Lewis Hamilton ile Söyleşi

yazar:

kategori:

Lewis Hamilton, Pazar günü hakemlerin tartışmalı kararı ile Belçika GP’deki zaferinden oldu. McLaren Mercedes takımı, bu galibiyeti geri almak için temyize giderkn bir sonraki ayak, İtalya GP için hazırlıklar başlamıştı bile.

Belçika ve İtalya yarışları arasında sadece bir kaç bulunurken İngiliz pilt, tartışmalardan sıyrıldı ve çalışmalara konsantre oldu.

Lewis, dünya şampiyonluğu için olan mücadele önünde. Bir yarış hafta sonuna nasıl hazırlandığın konusunda bize bir şeyler söyler misin, özellikle de sezonun bu yüksek baskılı bölümünde.

"Çoğu yarışta (o ülkeye) Çarşamba veya Perşembe giderim. Piste çıktığınız rahatlamak iyi. Çünkü yapcak çok iş var. İlk başta yapmayı sevdiğim şey, mühendislerimle pisti dolaşmaktır. Bunun ardından hafta sonu için bir program içinde gideceğiz. Testlerde yapmış olabileceğimiz değişiklikleri, araçta yeni olan şeyleri ve Cuma günkü iki serbest antrenmanda ne yapmayı beklediğimizi görüşeceğiz. Ardından bir parça medya, röporta ve TV işleri, akşam yemeği ve erken bir gece"

Yarış mühendisin ile senin arandaki ilişki ne kadar önemli?

"Yarışta sahip olduğunuz en yakın bağdır. Bu yüzden yakın ve iyi bir ilişki gerekli. Yarış mühendisim Phil Prew ve diğer mühendislerle birlikte uzunca süre konuşuruz, verilere bakarız, ayarlar üzerine düşünürüz ve herşeyi birlikte planlarız. Bu yüzden araca bindiğimizde, neyapığımız ve hangi doğrulta gidiyor olduğumuzu biliriz."

Bir Cuma gününde antrenmanın başlangıç turlarında nasıl plan yapıyorsunuz?

"İlk olarak, her bir piste iyi bir set-up mantığı ile gittiğimizden emin olmak için McLaren Teknoloji Merkezi’nde çok çalışırız. Bu da, Cuma sabahı piste çıktığımızda normal olarak aracın nasıl olmaya ihtiyacı olduğunu ve hassas isabetler bulma konusunda oldukça iyi bir fikre sahip oluruz. Araç üzerine hemen bir yargıya varma iyi bir fikir olmaz. Çünkü pist, sıkça kirli ve kaygan olur. Ama bu ilk etki, genellikle sizin genel temponuzu temsil eder. Aracın iyi olup olmayacağını hissedebilirim"

Araca ne gibi değişiklikleryaptınız?

"Araçta ufak değişiklikler yaptık, genel olarak ön kanatta, fren dengesinde, lastik basınçlarında; aracın daha iyi olması için küçük ipuçları yani. Modern F1 de işte bu; kokpitte hislerini geliştirmek için ayrıntılaı değiştirmek. Büyük değişiklikler yapmak bizim için olağan değildir, sürüş yükseliği, süspansiyon veya arka kanat gibi. Eğer büyük değişiklikler yapar ve set-up’ta yanlış yöne giderseniz, iyi bir temele geri dönmek zor olabilir."

Harika bir tur attığını nasıl anlıyorsun?

"Aslında bu bana çok fazla sorulan bir soru. Hissedersiniz. Herhangi bir pistte limitleri bulabilirsiniz ama bazen hafta sonu boyunca, bir virajda küçük bir hata yapabilirsiniz, apeksi kaçırabilir veya dışa taşabilirsiniz. En iyi duygu, sıralamalardaykendir ve herşeyi bir defada bir dizi halinde yaparsınız, her virajı doğru alırsınız. Tamamiyle mükemmel değildir ama Spa’da sıralamalarda sahip olduğum his bu"

"Ayrıca, araca çok bağlı olduğunuzu hissedersiniz. Aracımızın sürüş için inanılmaz his verdiğini dürüst olarak söyleyebilirim, sadece garajda yaptığımız değişikliklerin tepki vermesi değil, pistte sürrerken gerçekten cevap veriyor."

Aracın dengesi doğru olmadığın bir yarışboyunca ne olur?

"Gerçekten tek yapabileceğiniz şey, ön kanat flap’larını ve belki de lastik basınçlarını ayarlamak. Kurallar size başka bir şeyin değiştirilmesine izin vermiyor. Bu yüzden, yarışa başladığınız araçla skışıp kalırsınız. Ama yarış içinde çok fazla değişiklik yapmayı sevmem. Araç mükemmel olmadığında belki ön kanatta küçük ayar"

Son olarak bir sonraki yarış Monza’da, bu yer hakkında ne düşünüyorsun?

"Pistlerin tamamı, bir meydan okuma. Ama Monza ayrı. Eski ovali gördüğünüzde, yerin tarihini harfi harfine hissedebiliyorsunuz ve araçlar üzerine zorlayıcılığı olan pist. Bütün downforce’yi ve aero pakedi biddi bir şekilde attığımız bir yer. En hızlısı. Ana düzlükte 350 km/s’ye ulaşıyoruz ve bu oldukça hızlı. Hızlı olacağımızı düşünüyorum"

"Küçükken karting yıllarımın çoğunu İtalya’da geçirdim ve (Monza), kalbime gerçekten ama gerçekten yakın bir yer. İtalya’da oldukça iyi arkadaşlarım var ve bu yüzden bu hafta sonu orada olmayı dört gözle bekliyorum"


Yorumlar

  1. ramazan hacifazlioglu avatarı
    ramazan hacifazlioglu

    kimiyide gördük düşen çocuğa bakmadı bile gazeteciyi iterek düşürdü, kimseyle konuşmaz montoya:"fazla konuşmayan biriyle nasıl arkadaş olabilirsiniz" bu yeter. 2006 monaco araç yarış dışı ve kimi içmeye tekneye gidiyor. hey bize kimiyi öğretme sen şumi ile ilgilenirken bizde kimi denen pilot vardı.

  2. Ahmet Bridges avatarı
    Ahmet Bridges

    bence de sürücülügüne bisey denemez hata yapiyor oda olur daha cok genc ama kisiligi iyi deil onun hemen ilk hakli oldugunu düsündüünde dierini sucluyo
    örneign spa
    "kimi cok bencil di beni disari atti"
    sanki adam arabayi kendi kaydiriyo yollda
    sen kimiye arkadan carptiinda canada da adam azini bile acmadi sana karsi
    gercek süper kisilgi olan pilot kimi dir

  3. Mehmet Yılmaz avatarı
    Mehmet Yılmaz

    methiyeciler sıraya girmiş….!!! belki sürüşü iyi ama kişiliği değil…

  4. senna guven avatarı

    gridin en iyisi

  5. lewis hamilton mclarende yarıştığı için çok çok şanslıyız, sürüşünü onboard kameralardan izlemek en büyük zevk kaynağım artık, çok belirgin, çok saf ve çok sade..

  6. McLAREN TEAM avatarı

    geldigi 1.5 seneden ıceman dahil tüm rakiplerinin korkulu rüyası!!!

  7. Ömer Hamzaoğlu avatarı
    Ömer Hamzaoğlu

    LEWIS HAMILTON = SAF YETENEK (bazen basit çaylak hataları yapmıyor değil fakat bu hatalar ona güç katıyor ve yeteneğinin yanına tecrübede eklemesine yardımcı oluyor )mclaren olarak ona istikrarlı olarak iyi bir araç verebilirsek onu durdurmak mümkün olmayacak.

  8. ogun savaş avatarı

    Geçen sene ye benzer bir tablo görürüzde italyanların kalbinden vurururz deyim yerindeyse 😀 birde double olsa geçen seneki gibi

  9. McLAREN TEAM avatarı

    sen herşeyinle farklısın!! hatta renginle!! o küçük yaşına ragmen formula1 gelidigin günden beri bütün yarışlardaki hızın, gücün, zekan, saygından dolayı teşekürler!!!!!!!!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir