Newey, Agresif Paketlemenin Sorun Yarattığını Kabul Etti

Red Bull’un Teknik Patronu Adrian Newey, Jerez testlerinde RB10’da yaşadıkları sorunların agresif paketleme sonucu ortaya çıktığını kabul ediyor.

2 hafta önce İspanya’da gerçekleştirilen testlerde Red Bull, RB10 ile ancak 31 tur atabildi. Red Bull, arka bölümdeki aşırı ısınma sorunlarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Testlerden erken dönerek arka tarafı tekrar tasarlamaya başlayan Newey “Jerez’de bizi durduran şey, Renault dışında bizim tarafımızda egzozun olduğu yerde karoserin alev almasıydı.”

“Bu sorunu Bahreyn’de aşmış olmayı umuyoruz.”

“Zaman eksikliği nedeniyle o sorunu yaşadık. Her şeyi daha önce bir araya getirebilseydik bu sorunu dynoda çözebilirdik.”

“Ancak Renault dyno üzerinde çalışırken biz parçaları yetiştirme mücadelesi veriyorduk.”

“Bir kaç hafta ileride olabilseydik dynoda bu sorunları gizli bir şekilde halledebilirdik. Ancak ne yazık ki herkesin gözü önünde bu sorunlarla karşılaştık.” dedi.

Newey, yaşanan sorunlar nedeniyle kendi sorumluluğunu kabul etse de Renault’nun yeni 1.6 lt turbo V6 motorunun soğutma açısından zorlayıcı olduğunu düşünüyor.

Newey “Dürüst olalım, Red Bull olarak sorun yaşadık.”

“Agresif paketleme sonucunda böyle bir şey olduğunu tartışabilirsiniz ancak çok geniş soğutma gereksinimleri nedeniyle aerodinamik kayıpları minimum seviyede tutabilmek için böyle bir risk almamız gerektiğini hissettik.”

“Bu Renault, çok geniş soğutma ekipmanları gerektiriyor.”

“3 üreticideki herkesin havayı yönetme konusunda farklı hedefleri var ve Renault bize çok zorlayan bir hedef koydu.”

“Başarabilirsek çok büyük avantajı var ancak bunu başarmak kolay değil.” dedi.


Yorumlar

“Newey, Agresif Paketlemenin Sorun Yarattığını Kabul Etti” için 20 yanıt

  1. Aracın karoserinde soğutma için delik açıyorsanız, bunun “sandbagging” olduğunu söylemek çok zorlamadır.

  2. Sende vardır bir şeyler Sayın Newey. Kirli çıkı dediğimiz tiplerdensiniz.

  3. Bu sezonun başlarında sıkıntı çekecek gibi duruyor RB10. Renault galiba daha farklı bir motor geliştirmiş bunu adapte etmeside zor görünüyor. Benim tahminim Newey ve ekibi bu sorunu 2-3 hafta yaşar sonrasında toparlanır ancak bu sezon çok kural değişti Mercedes, Mclaren ve Ferrari daha güçlü geliyor gibi -ilk izlenim öyle-. Burada RB10 sorunlar yaşarsa bu takımların arkasına da düşebilir diye düşünüyorum.

    Hepsinden öte bu sezon araçların performansı çok düştü, tasarımlar berbat ama f1’de uzun dönemdir görmediğimiz rekabet en yakın bu sezon görülüyor.

  4. e zaten bunu anlamıştık, aynı paketle Caterham bile aracı geç tanıtıp sizden çok tur attı 🙂

  5. Bence Red Bull ilk olarak aerodinamisi berbat ama çok çok iyi soğutma sağlayan bir paketle ortaya çıkıp motor konusunda deneyim elde etmeliydi. Baştan yanlış yaptılar. Caterham böyle yaptığını açıkladı mesela.

    Ama sorun şurda, Caterham ve Toro Rosso da adam gibi turlar atamadı. Buradan sorunun Renault’da olduğu da anlaşılıyor.

    Başarabilirsek çok büyük avantajı var ancak bunu başarmak kolay değil.

    Şaka yaptığını düşünmek istiyorum 😀

    1. Abi zaten RB10B geliyor. Bu adamlar 1 hafta önce testlerin ertelenmesini istemiş neden istiyorlar demek ki ortada yapılmakta olan bir şey var buraya sorunlar bilinerek gelinmiş zaten.

      1. Ortada sorunlar olduğu açıktı, ama bu kadar büyük olacağı tahmin edilmiyordu. Gözler Red Bull kadar Renault’nun da üzerinde olacak.

        1. kesinlikle öyle abi gözler üzerimizde.

  6. Adrian Newey her zaman motorları zorlayan arka tasarımlara imza atmıştır. 2010-2011-2012-2013 sezonlarında bunu görebiliriz giden kersler giden alternatörler bunun kanıtıdır. Jaguar takımını satın alındıktan sonra RB1 Cosworth güç ünitesi ile tanıtıldı ama takım pek tatminkâr olmadı. 2006 sezonu için Red Bull Ferrari güç ünitesi ile yarışacağını duyurdu çok heyecanlı olduklarını dile getirmişlerdi ama maalesef RB2 de soğutulma sorunları boy gösterdi Newey yine mutsuzdu, 2006 sezonu V8 motorlarına bakıldığın da soğutulma kafesi en dar motor Renault du bu sefer Newey Renault motoru için bastırdı ve başarılıda olundu. 2007 yılı ile birlikte bu zamana kadar Renault motoru kullanıldı ve başarılı olundu Newey her zaman motor esnekliğine önem verir bu da Renault da vardı.

    V6 Motor kuralı kesinleşti gelen başarılar ile bu harika ikili anlaşma yeniledi ve motor gelişiminde Rbr’nin de etkili rol oynayacağı söylendi ve öylede oldu. Jerez’de ilk testler geldi çattı bu ikili sorunlar yaşadı ilk gün Rbr nin süspansiyon sorunu ikinci gün Ers sistemi sorunu ve düzeltilmesi her şey tamam dendi sıra piste çıkmaya geldi ama maalesef bilinmeden motor sorunu dendi bir çok kez direk kararı verdi ama bu gün Newey gerçeği haykırdı meğerse Newey amca yine egzoz tasarımında farklı çalışmalar yapıyor ve buda fazla ısınmaya neden olmuş bu da takıma tur attırmamış. Bu açıklama ile her iki tarafında ciddi sorunlarının olmadığını anlayabiliriz.

    Bahreyn testleri geldi çattı şimdi tam net fikirler edineceğiz.

    1. Hadi Red Bull yanlış tasarladı. Toro Rosso ve Caterham’ın da batırması neden kaynaklandı??

      1. Caterham Pistte çıktığımız için gururluyuz dedi zaten Bahreynde gerçek paketlerini göreceğiz abi. STR de ise yazılım sorunu vardı buda giderildi bu açıklamaların sonucunda motor da yapısal üretim hatalarının olmadığını düşünüyorum. Lotus’a gelirsek zaten başta onlarda da sorunlar olduğu söylendi ama maalesef oda çıkmadı abi. Rbr testlerin bir hafta ertlenmesini istedi meğer paket yetişmediği için istemişler. Kısacası abi büyük sorun yoktu ama F1 her zaman acımaz her kafadan bir ses çıkar kötü gösterirler Newey’in yaptığı açıklamayı önceden söyledim Newey’in de resmiye dökmesi beni tatmin etti açıkcası adam resmen diyor ki egzoz dan kaynaklanan ısınma olmasaydı tur atacaktık.

        1. Newey’in de ne kadar dürüst konuştuğunu bilemiyoruz. Renault ile araların açılmasından sonra düzeltmek için doğrudan yorum yapmak zorunda bırakılmış da olabilir. F1’de buna inanırım.

          Haa Newey’in zaten dar paketlemede limitte olduğunu da biliyoruz, bu da doğru olabilir. İlk yarışa gelmeden ne olduğunu anlayamayacağız.

  7. Raikkonen F1 Team avatarı
    Raikkonen F1 Team

    Onu bunu bilmiyorum da gözlemlediğim kadarıyla Mercedes de taraftarları da çok erken havalara girdi gibi. Olur mu bilmem ama Renault’un arkasında kalırlarsa bir şekilde büyük hayal kırıklığı olur. Benim isteğim her üç motorun da rekabetçi olması ve sezon boyunca kıyasıya bir rekabet yaşanması. Geçen seneki gibi herhangi bir aracın 2 saniye önde olduğu bir sezonu kimsenin isteyeceğini de düşünmüyorum.

  8. Avustralyada malezya paketine ihtiyac xuyarsaniz.Malezyada netceniz.

  9. Geçenler de bir yorum görmüştüm Renault’un sorun yaşamasıyla ilgili olarak. Renault’un diğerlerinden daha farklı bir sistem üzerinde çalıştığını ve bunu şu an adapte etmekte zorlandıklarını ancak bir şekilde adapte etmeyi başarırlarsa oldukça büyük bir avantaj elde edebileceklerine dair. Belki yazan kişinin temenni yada kişisel görüşüdür. Ancak Newey’in açıklamasına bakarak buna benzer bir çıkarım da bulundum. Belki de öyle olmasını istediğim için öyle bir sonuç çıkardım ancak yine de neden olmasın?
    Belki de o özel izin falan bunların hepsi bulunan sistemin milletin dikkatini çekmesini engellemek için yapılan açıklamalar. Tamam şu an marka imajına çok olumsuz etkisi var ancak benim düşündüğüm gibi farklı bir sistem ve kazanç durumunda bu sefer de şunun şurasında 3-4 hafta kötülenen motor tüm sezon boyunca kazanımlarıyla konuşularak ön plana çıkabilir.
    Dediğim gibi benimki neredeyse halamın bıyığı olsa durumu ancak olmaması için hiçbir sebep yok. Ayrıca Renault motorunun istikrarlı şekilde çalışmasını göremedik. Herkesin aksine belki de daha güçlü bir motor ancak ne kadar ekmek o kadar köfte hesabı daha fazla soğutmaya yada daha düzgün soğutmaya ihtiyaç duyuyordur ve bunlar aracı paketleme de ciddi sorunlar. Umarım önümüzdeki günler de benim düşündüğüm senaryo gerçekleşir. Saçma sapan bir senaryo gibi görünse bile…

  10. Renault bize çok zorlayan bir hedef koydu.”

    “Başarabilirsek çok büyük avantajı var ancak bunu başarmak kolay değil.” dedi.

    burdan yazıyorum bunlar renoyla çok farklı bir sistem üzerinde çalışıyor.

    1. Şimdi esasında olan olay şu Newey Renault motorunun gücünü biliyor.Ortalama bir tork gücüne sahip bu yüzden tasarımı yaparken sadece motora göre yapmıyordu aero birleşenlerini daha ağırlıkta tutarak motor gücünü olabildiğince ekonomik bir sisteme oturtmak zorundaydı.Neticede motor gelişimi olmadığından işi daha kolaydı ama bu sene biraz durumlar değişti.

      Renault bu motor teknolojisine yeni değil hatta üretici firmalar arasında en deneyimli marka fakat Newey yine Renault motorunu ekonomik miktarda tutmaya çalışırken biraz fazla sıkı bir paket tasarladı halbuki Renault motor bozında bu sene diğer üretici firmaların çalışmadığı bazı alanlardada motor üstünde çalışıyor ve motor odaklı bir şasi üstünde bunu modelliyordu.Tabi RBR Renault a tam isterler bazında farklı bir sistem oluşturunca Renault RBR nin sıkı paketine uymayınca sorunlar ortaya çıktı.

      Şu an Renault bu motor üstünde diğer üreticilerin yapamadığı bir çok teknolojik diye tabir edebileceğimiz sistemler ekledi ama şasi makul bir motor üstüne kurulunca Renault motoru sıkıntı çıkardı.Diğer yorumlarımda da demiştim mevcut enerji yolunu bulamamakla beraber elektronik sistemlere bu şasi yeterli gelmiyor.

      Ama sorunlar düzelirse büyük ihtimal bir baskın sezon daha ortaya çıkabilir dikkatli takip etmek lazım Renault rakiplerinden oldukça farklı bir teknoloji üzerinde çalışıyor.Başarabilirlerse bunu otomotiv sektöründe görebiliriz.Başaramazlar ise artık yapıcak bir şey yok

  11. demekki aracın arkası iyi paketlenememiş:)

    1. Fazla iyi paketlenmiş de diyebiliriz 🙂

  12. Yazın yediğin hurmalar kışın g*tün tırmalar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir