Ron Dennis ile Söyleşi

yazar:

kategori:

Ron, 2007’deki çırpınışların ardından, bu sezon parkta geziniyor gibi hissediyor olmalısın…

Ron Dennis: Geçen yıl, McLaren 8 yarış kazandı ve şampiyonadaki kazanılan puanlar karşılaştırıldığında Lewis Hamilton ve Fernando Alonso’nun elde ettiği puanlar diğerlerinden fazlaydı .Bu istatistik McLaren’in 2007’de kötü bir yıl geçirdiğini söyleyenlere hatırlatılmalı. Tabii ki, 2007 bizim için inişli çıkışlı bir yıldı. McLaren, Ferrari ve FIA, hepsi 2007’de yaşananların gölgesinde kaldı ve bu üç varlık araındaki ilişki bugünkünden yürekten olmamıştı. Bu yıl bizim için iyi bir yıl oluyor ve şimdiye kadar beş zaferimiz var. Ama asla karşımızdakileri küçümsemedik. Biz sezonun son bölümüne girerken heyecanlı ve ve mücadeleci bir şampiyona istiyoruz.

Geçen 12 ayda uzaklaşmak istediğiniz zamanlar oldu mu?

RD: 2007 yılının başında, o yılın sonunda geri adım atacağımı zaten söylemiştim. McLaren Grubunda Yöneticilik görevini üstlenecektim ve görevimi Martin Whitmarsh’a devredecektim. Ama ünlü ekonomist  John Maynard Keynes, ‘Durumlar değişince, fikrimi değiştiririm’ demişti. Durum değişmişti, ben de fikrimi değiştirdim. Şimdi hem McLaren Grubuna hem de Vodafone McLaren Mercedes takımı için çalışmaya devam ediyorum. Her zaman söylediğim gibi ben kendimi McLaren kitabındaki bir bölüm olarak görüyorum, kitabın kendisi olarak değil.

Geçen yıl Fernando McLaren pilotları arasındaki takım emirlerini sorgulamış ve takımın kendsi için çaba göstermediğini, Lewis’in şampiyonluk şansının farkında olması için çok genç ve tecrübesiz söylemişti. Gçen yılki bu durumdan dersler çıkardınız mı?

RD: Fernando geçen yıl birçok şey söyledi. Birçoğu da mücadelenin içindeki kişilereydi. Bu kaçınılmaz. Yarışlar böyledir. Bu sporda öğrenme asla son bulmaz ve bu ben dahil herkes için geçerlidir. Lewis, geçen yıl harika araç kullandı ve bu yıl da öyle yapıyor.

Pilotlarınıza uyguladığınız eşitlik politikası rakip takımların politikaları ile karşılaştırıldığında, takım emirleri yapıyormuş gibi algılanıyorsunuz, bu konudaki düşünceniz nedir?

RD: Bizim eşitlik ilkemiz ve takım emirlerimiz çok iyi biliniyor. Biz daima iki en iyi pilota sahip olmayı amaçlarız ve hem yarış hem de şampiyonluğu kazanmaları için onlara eşit fırsat vermeyi amaçlarız. Bazen bu ilke, birinci ve ikinci pilot ayrımının daha iyi olduğunu düşünenler tarfından eleştirildi. Ama biz bunu kbul etmiyoruz. Biz kazanmak için buradayız ve çalışanlarımız, pilotlarımız da dahil bunun için varlar.

Aynı soruyu farklı bir yolla sormak gerekirse, Heikki’nin kontratını bir yıl uzatmak onun Lewis Hamilton’a çok iyi destek sağladığını düşündüğünüz için miydi?

RD: Hayır. Heikki bu yıl harika iş çıkartıyor. Macaristan’daki zaferi bunu açıkça gösterdi. Sıralama performansı yıl boyunca güçlüydü ve yarış performansı da gelişmeye devam ediyor. Takımda onun gibi bir pilota sahip olmaz bir zevk. Lewis ve o gerçekten çok iyi anlaşıyorlar. Onları eşit miktarda rekabetçi ve işbirlikçi olarak tanımlayablirim. Takımın pilotlarından istediği de budur. Pilot dizilimini erkende açıklayarak söylentilerden kurtulmuş olduk. Tekrar ediyorum, Heikki bu yıl bizim için harika bir iş çıkardı ve gelecek yıl da bunu yapmaya devam edecek.

Şampiyona sıralamalasında geçen yıla benzer bir durum var,Lewis Hamilton lider arkasından Felipe Massa ve Kimi Raikkonen geliyor,Lewis şampiyonluk için hazır mı?

RD: Tabi ki.

Lewis birdenbire meşhur oldu,pop-starı kız arkadaşı var ve tüm insanlar onun kulağına işine odaklanmasını haykırıyor,bu konu ile baş etmesi için neler yapıyorsunuz?

RD: Lewis akıllı ve iyi yetiştirilmiş bir kişilik. Babası Anthony ayrıca onun menejerliğini yapıyor,ikiside uzun zamandır McLaren "ailesinin" bir parçası. Anlaşılacağı üzere,Lewis’in zaman geçtikçe popülerliği artıyor,ve her zaman ki kibarlığınıda korumaya devam ediyor. McLaren grubunda deneyimli,disiplinli çalışan 1300 uzman isim var,yani başka hiçbir takım Vodafone McLaren-Mercedes takımı düzeyinde bir çok alanda böylesine pilotlarına destek ve altyapı desteği sağlamıyor.Bu alanlar sportif alanda; spor salonu,pazarlama,iletişim,ticari faaliyetler ve çok daha fazlasını kapsıyor. 

Farklı bir konuya geçersek, Formula 1’de önümüzdeki sezon için kural değişikleri yapıldı. Bunlardan bir tanesi en çok tartışmaya sebep olan KERS sistemi. Finansal sorun olarak gözükmüyor fakat gerçek sorun ne o zaman? McLaren’in düşüncesi nedir bu konuda?

RD: Herhangi bir bölgede ki teknik gelişimin,buluşun her takıma finansal olarak etkisi vardır-KERS’de bunlardan farksız. Söylediğimiz gibi,Formula 1’in gelişimi için yapılan her türlü gelişimi destekliyoruz. Biz McLaren olarak bu konuda FIA’nın yaptığı harika işi sürekli destekledik.1995’ten beri,FIA Meksika’da ormancılık komisyonunun denetimi ve izninde yeşillendirme programlarında bulundu, ve bu program sadece Formula 1 araçlarında kullanılan yakıtlarda değil araçların kendisinide etkiledi,ayrıca uçaklarda,trenlerde ve otomobillerde kullanılan benzinler Formula 1 yakıtları dünyanın dört bir yanına yayılmış durumda.Formula 1 ileride araçların daha çevresel olmasında da katkıda bulunmak için önemli bir noktada. Çünkü,KERS sayesinde Formula 1’de bulunan motor üreticileri sadece olanaklara sahip olmayacak ayrıca bütçeye ve tenik buluşlar,zamanla motorlarında daha çevreci teknolojileri kullanmanın bir yolunu kullanıcaklardır.

Bu yıl daha önce podyumda bulunmayan pilotların podyumda olduğu gördüğüm açık bir mücadele izliyoruz. Önümüzdeki yıl yapılcak kural değişiklikler tüm bu açık mücadeleyi ortadan kaldırabilir ve tekrardan büyük ve güçlü takımlar avantajı ele alabilir. Bu değişiklikler yararlı olucak mıdır? Ve tarihte gördüğümüz üzere yapılan değişiklikler harcama kısıtlamasında çok az  rol oynadı?

RD: Sürekli olarak şunu söyledim yakın ve çekişmeli bir yarış için düzenlemelerin istikrarlı olması gerekmektedir,sorunun asıl cevabı,teknik gelişimler para olarak geri dönüyor,ve daha büyük takımlar bu teknik gelişimler için daha iyi bütçeye sahip olucak ve daha iyi bir yer edincek kendine.Sonuç olarak mantıken büyük ve küçük takımlar arasında performans farkı istikrarsız şekilde değiştirilen kural değişikliklerine bağlı.Söylediğim gibi,biz ve partnerimiz Mercedes-Benz Yüksek Performans Motorları FIA ile yakından çalışıyor,aynı şekilde rakiplerimizile ile de bağlantı halindeyiz.Kural değişikliklerinin rekabeti en az şekilde etkilemesi için FOTA(Formula 1 Takımlar Birliği)’da çalışmalar yapıyoruz.   

McLaren için tekrar şampiyonluğu kazanmanın vakti gelmedi mi? 

RD: Bundan önce söylediğim gibi, biz kazanmak için varız. Bu cevap için yeterli mi? 


Yorumlar

  1. Şener  SALİH avatarı

    Uncle veya Amca tabiri genelde yabancılarda kullanılıyor galiba filmlerden takip ettiğim kadarıyla fakat yadırgamıyorum ve bizim toplumumuzada uygun görünüyor ,çünkü biz toplum olarak desteklediğimiz veya sempati duyduğumuz bir grubu-takımı-firmayı kendimizinmiş bizim ailemizmiş gibi görürüz ve kendimizi oraya ait hissederiz ;
    Dikkatli bakarsak abilerimizin ,dayılarımızın ve teyzelerimizin çok fazla olduğunu gözlemleyebiliriz 🙂 ….

  2. bu "Ron Amca" deyimi nerden çıkmış merak ediyorum..türkiyedeki mclarencilere has bi durum mu, yoksa genel anlamda amca diye mi şey ytapılıyor ron..varsa bu konuda bilgisiolan iyi olurdu okuyup öğrenmek

  3. uzun olduğu için, çoğumuz okuma tembeli olduğu için tartışma uzak kalıyor buradan. bu arada benim dedem yaşında nerdeyse ron 😀

  4. Ahmet  Keleş avatarı

    lafın gelişi baba ya godfather hesabı 😀

  5. Ron Amcamız iyidir. Geçen yıl çok üzdüler. Neyse. Şimdi millet eşitlikten bahsetmeden ben bahsedeyim. İki müthiş pilot aynı takımda olunca iyi oluyor olmasına da. O pilotlardan biri sapıtınca sonuç diğer takımların yararına oluyor. Ondan sonra o diğer takımlar. Konuşulmayacak kadar ucuz bir geçiş hamlesini hemen takım emri olarak algılıyorlar. Tabi buda normal yıllardır bu sayede şampiyonluk kazanmış bir takım başkasının yapmasını istemez demi. Ron amca seni seviyoruz. Hayalimde gitmek istediğim tek yeri sen işa ettirdin. Aslanım benim.

  6. Bence en anlamli cumle su olmus—> RD:Her zaman söylediğim gibi ben kendimi McLaren kitabındaki bir bölüm olarak görüyorum, kitabın kendisi olarak değil.

  7. Şener  SALİH avatarı

    Babamız olamaz ancak amcalarımızdan veya dayılarımızdan biri olabilir 🙂 ….

  8. Şener  SALİH avatarı

    Güzel olmuş güzel fakat Abdullah kardeş bu yazı uzun demiş madem uzun yayınlamayın 🙂 ….

  9. Ahmet  Keleş avatarı

    Allah Allah ben bu haberin altına çok uzun tartışmalar beliyordum birşey olmamış XD Ben birşeyler başlatmak istiyorum 🙂 Ron Dennis Bir numara babamızsın ROOON XD

  10. RD: Bundan önce söylediğim gibi, biz kazanmak için varız. Bu cevap için yeterli mi?

  11. ramazan hacifazlioglu avatarı
    ramazan hacifazlioglu

    teşekkür ederim mclaren-mercedes nickli kardeşim:)

  12. ramazan arkadaşım güzel yorum yapmışsın 😀

  13. bu da çok uzun yaw ben bunu okuyamam 😛

  14. ramazan hacifazlioglu avatarı
    ramazan hacifazlioglu

    ron dennis tam bir çiftçi. ekini ekip yetişmesi için beklemesini bilen biri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir