Valensiya Caddelerinde Zaferin Adı Felipe Massa!

yazar:

kategori:

İlk defa Valensiya Cadde Pistinde düzenlenen 2008 Formula 1 Şampiyonasının 12. yarışı Avrupa GP’sinde zaferin adı Felipe Massa oldu. Yarışa pole pozisyonundan başlayan Massa, baştan sona kontrolü elinde bulundurmasının ardından damalı bayrağı görmeyi ilk gören isim olmayı başardı ve Fransa’dan sonra ilk kez podyumun tepesine çıktı.

Yarışa 2. sıradan Lewis Hamilton, Massa’nın performansına ayak uyduramadı ve 2. sırada kaldı ancak Mclaren’in genç yıldızı şampiyonadaki liderliğini sürdürüyor.

Robert Kubica, Kanada’da aldığı ilk galibiyetinin ardından ilk kez burada podyuma dönmeyi başardı.

Felipe Massa, sıralamalarda gösterdiği yüksek performansın ardından yarışta da genellikle ilk ve son sektörlerde göstermiş olduğu daha hızlı performanslar ile en yakın rakibi Hamilton ile pit stoplar öncesinde gerekli farkı açmayı başardı ve rahat bir şekilde galibiyet aldı. Massa ayrıca 36. turda atmış olduğu 1.38.708’lik derecesi ile de en hızlı zamanın sahibi oldu.

Ancak Massa, 2. pit stopunu yaptıktan sonra pit alanında çıkarken Force Inda pilotu Adrian Sutil ile bir sorun yaşadı ve hakemler Brezilyalı pilotun yarışın ardından inceleneceğini açıkladılar. Yapılan incelemenin ardından Massa’ya kınama ve 10 Bin dolar cezası verildi.

Hamilton, alınabilecek en iyi 2. sonucu alması ile şampiyonadaki liderliğini sürdürüyor. Puanını 70’e çıkaran Hamilton, 64 puanla 2.liği alan Ferrari pilotu Massa’nın 6 puan önünde bulunuyor. Bu ikiliyi 57 puan ile Raikkonen ve 55 puan ile Kubica takip ediyor.

Heikki Kovalainen, yarışa 5. sırada başlamasının ardından startta Kimi Raikkonen’i geride bırakmayı başardı ve yarış sonuna kadar bu pozisyonunu korudu.

Kimi Raikkonen ise beklenen performansı gösteremedi ve 2. pit stopunda yaşadığı sorunun ardından bir de motor sorunu yaşaması ile Valensiya’dan puansız ayrıldı.

Son yarışlarda yükselişe geçen Toyota bu yükselişi Avrupa GP’sinde de gösterdi ve Trulli’nin 5.liği ve tek pit stop yapan Glock’un 7.liği ile 6 puan ile yarışı geride bıraktı.

Hafta sonunun en hızlı ve etkileyici isimlerinden Sebastian Vettel yarışı 6. sırada tamamlayarak büyük bir iş başardı ve takımına değerli 3 puan kazandırdı.

Williams pilotu Nico Rosberg, Türkiye GP’sinin ardından ilk kez Valensiya’da 8. olarak puan kazanmayı başarmış oldu.

BMW Sauber’den Nick Heidfeld gerilerden başladığı yarışta puan alacak kadar performans sergileyemedi ve ancak 9. olabildi. Yarışa 10. sıradan başlayan Sebastien Bourdais başlangıçta pozisyon kaybetmesinin ardından yine 10. olabildi.

Yarışın hayal kırıklığı yaşayan isimlerinden en önemlisi kuşkusuz daha ilk turda Kazuki Nakajima’nın kendisine çarpması sonucu arka kanadını kaybeden ve kendi evinde yarış dışı kalan Fernando Alonso oldu.

Sezonun 12. yarışının ardından Mclaren, Ferrari ile olan puan farkını biraz daha kapattı ve 121 puana sahip Ferrari’nin 8 puan ardında 2. sırada bulunuyor. 3. sırada bulunan BMW Sauber’i 4.lükte rahatlayan Toyota takip ediyor.

Sezonun 13. yarışı 2 hafta sonra Belçika’nın Spa Francorchamps pistinde gerçekleştirilecek.

1 F. Massa Ferrari 1:35:32.339
2 L. Hamilton McLaren + 5.600
3 R. Kubica BMW + 37.300
4 H. Kovalainen McLaren + 39.700
5 J. Trulli Toyota + 50.600
6 S. Vettel Scuderia Toro Rosso + 52.600
7 T. Glock Toyota + 1:07.900
8 N. Rosberg Williams + 1:11.400
9 N. Heidfeld BMW + 1:22.100
10 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 1:29.700
11 N. Piquet jr. Renault + 1:32.700
12 M. Webber Red Bull + 1 laps
13 J. Button Honda + 1 laps
14 G. Fisichella Force India F1 + 1 laps
15 K. Nakajima Williams + 1 laps
16 R. Barrichello Honda + 1 laps
17 D. Coulthard Red Bull + 1 laps
18 K. Räikkönen Ferrari + 12 laps
Yarış dışı
19 A. Sutil Force India F1 + 16 laps
20 F. Alonso Renault + 56 laps

 

Valencia Videoları için tıklayın

 


Yorumlar

  1. ferrarinin macaristandan sonra kiminin motorunda sorun olduğunu bildiği, ancak 2. kez kullanılması gerektiği için herhangi bir çalışma yapılamadığını ifade eden haberler var.

  2. bu yıl şampiyon inşallah massa massa çok iyi başlangıçta hata yapmasaydı şimdi puan farkı 20 fark atmıştı massa

  3. ayrıca yapılan ilk valencia yarışında daha hızlı olmasına rağmen yine de cadde pisti olan bir yarışı hat-trick ile aldık. monaco'yu poleden başladık strateji hatasıyla kaybettik. geçen yıl 3 üncü bitirdik. 2006'da 21 başlayıp 9 da bitirdik. felipe'nin 3 sene önce sıralamada yaptığı bir kaza ile üzerine yapıştırılan caddede kabus mabus gibi yakıştırmaları da silmeye devam ediyoruz. ferrari ile 3 monaco yarışında 2 podyum, 1 pole, valencia'da pole-galibiyet-fastest lap.. bence hiç te kabus mabus değilmiş görüldüğü gibi..

  4. yarışı canlı seyredebildim ama internet imkanım yoktu ancak yazabiliyorum şimdi.. felipe 3 hafta önceki üstün performansını bu hafta biraz daha yükselti ve pole-fastest lap-galibiyet alarak hat-trick ile ilk avrupa yarışını baskın bir şekilde kazandı. macaristan'daki felaketin ardından resmen yıkılmıştım ama massa'nın böyle acı verici tecrübelerle daha da büyüdüğünü düşünmüş ve bunu da yazmıştım hatta. ve dün de gördük ki massa motivasyonunun, yarış disiplininin, pilotajının zirvesine çıktı. bazı pilotlar acı çektikçe kopar, küser, motivasyon kaybı yaşar, felipe gibi pilotlar ise bu acıları bir geri dönüş fırsatına çevirir ve çok daha iyi motive olur. kesinlikle tüm haftasonu boyunca pistin en hızlı ismi, çok rahat ve kusursuz bir pilotajla galibiyeti aldı. gururumuz herşeyimiz felipe'mizi yürekten tebrik ediyorum. özellikle 3 tur kala motoru patlayıp 10 puanı kaçırdıktan sonra böyle baskın bir hafta sonu kesinlikle daha anlamlı ve zevkli oldu. daha önce de sık sık yazmıştım. felipe acı çekerek, tecrübe ederek, zorluklar yaşayarak öğrenen bir pilot. ve felipe bu durumların sonrasını fırsata çevirerek büyüyor. çok zevk verici ksusursuz bir pilotaj. tekrar tebrikler.. ayrıca hami ve kubi'yi de tebrik ederim. podyumu paylaşan pilotlar tam olarak kimler neyi hakettiyse o basamağa çıktılar. yalnız şunu belirtmeden geçemiyeceğim, artık allah rızası için şu sato tarzı bilgisiz, kabiliyetsiz, neci olduğu belli olmayan kazuki gibi pilot demeye dilim varmıyor insanları defedin pistlerden.. alonso'ya üzülmemek elde değildi. bir de şu geçen yıl şişire şişire uçan balona benzeyen sutil'in de aslında ne olduğu iyice anlaşılıyor. bir de bu adamın adını mclaren ile anıyorlardı bir ara. şaka gibi :)) adam önce fisi'yi geçsin yapabiliyorsa. al sutili vur pike jnr.a, nakajimaya, yamamotoya.. sutil gibi 50 tane pilot gelir f1'e..

    kimi için ise söyleyebileceğim şey esas düşünmesi gereken patlayan motorundan önce kendi performansı. rekabetten formdan uzak şekilde sadece araçla turlar atıyor son yarışlarda. aslında bu durumun kimi'yi nasıl baskı altına soktuğu, kova 10 saniye pit yapmışken, rahatça önünde çıkabilecekken kırmızı ışığa aldırmadan gazlamasından çok belli oluyor. ayrıca artık sebebi her neyse birileri bu kimi'ye yarışın 57 tur, 60 tur, 70 tur olduğunu anlatmalı. kimi ilk bölümlerde resmen geziniyor sonlara doğru açılmaya başlıyor. tamam belki bir nedeni vardır ama bu şekilde yarış kazanılamaz, hatta podyuma bile çıkılamaz. yoksa motoru patlamış bu kimi'ye sadece 3 puana mal oldu. bence ferrari için ilk seçenek massa'dır. kaldı ki zaten aslında massa'nın buna ihtiyacı varmış gibi de hiç görünmüyor.

  5. Gökhan Demir avatarı

    Bu sene Lewis Hamilton şampiyon olacak göreceksiniz.Ayrıca Massa' yı tebrik ediyorum, her seferinde mesaj veriyor anlayana tabii.

  6. Gökhan Demir avatarı

    Yine söylüyorum Rai üstüne oynandığı için iyi, bence Massa 10 Rai eder.Gerçek Raikkonen kendisini göstermeye başladı.

  7. İlk olarak Massacı ve Ferrarici arkadaşlara,sonrada Kubica ve BMWci arkadaşlara tebrikler.Massa hak etti ve kazandı.Kubica'da iyi sürdü 3 tur fazla benzine rağmen 0.3sn geride kaldı sıralamalarda.Bence Spada farklar daha fazla olucak pist yeni olduğu için daha iyi analiz eden takım birazda şansın yardımıyla iyi yerlede buldu kendini..
    Bizim takıma gelicek olursak iyi olmadığımız bir haftasonunda Lewis çokda fark yemeden kapattı yarışı en hızlı turuda 0.1 farkla kaybetmiş birde okuduklarıma göre sabah 5te uyanmış spazm geçirmiş iğnelerle fln yarışmış geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum kendisine.Bunlara rağmen iyi bir performans gösterdi bence Lewis tur başına ortalama 0.1sn fark yemiş yarış sonucundaki farka bakarsak.Zaten tam Ferrarinin istedği koşullar vardı.Yarış öncesi tahmin ettiğim gibi Ferrari önde başlayınca bir aksiyon beklememek gerek demiştim bu teori bozulmadı ne bir geçiş ne bir SC girdi çok sıkıcıydı Macaristanı geçmeye aday bir pist yani.Halbu ki Gp2 yarışlarından izlediğim kadarıyla geçişler oluyordu baya ama şunu anladık ki sıralamalarda yarıştan daha önemli 1. başlayan %90 1. bitiriyor.Kovalainen ise yine bilindik şekilde arabanın hakkını vermiyor ve takımlar da değerli puanlar kaybetmemize sebep oluyor neyse ki bu yarışta startta Kimi'yi geçerek biraz olsun şaşırttı.Ama sonradan Kubicayı bir türlü yakalayamadı son turlarda yaklaştı ama iş işten geçmişti geçiceğinide sanmıyordum zaten yakalasa bile..Umarım bundan sonraki yarışlarda bizi yanıltır ve daha yükske performanslar gösterir.Sıralama performansı çok daha iyi yarış performansına göre takım 5 tur daha ağırdı Ron amca haksız değildi yani 🙂 Lewiste iyi sıralama turu atmış 0.2sn geri kalmış ama 2 tur fazla benzinle sanırım 1turluk benzin yükü 0.130 fln farkettiriyor pist uzun olduğu için öyle.Neyse takımlar 3 puan fark kapattık bu bizim için iyi oldu gerçekten.Spa ve Monza bize uyan 2 pist.Geçen sene kısa dingil yüüznden geri kalmıştık Spada ama Hamilton iyi olucaktır.En sert lastikler getirilcek McLaren ve Lewis seviyor bu lsatikleri :DGeçen sene ise tam tersiydi en yumuşak lastiklerde iyidik Ferrari en sertlerde sanırım takımlar araçların felsefesinde değişikliğe gidince geçen sneeki yavaş oldukları pistlerde daha hızlı olmak için bazı şeyler ödün verdiler bir yerden kazanırken diğer yerden kaybettiler(Ferrari ve McLaren için konuşuyorum).Kimi'nin durumu zaten belliydi startta geçileceğini tahmin ediyordum bundan önceki 2 yarıştada kirli taraftan başlayıp geçilmişti bundan sonrada Kimi'nin geri dönmesi zor Massa ve Hamilton yarışı dışı kalıp yarış kazanması lazım..Mercedes motoru maşallah çok dayanıklı umarım böyle devam eder.İçim gerçekten rahat dayanıklılık konusunda.Ferrari'nin 1. pilotu seçmesine gerek yok bence zaten Massa Kimi'den hızlı oldu hep Kimi sıralamalarda çok yavaş kalıyor yarıştada da pek bir varlık göstermiyor takipten başka.Bugünde Yeşil ışığı beklemeden acele etti Hamilton'a Kanada için kör diyenler şimdide biraz Kimi'ye söylensinler :DMekaniker adına üzüldüm iyiki bir yerleri kırılmadı adamcağızın.Kimi pitten çıktıktan sonra aracı çok zorladı Trullinin kirli havasına maruz kaldı yarış başındada Kovalainenin kirli havası strese sokuyordu motoru zaten iyice zorlayınca motor son virajdaki çekiş yerinde dayanamadı ve bir mangal partisi daha izletti Kimi ve Ferrari bize şimdi sırada Massa mı var acaba?
    Fatih abi sana katılıyorum bu hafta McLaren sürekli hız ölçüm noktalarında yavaş kaldı bence tam ayarı tutturamadılar gibime geliyor ama ferrari'nin güçlü olduğu yarışta pilotlarda liderliği korumak ve takımlardada 3 puanda olsa farkı azaltmak iyi oldu Lewis böyle istikrarlı devam ederse şampiyonluğu alır gibi.Massa ile baya çekişicekler :)Alonso'ya da deyinmeden geçemiyecem yazık oldu oraya gelen o kadar taraftara ama bu ırkçılık olaylarını okuyunca fikrimi değiştirdim iyi olmuş diyorum yazık gerçekten hiç yakışmıyor bu tarz şeyler FIA'nın bir an önce harekete geçip bir şeyler yapması lazım..!

  8. bu sene ne kadar yavan geçiyor.nerde 2005-2006 yılları.bu yılın en iyi iki takımının sürücüleri:hamilton-kovalainen-massa-kimi.o yılların en iyi iki takımının sürücülerine bakın:2005 te alonso-fisichella-kimi-montoya 2006 da alonso-fisichella-schumacher-massa.bu yılların sürücülerini karşılaştırdığınızda bu sene sizede yavan gelmiyormu?

  9. Şener  SALİH avatarı

    Bence en iyi takım Mclaren bunu taraftarı veya seveni olduğum için değil bugünkü yarışa şu şekilde bakarak bir kez daha kani oldum ;Mclarenin rakiplerinden Ferrarinin bir aracı birinci oldu fakat diğeri yok ,BMW nin bir aracı üçüncü oldu diğeri yok fakat Mclarene gelirsek iki aracıylada puan alarak güzel bir iş çıkarttı inşallah bundan sonrada bir aksilik olmazda düzenli puanlara devam ederek bu yıl şeytanın bacağını kırıp markalarda bir şampiyonluk yaşarız (gerçi gönül ikisinide istiyor zaten olmayacak gibi de durmuyor) ….

  10. aynen dediğin gibi.yarıştan önce hatta dha sıralama olmadan burda birçok arkadasamız kesin bir dille şu olucak bu olucak dedi.ama olmadı ve daha geçen yarıs ben sonuna kadar bekleıdm bısey olucak dedım.sonunda motor gitti:( kalpten gidiordum vallaha suratım sımsıyahtı.bakalım neler olucak belçikada

  11. Pardon arkadaşım düzgün okumadan cevap vermişim affedersin.Yalnız sana 2005 yılını hatırlatmak istiorm Mclaren renoyu her yarış geçebliodu hız bakımından ama şampiyon Alonso ve reno oldu.Yarışları bitirerek finish görerek.İsterse ferrari herkeze 40 saniye fark atsın ama finishi geçmeden hiç bişey olmuyo.

  12. sevgili ogün 6yılın deil son 6yarısın 5ine bakalım dedim.pistin uygunlugu bakımından.ve bunu son yıllara gore degerlendırelım dedım.yanı ıstatıstıkı bılgı bıze az cok bılıgı verır.neyse hak eden kazansın.ben temkınlıyım.motorumuzda patlasa hıc deılse bır arabamız kazanabılıor.bu sorunu gıderırsek hersey co kdaha guzel olur basarılar saygılar

  13. 2000 yılına bakarak mı siz önümüzdeki yarışa tahmin yapıyorsunuz bende 2007 sezonuna bakarak yapıyorum Ferrari güçlü olacak!!!

  14. rocco jr arkadaşım son 6 yılın yarışlarına bakalım gibi bişey söylemişsinde Lewis ilk kez yarıştığı pistleri bile kazandı.Geçen sene Mclarenin üstün oldugu pistleri ferrari, ferrarinin üstün oldugu yarışları MClaren kazandı.Yanlış yazmışsn bence

  15. ferrari her yarış mangal partisi vermeye başladı bizi geçti valla a

  16. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    massa adına sevindim dönüşü güzel oldu. ama yarış yinede sıkıcıydı. ferrariden şampiyon çıkacaksa bu felipe olur ve yaptıklarıylada bunu hakediyor. pit yolunda kimseyide engellememiş sutil ile yan yana gelmişler yavaşlayıp yol vermiş. zaten pisttede sutil'in yol vermesi gerekiyormuş. kimi raikkonen ne olacak bilmiyorum. bu yarışı bitirseydi bile sonuç iyi değildi.

  17. f1de kesin bişey yoktur.her zaman damalı bayraga kadar temkınlı olmakta yarar var.bu goz onune alınıp burda bız burda onlar alır denemez.alain prost 86yı hatırlatırım benzını bıtmıstı start fınıshte.eskı hockenheımde lıder gıderken sonra indi aracından ıterek surdu 6.bitirdi.yanı soguk sıcak motor pist yapısı vesaire.hersey pazar akşamı bellı oluyor

  18. acaba kalan yarıslar bıze uygun dıen bız mıyız??6yarısın 5indekı son yılların sonuclarına bakalım.singapuır ılk olduu ıcın tahmın yok.hadı onu geçelım en ykaın geçen seneye gore mukayese yapalım.sonucları sıze bırakıyorum.

  19. Evet spa 2000 unutulurmu :)Bence mclaren spada düşük pist sıcaklığından dolayı ferrariden cok daha güçlü olacaktır…Belki arkadaşlar bugünkü sonuçtan sonra bana biras gülecekler ama macaristan haric son iki yarışa bakacak olursak durum boyle gözüküyorr..

  20. arkadaşler tes ne varmı bu haftaa

  21. Valla Spa Pisti benim en sevdiğim pist. Bu yarışı kaçırdım ama pekde pişman değilim. Zevksizmiş. Yaw Pistte okadar zevkli değil. Geçiş olmadıktan sonra pistte takla atma helezon bölümü olsa ne olur. Neyse. Ferrari de bi sorun var arkadaşlar. Takım şaşkın durumda ne yaptığını bilmez gibi. Bu arada Spa pisti benim güzel McLaren ime de baya uygun. Hakkinen in o yarışı unutulmuyor beee.

  22. felipe46ice ve ferrariciler bu yarıştan sonra epey kaygılı olmuşlardır finishi geçmeden yarış kazanılmadığınıı.Ve daha hayla yarışlar bize uygun biz kazanıcaz mclaren yavaş gibi yorumlarda buluncağınıza ortada bi şampiyonluk var demenizi temenni ederim 😀

  23. Bir mclaren taraftarı olarak Massayı tebrik etmekten başka bişey diyemiyorum..Bugün müthiştii ve hakederek kazandıı..saygılar..

  24. nelsonun gitmesi gerek heidfeldin gitmesi gerek 2009 şampiyon olmak istiyorlarsa zaten nakajima allahlık

  25. valla daha içim yanıyor bune yaa bıktık artık bunlarada bir ceza verilmesi gerek

  26. nakajima allahından bul emi.kim alonso hakkında ne düşünüyorsa allah ona iki katını versin.iyi yada kötü

  27. tebrikler Massa, asagida bir arkadasinda dedigi gibi adam istiyor ve aliyor, Rai napiyor? yesil yanmadan cikmaya calisiyor mekanikerleri yaraliyor ve Trulli`yi geceyim derken ters bi hareketle motoru patlatiyor, Rai icin son sans Spa. Bir Rai taraftari olarak soyluyorum Spa`da da basaramazsa Ferrari Massa uzerine yogunlasmali, Rai`de Massa`ya yardim etmeli.. Pist dunde soyledigim gibi berbat, bu Herman Tilke denen tasarimcinin gorevine son verilmeli, boyle pist mi olur! Yaris dumduz gecti, tek bir heyecan gormedim..

  28. Kaliteli bir pistte kötü yarış oldu. Daha güzel bir yarış olacağını düşünüyordum.

    Yarışı kazanan Massa'ya tebrikler. Zaten takip edemediğim sıralama ve antremanlarda da almış götürmüş kendisi. Haftasonu güçlüymüş.

    Kimi kariyerindeki önemli bir hatayı yaptı. Aceleci davrandı ve hırsına yenik düştüğünü düşünüyorum pitte.

    Ayrıca Ferrarinin dikkat etmesi gerek motorlarına.

    Alonso Japon Kamikazelerinin hedefi oldu, zaten orta sıralarda böyle olayların hedefi oluyorsun genelde Serhan Acar'ın dediği gibi.

    Heidfeld'in acilen kendisine gelmesi gerek, Kubica podyumdayken Heidfeld'e bu sonuçlar yakışmıyor.

    Ve Kovalainen… Bence yarış kazanması onu rahatlattı, en azından puan almaya devam edecek.

  29. ayrıca yanlıs bılgı kalmasın akfada massa motor patlattı ama ıstedıgı zaman bı kere degıstırme hakkı var.kımının bu hakkı yok fransa gpden sorna ıngılterede yenı motor taktı.fakat massa yenı motor takabılır cezada almaz.

  30. belçika kesinlikle en cok yagıs alan pıstlerden bırıdır ve dıcem o kı buranın mclarene uydugunu solemek dogru deıl.tıpkı daha once valencia için olmadıgı gıbı.ben buranın daha fazla mclarene uycagını dusunmustum.ancak spıkerımızde pıstın ferrariye uydugunu soledı.kaldıkı burda ferra. çok basarılı olmus.gecen yılda bir duble var.tek fark dıngıl mesafesi kısaltılmıs bu bıraz etkı edebılır

  31. nelsondan pilot olmazz ben buna karar verdim nakajima bitirdi bizi resmen yazık oldu alonsoya yazık ama sonuna kadar RENAULT F1 TEAM FERNANDO ALONSO BİR GÜN MUTLAKA

  32. felipe46ice geri kalan pistler Mclaren e daha çok uyuyo.Sıcaklık konusunda özellikle neyse.Geçen seneki monza yı hatırla istersen kim nereye uyuyomş die.Söz şampiyonluğu beraber kutlicaz Lewis in

  33. gurcan hezer avatarı

    Olayların içeriğinden yada kişisel tarrışmalardan ziyade ceza mevcut durumun içeriği için verildi ,yani kasıtlı yada kasıtsı yada istem dışı bir bekletme önemli değil,önemli olan bir pilotun çıkışının engellenmesi yani kural ihlali….

  34. bu arada tam tersı olucak kusura bakmayın duzeltıyorum alonso once cıkıcakken ham fırlayıp yer almıs olması gerekıor.sorry

  35. bir dakıka bir dakika gurcan.orda mclaren ekıbı hamıltonu bekletmedı alonso kasıt olarak beklettıgı ıcın ceza aldı.telsizden de kufurlesmeler oldu ron dennıs alonso arasında.yda ham alonso denııs uclusu arasında.olayı farklı yorumlamıssın bunun bı hata olmadıgını bılınclı yapıldıgını bılıyoruz

  36. Massayı spada zorlu bir mücadele bekliolar herkez yeni motoruyla yarışırken o 2.yarışına çıkıcak hemde valensiya sonra sı işi çok zor gri dumanlara abone olmuş ferrari motoru varken

  37. Massa'ya tebrikler. Adam resmen "istiyor ve alıyor". Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir misali dün de yazmıştım "Massa işi bitirir" diye. Adamda hırs var. İlk pitstop'dan Kimi'nin önünde çıkarak Kimi'yi saf dışı bıraktı. Yarış boyunca da istediği tempoda sürerek Lewis'in tehdit oluşturmasını engelledi. Pit çıkışı konusunda ise verilen cezaya dahi gerek olmadığını düşünüyorum.

    Renault'lar olaylı yarış istiyorlardı. İlk turdaki olay sanırım onlara yetti.

    Kimi'nin amacını ben daha çözebilmiş değilim. Adam kendi kendini bitirmeye kararlı. Eleştirdiğimiz Heikki gibi davranıyor. Hareket yok. Spa'da sıçrama yaptı, yaptı. Yapamadı, 2008 defterini kendi elleriyle dürmüş olabilir.

    McLaren'de bir isteksizlik var gibiydi. Belki de istek vardı ama Massa'nın ki kadar değildi.

    Ferrari'nin şu motor sorununa acil çözüm bulması gerekiyor. F2008'i belediyenin "sinek ilaçlama aracı" gibi yaptılar 🙂

  38. gurcan hezer avatarı

    Maasaya ve ferrariye tebrikler..Yarış tamamen massanın kontrolü altındas geçti ama hamiltomda buradan avantajlı döndü…
    Ferrraride olası bir kriz çıkma ihtimali yüksek ve kiminin motor patlatması bunu tetikler nitelikte olabilir…Yakın tarihi incelediğimizde ferrarinin daynıklılık konusunda problem yaşamadığı dönemlerde bile kaybedilen yarış veya yarışlar sonrası marenolleda yaşananlar woking de yaşananlara oranla daha problemli bir süreç oluşturmuştur…
    Spa ve Monza gibi oldukça sıcak geçen ve motorların sorgulandığı gelecek yarışlar için ferrari güven vermiyor…..
    Maassanın cezaalması gerektiğini düşünüyorum..Geçen sene macaristanı hatırlayın ,Mclaren pit ekibi hamiltonu fazla beklettiği için Alonsoya 5 sıra grid cezası verilmişti ki bu yaşanan durumda hiç bir rakip TAKIMI ilgilendiren bir engelleme yada problem teşkil edecek bir durum olmamasına akrşın ve olası bir 1-2 kaçmıştı..Pit kuralları sabittir ve engelleme yapıldıysa ,çıkış önceliği kimdeyse o önce çıkar en ufak bir engelleme ve ihlal cezai standartlarda değerlendirilir ve büyük olasılıkla gelecek yarış içi 5 sıra grid cezası verebilir…
    Ferrariyi ve Massayı kutluyorum..

  39. ErhanF1, ayrıca, "kardeşim " diye hitap etmekten vazgeçersen sevinirim..hem, kardeşin olacak yaşta olup olmadığımı bilmiyorsun, ki bu önemli değil, ama diğer bir konu, kardeş, seçilmeyen,arkadaştan farklı olarak insana dayatılan bir şeydir : )ve bu anlamda beni rahatsız ediyor, Arkadaşım dersen eyvallah, haa, arkadaşım deme zorunluluğun yok elbette, bu durumda rumuzum kafidir

  40. begüm kültür avatarı
    begüm kültür

    daha iyi bi sonucu hak ediyodu

  41. begüm kültür avatarı
    begüm kültür

    acıdım alonso ya kendi evinde bu sene 2 yarışta da çok kötü oldu

  42. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    valla dönüşünün olması gerekiyo.. artık son şans spa dır…

  43. yazdıklarımı çarpıtmayın lütfen, hiç bir yazımda massaya ceza verilmeli demedim.ben sadece, " massa kimseyi duvara sıkıştırmadı yarışdışı bırakmadı, o hald ceza gereksiz" mantığını eleştiriyor ve saçma buluyorum.Açıkçası, massanın olayı kendisine sıra ya da puan kaybettirecek bir cezayı hakketmiyor bence, ama aynı şekilde ben evvelce kovalainenin ( yanılmıyorsam, hamilton da olabilir karıştırıyor olabilirim hangisi olduğunu) grid cezasını da haksız bulmuştum..yani, söz konusu olan benim mantığım olaya bakış açım değil..kurallar neyi diyorsa o olsun.diğer bir konu, hamiltonun massanın cezası ile 1. olması gibi bir durum beni hiç memnun etmez,bunu da belirtmek istiyorum..

  44. Lütfen takımlara ve pilotlara lakaplar kullanarak hitap etmeyiniz. Aksi takdirde yazılarınız silinecektir. Yorumlara devam 😉

  45. dönüş falan olmıycakk 🙁

  46. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    massa yı tebrik ediyorumm pit olayından ceza falan cıkmazz yani öyle olması gerekiyoo.
    yarış çok sıkıcıydıı. rai ye geçmiş olsun ne diyelim artık…. spa da sönüşünü beklicezz. artık son şansı.

  47. ewt..

  48. arkadşlar ferrari taraftarıda mclaren taraftarıda lutfen su takım ve pılot ısımlerını alay der gıbı degıstırmesın.ferroş macca falan demedende orjınal ısmı ıle tartısmamıızı yapabılırız

  49. Ferraciler Massanın motoru Spa gbi çok zorlu bir yarışa Valensiya sıcağından çıkarak gidicek bunu düşünün derim.Ferrari şu an en dayanıksız motor görünümünde aksini iddaa eden varmı ?? 2005 de nası Mclaren şampiyonluğu renoya hediye ettyse aynı şey olabilir.

  50. artık massa ve hami rekabeti var kimi sezonu katta sanki?..

  51. Massa'ya ceza gerektirecek birşey yok.

  52. Fuad arkadasım cezalık olay olur, kabul ederiz. Bu durumun aynısı almanyada vettel alonso arasında yaşandı…Vettel hiç iplemedi bile alonso pitten zor çıktı. Ceza geldi mi vettele? Senin dediğin malezyadaki olayla bir bağlantısını kuramadım. ayrıca heralde massanın yaptığına ceza gelmesi gündeme geliyorsa hamiltonun kanada da yaptığı ihlal sezondan diskalafiye veya süper lisansının geri alınması falan olurdu. Ben o zamanda hamiltona verilen cezayı ağır bulmuştum, ama massaya gelicek bir cezayı komikten öte bulurum. Ayrıca birşeye de değineyim hakemler massaya ceza vermeye kalksa bile bunun temyizi olucağı için ve olay açık olduğu için o ceza o temyizden döner en kötü ihtimalle. Hatta bence hamilton gider temyize saçmalamayın ne cezası rekabetimize gölge düşürmeyin der 🙂

  53. Ahmet Bridges avatarı

    massa ya helal olsun kimi de biraz hirs yapmasi lazim artik yani massa her yarisda kimi yi toz ediyo
    artik su hata lari biraksin ve eski kimligi iceman olsun gene böyle olmuyo heryaris oo kimi gene yenemeyecek herhalde diyoruz birinci tur dan itibaren olmaz böyle

  54. kiminin olayında ışıklara dikkat ettim ve yeşil yanmadan geçtiği açıkça belli oluyodu, limitte yapılan bir pitstop için beklenebilir bi olay ama işin kötü yanı şuki mclaren pitini zaten 9 saniyenin üzerinde tamamlamıştı, normal bir pit yaparak geçebilirdi raikko, heryerde de kasılmaski arkadaş..

  55. Fuad kardeşim mesajımı bir daha oku. Daha önce defalarca aynı olayı gördük. Belliki küçük diye tabir ettiğiniz takımlar arasında gerçekleştiği için o herşeyi gören gözlerinizden kaçmış. Massa yol verdi işte geçsin diye daha ne yapabilir Massa. Ha eğer illiaki ceza vereceğim diyorsanız Massa'ya değil takıma ceza verin çünkü Massa yeşil ışığı görüp gaza basmaktan başka birşey yapmadı.
    Üstüne basa basa söylüyorum ben "BMW" taraftarıyım, doğru olduğunu düşündüğüm şeyi söylüyorum.

  56. kesinlikle ceza almaması lazım massanın.yeşil ışık yanar yanmaz çıktı tesadüf başka araç vardı.20 m yanyana gittiler sadece,temas yok bişey yok.para cezası bile ağır olur bence.herzaman oluyor böyle şeyler ferrari garajı en sonda olduğu için ve pit çıkışı dar olduğu için massa biraz daha agresif göründü sadece.

  57. benzeri almanyada yanılmıyorsam alonso vettel arasında olmustu.ancak bı sonuc cıkmadı.orda ne kadar tehlıke vardı bılemıyorum.ancak zaten durumu anlayıp yolu verıor massa

  58. benim kafamı asıl karıştıran olay gayet açık olamsına rağmen neden cezayı yarış sonrasına bıraktıkları

  59. kaan kaanhan avatarı

    massaya tebrikler, hızlydı kazandı. pist bize pek uymadı zaten belliydi sıcak ve bridgestone un çok yumşak lastikleri bu pistte bize pek yaramadı. yinede 2. ve 4. olup çok değerli puanlar aldık, Lewise de tebrikler.Kov yine bildiğimiz gibi değişen bişe yok. Rai nin motor macaristanda sinyal vermişti zaten, takım kabul etmedi aracın arkasında bir problem denildi.. sonuçta düşündüğümüz gibi oldu kimi de motoru patlattı. ferrari motorunu, McLaren ile fark yaratbilmek için limitlerini zorluyor sonuç ortada, ya tutuyor yada bommm. spiker spa ve monza ferrariye uyuyor dedi ama medium ve Hard lastiklerle bize daha uygun olcağı kanaatindeyim. massa olayı, kurallar ne diyorsa o olmalı. bana kalırsa ceza gelmez, belki para cezası verirler.. kurallara aykırı ise o kural ihlalininde yaptırımı belli olması lazım.. neyse yarış bitti, beklediğim gibi heyecanlı olmadı, SC bile girmedi.

  60. Ceza alsa da almasa da farketmez buradaki herkes çok iyi biliyor ki bundan çok daha basit olaylarda bile FİA ceza yağdırabiliyor. Massa bence de ceza almasın yoksa ona 8 puan değerinde çok büyük haksızlık olur. Ben çok merak ediyorum eğer Raikkonen'in kopan eksoz parçası arkadan gelen pilotun kaskını delip öldürseydi FİA ne yapacaktı? Ama zaten bu insanları 300kmh hızla giderken 70 tur aynı lastiği kullanmaya zorlayan bunlar değil miydi sırf 70 tur aynı lastikle giderim diyen 1 takım var diye? Unutmuşum.

  61. ErhanF1, ceza alması için pilotların ille de birbirilerini sıkıştırıp duvara çarpmaları mı gerekiyor? mclaren pilotlarının sıralama turlarında diğer pilotlar için tyehlike yaratacak harekelerinden dolayı cezalandırılması olayında da benzer yorumlar yapmış mısın merak ediyorum..çünkü orda da duvara sıkıştırılan çarpılan kimse olmamıştı..Bmw taraftarı gibi görünüp olaya şahlanan at gözlüğünden bakman da ilginç..sutil massanın önündeydi zaten, ne yani, sutilin mi durup massaya yol vermesi gerekiyordu pitte?

  62. forzaferrari avatarı

    ben podyumdaki ilk 3ü tebrik ediyorum.kiminin startı çok kötüydü, pit olayında suç kimindi sinyalleri görmedğim için bilemiyorum, takımında kimininde olabilir, bence ceza olayı çok saçma olur sonuçta massanın kendi avantajına bir durum olmadı yarışdışı kalan falanda olmadı hoş burda ceza alsak neden daha kötüsü verilmedi diye bazı mclarenci arkadaşlar fianın ferrariyi tuttuğunu savunucak, ne diyim. fia doğrusunu bilir artık…

  63. Fatih Gülmez avatarı

    pit olayının inceleme altında olması bile saçmalık. Yarış içerisinde pit yolunda iki pilotun yanyana çıkması gayet doğal. Dar olan çıkışta Massa yol veriyor. Daha düzgün nasıl hareket edilebilir ki ?

  64. Ertan Akkaş avatarı

    Bence bahis oynamak lazım Massa mı? Kimi mi diye 😀 😀

    SFM

  65. massamın olayının videosunu nerden izleyebilirim yardımcı olur musunuz

  66. Massa'ya böyle bir olay için ceza verilmesi saçma olur. Daha önce onlarca kez gördük bugün yaşananı, kimse böyle bir olay için ceza almadı. Ne yaptı Massa? Sutil'i sıkıştırıp duvaramı yapıştırdı? Tur bindirmesine rağmen yinede fren yapan Massa oldu.

    Yarış hakkında konuşmak gerekirse Massa ayrı bir dünyadan gibiydi. Start dahil yarışın hiçbir anında zorlanmadı. Ferrari'nin artık Massa'ya odaklanması gerekiyor. Raikkonen'den birşey çıkmayacağını bu haftasonu birkez daha gördük. Yarışın en güzel anı ise BMW yi tekrar kürsüde görmek oldu benim için.

  67. ewtt Spa' dan sonraa kendilerinee gelmeleriiii ve pilotlar konusunda kesin karar vermlerii gerekioo bu nee yaa her yarış ayrı bi olayy !

  68. Bekir Abdullah avatarı
    Bekir Abdullah

    uyuz bir yarış oldu… sanırım bir veya iki geçişin olduğu bir yarışdı.Bence böyle pistleri çıkarmak lazım. İllaki yağmur yağmasını mı beklemek lazım.Monaco , macaristan ve burasını zerre kadar sevmiyorum…

  69. ne yaptıkı massa.zaten tur bındırecegı adam kasmıs yarısı alıp massanın onunde cıkıcakmıs gıbı sıkıstırıyor.gecıcek alan kalmadı kı massaya oda rıske atılmamak ıcın yavasladı yol verdı.basın toplantısında da soledı.ceza gelırsede yapacak bıse yok.inşallah gelmez ama.cok kotu olur.haklıyı haksızı gorucez.

  70. Ertan Akkaş avatarı

    Bence bu yarıştan sonra Ferrari'nin bu sene için Massa'yı 1. pilot yapması gerekir. Yada Spa yarışını bekleyip daha sonra kesin bir karar vermeli çünkü Kimi Spa'da iyi bir iş çıkarabilir (kesin olmamakla birlikte)… Hatırlarsanız geçen sene Spa'dan sonra büyük bir çıkışa geçmişti. Siz ne düşünüyorsunuz arkadaşlar?

  71. yarış izlenilebilirlik açisindan hiçte keyifli deildi klasik massa galibiyeti tebrikler masaya …
    ceza konusu eger sıra cezası gelirse bence saçma olur para ve kınama gelir bişi çıkmazz .kimi raikonene dicek bişiyok basireti baglandı brak levisi geçmeyi heiikkiye geçiliyo artık motor izin verirse massa şamp olacaga benziyor .

  72. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    ayni pozisyonda mcleren araclarindan biri olsa inanin yaris sonunu bile beklemezlerde hep gördük örneklerini …

  73. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    5 sira cezasi keliyormus massaya:))

  74. Massaya gelecek ceza kınama veya paradan öteye geçmez, geçmemeli… Ne temas vardı ne bişey massa geri çekildi. Bu arada Massaya çok tebrikler yine klasik massa galibiyeti ve hat-trick, Raikkonen de yarıstan baya koptu bana göre. Ki zaten performans olarak şampiyonluğa oynayacak durumda değil. Massa hamilton rekabeti son 3 yarıştır gerçekten keyif verici 😉

  75. mehmet özmaldal avatarı
    mehmet özmaldal

    massa iyi iş çıkardı,hamilton kendine yeten sonucu aldı,kubica yeniden podyumda görmek güzel…

  76. tebrikler massa. hakikaten iyi iş çıkardı. bence cezayı gerektirecek bi durum yok. ama komserler daha iyi bilir. alonso daha başlamadan bitirdi.sırf onun için gelen seyirciler onu sadece 1 tur gördüler. zaten ondan sonrada çoğu gitti. lewis ı ve geri dönen kubica yıda tebrik ederim

  77. Massaya tebrikler iyi yarıştı..yarışları izlkerken Ferrarinin motor patlatacağı beklentisi sonraki yarışlar adına heyecan katıyor açıkçası..mclarenin pit ekini ferrarinkinden, ve hatta bmw ve renonunkinden bile daha yavaş..bu yarışta iyice ayyyuka çıktı bu.neden kovalaini ağır depo ile sıralamalara çıkarıyoruz anlamış değilim..raikonen gibi yarış içinde hızlansa rakiplerini geçse hadi neyse, e böyle bi yeteneği de yok o halde ,massa ile aynı yakıt yükü ile polü alma şansı varken neden hala ısrarla deposunu dolduruyorlar..
    Massanın olayını neden sonuca bağlamadılar , olaki hamilton ile 10 saniye arayı açar da 10 saniye ceza veririz, hem pozisyonu değişmez hem de ferrariye ceza kesemediler durumu yaşanmaz diye mi acaba?

  78. Ertan Akkaş avatarı

    eklemek istedim lütfen mazur görün bende MAssa'nın ceza alması gerektiğini düşünmekteyim ama nihat arkadaşım artık bu sözler gerçekten güldürüyor yani..

  79. Ertan Akkaş avatarı

    Klasik bir McLarenci deyimi 🙂 kusura bakmayın

  80. ferrari kimi avatarı

    Bir ferrari ci olarak cezayı hak ettiğimizi düşünüyorum… Massa bir harika, Kimi de ise hiç bir yaşam belirtisi yok!!!

  81. tebrikler…ceza alması gerektiğini düşünmekteyim gene de…neyse vermeselerde olur.bu çifte standartlara alışmış durumdayız zaten hehueauhaeuhaeu

  82. Ertan Akkaş avatarı

    Tebrikler Massa, Lewis ve Kubica… Ferrari'de işler çok kötü eğer burda motor patladıysa Spa'da ne yaparız bilemiyorum.

    Forever Ferrari & Massa & Kimi

  83. tebriklerr 🙂

  84. Her an motoru patlayacakmış gibi beklemek hiç yakışmıyor Ferrari'ye. Tebrikler Massa.

    Ben Massa'nın ceza almaması gerektiğini düşünüyorum ama zaten açık ara öndesin pit ekibi 1 sn sonra çıakrtamıyor mu seni? Çok acemice hareketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir