Mclaren P1’in Motorunda Türk İzleri!

yazar:

kategori:

Mclaren’in yol araçlarında kullanılan motorlara eksantrik mili tedarik eden Türk şirket, 2013 yılında en iyi tedarikçi olarak seçildi.

Mclaren, kendisine motor üretmesi için Ricardo UK adlı şirketle işbirliği yapmıştı. Bu anlaşma kapsamında Ricaro UK tarafından hazırlanan 3-4 litre segmentinde 3800 cc’lik V8 M838T adlı motor “yılın motoru” seçildi. Bu motor Mclaren’in ürettiği araçlarda kullanılıyor.

Mclaren için hazırlanan motorlara eksantrik mili hazırlayan ESTAŞ adlı Türk şirket, Ricardo UK tarafından 2013 yılının en iyi tedarikçisi seçildi.

46 ülkeye eksantrik mili ihraç eden ve hedefi 51 ülke olan ESTAŞ, Sivas merkezli bir şirket.

ESTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Döner ise “Döküm ve işleme fabrikasında 400’ün üzerinde çalışanımızla yaklaşık 2 bin çeşit eksantrik mili üretiyoruz” diyor.

Sivas’tan 46 ülkeye eksantrik mili ihraç eden ve McLaren lüks segmentinin motor tedarikçisi olan firma tarafından “2013 yılı en iyi tedarikçisi” seçilen ESTAŞ Eksantrik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, başka firmaların dikkatini de çekerek ihracat yaptığı ülke sayısını 51’e yükseltmeyi hedefliyor.

Kentte 1975 yılında 150 metrekarelik atölyede eski bir torna tezgahında üretime başlayan merhum Halis Vermezoğlu’nun öncülüğünde, 6 ortakla 1977’de kurulan ESTAŞ, Sivas Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 32 bini kapalı olmak üzere 130 bin metrekare alanda üretim faaliyetini sürdürüyor.

Ünlü firmaların ürettiği otomobiller ile ağır vasıtaların, lokomotiflerin ve gemi jeneratör motorlarının eksantrik milini (kam mili) imal eden ESTAŞ, 46 ülkeye parça ihraç ediyor.

McLaren lüks segmentinin motor tedarikçisi olan Ricardo UK tarafından “2013 yılı en iyi tedarikçisi” seçilmenin gururunu yaşayan ESTAŞ yönetimi, başka firmaların dikkatini de çekerek ihracat yaptığı ülke sayısını 51’e yükseltmeyi hedefliyor.

Ricardo UK’un, 3-4 litre segmentinde 3800 cc’lik V8 motoruyla “yılın motoru” seçildiği belirtilen “M838T” motorlu “Supercar” aracı için “2013 yılı en iyi tedarikçisi” olarak belgelendirilen ESTAŞ, üretim kapasitesini artırmayı planlıyor

ESTAŞ’ta üretilen eksantrik milleri Fransa, Danimarka, ABD, İngiltere, Hindistan, İtalya, Almanya, Romanya, Avusturya ve İran gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Firmaya ortaklık talepleri Rusya ve İran’dan geliyor.


Yorumlar

“Mclaren P1’in Motorunda Türk İzleri!” için 8 yanıt

  1. İsimler biraz küçük olduğundan sanırım haber olmuş normalde pek piyasaya düşmez. Avrupaya parça gönderen başka sanayi kuruluşlarımız da var aslında Ferrari’ye subap Mercedese debriyaj plate felan başka parçalar gönderen. Alanlarında iyi ve ucuz üretim yapan epey şirket var denilebilir.

    Parça bazında %99 oranında hemen hemen herşeyi üretebilecek pozisyondayız ama bir bütün haline getirmek çok başka bir iş.

    Ricardo judd felan gibi avrrupanın ucuz performans motorları üreten şirketlerinden birisi. Yarış sanayisinde yine varlar.

    M838T gerçekte Nissan VRH35 temelli bir motor. Üzerine geliştirilmiş bir yeni nesil örneği. VRH35’ler aslında çok eski motorlar sayılırlar güncelleniyorlar devamlı prototip yarışlarında ekseriyetle tercih edilen uygun fiyatlı bir alternatif olduğunu biliyoruz. En baktığım zamanlarda uzun saatli gp lerde epey tedarik eden vardı. Tabi bana komik geliyor bir markanın super coupe ve supercar’ında aynı motoru kullanması. Fakirlik işte böyle birşey. 🙂

  2. Böyle şirketleri motor sporlarında sponsorluk, sporculara destek vs. alanlarda da görmek isteriz…

  3. adı Es ile başlayınca Eskişehir sanmıştım 🙂

  4. Harika bir haber. Uzmanlık böyle bir şey.

  5. Fer.Alo|Yavuz| avatarı
    Fer.Alo|Yavuz|

    Başarılarının devamını diliyoruz. Başka Türk firmalarımızda inşallah güzel başarılara imza atarlar.

  6. foto galeri en sonunda güzel bir kıvama gelmiş, elinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir