Jenson Button’la Yeni Sezon Üzerine

yazar:

kategori:

S: Mercedes sadece ilk yarış için değil bütün sezon için favori gösteriliyor. Melbourne öncesinde neler düşünüyorsun ?

Jenson Button: Çoğumuz için çeşitli açılardan oldukça karışık bir kış testi oldu. Eğer güç ve istikrar açısından iki takım seçecek olursanız bunlar Mercedes ve Williams olurdu. Bazı takımların arkasında olduğunuzu düşünmek sinir bozucu olsa da gerçekten Frank Williams için seviniyorum. Bence şu an yenilmesi gereken iki takım onlar.

Test döneminde güncellemeleri araca yerleştiremedik; daha doğrusu yerleştirdik ancak sorunlar yüzünden deneme şansımız olmadı. Bu yüzden şu an diğerlerine kıyasla neredeyiz bilmiyorum. Dediğim gibi en iyi gözüken iki takım Williams ve Mercedes. Öyle olup olmadığını Avustralya’da göreceğiz ki orası Bahreyn’e göre çok daha farklı bir pist.

S: Testlerin ardından aracın hala tanıtım versiyonundaki hali olduğunu söylerken gözlerinde bir çeşit kıvılcım vardı. Bazıları güncellemelerle beraber Ferrari’nin ardından 4. takım olacağınızı söylüyor. Peki sence güncellemelerle beraber sıçrama yapıp Mercedes ve Williams ile mücadele edebilecek düzeye gelebilir misiniz ?

JB: Ferrari’nin 3. en iyi takım olduğundan çokta emin değilim. Force India hızlı gözüküyor keza Redbull’da sorun yaşamadığı zamanlarda oldukça hızlı, sonuç olarak kesin bir şey bilmiyoruz. Testler esnasında kendimize yoğunlaşmaya çalışıyorduk ama diğerlerinin attığı turlara ve istikrar durumuna bakmadan da yapamıyorsunuz. Bahreyn oldukça özel bir pist, özellikle de ilk yarışların koşulacağı pistlerle kıyaslarsak. Pistler değiştikçe sonuçlarında değişeceği bir sezon olabilir.

S: Bu yıl çok daha farklı bir elektrik motoru ile yarışacaksınız. Tur içinde 2 megajoule elde edebilirken 4 megajoule harcama hakkınız olacak yani durumu idare etmeniz gerekecek. Sence bu yarışlara nasıl etki edecektir ? Ne zaman gücü kullanmak ne zaman saklamak gerekecek ?

JB: Bazı pistlerde 4 megajouleün hepsini tek turda kullanmak gerekmeyecek, bazı pistlerde ise bu miktar yetmeyecek. Yarış esnasında bu sistemi geçen yıl KERS’le olduğu gibi önümüzdeki aracı geçmek için kullanabileceğiz. Problem şu ki eğer çok fazla kullanırsanız bir daha ki tur için yeterli şarj kalmamış olacak ve az önce geçtiğiniz araç sizi geçebilecek. Sonuç olarak bu sistem üzerinde oldukça fazla oynayacağız, bunun dışında sürüşe ve benzin kullanımına da katkısı olacağını düşünüyoruz.

Geçen yıla göre çok daha karışık bir durumla karşı karşıyayız.  Testler esnasında yarış simülasyonları yaptık ve değerlendirilmesi gereken rakipler olmamasına rağmen strateji konusunda mühendisler oldukça zorlandı. Zor olduğunu bilmeme rağmen sabırsızlanıyorum. Üzerinde çalıştığımız bir çok önemli veri topladık ve mühendislerin işini kolaylaştırmak için biz sürücülerde yardım ediyor olacağız.

S: Benzin tüketimi insanların endişelendiği bir başka konu. 1980lerde farklı benzin stratejisinde oldukları için çok farklı hızlarda olan araçlar görüyorduk, bunu tekrar görecek miyiz ?

JB: Kış testlerinden önce benimde en çok huzursuz olduğum konu buydu, yarışların eskisi kadar heyecanlı olamayabileceğini düşünüyordum. Ancak testlere baktığımda aşağı yukarı herkesin zorlayacağı ve korumada olacağı zamanların aynı olacağını bu sebeple de  benzer stratejilerle yarışacağımızı düşünüyorum. Bir yarışçı için “Bu adamın geçmesine izin veriyim nasıl olsa farklı bir stratejide” demek oldukça zordur, yani yine oldukça iyi mücadeleler izleyeceksiniz. Belki biraz farklı olacak ancak hepimiz orada yarışmak için bulunacağız.

S: Yeni kurallar sürüş stili daha yumuşak sürücüler için daha mı uygun olacak ?

JB: Yeni lastiklerin çalışma şekli ve yeni aero kurallarını göz önüne alırsak günümüzdeki formula 1, eskiye göre daha farklı, bu yüzden nasıl yarışmamız konusunda karar vermenin zor olduğunu düşünüyorum. Yumuşak şekilde sürmeniz ya da herhangi bir stile sahip olmanız işe yaramayabilir, önemli olan benzin tasarrufu yapmak ve altınızdaki aracın hızıdır. Çok karışık bir sezon olacağını biliyoruz, önemli olan takım olarak çalışıp işimize odaklanmak ve elimizden gelen her şeyi yapmak.

S: Hem sen hem de Lewis Hamilton Redbull’un düşünüldüğü kadar kötü bir araç olmadığını söylediniz. Sezonun ilk yarışlarında rekabetçi olmalarını bekliyor musun ? Sence geri dönebilirler mi ?

JB: Yarışı tamamlayabilirlermi bilmiyorum, fakat sıralama turlarında onlardan iyi şeyler bekleyebiliriz. Sezona yeni başlayacak bütün takımlar için yarışı bitirmek zor olacak, yarışı tamamlayabilen takımların puan alabileceğini ve bunun özellikle küçük takımlar için şans olduğunu düşünüyorum. Bu yıl dayanıklılığın çok önemli olacağı bir sır değil. Yine de kazanmak için rekabetçi bir aracınız ve nasıl kazanılacağını bilen iyi bir takıma sahip olmanız gerekiyor.

S: Ron Dennis takıma geri döndü ve hepimiz biliyoruz ki Dennis takım için otoriter bir figür. Herkes biraz daha diken üstünde hissediyor mu ?

JB: Evet ve bence böyle olması iyi. Ron gerçekten farklı bir karakter ve spora yaptığı katkılardan dolayı ona oldukça saygı duyuyorum. Eğer o olmasaydı takım bugünlerde olmazdı.  Yeni mücadele için oldukça heyecanlı ve bu durum takımdaki herkese güven veriyor. Ron’un takıma dönmesinin Mclaren’ın geleceği için oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.

S: Melbourne öncesi kendine ne kadar güveniyorsun ve orada neler başarabilirsin ?

JB: Herkesin ilk testte kullanığı temel paketlerle gidiyor olsaydık oldukça güvendiğimi söyleyebilirdim ama şu an için konuşmak zor. Yeni paketi araca yerleştiremedik, bu yüzden aracın yeni haliyle nerede olacağımızı bilemiyorum. Kimin ne durumda olduğunu görmek ve yarışın nasıl gideceğini görmek ilgin olacak, bunun için sabırsızlanıyorum. Yine de 3-4 yarış geçmeden gerçek dizilim oluşmayacaktır; dizilim oluştuktan sonra da gelişim yarışıyla beraber sıralama değişebilir. Yeni kurallar umarım bizim olduğu kadar izleyiciler içinde heyecan verici olur.


Yorumlar

“Jenson Button’la Yeni Sezon Üzerine” için 12 yanıt

  1. Arkadaş
    ben Ferrarinin bütün gücünü kullandığını düşünmek istemiyorum
    zira söylenenler doğru çıkar da vay halimize

  2. Raikkonen F1 Team avatarı
    Raikkonen F1 Team

    Ferrari hakkındaki yorumunu testler bittiği gibi sıcağı sıcağına yaptıysa anlarım da muhtemelen yeni bir yorum olduğu için anlayamadım. Ya da Button’a Allison’ın sıralama konusundaki gayri resmi sözleri ulaşmamış. Belki Mercedes motorunun şuan için en hızlı görünmesinin 4 takımı da ilk sıralara yerleştireceğini düşündüğü için böyle söylemiş olabilir. Ama hesaplamadığı bir nokta var ki puanlar sıralama turunda değil yarışta dağıtılıyor. Bakalım görelim İnşaallah dediği kadar kötü durumda değilizdir.

  3. Bu Button kardesimiz 2012 testlerinden sonra Fernandoyu rakip olarak gormuyordu.Tokat gibi cevabi aldi oturdu asagiya.Button Fernandoyu ve Ferrariyi sevmiyor cekemiyor.

  4. Bu button kimdir? Neyin kafasını yaşıyor? Difüzör şampiyonu değilmi bu vatandaş?
    Yaw arkadaş hiç kimse Ferrari’yi hesaba katmıyor. Gerçekten bu kadar kötümüyüz? Redbull için bile güçlü görünüyorlar diyorlar ama Ferrari için kimse olumlu konuşmuyor.

  5. Bu kadar teknik tespit içinden Ferrari hakkında söylenen şahsi tahmine takılan arkadaşlar adam kendi takımını bile ilk 4 veya 5te görmeyecek kadar objektif bir yorum yapmış, bu denli taraftarlik zararlı. 🙂

  6. Ferrari’nin 3. takım olduğundan emin değilmiymiş? Ferrari’nin ismi ilk 3’e oynar be Button. Sen geçen sene puan almak için uğraşırken Ferrari en kötü halinde podyuma çıkıyordu sezonun 2. yarısı. Ferrari’yi yok saymaya senin çapın yetmez. Eğer Formula 1’den emekli olacağım yorumculuk için yer hazırlıyorum diyorsan o başka.

    1. Billy Bones avatarı

      Button Ferrari den büyüktür.Eğer Kimi gelmeseydi şu anda kimse 2014 te Ferrariyi umusamazdı.O gitmedende umursamayacaklar.”O” derken kimden bahsettiğimi anlamışsındır.

      Kimi pilot Raikkonen dir.

      Kimi pilot ” 0”

    2. isimle olsaydı her sene ya ferrarinin ya da McLarenin şampiyon olması gerekirdi, ha birde williamsı unutmamak lazım. maalesef bu işler isimle olmuyor…

      1. İsimle olmasaydı Ferrari Son 4 sezonda ilk’3 e giremezdi. Bu işler isimle olur. Ferrari’nin ismi 2009 da bile Belçika’yı kazanmıştı. Son 14 senede Ferrari’nin yarış kazanmadığı 1 tek sezon yok. Podyuma çıkmadığı 1 tek sezon yok. Button kimin nesi oluyorda Ferrariyi hesaba katmıyor? Ferrari’Nin formula 1 deki marka değeri Button gibi 10 tane pilotu peçete yapar.

        1. Yusuf Hitay avatarı

          2011 sezonu da dahil mi? hani şu tek yarışlık kural değişikliğiyle alonso’nun silverstone’u kazandığı sezon.

          mantığa bak arkadaş, ismiyle ilk üçe giriyormuş. mclaren, ferrari ve günümüzde redbull gibi takımlar, diğer takımlara oranla 2-3 kat daha çok para harcıyor. bir zahmet girsinler ilk üçe.

          1. Mclarende yapaydı da 2013’te tek yarışlık kendi evi silverstone’u kazanaydı. Ferrarinin altında ezilmişliğin göstergesidir bu. Beğenmediğiniz Massa bile 2011 de 118 puan toplamıştı be. Ne yaptı bu Button geçen sene? kaç puan topladı sen ondan haber ver. Ben söyleyim 73 puan. Çift haneli puanlara çıktığı iki yarış var. Birisi Çin 10 puan diğeri brezilya 12 puan. Bak o kadar paraya rağmen olmuyormuş demekki. Bu işler Alonso şu şekilde kazandı deyip komplo üretmekle olmuyor. Formula 1’in çoğu ipi ingilizlerin elinde size 2013’te bir silverstone bağışlayamadılar mı? =)

            1. Heralde ancak bu kadar saçmalanabilirdi tebrik ediyorum. Formula 1 hakkında ki bilginize de şapka çıkartıyorum. Ferrari hani hep Renault’a ağlamaktan bahsedersiniz ya yada Vettel ve Redbull’a bunların sebebi hep onların taraftarının daha az olmasının verdiği güçtür. Size cevap verecek kişi sayısı azdır. Evet 2011’de bildiğin Ferrari ağladı bizim motorumuz arabamız EBD etkisi yaratamıyor bizde yoksa onlarda kullanmasın diye. Sonuçta sezon başında yasak olmayan bir sistem sezon içinde takımın yada motorun birisi çalıştıramadığı için yasaklanıyor ve sonra da vay efendim takımın tarihi yeter. Madem sizin takımın tarihi yeterdi bir zahmet sezon içinde de yetseydi ya 2010 veya 2012’de şampiyonluğu kıl payı kaçırmasaydı?
              Button kendi görüşünü söylemiş o kadar gözü dönmüş halde izliyorsunuz ki bir insanın görüşüne hiçbir şekilde saygı yok hemen her fırsatta eleştiri vay sen kimsin vs vs diye. Button Hamilton gibi herkesin en hızlılar kategorisinde ilk 3 e yazdığı pilotla 3 sezonun 1 inde yenmiş diğerlerinde elle tutulur derecede geri kalmayarak kalitesini göstermiştir. Difüzöre şampiyonluğunu bağlamak sadece çekemeyenlerin işidir. Sonuçta görüldüğü üzere Schumacher yada işi biraz ileri boyuta götürelim Senna bile en hızlı aracı olmadan şampiyon olamamışlardır. Ki o Brawn Gp sezona bomba gibi başlasa da sezon sonunda sıradan bir orta sıra takımından hiç farkı yoktu. O yüzden Button hakkında eleştiri yaparken biraz saygı duyun adama…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir