçirdi ve kontrollü bir şekilde kar üstünde mücadeleyi ilk sırada tamamlayan isim oldu. Böylece VW sezonun ilk iki rallisini kazanmayı başardı.

Latvala’nın takım arkadaşı Andreas Mikkelsen 2. olarak WRC’de ilk podyum zaferini elde etti. Mikkelsen ralliyi Latvala’nın 53 sn gerisinde tamamladı.

Güç etabında kazanan Citroen sürücüsü Mads Ostberg, Mikkelsen’in ardından çok az farkla ralliyi 3. sırada tamamladı ve podyuma çıkan son isim oldu.

M-Sport sürücüleri Mikko Hirvonen ve Ott Tanak 4 ve 5. sıralarda ralliyi tamamlarken onları Sebastien Ogier takip etti. İsveç Rallisi’ne iyi bir şekilde başlayan Ogier, lider giderken bir yerde kayarak kara saplandı ve 4 dakikadan fazla zaman kaybetti. Öyle olunca Ogier ilk 20’nin dışına gerileri. Ancak Ogier çok iyi bir yükselişle 6. olmayı başardı.

Eski Formula 1 pilotu Robert Kubica, bir çok kez kaza yaparak oldukça kötü bir ralli geçirdi. M-Sport ile tekrar WRC’de mücadele etme şansı bulan Henning Solberg 7. oldu.

Çaylak sürücülerden Elfyn Evans rallinin sonuna oldukça yakınken kaza yaparken Kris Meeke de çok fazla sıkıntı yaşayan isimlerden birisi oldu. Meeke 11 dk 18 sn geride 10 olabildi.

2014 İsveç Rallisi Sonucu:

Poz  Pilot              Takım           Süre
 1.  Jari-Matti Latvala  VW             3sa00m31.1s
 2.  Andreas Mikkelsen   VW                 +53.6s
 3.  Mads Ostberg        Citroen            +59.5s
 4.  Mikko Hirvonen      M-Sport Ford     +2m26.9s
 5.  Ott Tanak           M-Sport Ford     +3m00.5s
 6.  Sebastien Ogier     VW               +4m29.9s
 7.  Henning Solberg     M-Sport Ford     +4m47.5s
 8.  Pontus Tidemand     M-Sport Ford     +5m38.2s
 9.  Craig Breen         Kel-Tech Ford    +8m55.4s
10.  Kris Meeke          Citroen         +11m18.0s

Yorumlar

“2014 İsveç Rallisi’nde Zafer Latvala’nın!” için 9 yanıt

  1. Gecen hafta verdigi “Yaklasimimi degistirmeyecegim” demecini bir daha gozden gecirse iyi olacak 🙂

  2. sayet efsane dencekse gelmis gecmis en iyisi tabelaya baktigimizda loeb oalrak duruyor ,adam birakmasa hala sampiyonluklar onun olacakti…ama toyotalarin lancialarin oldugu dönemde sainz auriol vatanen kankkunenler unutulmazdi ama hic unutamadagim sampiyonluk tipki Raikkonenin sampiyonluguna benzer olan soldberg in sampiyonlugudur….evet finliler oldum olasi karda hakimiler …

  3. Ntv Spor bu mücadeleyi canlı yayınladı. Açıkçası karda gözü kara gitmek Finlandiyalıların işi. Fransızlar toprak ve asfaltta, kuzeyliler karda rakipsiz.

    Bu sporun iki piri var. Biri Tommi Matinen, diğeri Loeb. Colin Mcrae gibi ölümüne sürenlerde unutulmaz tabii. Bana göre ralli Dünyada ekstrem olarak yapılmayan en ekstrem spor.

    Bu mücadeleye baktığımız vakit Kubica’nın şanssızlıkları damga vurdu. Valla adamda kara büyü mü vardır nedir? nereye gitse kaza bela arkasından geliyor. Dünya ralli şampiyonasına girdiğinden beri neredeyse kazasız tamamladığı bir etap yok. Ufak tefek de olsa en hatasız etaplarda yine bir hata yapıyor. Galiba uçlarda yarışmanın bedelini ödüyor.

    Bu kazalardan sonra açıkçası garantör sürdü. 9.08 de son etapı tamamladı. Latvala total olarak en kusursuzdu zaten kazanarak tescilledi. Diğer Finliler de gayet iyiydi. Ocie yani Ogier biraz fazla arkayı kaydırdı, toprakta sürer gibi agresif sürersen hata kaçınılmaz oluyor. Mesela latvala hiç mi kaydırmadı hiç mi hata yapmadı? hayır. O da hata yaptı ama soğukkanlı olduğu için paniğe kapılmadan toparladı. Zaten kuzeylilerin en büyük avantajı bu. Çok çok agresif sürmüyorlar, mesela Ocie gibi agresif değiller ama zorlu etaplarda soğukkanlılık iş yapıyor.

    Bir de üreticilere parantez açalım. Fransız üreticiler bu işin iyice piri oldu. son 14 sezonda Ford Focus’un 2 wolkswagen’in ogierle 1 şampiyonluğunu saymazsak peugot ve citroen ortalığın tozunu dumanına katıyor. Ford’un iki şampiyonluğu da Loeb sayesinde. Subaru’ların, Mitsubishilerin, Toyotaların rekabetçi olduğu sezonları özledim. Bizim Fiat ve Lancia da kaç yıldır ortalıkta görülmüyor. Açıkçası Ntv Spor yayınlamamış olsa uzun zamandır izlemiyordum. Bakıyorsun hep fransızlar kazanıyor hiç heyecanı kalmadı. Bugün eski anılarım depreşti. Nerede o eski ralliler diyorum.

    Herşey birebir makine olmuş. 90’lardaki heyecan kalmamış. Ben eskiden hep Tommi Matinen’i desteklerdim. Eşsiz bir sakinliği ve yeteneği vardı hey gidi günler hey.

    Loeb’ün Ford’ta kazandığı dönemden sonra yeteneğin kazandığı bir tek sezon yok. Zaten Loeb yetenekliydi Citroende eşsiz bir araçtı kazanmak zor olmadı. Ben 2007’den beri açıkçası birebir izlememiştim. Sadece arada gözüme ilişirse haberleri okurdum. Geçen sene Ogier Volkswagende kazanınca ilgimi çekti. Az buçuk izlemeye başladım. Bu sene de denk geldikçe kaçırmıyorum.

    1. O efsane adam, Makinen yalnız. Matinen değil.
      Destekliyordum diyorsun da ismini doğru bilmiyorsun daha malesef.

      1. Evet düzeltmen iyi olmuş. Adam uzun zamandır yarışmayınca ben de hızlı yazınca dikkat etmemişim. Tommi ile başlayınca insanın aklı Matinene gidiyor. Şimdi google’a yazdım a harfinin üstünde de 2 nokta varmış.

        Doğaçlama yazılarda harf hataları olabiliyor. Düzelttiğin için kutlarım. Bir daha Fince’den bir ismi yazacağım zaman önce google’a yazacağım ve iki noktalı a ile yazılanları kopyalayacağım. Yoksa haklı olarak eleştirenler oluyor.

        1. Laf çarpıtma şimdi. A’nın üstündeki noktalar ile ismi yanlış yazma arasında fark var.
          Zaten yazdığın bütün yazıların ve isimlerin doğru olması lazım diye bişey yok, ancak bahsettiğin kişi bi efsane ve üstelik desteklediğim pilot ta oydu dedikten sonra ismini bile tam bilmiyor olmak da gülünesi oldu açıkçası.
          Ona bakarsak Hakkinen de kaç senedir yarışmıyor ama çıkıp Hattinen diyen olmuyor değil mi ?

          Zaten daha, bu işin iki tane piri var diyip Loeb ve Makinen’den bahsedip, Markku Alén ve özellikle Ari Vatanen’den bahsetmemene değinmemiştim bile de neyse hadi. Carlos Sainz’lara Marcus Grönholm’la bile sıra gelmedi konuşmaktan…

        2. Bak Hyperion denen zat ben senin eleştirine hak verdim bunu uzatma istersen.

          Tommi Makinen’i izlemediğin belli. Bu sporun iki piri var, şampiyonluk sayılarından ve sürüşlerinden anlarsın. Loeb 10’ladı Makinen 5’ledi. Ötekiler de yabana atılmayacak adamlar fakat bu ikisi kadar ön plana çıkmadı.

          Benim yazımda ön plana çıkarmak istediğim nokta da isimlerden ziyade 90’ların heyecanın olmamasıdır. Mika Hakkinen’i hattinen diye hatırlayan olmaz. Ama Makinen gibi Türkçe de birkaç anlama gelebilecek bir soyadı Tommi isminden dolayı Matinen yapanlar olabilir. Ha Matinen ha Makinen. Adam senin makinen değil onu da söyleyim.☺

          Eleştirine hak verdim mi? verdim. Kutlarım dedim mi? dedim bunu uzatırsan bu çocukça yorumlanır. Sen bir daha benim yorumlarıma cevap verme olur mu? cevap verirsen de ben eleştirini dikkate aldıktan sonra ve sana hak verdikten sonra konuyu sakız gibi uzatma. Uzatırsan işi kötü yola sürersin bir daha bu kadar anlayışlı olmam.

          Yaz kardeşim sen de benim gibi bir haberin altına kendi subjektif yorumlarını katarak analiz yap sana karışan yok. Ben senin gibi milletin açığını aramadığım için çoğu yorumcunun yorumuna cevap vermiyorum. Çok efektif yazanlara + da veriyorum.

          Ari Vatanêni mi savunacaksın buyur benim gibi yaz. Bana göre de bu sporun piri Vatanên ile Sainz’dır de. Colin Mcrae’dir de. Yazdın da yazma mı dedik? ama işin açık arama olmuş, pesimistlik olmuş. Şu Dünya da bir tek olumlu iş yapamamışsın ona buna sataşarak kendince ego tatmin ediyorsun. Hadi başka kapıda devam et. Kime cevap verip vermeyeceğine ben karışamam ama bana cevap vermene ben karışırım çünkü bu benim özlük hakkım. Üstelik 1 kere cevap verdin olgunlukla karşıladım bu noktadan sonra yaptığın laf-ı güzaf.

  4. Kubica öğrenmeye devam ediyor anlaşılan 😀

  5. Kaza yapmadığına şaşırdım

    Yeni kaza çocuğumuz Kubica 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir