Belçika GP'ye Teknik Bakış

yazar:

kategori:

Spa-Francorchamps pisti araçları en iyi şekilde test eden pistlerden biri.Aracın her bir bölümünün iyi olması ve aracın sürüşünün limitlerinin en iyi test edildiği pistlerden biri.320kmh düzlük hızından 70kmh ile viraja girilen yerler var,altıncı viteste geçilen bir çok hızlı viraj var ve tabiki meşhur Eau Rouge virajı.

Şasiler

Pist bir çok hızlı viraja sahip "aero virajları"(sadece 6 ve 19. virajlar 150kmh altında alınıyor) ve buda takımların Silverstone gibi virajlarda en iyi tutuşu sağlamaları için yüksek tutuş seviyesinde araçlarını ayarlamalarına zorluyor.Fakat Spa farklı bir pist çünkü iki tane tam gaz geçilen "düzlükleri" var ve ikiside geçiş için takımlara imkan sağlıyor.Bu açıdan pozisyonu korumak için en yüksek hız önemli bir rol oynuyor,takımlarda tutuş seviyesini ayarlarken bunuda düşünmeliler.Sonuç olarak takımlar düzlük sonlarında 320kmh civarında hızlara ulaşmayı amaçlıyor ve buda takımların orta-düşük tutuş seviyesi ayarları ile yarışmasına sebep oluyor.Aerodinamik etkinlik (Minimum drag için virajlarda maksimum tutuşu sağlamak) bu pistte başarılı olmak için kilit nokta.

Süspansiyon

Süspansiyon ayarları açısından,hızlı virajlarda en iyi aero etkinlik ve hızlı şikanlarda ki ani yön değişimlerini en iyi şekilde yapmak için sert süspansiyon ayarları seçiliyor.Fakat son viraj ve La Source virajlarında iyi bir çekiş bulmakta kritik rol oynuyor,bu iki virajda da kötü performans göstermek sürücünün sonraki frenleme noktasında kolayca geçilmesi anlamına gelebilir.

Lastikler

Barcelona ile birlikte, Spa lastikleri en çok zorlayan pistlerden birisi,Bridgestone’un pist için en sert lastikleri getirmesi sürpriz olmadı.

Sürüş Yüksekliği

Eau Rouge virajındaki yüksek güç ve zorlamalardan dolayı sürüş yüksekliğimiz sınırlanmış durumda,aracın yüksekliği en fazla 25mm kadar değiştirilebilir,eper aracın altı yere çok yakın olursa sürücler kontrolü kaybedebilir.Yeni V8 motorlarla ve kurallarla bilrikte Eau Rouge virajı 300kmh civarında kolayca tam gaz geçilebiliyor.Viraj yüksek olduğu için 8km/h kadar yavaşlama olabiliyor ama Les Combes virajına kadar iyi hız taşımak çok önemli.

Frenler

Araçta en rahat bölge frenler olucak.Pist 1,5 ve 18. virajlar öncesinde sadece üç tane sert frenaj noktasına sahip.Fakat genel olarak bakıldığında hızlı virajlar az fren gereksinimi gerektirdiğinden frenler açısından en rahat yarış Spa’da olacak.

Motorlar

Sezon boyunca Monza ile birlikte Spa V8 motorlarını en çok zorlayan pist.Pistin %72 si tam gaz geçiliyor(Sadece Monza tur boyunca %76’lık oran ile Spa’yı geride bırakıyor).Dahası pist 20sn boyunca tam gaz geçilen iki bölüme sahip.En rekabetçi olan bölüm hiç şüphesiz Eau Rouge virajınıda kapsayan La Source’dan Les Combes virajına kadar yaklaşık 23 saniye boyunca tam gaz geçilen bölüm.Tepe boyunca motora yüksek negatif yanal g kuvvetleri ve uzun düzlüktede stres bindiriyor.Buda aşırı yüklemeler sonucu, benzin ve yağlarda oluşabilcek sorunları engellemek için daha farklı motor yağları üretmemize neden oluyor.

Spa ayrıca takvimdeki en uzun pist ve pistte bir turluk fazla benzin çok fazla zaman farkı yaratıyor buda şuanki sıralama formatında az benzine sahip olanın önemli bir avantaja sahip olabilceğini gösteriyor.

 


Yorumlar

  1. açıkası ben puan alma konusunda ümitsizim.haksızda sayılmam. aracın ne virajlardaki performansına nede motoruna güveniyorum. renault için oldukça zor bi yarış olacak gibime geliyo. ama alonso faktörü neleri değiştirir bekleyip görücez.

  2. alonso kardeş biz ne oluruz çok merak ediyorumm

  3. yani lastik konusunda mc laren in motor konusunda ferrari nin çok dikkat etmesi gerekecek. güzel bi yarış olucak galiba.

  4. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Bu pisti değiştirmek belkide tarihteki en büyük f1 hatalarından biri olur ;motor kurallarından dahi daha büyük ….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir