FIA, Massa'nın Cezasını Savundu

yazar:

kategori:

FIA’dan Alan Donnelly, Valensiya’daki yarış galibi Felipe Massa’nın pit yolundaki olayı ile ilgili hakemlerin yanlış karar verdiği yönündeki eleştirilere karşı çıktı.

İspanya’daki Avrupa GP’ye atanan üç yarış hakemi ve yanlarında da daimi danışman Donnelly, Brezilyalı pilota sadece kınama ve para cezası vermişti.

Eski dünya şampiyonlarından Jackie Stewart, bu kararı eleştirmişti.

Ama Donnelly bu eleştirilere karşılık verdi: "Olayı her açıdan izledik. Karardan tamamiyle memnunum. Massa’nın herhangi bir sportif kazanç elde etmediğini hatırlayın"


Yorumlar

  1. Yine söylüyorum ben takım olarak McLaren'i Ferrari'den daha fazla severim. Ama taraftarları için maalesef aynı (çoğu taraftar diyelim arada gerçekten kaliteli olanlarda var) şeyleri söyleyemiyorum. Sorum hala geçerli. Aynı durumdan dolayı Ferrari ve McLaren'e değişik cezalar verildimi?
    Dikkat ederseniz McLaren'e kızdığım, sizin tabirinizle taraflı olduğum konular hep FIA hakkındaki tartışmalar. Çünkü ben "FIA'nın taraflı davrandığını i-nan-mı-yo-rum". Bundan daha açık konuşulamaz heralde.
    Ben BMW taraftarıyım evet ama asla bu F1 taraftarlığımın önüne geçmedi. Emin olun BMW taraftarlarıda bir gün çıkıp FIA BMW'yi bitiriyor derse bundan daha sert yorum yazarım. İnsan sevdiğini daha çok eleştirirmiş.

  2. farklı düşüncelerle birlikte arkadaşın dediği gibi kini olanlarda olacaktır 🙂

  3. Ben bmw yi severim.Bmw ciler mercedes kini oldugu için ferraryi sever

  4. karşşılıklı olarak farklı takımlara sempati duydugunuz ve farklı düşüncelere sahip olduğunuz sürece bu tür farklı düşünceler olacaktır şenol

  5. ne alaka adam belki McLaren'den hoşlanmıyor veya Ferrari'ye sempatisi var olamaz mı çok görüyoruz böyle olan kişileri 🙂

  6. e bmwci adam ferrariyi savunuyorsa demekki objektifdir 😀

  7. ErhanF1 arkadaşım lütfen ya yeter ama sürekli McLaren karşıtı yorumlar yapıyorsun Ferrari'yi övüyorsun objektifim diye geziniyorsun ortalıkta..

  8. Fatih Gülmez avatarı

    Liderlik mücadelesi veren pilotlar bile pitten yanyana çıkabiliyor. En yakın örnek kanada kubica ve kimi yanyana pit çıkışına gittiler ve bu olay defalarca oldu. Massanın pitini kim ne amaçla incelemek istedi acaba. Böyle bir kural vardıysa şimdiye kadar niye hiç uygulanmadı. Pit çıkışında herhangi bir tehlike de yaşanmadı iki kişinin geçebileceği bir yer yoktu massa yol verdi. Yoksa sutili hayır ben geçecem diye sıkıştırdı da bizmi görmedik? Bunu tartışmak bile saçma geliyor bana. eğer yarışın sonunucunu değiştirecek bir ceza gelseydi ozaman işte yanlı bir karar olurdu kesinlikle.

    Son olarak şunu söyleyim FIA çok objektif bir kuruluş değildir. Şampiyonluğu etkiliyen bir çok karar vermiştir. Bir sürü pis iş dönüyor arka planda yıllardır çoğundan haberimiz olmuyor yada olmuyordu. Genel olarak ibre ferrariden yana ama geçen sene hamiltonu şampiyon yapmak içinde baya uğraşanlar oldu. Benim görüşüm bu yönde.

  9. Ben senin söylediğini kabul etmiyoeum McLaren-Mercedes. Bence şu an her iki takımada eşit mesafede. FIA dan en çok canı yanan takım ise Ferrari'dir. McLaren'e verilipte Ferrari'ye aynısı verilmeyen tek bir ceza söyleyin bana.

  10. FIA'nın McLarene yanlı davrandığı bilinen bir gerçek bunun Ferrari ile alakası var mı yok mu bilmem ama McLArene verilen cezalar tutarsız ve katı olan cezalardır..

  11. bunuda asla mclarenı kotulemek ıcın yazmadım.olmus olan eskı bı olayı anlattım sadece.tamam dogru deıldı cırkın gorunuyordu yol vermeler ama ferraride zaman zaman ceza aldı fia dan

  12. eğer etikten bahsetmek ıstıyorasnız mclaren honda zamanında senna porsta kasıtlı olarak aynı gpde yanılmıyorsam 2kere carpmıs ve şampıonlugunu garntılemıstır.yılda 89 yada 90dı yanlıs ıse kusura bakmayın cok ıı hatırlamıyorum.bırısı farklı bı takıma etıkten bahsedıcekse once bunu dusunsun.o yıldan o anadn ıtıbaren fıa cok koklu kural degısıklıklerı yapmıstır bu konuda.massa cezasını aldı ustelık anormal bı duurm yokken.en azından bana gore yoluda verdı yavasladı.

  13. Schumacher zamanında takım emri uygulandı ama bunun aksine bir kurak yoktu, ne diye ceza verilsin? Evet etik olarak yanlış olabilir ama kural olarak uygundu kimse karışamaz. Hiç olmazsa Ferrari açık açık uyguladı ve söyledi "takım emri uyguluyoruz" diye, geçen yıl ve bu yıl McLaren'in yaptığı gibi "pilotlarımız eşit" deyip Hamilton'u kayırmadı.
    FIA takım içi sorun demez tüm pilotları ayrı bir birey olarak ele alır. Hamilton kasıtlı olarak engellendi, Alonso ceza aldı, takımda buna göz yumduğu (hatta tetiklediği) için ceza aldı ama hala çıkıp "bu ceza saçma FIA=Ferrari" deme cürretini gösteriyorsunuz hayret !!!

  14. gurcan hezer avatarı

    Serdar arkadaşım FİA pilotları takımların dışında bireysel değerlendiriyorsa,nedeb macaristanda mclarenin aldığı takım puanları da silindi?

  15. FIA ceza verirken pilotları kim kimin takım arkadaşı diye ayırmıyor ki. Pilotların birbirine geçmesine izin veren takıma takım emri deyip ceza veriliyor ama engellediği zaman mı neden FIA karışıyor oluyor bu nasıl bir mantık. FIA değerlendirirken bütün pilotları bireysel olarak alıyor kim kimin arkadaşı olduğuna bakmıyor ki.

  16. gurcan hezer avatarı

    Takım içerisinde olan bir uyuşmazlıktan bile FİA nın MCLARE ne ceza verebileceğini kanıtlar nitelikte verdim o örneği ,f1 tarihinde bu cezanın bir benzeri yoktur …
    Benzer olaylar karşısında farklı tutum serdilemektir anlatmaya çalıştığım..
    Maasa cezayı kural ihlali ve engelleme yapmadıysa neden kınama ve para cezası aldı ..Yapmayın arkadaşlar verdiğim örneklerde mclarene verilen cezaların hangisi kınamaydı ,en ufak bir engemede (bkz .frasa gp)hemen sıra cezası ,puan silmeler…Mclarene kınama cezası verilemez miydi fransada ,ama olabilcek en ağır şeklde verildi ,ferraride kınama…Bu durumlar karşısında adil geliyorsa size yapılanlar, eşitlik ve adalet kavramlarınızı bir daha sorgulamanızı öneririm…

  17. umutntm sünger avatarı
    umutntm sünger

    F1 e de baya bi fanatizim bulaşmış gibi bir çok yorumu yanlı buluyorum massanın ceza alması da doğru değildi bana göre ama rakibini farketmeyen sutil e de ceza verilemez tabiki (mavi bayrak ta yok ). Ama fia ferrariyi destekliyor diyenler geçen sene hamilton kubica temasında kubicaya verilen cazayı unutmasın nurburing di galiba her yarışta olan temaslardan birirydi ama şampiyonluk mücadelesi veren hamilton çok sıkı kollanmıştı. Mclaren pilotu olduğunu da biliyoruz demekki herzaman ferrari kollanmıyor

  18. Ya nasıl bir mantıktır bu Macaristan ne alaka. Orada yaşananlar tamamen Hamilton'ın hatasıydı zaten çünkü takım onu pit alanına çağırdığında istenilen turda içeri girmedi. Ardında Alonso'nun yaptığı tambir saçmalık bunun bir açıklaması yok 6 saniye ne bekliyor. Massa'yı engellemesinden bahsetmişsin hava koridoru denen birşey var öndeki aracın oluşturduğu turbülans arkadaki aracın dengesini bozuyor. Formula 1'de de takip mesafesi var tabi biliyorsan. Sadece Kovalainen'e verilen cezayı ben de anlamış değilim haksız bir cezaydı. Şu da var sen Ferrari'nin takım emirlerinden bahsediyorsun ama McLaren yıllarca bizim pilotlarımız eşit dedi ama bu sene ve geçen sene gördük ki herhangi eşitlik söz konusu değl. Hockenheim'de Hamilton'ın Kovalainen'i elini kolunu sallaya sallaya geçmesini nasıl açıklayacaksın peki. FIA'yı her defasında eleştiriyorsunuz ama bu sezon gridde yeralıyorsanız bu yine FIA'nın sayesinde bunu da unutmayın. Şu da var isterse Sutil yol vereblirdi zaten bir tr gerideydi ha pit yolunda vermiş ha pistte illa mavi bayrak sallanması gerekiyor mu. Massa gereksiz yere iki kez zaman kaybetti. Pist çıkışında takımın hatalı olduğunu doğru Sutil'in geldiğini görünce bekletebilirlerdi zaten para cezası Ferrari'ye geldi Massa'ya değil. Ama Sutil orada frene basıp yol verse birşey kaybetmezdi. Ama Massa'nın kaybettiği süre daha değerli çünkü galibiyet mücadelesi veriyor.

  19. görkem yılmaz avatarı
    görkem yılmaz

    ''ya massayı inceleme altına almayacaksın yada böyle bir karar alıyorsan mantıklı ve akılcı bir tutum sergileyeceksin''

    kuraldışı birşey olup olmadığını anlamak içinde inceleme altına alınır. nedemek oluyor bu şimdi. engellenen varsada bu da yarışı lider götüren massa olurdu. tur bindirecek olan massa olurdu.

  20. Ne alaka Massa pit çıkışında Sutili mi engelledide geçen yılki Macaristanla kıyaslama yapıyorsun hiç bir alakası olmayan iki meseleyi kıyaslıyorsun ne denebilir ki sana.

  21. macaristanla şu olayı da bir tutuyorsunuz ya 😀 Alonso giti en büyük rakibinin son hızlı tur atmasını engelledi. Hamilton geçmeden tam 2 sn önce damalı bayrak sallanmıştı. Alonso lolipop kalktıktan sonra 6 sn neyi bekledi. Eğer pist üzerindeki trafiğe göre çıkartıyorlar derseniz lolipopun kalkma mantığı nedir? Gazla git artık kardeşim. Bu olayı her yarış başka başka pilotlar yaşarken, vettel alonsoyu hockenhaimda resmen çizgi dışına iterken kılı kıpırdamayan arkadaşlar birden gitti macaristanı savunmaya başladı. En azından aklı başında objektif Mclarenci arkadaşlarımızın görüşlerini biliyoruz bu konu hakkında o yüzden böyle düşünmenin faturasını "tüm mclarenciler'e" çıkarmayız

  22. aslında bir cezayı hakediyodu, daha bunu inkar eden arkadaşlar bile var, sutil neden yol versinki massaya, pit yolunda hiç mavi bayrak sallandığını gören oldumu aranızda, bide utanmadan adama ezik fln demişsiniz, herif kurallara göre yarışıyo, burda massa ceza aldı çünkü sutille yanyana gitmemesi lazımdı pit yolunda, bunu da sağlıcak olan kişi lolipop adamdı, yani sutilin geldiğini görüp massayı 1 sn kadar daha pitte tutmalıydı, bu işin usülü budur, verilmiş olan ceza daha farklı olabilirdi

  23. hamilton taraftarıyım..ama cezayı gerektirecek birşey görmüyorum..karar bence doğru..Fakat FIA nın taraftar ve avukat gibi her demece cevap vermesi hiç hoşuma gitmiyor.Saygılar

  24. gurcan hezer avatarı

    FİAnın bu kararını destekleyen ve makul sınırlar içerisinde gören arkadaşlarım ,biraz hafızanızı yoklayon ve geçen sene MACARİSTAN gp dönüp olanları bi hatırlayın istersenizz…
    Mclaren kendi pilotları evet kendi pilotları arasında yaşanan bir pit stop karışıklığı yüzünden f1 tarihinin en anlamsız aptalca ve en yanlı kararlarından birisini verdi,Alonso 5sıra grid cezası ve macaristan gp den mclarene gelen puanların silinmesi..
    Sebep sporun centilmenlik ve eşitlik gibi ilkelerine aykırı tutum…Ferrari yıllardır takım emirleriyle yarışların galibini değiştirirken bu ilkeler zedenmedi de ,bir pit stop sırasında FİAnın erdemlilik duyguları kabardı…
    Bu seneki fransa gp hamilton ve kovalainene engelleme!! gerekçesiyle bir ceza….
    FİA nın kararları tarafsız değildir olsa bille artık gölge düşmüştür,ya massayı inceleme altına almayacaksın yada böyle bir karar alıyorsan mantıklı ve akılcı bir tutum sergileyeceksin..
    Ceza alır almaz ayrı bir durum ama geçmişte yaşanan benzerlerine bakarsak taraflı bir yaklaşım…
    Bu itirazı saçma bulan arkadaşlarım bana geçen seneki macaristanı ve bu sene yapılan fransayı ,ayrıca 2006 da alonsonun 10-15 metere fark varken massayı engellemesi ile ilgili çıkan kararları mantıklı bir şekilde bu olayla bağlatı kurup açıklasınlar lütfen…

  25. Ya arkadaşım bundan başka ne ceza verilecekti. Sutil Massa'yı görmedim demiş buna ne diyeceksin. Massa, Hamilton'ın 10 saniye önündeydi bu fark 3-4 saniye olsaydı eğer Sutil yüzünden kaybedilen zaman ve muhtemel galibiyetin faturasını kim ödeyecekti. Savunurken mantıklı savunun her cezanın sonunda FIA = Ferrari demeyin artık kabak tadı verdi. Sutil zaten 1 tur geriden geliyordu, pist üzerinde değil de pit alanında yol verse her ikisi de daha az zaman kaybederlerdi. Massa hem pitte hem de pist üzerinde zaman kaybetti, Sutil'in bi kaybı var mı. Yine söylüyorum fark 10 saniye değil de 3-4 saniye olsaydı kaybedilen zamanı kim telafi edecekti. Şu çocukça muhabbetleri kapatın artın.

  26. Ne zamanki Ferrari her türlü hareketinde diskalifiye cezası alır, McLaren kayırılırsa işte o zaman McLaren taraftarlarının gözünde FIA tarafsız olur. Ne diyelim, onların adalet anlayışı biraz farklı.

  27. fia nın yaptığı yegane şey. ferrariyi ve onun pilotlarını savunmak. fıa ytkilisi aldıkları kararın sıradan ve olması gereken bir karar olduğunu teyit etmiş oluyor. bunda şaşıracak ne var. fia görevini ifa etmiştir her zamanki gibi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir