İtalya GP'ye Göz Atalım

yazar:

kategori:

Sıradaki İtalya GP ile Formula 1 gerçek güç pistine tekrar dönüyor. Eski Royal Park içerisinde yer alan 5.793 km’lik pist takvimdeki nadir yüksek hızlı pistlerden birisi ve en hızlısı. Uzun düzlüklerin bulunduğu Monza’da sonuç olarak sezonun en düşük downforce ayarlarını görüyoruz.

Ancak Monza’nın şikanları ve 4 kilit virajı, zorlayıcı körbler üzerinde yumuşak olmak için aerodinamik etkinlikte dengeli bir araç gerektiriyor.

Motorların en büyük etken olduğu Monza’da tüm hafta sonu araçlar 340 – 350 km/sa hıza ulaşıyorlar ve bir turun yaklaşık % 73’ü tam gaz geçiliyor.

Böylesine yüksek hızlara ulaşılan pistte ortalama hız 250 km/sa civarı ve pilotlar fren anında çok fazla yüke maruz kalıyorlar. Örneğin; 1. viraja girerken pilotlar 5 G kuvvete maruz kalıyorlar. İyi bir fren dengesinin yanında frenlerin uzun ömürlü olması da en büyük gereksinimler arasında.

Pitten geçiş süresinin yaklaşık 25 sn olduğu Monza’da takımlar genellikle 2 pit stopu tercih ediyorlar. Bu tarihi pistte geçişin mümkün olması muhtemelen yarışı daha da zevkli hale getirecektir.


Yorumlar

  1. pit süresi 25 sn olduğuna göre, her türlü ihtimali düşünerek bizim yine 25 saniyeden fazla fark atmamız lazım, ne olur ne olmaz dimi

  2. Alonsonun cebinde 0.6 snden başka 30 HP falan mı var acaba çok merak ettim. Önce Renault'a hız versin.

  3. motorda nedense bu sefer sauberlı bmw performans alamıyor anlamıyorum pılotlardanmı ınsallah alonso saubere gelırde bıraz hız goruruz

  4. murat korkut avatarı

    Hız mabedinde bakalım motorların savaşını kim kazanacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir