Ferrari, Lolipop Gerekliliğini Kabul Etmiyor

yazar:

kategori:

Ferrari patronu Stefano Domenicali, Valensiya’da yaşanan sorunun ardından İtalyan takımın pit stoplarda ışıklı sistem yerine lolipop adam kullanamaya geri dönmesi gerektiği konusundaki iddiaları kabul etmiyor.

Ferrari takımı diğer takımlar gibi pit stoplarda lolipop adam kullanmıyor ve kalkış işaretini ışıklı bir mekanizma ile veriyor. Ancak Valensiya’da pit alanında Kimi Raikkonen’in işaret verilmeden aracını hareket ettirmesi pit ekibinden iki mekanikerin yere düşmesine neden olmuştu.

Domenicali, Raikkonen’in lolipopun yoluğunda kafası karıştığı için hareket ettiğini kabul etmiyor ve "Eğer kırmızı ışık yanıyorsa, bu kırmıız ışıktır. Tıpkı lolipopun aşağıda olması gibi." diyor.


Yorumlar

  1. ya bence kimide sorun yok
    videoyu dikkatli izleyin farkedeceksiniz
    benzin pompası mekaniker çektiğinde takılı kalıyo kimide büyük ihtimal aynadan kontrol ediyordu çektiğinde hareket etti fakat çektiğinde pompa araçtan ayrılmıyor pompada sorun vardı bence

  2. bnde fanatiğin ötesinde bir kimiciyim ama bu kiminin hatasıydı neden kabul edemiyorsunuz gecen yıl hamilton ingilterede aynı hatayı yaptıgında ne yorumlar cıkmıstı simdi kimin sucu yok denior :D:D ztn bi anlamıda yok 4. olsakta motor patlıycaktı 😀

  3. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    massa'nın pitstoplarındada popilop kullanılmasın 😛

  4. ferrari de kemal sunal gibi : ) "Lopopoymus ne lopoposu diyor yani"…

  5. kimsenin hatası yoksa nasıl böyle bir olay yaşandı.kimi raikkonen yarıştan sonra sorumlulugu üstlendi.herşey acık ve net

  6. ÇİĞDEM  KADAKOĞLU avatarı
    ÇİĞDEM KADAKOĞLU

    hortum cıkmadı ne kimi nin sucu var ne de ferrari nin lolipopla alakası yok

  7. Defalarca izledim. Mekaniker hortumu cekti cikmadi, Kimi sarsintiyi hissedip benzin hortumunun ciktigini dusunup hareket etti, Allahtan cabuk farketti..

  8. Benimki sadece bir tahmindi. Benzin pompası çıkınca elbet bir koruması vardır tam olarak ayrıldığına dair. veya acil stop 🙂 biz düşündüyorsak onlar da düşünüyordur.

  9. Gökhan EROĞLU avatarı
    Gökhan EROĞLU

    orada ha lolipop adam (buda ilginç lolipop) olsa nasıl olcaktı bi arkadaşımız demişş pompayı tutan mekanikerin çekme anıyla lolipopun kalkma anı aynı olacaktı muhtemelenn die çok mantıklı
    ama refleksle lolipo kalkacak ama pompa yerinden çıkmamış olacaktı.
    işikli sistemde bu olmadı iştee yeşil yanmadı ama kimi acemice davranıp hem bi sıradan oldu hemde mekanikeri az daha sakat bırakıyodu.

  10. teknoloji ye benden destek :). ama bir konu aklima takildi. bu olayda
    bence kimi o hatayi yapmasaydi 6 sn gibi pititen cikcakti ve kov un önünde.. burasi normal ama
    gecen yaris nasil olduda alonsonun 2 sn önünde cikti .. bu sorunun cavabida ortaya cikardi.
    (cikmis olabilirde) =))

  11. ben bizim mclaren pit ekibinin bazı yönlerini sevmiyorum, kimi ile heikki aynı turda pite girceklerdi ve o turda kameralar pit alanını gösteriyodu, ferrari pit ekibi görev yerine giderken bizimkiler hala oturuyodu o tasarımını çok beğendiğim kasklarıyle birlikte:) sonra kameralar 20 sn fln kimi ve heikkiye odaklandılar, son viraja geldiklerinde ancak mclaren pit ekibi ayağa kalkmıştı, ne kadar rahatlar yaa, ama gördük işte hata yaptılar, allahtan raikkonen var yoksa bizim pit ekibinin beceriksizliğini konuşuyoduk şimdi, ki bende öyle yaptım aslında:)

  12. Kovalainen'in pist stopunda bir sorun oldu vidyolardan takip ettiğim kadarıyla benzin pompası tam 6. saniyede çıkarıldı,lastiklerde değiştirilmişti fakat aracın ön tarafını kaldıraçla kaldıran adam kaldıraçı araçtan çıkaramadı sanırım çünkü çoktan ön lastikler tamamlanmıştı değişimi 9.6sn sürdü Kovalainenin pit stopu halbuki en fazla 7sn sürmesi gerekiyordu..Kimi büyük bir şansı kaybetti aceleci davranarak McLaren pit ekibide şanslıydı bi daha bu kadar şanslı olamayabilirler..

  13. kimi orda kendi pompasına bakıyodu kovalainene bakıp o kalkınca kalkacak kadar acemi olduğunu sanmıyorum ayrıca lolipop adamın pitstobun son saniylerinde kendi ekibine değil de öbür araca bakması çok saçma onlar maximum dikkatle sadece kendi ekiplerini izlerler

  14. bence Raikonen aynadan benzin pompasına değilde Kovalainene bakıyordu….bir taraftanda ışığı kesiyordu…iki ışık yandı …o arada Kovalaineni aynadan takip eden Kimi üçüncü ışığında artık yanmış olması gerektiğini düşünerek ondan önce çıkmak için hareket etti…çünkü bu arada Heikki nin hareket etiğini gördü…belki üçüncü ışığa bakmadı bile…tabi yakıt pompası gerçekten sıkıştımı yada Kimi hareket edince pompayı çıkaramıdılar bilinmiyor ama eğer Kimi sorunsuz bir şekilde çıkmış olsa idi bencede mükemmel pit stopu konuşuyor olacaktık…ama o anda eğer lolipop adam olmuş olsaydı eminimki onuda bir gözü Heikki ye bakıyor olacaktı…onun için bence ışıklı sistem daha güvenilir teknik bir arıza olmadığı müdettçe…:)))

  15. massathebest, aracın üzerine benzin damlasa ve alev alsa bunu hangi sensör algılıcak? bahsettiğim olasılıkta lolipop adam olsa senin deyiminle hemşerim bi dur söndürelim der ve köpük sıkılır, sorun halledilir ve senin o çok sevdiğin pilotuna da bişiycikler olmas, bence gayet iyi niyetliyim yani:)

  16. Gülmez lolipop sistemi benzin pompasıyla sekronize hareket ediyor. Kimi orada pompa yerine ışıklara baksaydı sorun olmayacaktı. Yarış dikkat ettiysen üçüncü ışık henüz yanmamıştı.Kimi mekanikere pomoayı çekmesi için fırsat vermedi. Yani burada pompayı tutan mekanikerin bir suçu yok. Kimi panik yaptı, acele etmeseydi Kovalainen'in önünde çıkacaktı zaten. Ama konsantrasyon eksikliği var Kimi de bir türlü yarışa odaklanamıyor sonuç olarakta isteksiz görünüyor.

  17. Fatih Gülmez avatarı

    Lolipop yerine ışık kullanılıyor olması daha güvenli bence. Lolipop adamlar bazen tereddüte kapılabiliyor ve olan kendisine oluyor. Işıklı sistem pompadaki bir sensorlemi çalışıyor bilmiyorum ama eğer insan etkisi ile çalışıyorsa teknoloji olarak pek bir farkı kalmaz ama tabii daha güvenli.

    Kiminin kazasını ışıklara bağlamak yanlık olur. Kimi ışıklara değil aynadan pompaya bakıyordu heralde. Pompacı pompayı geri çekmek için asıldığında kimi hareket etti. Ama pompayı yerinden çıkaramamışlardı. Sonuç olarak böyle oldu. Eğer pompa yerinden çıksaydı kimi kovalainene göre çok erken çıkmış olacaktı pit yoluna ozaman herkes ferrari pit ekibinden bahsedecekti 🙂

  18. pit stopları tekrar izledim şimdi. hiç te öyle serkanın dediği gibi 3 tane ışık ne var bunda tarzında bir olay değilmiş bu. merak edenler tekrar izleyebilir. 4 adet lastik tabancası + ön ve arka kaldıraçlar + benzin pompasına bağlı buluna kablolar doğrudan yukardaki ısıklı sisteme bağlılar. yani bu aletlerin üzerinde hareket yada devre sensörleri var ve kablolar vasıtasıyla o anki iş durumunu sisteme aktarıyorlar. otomobil üzerindeki iş tamamlandıkça ait olan sensörden bilgi gidiyor ve son sensör de otomobilden ayrılınca yeşil ışık yanıyor.. buyur bakalım serkan sadece 3 ampul meselesi miymiş? isteyen izler görür..

  19. o diilde iki dakkada teknoloji düşmanı ilan edildim:) benim değindiğim iki nokta var; bu kadar basit bi teknolojinin neden bu kadar övüldüğü ve bu teknolojinin gerçekten gerekli olup olmadığının veya faydalı olup olmadığının tartışılabilir olduğudur.. yani bence lolipop adam daha iyidir, bu da benim fikrim, nedenlerinide aşağıdaki yorumları okuyarak anlayabilirsiniz..

  20. doğru gorerım yada gormem benım fıkrım bu yondedır.siz kullanmayabılırsınız teknolojı.de benım anlamadıgım ben bunu savunurken ve benım gıbı savunan ınsanların olmasını ılgınc gormek.yanı herkes senın gıbı dusunmek zorunda deıl serkan arkadasım.ilginç bi durum yok ortada

  21. teknolojik bir gelişme oldugu zaman ne gerek vardı mı denir.bilimin en ufak faydasını kullanıcaksın.belli ki bir artı saglıyor.tabıkı teknolojı.suna bazı arkadaslar demesen bızzat ısım versen daha ıı olur ayrıca.herkes gıder mersıne bız gıderız tersıne.

  22. Yorumlar super 🙂 Herkes kendince hakli bence, lolipop adamlar zaten kaldirilcak bildigim kadari ile, hatta bayraklarda kalkacak, sari mavi vs. olmucak isiklar olcak trafik lambasi gibi, bende insan faktorunun daha dogru olacagini savunanlardanim, sonucta herkesin fikrine saygimiz var tabi. Bunun yaninda bu olay tamamen Rai`nin hatasidir, yesil yanmadan kalkti ama o sahneyi defalarca izledim benzin dolduran mekaniker hortumu cekmis cikmamis, sanirim Rai aynalarindan Heikki`yi kesiyordu ve hortum cikis sarsintisini hissedip start alayim dedi, adam kac yillik sampiyon olmus pilot, yakit hortumunun sarsintisini hissediyordur.. Ama bastada dedigim gibi bu Rai`nin hatasiydi, lolipop ve ya isik sorunu degildi..

  23. araca benzin damladığı anda bu sistem onunda kokusunu alıyomuş, bunu biliyomuydunki:)

  24. açıkçası bijoncuları hiç düğmeye basarken görmedim ve lastikle ilgili sistemin nası çalıştığnı bilmiyorum ama demek istediğim bu aşırı karlı bi teknolojiye benzemiyo ve hani otomobile benzin damlar bişey olur veya bi sorun çıkar benzin almak dışında pitte durması gerekirse orda bi insan olması daha güvenli gibi

  25. hata oranını azaltmış hali buysa süper:)

  26. ferrari tr arkadaşımıza katılıyorum. çok mantıklı.

  27. serkan lolipop adam kullanımının yanında ışıklı sisteme geçilmesi hem hata oranını azaltır, hem yaralanma riskini ortadan kaldırır, hem de elinde bir çubuk tutan adama göre daha hoş durur. ve içinden elektrik geçen bir sistem de öğle yemeğinde yediklerinin verdiği enerjiyle elindeki çubuğu kaldırıp indiren adamdan daha teknolojik olur. bunun için söyledik biz 🙂

  28. Serkan arkadaşım ciddiye alm eğleniyoruz. Ama 3 tane ışık da olsa o bir gelişme bir teknolojidir demek istiyor.

    Tam olarak nasıl çalışıyor bilmiyorum ama şöyle bir sistem olabilir. 4 bijoncu bitirince ok işareti veren bi düğmeye basar benzin pompası da depodan çıktığında algılama gerçekleşir ve ışık yanar. Bu da hatayı minmizie eder. Yani Pompa çekilirken takılı kalınca refleks olarak lolipop adam lolipopu kaldırabilir. Eğer böyle çalışıyorsa bunun önüne geçilir.

  29. massathebest arkadaşım, kelime oyunu yapıyosun, bidaha oku yorumumu.. 3 tane ampulun övülecek bi tarafının olmadığından bahsediyodum ama sen lastik ısıtıcılarına kadar götürdün olayı, bi sakin ol

  30. meşale daha karizmatik evet

  31. haklısın ne gerek var ışığa mışığa, koy lolipop adamı bitir işi. hatta lolipopa da gerek yok. biri çıksın hadee hemşerim devam et devam et bekleme yapma desin. mesela pit çıkışına. hem böylece hami de ışığı görmedim deyip arkadan vurmaz önündekine. mesela lastik ısıtıcıya ne gerek var, at altına 2 odun çıtır çıtır ısınsın lastikler. yarış tulumu da neymiş, ver adama itfaiyeci elbisesi yanmaz parlamaz. karbon kanatlar darbede kırılıyor, yaptır hocam dökme demirden tank gibi olsun. gibi gibi.. uzar gider. nasıl olsa hepsi aynı işi görüyor değil mi??

  32. massathebest son yorum bomba 😀

    serkan arkadaşım ampül dediğin asrın buluşudur. Elektrik yani 🙂 Bu da aynı senin meşale tutman yerine el feneri kullanman gibi 😀

  33. ilginç olan, ferrarinin lolipop adam yerine üç tane ampul kullanmasını teknolojiden faydalanıldığı gerekçesiyle doğru olarak gören bazı arkadaşların olması, sanki çok ileri ve gerekli bir teknolojiymiş gibi.. 3 tane ampul yani ne warki..

  34. o zaman pit çıkışındaki ışıkları da kaldırıp yerine lolipop adam koysunlar :))

  35. f1de teknolojıden yararlanmıyorsanız işiniz ne olabilir.bu çamasarı makinesi cıktıgında ben elde yıkarım dmeek olur yoksa.birde anlamadıgım artık simülatörler bu kadar önemliyken kkimi raikkonen neden bu kadar hoşnutsuz bu olaydan.yarışları tanımada faydalı oldugu gerçege cok yakın oldugu ortada.mclaren baya ii faydalanıorken bundan kimi eski usulu tercih ederim dior.pek sevmıyorum falan dedi.anlamıyorum valla.yoksa ben mı yanılıyorum

  36. Dikkat ederseniz lolipop adam lolipopu kaldırıken araç dibinden geçiyor yani ezilme riski yüksek ama lolipopun olması bir başka tabi 😛

  37. Lolipop olsa bu sefer onu ezip gezecek sakat mekaniker sayısı ikiye çıkacak. Sorun lolipopta değil pilotta.

  38. çok kesin konuşmuş ve çok haklı. çok parlak ve gözucuyla bile bakılsa hangi rengin yandığını çok farkettiren bir sistem. olayın lolipop olup olmamasıyla alakası yok. adamlar teknolojik birşey şey yapmışlar.

  39. evet kimi kırmızı ışık yanarken kalktı ve bunun ışıklı sistemle alakası yoktu ama ben yine de pitte nadir yaşanan garipliklere karşı insan faktörünün daha güvenli olduğunu düşünüyorum. tabi belki de bu lolipop adamlara olan özel sempatimden kaynaklıdır

  40. Bence çok haklı. Ha ışık ha lolipop. Lolipop da olsa birşey farketmeyecek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir