Spa'da Alex Wurz İle Bir Tur

yazar:

kategori:

Honda test pilotu Alex Wurz Spa Francorchamps’da dört kez mücadele etti ve en iyi derecesi 2000 Benetton’dayken on üçüncülük oldu. Bir çokları gibi Avustralyalı pilot da 7,004 kilometrelik Spa pistinin hayranlarından birisi.

Spa Francorchamps’da Alex Wurz ile bir tur

" Spa Francorchamps eski moda bir pisr ve bu da kendisini havalı, muhteşem kılıyor. İstediğiniz herşey var: tepeler, hızlı virajlar ve uzun düzlükler. Oraya gitmek her zaman güzel olmuştur bununla birlikte havadurumu önceden tahmin edilemez. 10 dakika içerisinde güneş açarken bir anda yoğun bir yağmurla karşılaşabilirsiniz. Bu da Spa’yı biraz sinir boucu ve zorlu kılıyor."

" Bir tur inanılmaz derecede uzun ve tamamen çok hızlı. Sadece ilk viraja inilirken düşük sürattesiniz La Source’da, tek düşündüğünüz şey bu virajın çıkışı çünkü Les Combes tepesine doğru yol alırkenki hızınız sizin iin önemli. Eau Rouge’u V8 motorlu araçlarla tam gaz dönmek; bunu başarabilmek için yetenekli olmanız gerekiyor. Çok fazla direksiyonla oynarsanız, bütün hızınızı öldürebilirsiniz ve bu lastiklerinizde çok fazla sürtünmeye yol açar."

" Pistin yedinci virajı Les Combes’teki düzlükte tam gaz gidersiniz ve sol taraftaki kerbin bitişine kadar fren kullanmazsınız, bu da yaklaşık 60 metre. Sağ-sol-sağ şeklinde virajların üstüste geldiği bir kompks var ve burada ilk sağ virajda çok fazla hamlede bulunmazsınız direksiyona çünkü üçüncü viteste dönülen bu komplekste diğer iki virajı mahvedebilirsiniz. Eğer bunu yaparsanız minimum 0.5 saniye kaybedersiniz."

" U biçimindeki sekizinci viraj olan Rivage’a gelmeden önce beşinci vitese kadar çıkarız ve frenleme esnasında ikinci vitese kadar düşeriz. Burada büyük bir kayma vardır ve frenleme sırasında büyük bir darbe hissedersiniz ve bu da aracın yavaşlamasını zorlaştırır. Aracın ayarlarında ne yaparsanız yapın, viraj boyunca önden kayma yaşayacaksınızdır. Çekiş kontrolü olmadan pilotların her zaman aracın arka kısmı ile mücadele ederken göreceksiniz."

" Dokuzuncu viraj sola doğru oldukça hızlı ve dördüncü vitesle dönülüyor. Sadece aracın arkasını sabit tutmak için frene dokunuyorsunuz, virajı dönmeden ve apexte kerbi kullanmaden ve çıkıştan önce. Aracın limitleri tamamen ters bir hal alıyor ve kaçmak zorlaşıyor. Bu yüzden aşırıya kaçmamak için çok dikkatli olmanız gerekiyor."

" Bir sonraki viraj Pouhon, süper hızlı, çift apexli sola dönülen viraj. Alntıcı vitese kadar ulaşıyorsunuz ve sıralama turlarında sadece biraz fren ve yarım gazla dönüyorsunuz. Tur boyuncaki en zorlu virajlardan birisi olduğunu düşünüyorum çünkü sürekli acın limitlerini keşfediyorsunuz ve bununla birlikte buradaki minimum apex hızı 230 km/sa, buna rağmen her tur hala daha fazla hızlı olmayı düşünüyorsunuz."

" Sağa doğru çok geç apexin olduğu Fagnes şikanına gelmeden önceki ufak düzlük geliyor. Asfalt üzerinde çok fazla tutunma var ve kerbleri kullanabilirsiniz bu yüzden burada hızınızı düşünebilirsiniz. Çıkışının çok önemli olduğu ve kaygan bir viraj olan 14. dönüşe gelmede önce bir diğer kısa düzlük karşınıza çıkıyor. Çıkışı çok önemli çünkü Bus Stop’a dönerken tam gaz yolalıyorsunuz. Üçüncü vitesle dönlen bir viraj ve çıkışta kerbin her santimetresini kullanıyorsunuz."

" Tam gaz sola dönülen Blanchimont’a gidiyorsunuz ve ardından Bus Stop şikanına ulaşıyorsunuz. Burası 2006’da yeniden elden geçirildi ve şu anda daha yavaş. Sağ tarafa doğru çok geç apex kullanarak giriyorsunuz ve çıkışta düşük çekişle mücadele ediyorsunuz. Eski Bus Stop’ı tercih ederim, ikinci çıkış noktası düz ve bariyerlere zıplayarak gidiyordunuz. Bu muhteşemdi."


Yorumlar

  1. buradaki (pouhon virajında) minimum apex hızı 230 km/sa, buna rağmen her tur hala daha fazla hızlı olmayı düşünüyorsunuz."

    işte benim favori virajım. aynen alex gibi düşünmüşüm demek ki, her tur daha hızlı dönebilirmiyim diye 44 turu bitirdiğim bir ikili viraj. burası oynarken de müthiş zevk veriyor, izlerken de. yalnız ben ilk apexe 280 civarı hızla giriyorum, 2. virajın apexinde de hızım 310 civarı oluyor. demek ki benim araç set-uplarım bu pilotlarınkinden daha iyiymiş :))))) isteyen pilota set-uplarımı verebilirim :))))

  2. Ertan Akkaş avatarı

    "Eski Bus Stop'ı tercih ederim, ikinci çıkış noktası düz ve bariyerlere zıplayarak gidiyordunuz. Bu muhteşemdi."

    Eski olan çoğu şey muhteşemdi 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir