Teknik Analiz: 2008 Belçika Grand Prix

yazar:

kategori:

McLaren Mercedes MP4-23 – Revize Edilmiş Arka Aero Paket

McLaren Spa’da, aracın sidepod üzerindeki kanatçıklarında yarıklarla karşımıza çıktı (alttaki küçük resim). Benzer bir revizyonyu geçen sene Renault gerçekleştirdi ve Monaco’da MP4-23’te bu revizyonu gördük. Bu tasarım Monaco’da daha geniş bir şekilde yapıldı ve oluşabilecek ekstra turbulans etkisini azaltmak ve sonuç olarak maksimum downforce kazancı sağlamak için gerçekleştirildi. Ek olarak arka kanat konfigüsrasyonu Kanada’daki profille aynı olarak kullanıldı, ana profil orta bölümünden yükseltildi ve uç kısımları hafif kıvrılarak aşağı doğru plakanın üzerine bağlanıyor. Bu çözüm sadece orta düzeyde downforce yüklemiyor, fakat bir önceki kanfigürasyonla karşılaştırıldığında daha az drag etkisi yaratıyor. Bu çok uzun düzlüklerde aracın en yüksek performansına ulaştığı Spa için önemli,bununla birlikte aynı zamanda virajlı bölümde iyi bir çekişin gerekliliğini vurguluyor.

Ferrari F2008 – Burun Kenarındaki Kanatçıklar

ferrari.bel

Ferrari Spa’da F2008 üzerinde birok küçük değişiklik gerçekleştirdi. Burun kısmında gerçekleştirilen ilginç değişiklik, ufak bir ekleme. Kanatçıklar (küçük resim) aracın burun kısmının her iki tarafına süspansiyon üst salıncaklarının bağlandığı noktanınüzerine yerleştirilmiş. Bu oluşan havaakımının dağıtılması fonksiyonunda önemli bir nokta ve aracın nisbeten daha kalabalık ön süspansiyon elementlerinin etrafında türbulans etkisinin oluşmaısnı engelliyor. Spa’nın uzun düzlüklerinde drag etkisini azaltma açısından oldukça önemli bir konu. Kanatçıklar olmadan, ön kanat açıları burada normal olarak süspansiyon üst salıncaklarına karşı doğrudan etkide bulunan hava akımını yönlendirmek, büyül bir turbulans yaratmak için uyarlanıyor.

Ferrari F2008 – Revize Edilmiş Yoğutma Yarıkları

ferrari.bel

Ferrari Spa’da soğutma yönetimi konusunda McLaren’in tersine yönde bir davranış sergilemiş gibi görünüyor. Nispeten daha düşük olan çevre sıcaklığına rağmen ilk bakışta F2008’in bu bölümdeki etkinliği arttırılmış olarak göze çarptı. Sidepod üzerindeki iç kısımda yer alan havalandırma yüzgeçleri genişletilmiş. Yüzgeç profili radyatörlerden çıkan sıcak havanın etnliğini maksimize etmek için sidepodlar üzerinden geçen hava akımını yönetiyor. Aynı zamanda bu modifikasyon hava akımının bu kısmının baskısını artırıyor, arka kanadın alt profili için daha yararlı hale getiriyor, bununla birlikte genel olarak arka kanadın etkinliğini arttırıyor.

McLaren Mercedes MP4-23 – Daraltılmış Radyatör Girişleri

ferrari.bel

Spa’daki düşük çevresel sıcaklık takımlara soğutma yarıklarını azaltma imkanı sundu bununla birlikte araçların aerodinamik etkinliği gelişti. McLaren çarpıcı bir şekilde radyatör girişlerini daraltma yoluna gitti. Özellikle karoserde uygulanan profilde daha alçak girişler kullanıldı. Girişlerdeki azalma sidepod’un önünde oluşan drag ve turbülans etkisinin azalmasına, Belçika pistinin uzun düzlüklerinin sonunda yüksek performansa ulaşılmasına yardımcı oluyor. Yeterli hava akımı yönetimi sayesinde soğutma etkinliği halen iyi bir şekilde sağlanmış oluyor bununla birlikte potansiyel dayanıklılık sorunlarından kaçınılıyor.

Honda RA108 – ‘Bufalo Boynuzu’ Kanatçıklar

ferrari.bel

Honda Spa’da aracın ön kısmında görsel olarak oldukça ilginç bir modifikasyonla karşımıza çıktı. Standart düz onboard kameranın yerine sezon başında Williams takımının kullandığı kıvrımlı onboard kameraya benzer bir değişiklikle Belçika’ya geldiler. Bu element açıkcası aerodinamik fonksiyona sahip, yatay doğrultuda havaakımının dağıtılmasını sağlıyor. Böylece aracın arka kanadına doğru daha yararlı havaakımı oluşuyor, özellikle düşük profil daha düşük kanat açısını ve profil genişliği kullanmaya olanak sağlıyor. Her ikisi de en yüksek hız performansını arttırmak için hayati önem taşıyor.

Toyota TF108 – Köprü Kanat Yarıkları

ferrari.bel

Belçika’da TF108’in köprü kanadı profilinde oldukça uzun yarıklar kullanıldı (küçük resim, kırmızı ok). Toyota bu gelişimi temmuz aynının başındaki Almanya Grand Prix’inin antreman seansında boyunca denedi ve ilk kez bu güncellemeyle yarış haftasının girişinde kullandı. Bu yarıklar emme etkisini yaratmak için tasarlandı ve ön kanadın etkinliğinin artmasına yardımcı oldu. Fakat Toyota bu güncellemeyi İtalyan pistinin karakteristiği gereği yaklaşan Monza yarışında kullanamayacak gibi görünüyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir