2014 Avustralya GP – Sezonun İlk Pole Pozisyonu Hamilton’un!

2014 Formula 1 sezonunun Avustralya’da gerçekleştirilen ilk sıralama seansında Mercedes pilotu Lewis Hamilton’un pole pozisyonunun sahibi oldu.

2 ve 3. seansının yağmur altında geçtiği sıralamalarda bir çok sürpriz yaşanırken sıralamaların son anları, derecelerin sürekli gelişmesiyle birlikte oldukça heyecanlı geçti.

Mercedes pilotu Lewis Hamilton, zorlu şartlarda 1.44.231 elde ederek 2014 Formula 1 sezonunun ilk pole pozisyonunu kazanmış oldu.

Red Bull ile ilk yarışına çıkan Daniel Ricciardo, kendi evindeki sıralamalarda son anda Nico Rosberg’i geçerek pole pozisyonunu alacak gibi görünüyordu ancak Hamilton geçince Ricciardo 2. sırada kaldı. Buna rağmen Ricciardo, ilk mücadelesinde takım arkadaşını geçti ve en iyi sıralama sonucunu kazandı.

Sıralamaların son bölümünde pole pozisyonunu kazanacak gibi görünen Nico Rosberg, kendisinden sonra tur atmayı başaran Hamilton ve Ricciardo’nun arkasında 3. sırada kaldı.

Mclaren’in çaylak sürücüsü Kevin Magnussen, yağmur altında çok iyi bir başlangıç yaparak ilk sıralama seansında 4. olmayı başardı.

Ferrari pilotu Fernando Alonso 4 Mercedes motorlu aracın ardından 5. olurken onu Toro Rosso’dan Jean-Eric Vergne takip etti. Toro Rosso bugünkü sıralamalarda her iki aracıyla son bölüme kalarak iyi iş çıkardı. Takımın çaylak sürücüsü Daniil Kvyat, deneyimsiz olmasına rağmen 8. olmayı başardı. Kvyat son anda ufak bir kaza geçirdi.

Force India’nın yıldızı Nico Hulkenberg seansı 7. sırada tamamladı. Williams son seansa her iki aracı ile kalarak beklenen performansı gösterdi. Ancak Felipe Massa ile Valtteri Bottas son seansta 9 ve 10. sıralardan ileri gidemediler. Bottas vites kutusu değişikliği nedeniyle 5 sıra cezası ile yarışa başlayacak.

Sıralamaların 2. seansı büyük sürprizlere sebep oldu. Mclaren’in deneyimli sürücüsü Jenson Button, 11. sırada kalarak elenirken onu Ferrari’ye dönen ve seansın son dakikalarında kaza yapan Kimi Raikkonen takip etti.

Günün en büyük sürprizi kuşkusuz Sebastian Vettel oldu. Son 4 senenin şampiyonu Vettel, yeni takım arkadaşı Ricciardo’nun 2. olduğu sıralamalarda 2. seansta 13. sırada kalarak elendi. Vettel geçen sene tüm sıralamalarda son seansa geçmeyi başarmıştı.

Sauber ile yeni dönemine başlayan Adrian Sutil 14. sırada kalırken onu Caterham ile Formula 1’e dönen Kamui Kobayashi takip etti. Yağmuru iyi değerlendiren Kobayashi, ilk seansı geçmesinin ardından 2. seansta Force India’dan Sergio Perez’i geride bırakmayı başardı.

Avustralya’da sıralamalar normalde kuru zeminde başlamıştı ancak seansın son 4-5 dakikasına girerken yağmur başladı. İlk seansta Marussia pilotları Max Chilton ve Jules Bianchi ile birlikte Sauber’den Esteban Gutierrez ve Caterham’dan Marcus Ericsson elendiler.

Elenen diğer iki isim ise Lotus sürücüleri oldular. Geçen sene podyum mücadelesi veren ancak yeni aracıyla çok geride kalan Lotus için sıralamalarda da durum değişmedi. Maldonado tur zamanı atamadığı için yarışa başlayabilmesi için onay alması gerekecek.

Sezonun ilk yarışı olan Avustralya GP yarın 08:00’da başlayacak.

 

Poz  Pilot              Takım                 Süre       Fark
 1.  Lewis Hamilton     Mercedes              1m44.231s
 2.  Daniel Ricciardo   Red Bull-Renault      1m44.548s  +0.317s
 3.  Nico Rosberg       Mercedes              1m44.595s  +0.364s
 4.  Kevin Magnussen    McLaren-Mercedes      1m45.745s  +1.514s
 5.  Fernando Alonso    Ferrari               1m45.819s  +1.588s
 6.  Jean-Eric Vergne   Toro Rosso-Renault    1m45.864s  +1.633s
 7.  Nico Hulkenberg    Force India-Mercedes  1m46.030s  +1.799s
 8.  Daniil Kvyat       Toro Rosso-Renault    1m47.360s  +3.129s
 9.  Felipe Massa       Williams-Mercedes     1m48.079s  +3.848s
10.  Valtteri Bottas    Williams-Mercedes     1m48.147s  +3.916s
                   Q3 elenme derecesi         1m44.331s       **
11.  Jenson Button      McLaren-Mercedes      1m44.437s  +2.173s
12.  Kimi Raikkonen     Ferrari               1m44.494s  +2.230s
13.  Sebastian Vettel   Red Bull-Renault      1m44.668s  +2.404s
14.  Adrian Sutil       Sauber-Ferrari        1m45.655s  +3.391s
15.  Kamui Kobayashi    Caterham-Renault      1m45.867s  +3.603s
16.  Sergio Perez       Force India-Mercedes  1m47.293s  +5.029s
                   Q1 elenme derecesi         1m34.274s       ***
17.  Max Chilton        Marussia-Ferrari      1m34.293s  +4.118s
18.  Jules Bianchi      Marussia-Ferrari      1m34.794s  +4.619s
19.  Esteban Gutierrez  Sauber-Ferrari        1m35.117s  +4.942s
20.  Marcus Ericsson    Caterham-Renault      1m35.157s  +4.982s
21.  Romain Grosjean    Lotus-Renault         1m36.993s  +6.818s
22.  Pastor Maldonado   Lotus-Renault

                  % 107 derecesi    :         1m37.129s

 


Yorumlar

“2014 Avustralya GP – Sezonun İlk Pole Pozisyonu Hamilton’un!” için 144 yanıt

  1. Murat AYDIN avatarı

    tahmin oyunundaki ilk tahminim tuttu. pole hamiltonun diye işaretlemiştim. şimdi sıra podyumu tutturmakta.

    1-hami
    2-kimi (? bu tahmin güme gidecek gibi)
    3-alo

  2. Yağmur altında geçen sıralamanın sonucuna bakarak takımların performansı hakkında hükümlere varmamak lazım. Kuru zeminde her şey değişebilir.

  3. Sıralamalar yine en son tur atan alır mantığı ile geçti sanırım. Malum pist kuruyordu.

    Renault şaşırttı, motor sorunları çözülmüş görünüyor. Ferrari açık ara en iyi değil, motor sezonunda böyle oluyorsa… Yarışta da 40 saniye farkla 1-2 bitiremezlerse Montezemolo’nun terler içinde açıklaması gerekenler var demektir. Yıllarca yapılan tehditleri unutmadık.

    Mercedes’i anladık iyi, Williams az geride kaldı ama yağmur yüzünden pek anlayamadık sanki.

    Şu da var, bu sene itibariyle F1’deki 20. yılım, ilk kez TV’den blokajdaki lastik ciyaklamasını net duyabildim. Motorlar öyle sessiz. Yarın yağmur vs olmazsa dayanıklılık ortaya çıkacak.

    1. Raikkonen F1 Team avatarı
      Raikkonen F1 Team

      En doğru yorumları bana göre sen yazmışsın. Pistin kuruması dediğin gibi bir etkendi. Rosberg turunu bitirmeden az önce Hamilton son hızlı turuna başladı. Ricciardo da Hamilton’dan 30 saniye felan önce turunu bitirdi. Kimi her ne kadar taraftarı olsam da özellikle son yıllarda yağmurda açıkçası pek iyi değil. Fakat Jayleen arkadaşın yorumunda yazdığı gibi büyük bir faktör daha vardı ki hiç temiz bir tur atamadı tam trafiğin ortasında kaldı. Ferrari’nin durumu da dediğin gibi motorun nispeten daha zayıf olmasından kaynaklı olabilir. Dikkat edilirse Renault motorlu Caterham’da Kobayashi ilk seansta elenmezken , geçen sene başarılı görülen Bianchi Marussia ile elendi ve Sauber’ler de pek ümit vaad etmediler açıkçası. Mercedes motorlu araçların hepsi bir şekilde ilk 10’da mücade edebiliyor. Bu da motor konusunda bence önemli bir işaret. Kuru zeminde sıralama ve yarışta da durum böyle olursa Ferrari’nin aslında hiçbir şey saklamadığı ortaya çıkacak. Malezya da zaman zaman kısmen yağmurlu olduğu için Bahreyn’de hem testlere göre gelişim durumu , hem de sıralama daha net ortaya çıkacak gibi…

    2. blokajdaki lastik sesini duymak gerçekten çok ilginç.

  4. antrenmanlarda gördüklerimizin bir kısmı şimdilik doğru Mercedes dengeli bir araç ve hızlı bir araç yapmış Ferrari sıkıntılı araç kontrolü zor sürüşlerden belliydi çoğu virajda kontralar verdiler kimi nin araçla birlikte kafası dağınık gibi geldi bana 2 tane kaza yaptı aynı şekilde( antremanlarda ve burda ) neyse mclaren de fena değil en önemlisi redbull araçları gerçekten hızlı çıktı bundan sonra takımların gelişmesine ve dayanıklılığa bakmamız lazım 5 yarış 1 motor zor gibi birde araçlar baya yavaş geldi gözüme bariz şekilde yavaşlar bekleyelim bakalım ne olacak

    1. Raikkonen F1 Team avatarı
      Raikkonen F1 Team

      O kadar da yavaş sayılmazlar. Geçen sene pole derecesi 1.27’lerdeymiş. Bu sene 3.antrenmanda Rosberg 1.29.375 yaptı. Ham. tur atsaydı muhtemelen 1.29’a çekerdi. 2-3 saniye civarı fark var gibi. Tabii sıralama kuru zeminde geçmediği için limit bu mu bilemiyoruz.

  5. arkadaşlar çanağı astraya çevirin hem rtl den yarışı izleyin hem de sport1 den antremanları izleyin.Sport1 ayrıca motogp yarışlarını veriyor.

  6. yarın startta ricin işi kötü arkada mercedes ferrari hem önünde hem arkasında. reno kalkışı zorlaştırır ,kirli tarafta ayrıca alonsoyla yan yana gelebilir .ferrari bence havadan etkilendi sorun yok yarın herşeye gebe bi yarış olcak start kaos olcak frenlemede zaten sıkıntı yaşıyo herkes inşallah alonso kurtarır

  7. Yarışta da alışık olduğu yerde bitirecektir Alonso. İkincilik…

    Ham ve Ros aralarında halletsinler 1. liği.

  8. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    arkadaşlar konu dısı olmasına rağmen k.bakmayın ama yarışı rtl den izleyenlere soruyorum tivibuda rtl var sabah sıralamayı izledim seans aralarında reklam verdi sadece yarışta çok sık reklam verdigi hakkında fikirlerinizi alabilirmiyim yoksa hic ugrasmayıp sky dan izliycem yorumlar için şimdiden tşkler.

    1. yarışta daha çok reklam veriyor. en azından geçen yıl öyleydi. ama diğer yayınlardan daha akıcı en azından. live timing kullanıyorsan ayrı bir ekrandan sıkıntı olmaz.

    2. 2 tane büyük reklam veriyor.yarışın sonlarına doğru ufak bi reklamı daha oluyo.yarış bittikten hemen sonra yine reklam var.yani yarış sonu telsiz konusmaları falan canlı değilde daha sonra gösteriliyo.her reklamda internetten sky sport u açıp takip ediyorum

      1. raikkonen vehbi avatarı
        raikkonen vehbi

        anladım yani televizyondan rtl mi daha mantıklı yoksa internet üzerinden sky mı internette takılma olmuyor zaten fakat tv den izlemeyi özlemişim gerçekten fakat yarıs yerıne reklam izliyceksem tv den izlemem daha iyi 🙂

        1. bence tv daha iyi ama sen bilirsin tabi 🙂 bide şöyle bir durum var reklam konusunda çok uğursuzlar.her reklama girdiklerinde bi olay oluyo 🙂

          1. raikkonen vehbi avatarı
            raikkonen vehbi

            en iyisi ben pc den sky ı acıyım acık dursun rtl den yarısın başını felan izlerim sonradan reklama çok sık geçerse pc ye gelirim belki bu sezon daha az reklam verirler ama sky da kenarda dursun sky ın türkiyede paralı yayını olsa bile alırım o derece kaliteli yayın yapıyorlar dünyadaki en iyi f1 yayını yapan kanal sky bence.

        2. Fer.Alo|Yavuz| avatarı
          Fer.Alo|Yavuz|

          15 dakika boyunca krombacher reklamları görmektense skysport’tan yarışı izlemek çok daha iyidir bence. Hem trf1’de direk sky yayını veriyo. Boşuna rtl izlemeyin 🙂

          1. hd rtl iyi oluyo ama 🙂

    3. Bende RTL den izliyorum. Ben böyle yayıncılık görmedim. F1 için söylüyorum yarışın yarısını kaçırıyorum. Bilgisayarıda açacağım eğer çok kasılmıyor ve rahat izleniyorsa görüntü, bilgisayarı tercih edeceğim.

      1. raikkonen vehbi avatarı
        raikkonen vehbi

        çok tsk ederim dedikleri kadar varmıs reklamı ozaman malesef netten o kadar reklam izleyecegime netten donmadan izlerim daha iyi 🙂

    4. Reklam arası yarış veriyorlar. Gerisini sen anla 🙂 Krombacher.

  9. 2007 ALO-HAM çekişmesinin bir benzerini bu yıl ROS-HAM şeklinde göreceğiz sanırım. Mutlak galibin yine Hamilton olacağına inanıyorum.

    Sakinleşen olgunlaşaln Hamilton önceliğini yarış kazanmaktadır çok sezonu kazanmaya verecektir. Hala bir muamma olan dayanıklılık belirsizliği nedeniyle, gerçekçi hızları 3-4 yarış sonra görmeye başlayacağımızı düşünüyorum.

    Sezonun en güzel haberlerinden biri, bu yılın çaylakları farkındalık yapacaklar, Magnussen den yeni bir Ham tulumu çıkarmayı hayal eden Ron bakalım bir sihirbaz mı göreceğiz.

    ALO – RAI çekişmesini izlemek zevkli olacak, ancak araçlardan biri fazla sorunlu olursa hem Ferrari’de hem de burada kan gövdeyi götürür.

    1. ALO-HAM da galip taraf kimdi? Yine derken neden bahsediyorsun? Ben mi yanlış hatırlıyorum? Eşit puanda bitirdiler sezonu.

      1. Puanlar eşitti ancak klasman sıralamasında Ham 2. Alo 3. Oldu.

        Buna bir de birinin çaylak diğerinin 2 dünya şampiyonu unvan sahibi olarak yarışmalarını koyarsan bilek hakkıyla HAM ALO yü yenmiştir

        1. Mutlak galip demenden belliydi zaten. Bakış açına hayran kaldım. Hiç böyle düşünmemiştim. Zafer sayısı fazlaydı sanırım Hamilton’un, o yüzden sıralamada 2 numarayı vermişler.

  10. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Sevgili Ferrari taraftarları size son şampiyonluğunuzu Kimi kazandırdı Alonso değil. Onun için yeni Massamız hayırlı olsun diyecek kadar nankör olmayın

    1. MichaelJackson avatarı
      MichaelJackson

      Bu güzel bir yorum olmuş 😀

  11. Arkadaşlar şu formula 1 de geçen senelere bakın ve sadece redbull dan korkun ondan gerisini boşverin alonso ve rai mercedesi falan halledecektir .

  12. REd-bullun yakın olması geçiş lastikleriyle attıklar son turlarını birazda ondan

    Önde Mercedes yaklaşık 0.8-1sn ileride hatta soğuk hava da biraz daha hızlılar arkada birbirine oldukça yakın 4-5 takım var.Ancak bunlardan Red-bull en hızlı gelişim göstericek takım olacak gibi

    Mercedes için İspanyaya kadar alacakları puanlar çok önemli bu üstünlüğü puana dönüştürmek zorundular bu kadar bilinmeyenli bir sezonda

    Vettelin 4 şampiyonluğu olduğu bir dünyada Hamilton gibi bir pilotun 1 şampiyonluğu olması doğanın kanunlarına ters bu sene Kara çocuğun senesi olur umarım.

    Son olarakta testlerde ses konusunda biraz daha iyimserdim.Ancak bugün ki sesler acayip kötüydü araç içine ses yükseltici cihazlar filan konulsa bari bizim evdeki süpürge daha fazla ses çıkarıyor.Bu sene canlı seyredenler için kulak tıkaçlarını atma vakti

  13. Mercedes ve Hamilton’a tebrikler. Her koşulda çok hızlılar bu yadsınamaz bir gerçek. Benim merak ettiğim konu hava koşullarından dolayı mı bu kadar yakındı farklar, yoksa kuru zeminde alıp götürecekmiş gibi geldi bana. Mercedesler için söylüyorum. Biraz daha vakit olsa Rosberg ve Hamilton kendi arasında yarışacakmış gibiler. Mercedes çok farklı durumda diğerlerine göre. Bakalım umarım yarın ki yarış yakın geçer.

  14. Ben asla, Raikkonen taraftarı olmama rağmen, Raikkonen’in Alonso’yu geçebileceğini iddia etmedim.(Tam tersini de demedim.) Ve bana göre aralarındaki farkı yetenekten ziyade şans faktörünün belirleyecek, kim ne kadar yetenekli olursa olsun ve ileride de kim daha iyi görülecektir. Fakat bu yarışa bakıp “Raikkonen dökülüyor, ne bekliyordunuz zaten, kol bozuktur kesin ;)” gibi çocukça laflar etmek çok saçma. Olabilir sene boyunca Alonso’nun gerisinde kalabilir fakat daha adam gibi bir şey göremedik ki Alonso’yu hemen daha iyi ilan ettiniz. Antrenmanlara bakıyorum, ilkinde fark 1.1 saniye. İkincide 0.7 saniye. Üçüncüde ise 0.3 saniye. Raikkonen’in sorun yaşadığı zaten biliniyordu ve görünüşe göre sorunları yavaş yavaş çözmeye başlamış fakat ne kadar çözüldüğü meçhul. Belki iyice Alonso’ya yaklaşacak belki de maksimumu budur. Fakat bunu bilemeyiz ki zaten antrenmanlar da kim daha iyi net bir şekilde göstermez. Sıralamalara bakıyorum ilk seansta İkisi de sert ile atıyor fakat Alonso 2 saniye kadar geride kalıyor. Problem olduğu bariz belli ve muhtemelen trafik nedeniyle bu kadar geride kaldı. Daha sonra Alonso sert ile olmayacağını anlayıp pite geliyor ve yumuşakla turunu atıyor 1 saniye öne geçiyor. Daha sonra Kimi de aynı şeyi denemek için giriyor fakat yağmur başlayınca turu atmıyor zaten. 2. seansta Alonso önü boş turlarken Raikkonen’in attığı 3-4 turun hepsi trafik içinde gerçekleşiyor ve zamanını geliştiremediği için eleniyor. Kazayı da yine hızlı turunda yapmıyor çünkü hızlı turu mahvedilmişti yine trafik yüzünden. 3. seansta zaten Kimi yoktu.

    Uzun lafın kısası sakin olun kim daha iyi daha kötü ortaya çıkacak. Aynı şekilde Vettel de öyle. Hem Kimi’nin hem de Vettel’in bu kadar fark yemesi pek normal değil. Kimi trafikte kalırken, Vettel de yazılım problemi yaşamış. Yarınki yarışı hatta önümüzdeki 3-4 yarışı izledikten sonra yorum yapmalıyız bu konuda, rica ediyorum.

  15. FerrariFanTR avatarı

    Ferrari bitmiş. yeni massamız hayırlı olsun. beklentilerin çok altnda kaldı.
    ne yazık ki formula1 bir daha hiç bir zaman eski ihtişamlı günlerini dönemeyecek. motorların sesi asla bir daha dağı taşı inletemiyecek. tv nin sesini açıyorum yok yine ses adına hiç bir şey yok.

  16. Vites oranlarının sabitlenmesi ilginç olmuş.Aslında güzel bir olay.Yüzlerce değişik dişli üretme zahmetinden kurtulup standardizasyon sağlar.Vites kutusu beş yarış kullanılmak zorunda diye hatırlıyorum.Ayna mahruti oranı da sabitlendi mi acaba?
    Turbo motorlar soğuk havada daha fazla güç üretir.Sıcaklık en büyük problemlerden biri.Sıcak bir pistte(Malezya,Bahreyn motorların durumu belli olur.)Yağmur kaos üretir.Bazıları kumar oynar ve tutar.Yağmura yönelik ayar yaparsınız.Yağmazsa düzlük hızınız düşük kalır.Start finiş düzlüğü sizin için kabus olur.Yağarsa yağmur ayarı yapmayanlar dans ederken siz uçarsınız.Yağmur başta yağar sonra açar yine yağar. Monacoda bir yarışta sadece dört araç finish çizgisini geçebilmişti.Spadaki 13 araçlık kaza yine yağmurda olmuştu.
    Sıralamada yağmur yağıp yarışta yağmazsa neler olduğunu Japonya 2005 yarışında Raikkonen Reno başta olmak üzere herkese göstermişti.
    Yarın yağmur yağarsa Maldonado bile yarış kazanabilir.Honda bile kazanmiştı diye hatırlıyorum.

    1. Monaco 96. Fransız Panis’ in tek galibiyeti. Hakkinen kaza yaptığı halde puan almıştı.

  17. Yarın yarısı bırıncı bıtırecek. Hıc bır sey bılmıyorsunuz

  18. ForzaFerrariForzaFelipe avatarı
    ForzaFerrariForzaFelipe

    Köklük değişiklikler dedik, her şey sil baştan dedik, turbo dedik, artık motor devri dedik, hala 5. sıradan öteye gidemeyen bir araca sahibiz.

    Raikkonen hafta sonunun başından beri hiç rahat değil. Kaza da büyük talihsizlik oldu. Ancak yarın birçok bilinmeyenli bir yarış olacak. Muhtemelen yağmur araçların performanslarını etkiledi. Kimin ne kadar gidebileceğini göreceğiz. Bu sonucun burada olması avantaj.

    Fernando yine sürdü etti birşeyler yaptı geldi oturduğu 5. sıraya. Yarın muhtemel bir podyum gelebileceğini düşünüyorum. Şartlar ne olursa olsun.

    Bunların dışında sürpriz performanslar vardı. Kyvat, Magnussen ve Riccardio adına. 3 pilotta harika bir iş çıkardı. Özellikle ilk başta yazdığım çaylaklar. Böyle zorlu koşullarda inanılmaz bir iş yaptılar bana göre.

    İlk yarışlarda yağmur olmasını istemem, yine istemedim ama yapacak bir şey yok. Umarım yarın da olmaz. Şöyle bir yakıt tasarrufuymuş, dayanıklılıkmış her şeyi bir görelim. Ek olarak Gro’ya ciddi üzülüyorum, tam ciddi performanslar veriyordu, tam takım lideri konumuna gelebilecekti araç çöp çıktı.

  19. her şeyden önce sıralama sonuçları hızlı arabayı tayin eder ama dayanıklı arabayı değil !.yani hızlı olabilirsin ama yarışı bitirebilirmisin ana mesele bu yeni motorlar ve kurallardan dolayı.kim dayanıklı aynı zamanda hızlı bu yarışta belli olacak.sezon ilerledikçe dayanıklılık 2.planda olacak zira herkes dayanıklı olacak ama sezon başında atılan fark elbetteki dezavantaj değil ve avantaj.

  20. RB dışında hiç şaşırmadım. Ferrari’nin hem Jerez’de hem Bahreyn’de viraj çıkışlarında dans ettiği belliydi.Tur zamanları birşey ifade etmez doğru, ancak her gün gördüğümüz 2’şer dakikalık videolar herşeyi göstermeye yeter.Zira antrenmanlarda da gördük zaten. Bunun yağmurla falan alakası yok, kuru zemin olsa belki 5.lik bile olmazdı.

    Bilinmezlikler, kaoslar, araçlardaki hız değişiklikleri vs. beklerken, tek değişiklik domine edecek markanın RB yerine Mercedes olacak olması.Kalanları at çöpe gitsin.En azından İspanya’ya kadar.

  21. Herkes daha sezon başlamadan RedBull bu sezon paket oldu diye atıp tuttu RedBull da bir sorun yoktu sorun motordaydı ve bi nebze olsun motoru iyi hale getirdiler eğer böyle çalımaya devam ederlerse gene sezonu domine ediceklerine eminim gerçekten müthiş iş çıkartıyorlar. son testlerde 2 3 saniye gerideyken ilk yarışta pole derecesinin bukadar yakınında olmak müthiş bir başarı.

  22. sezonun ilk yarışı, bir cadde pistinde ve yağmurlu bir havada… tek söylenebilecek şey Mercedes şuanda en hazır takım ve araç… gerisi kim bilir nasıl… Red Bull’un toparladığı da bir gerçek, sıcaklıklarda nispeten düşük tabi Avustralya da…

    en önemlisi ise, puanlar yarın veriliyor, biz henüz sadece fragmanın fragmanını izledik…

    diğer nokta ise Alonso ve 5. sıra tabi… demir attık 5. sıraya adlı bir kitap basılabilir… ama podyum mümkün tabi yarın…

    1. Bu 5 numaranın bi anlamı olmalı 🙂 keşke 5 numarayı alsaydı Alonso

      1. aslında alamazdı, çünkü 5 numarayı Vettel istedi, ve Vettel’in önceliği vardı numara seçiminde 🙂

  23. Kaçırdığınız bir nokta var.
    Bliyorsunuz ki vites aralığı ayarları bir kere yapılıyor ve sezon boyu aynı oranlar kullanılıyor. Her takım kendne göre bir vites ayarı yapmış durumda olduğunu unutmayalım. Her takım Avustralya’ya uyacak şekilde yapmak zorunda değil. Aracın karakteristiğine göre ayarlar da farklıdır.
    Geçen sene başarılı takımın bir pilotu gerilerden yarışa başlayacak olsa hemen vites oranlarıyla oynanıp yarışa öyle başlıyorlardı. Şimdi bırakın yarış haftası değiştirmeyi, yarıştan yarışa bile vites oranı değiştirilemiyor. Mercedes ise her durumda iyi görünüyor… Hayırlısı bakalım.
    (Ayrıca araçlardan neredeyse turbo sesi haricindeki hiç bir ses çıkmıyor).
    Redbull çok potansiyelli duruyor. Motor sorunu yaşanmazsa aerodinami+motor gücü toplamında Mercedes’e yakın olacaklardır. Ayrıca yakıt tasarrufu da önemli biliyorsunuz. Renault bu konuda bazı avantajlara sahip gibi duruyor.

  24. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Bu yıl Ferrari’nin başarı yılı değil, kurtuluş yılı. Çünkü muhtemelen Domenicalli’nin son sezonunu izlemekteyiz. Ferrari bu adamdan kurtulduğu vakit işler yoluna girer.

    Geldiğinden beri 2008’i berbat etmesi haricinde takıma hiçbir etkisi olmadı. Bence şu anda bile gönderilmesi gerek. Ne torpili var arkadaş bu adamın. Diğer takımlarda başarısız olanlar direk gönderiliyor. Fakat bu adam hala Ferrari takım patronu. İnanılır gibi değil. Alonso olmasaydı geçtiğimiz yıllarda şampiyonluğa zaten oynayamazlardı.

    Bu haftasonuna gelecek olursak Ferrari çok sinirli bir otomobil üretmiş durumda. Mercedes ve Red Bull’daki balansı göremiyoruz. Tek turda zaten epey yavaşlar. Çok büyük bir atılım olması lazım şu anda. Yoksa Stefano artık kelleyi kurtaramaz.

    Kimi’nin otomobilde büyük sıkıntıları var. Ki ben Alonso’nun da hiç memnun olduğunu sanmıyorum. Şu anda otomobil kendisine daha uyumlu gözüküyor. Fakat onun da dengeyi bulmakta zorlandığı ortada. Ayrıca Ferrari Kimi’nin araçta yaşadığı problemlerin hiçbirini çözemediği gibi, sıralamalar boyunca trafikte tur attırmayı da başardı.

    Tabi daha yeni başlıyoruz. Bazı pilotlar henüz araçta rahar değiller. Raikkonen veya Vettel normal şartlarda takım arkadaşlarına kıyasla bu kadar yavaş kalacak pilotlar değiller sonuçta. Yarışta neler olacağı da belirsiz. Mercedes motorda ya da yakıtta problem yaşamazsa galibiyetin en büyük adayı.

    Yarın pek çok kaza ve güvenlik aracı ihtimali de fazlasıyla mevcut bana göre. Çok karışık bir yarış görebiliriz. Alonso da kazanabilir. Arkadan Button Vettel ve Raikkonen iyi yükselebilirler. Bakalım. Güzel bir yarış olacak.

    1. MichaelJackson avatarı
      MichaelJackson

      Vallahi ben bu kadar bilinmezlikle başlayacak bir yarış hatırlamıyorum son 5-6 yıldır çok nadirdir yani.Alo-Ham-Ros-Ric-Vet-Rai-Mag-But-Mas bu adamların hepsi yarışı kazanabilir iyi bir strateji ve performans ile o derece.

  25. Ve nihayet Vettel olması gereken yerde..

  26. öncelikle yağmurlu hava ve redbull performansı hakkında, yağmurlu havada motorların tam gücünü kullanamazsın. zemin kuru olsaydı motor farklarını da görecektik. şimdiki sıralama daha çok aero üzerine oldu. aero olarak en iyi takımın redbull olduğunu düşünüyorum, paket olarak ise mercedes gibi. şuan redbull’un bu kadar iyi olması aracın aerosundan kaynaklanıyor, en çok yere basma gücü olan onlar, yağmurda da yere fazla yapışan araç daha çok tutunur haliyle. zaten aero olarak çok iyi oldukları belliydi. en başta neweyin olmasından.

    pist kuru olsaydı reno motorlu araçlar ilk 5e giremeyecekti. zaten red bull ve newey bu sene kazanamazsa bunun tek sebebi reno motoru kullanmaları olacak.

    pilotlar hakkında ise hamilton güzel yarıştı, yine sıralamada kendini gösterdi. ricciardo’yu takip ediyorum demiştim, bu sene vettel’i yenebilir. nede olsa o da redbull genç sürücü programından geliyor. umarım 1-2 pilot mevzusu olmaz. vettel’in suratı yine gülmeye çalışmasına rağmen 5 karıştı.

    ve tabiki alonso-raikkonen. rai’nin yağmurda kötü olduğunu her zaman söyledim, ama fanatikler her seferinde karşı çıkmaya çalıştılar, yine yağmurlu bir günde yine rai’yi gördük. bir de alonso ile aralarındaki farkı gördük, kaza yapmasaydı da en azından 0.3-0.4 yiyecekti alonso’dan. herkül ne diyordu, aslında ferrari çok hızlı ama massa’nın elini kolunu bağladılar o yüzden ferrari kötü görünüyor kimi gelince esas hızını göreceğiz 🙂 al işte gördün ferrari’nin esas hızını. şimdi daha ilk yarış ilk sıralama diyenler çıkacaktır, ilk sıralama değil ben 6 ay önce söyledim bunların olacağını. hatta raikkonen’in kolu mu bozuk olacak alo’nun gerisinde kalınca demiştim. şimdiden bahaneleri ayarlayın dedim, bakalım sezon içinde neler duyacağız.

    magnussen ise doğrusu şanslı başladı, button’ın en sevmediği şartlar çok torklu ve arkası kayan bir araç + yağmur. magnussen iyi başlasa da sezon içinde button’ın gerisinde kalacak diye düşünüyorum.

    1. Allah Alonsonun takım arkadaşlarına sabır versin

    2. raikkonen vehbi avatarı
      raikkonen vehbi

      hadi bana inanmayacaksın o zaman git ferrari nin dün gece soyledigi habere bak (Önceligimiz Raikkonenin sorunlarını çözmek başlıklı ) git önce bi onu oku bilip bilmeden gelip sallama rai yavaş diye hızlı turda bile araç sürünüyor resmen dengesiz rai kendine göre aracı altına aldı da hemen alonsonun gerisinde kaldı demi ? son 2 sezonda kim ne yaptı onlara baksan yeterli rai ye istediği aracı vermezsen ondan hızlı olmasını bekleme aracın alonsoya uymuş olması rai nin suçu değil sen madem 6 ay önceden alonsonun hızlı olup rai nin arkada kalmasıyla ilgili olarak bahane üretecegiz demistin o zaman bende seni sezon sonu icin tahmin yapmaya davet ediyorum bakalım kim neymiş ortaya çıksın rai grojean gibi bir pilotu pist üstünde geçti ( saf hızda 2012 sampiyonlar ligi sampiyonudur Grojean ) alonso yada bir başkasına kariyeri boyunca gecilmedi ve gecilmezde. ( 2008 i çıkartıyorum spanın son turunda olanlardan sonra 2. pilot oldugu icin)

      1. Son 2 sezonu hic karistirma istersen 🙂

        F2012 gibi bir hurdayla Alonsonun neler yaptigini hepimiz gorduk

        Suan pistte esit aracla Fernandoyu yenebilecek bir pilot yok.Fernando insan degil adeta yaris makinesi

        1. Lewis takar her turlu.

        2. raikkonen vehbi avatarı
          raikkonen vehbi

          alonso nun yanında 2. pilot olmayıp yarışırsa vettelde hamiltonda (hamilton zaten yendi ) alonsoyu yenecektir rai niye yener demiyorum bunu sezon sonu göreceğiz .

        3. niye hamilton daha caylakken yenmedimi Alonso ekselanslarını.2012 de ardımı kolla taktiği massa puanlarıyla alonso yarıstı degil mi sonuc ne ?bom.

          1. Aynı formula 1 i izledigimizi sanmiyorum.Massanin kendine hayri yoktu ki alonsoya yardim etsin.Amerikadaki vites kutusu ve brezilyayi soyleyeceksen ohoo.

      2. grosjean gibi bir pilotu? 😀

        alonso diyorum alonso. grosjean’ı aynı cümle içinde kullanma 🙂

        al sana aylar önce yazdıklarım, tarihiyle beraber;

        RoyalHunt
        20:40 – 15 Eylül 2013 at 20:40 Cevap ver

        seneye de alonso üstünlük kurunca göreceğiz, bu sefer ne olacak? takım rai’nin aracına sabotaj mı yapacak, rai araca mı alışamayacak, araç alo’ya göremi (gülme efekti) yapılacak, rai lastiklere mi alışamayacak, yoksa rai sıkılacak mı? yoksa rai’nin kolu mu bozuk? şimdiden bunların altyapılarını hazırlamak lazım.

    3. Yağmurlu havalarda RBR nin performansının kuru zeminde olan performansından her zaman düşük olduğunu biliyorsundur umarım Royalcım.Hatta bunu olaylı 2012 Kanada yarışında gayet güzel bir şekilde göstermişlerdi.
      Yağmurlu havalarda aero özelliği fazla kullanılmaz neticede downforce ayarlamaları yapılırki yere basma kuvveti yükseltilerek aracın viraj giriş çıkışı veya düzlüklerde spin atması önlenir.Motor devinimi 10.000-12.000 devir arasında seyrettiğini düşünürsek bütün motorların bu devinimde attığı turlar sana bir referans verebilir belki.

      Onun dışında Renaultun antreman seanslarındaki motor performansı ERS ile birlikte en iyi ilk 5 içerisinde olduğunuda söylemeden geçemeceğimi belirtmek isterim.Kaldıki motor konusunda bu kadar sorundan sonra doğru dürüsüt data ve analiz fırsatı bulamadan sezonun ilk yarışına toplam olarak 150 den fazla tur atıp tek bir sorunla karşılaşmamalarıda motorun nasıl sağlam olduğunun bir göstergesi olarak görebilirsin.

      Pistin kuru olması Renaultun işine dahi gelir boşuna elinde bir veri olmadan konuşuyorsun.Kuru pistte RBR ve Renault motorları Antreman seanslarınıda göz önünde bulundurursak hangi noktada ne şekilde olduğunu çat pat görebilirsin.

      Diğerlerini okuma zahmetinde bile bulunmadım açıkçası 🙂

      1. Red Bull 2012 ve 2013 Brezilya yarışlarında yağmurdaki performansını gösterdi. Sen ne diyorsun.

        1. Benim bu konuda diyebileceğim fazla şey yok artık iş Vettel ve RBR de.

          Geçen seneler Newey i güneş duasına çıkarken görmüşler bol bol ne kadar doğrudur bilemiyorum küresel ısınma RBR ye yaradı diyebiliriz.

    4. bismillah daha ilk sıralama turları ve yağmurlu.yarış ise muamma.diyelimki rai yağmurda kötü (değilde hadi öyle farzedelim) sezon boyunca kaç kez yağmur yağıyor 5 yarışta 1 gibi bir oran aşağı yukarı.daha ilk sıralama turundan bazı şeyleri itiraf etmen anlamsız.sezon ilerlesin.senin geçen sezonki hamlton-rosberg tahminin gibi tahminlerinin fıs çıktığını geçen sezonki gibi göreceğiz.

      1. kimi tahmini fos çıktı, senin mi benim mi? rosberg yenecek bunlar daha hamilton’ın iyi günleri falan diyen sen değil miydin? ben hamilton yenecek dedim, sene sonunda ne oldu? hamilton daha fazla şanssızlığa rağmen önde bitirdi. sıralama olarak da puan olarak da.

        1. nasıl yani rosberg daha fazla şanssızlıkla geride bitirdi.bunu herkes biliyor.gülümsedim sayende !

          1. ha birde arkadaş yarış olarakda ayrıntısını atlamış.(sıralama -puan olarak demiş) arıza kıyasınıda yapsaydın bir zahmet (yalnız kaza değil kaza pilotun kendi hatası arıza ! )

            1. brezilya’daki sorundan başla, monaco’daki gereksiz süre bırakılmasından devam edip ingilterede kazanacağı yarışta lastik patlamasına kadar git, sezon içinde de birsürü var.

            2. birde takım emri var.malezya gp gibi.her şeyin gün gibi açığa vurulduğu o talihsiz namusait kıyakcı
              yarış

              1. ha avustralyadaki elektronik arıza.almanyadaki sılalama faciasındanda zerre bahsetmemişsin !

            3. rai groyu defalarca nasıl geçti sanıyorsun 🙂

              1. hızlı olanın geçtiği gibi.bu kadar basit

  27. Hamiltonun uc yerde onemli kontrası var.tahminimce bu tur 0.4 sanıyeye kadar daha ıyı olabilirdi.yarısta supriz olmazsa mercedesler 1 ve 2 .olacak gibi.MCLAREN ın ferrRİDEN DAHA DENGELİ OLDUGUNU SOYLEMİŞTİM yine soyluyorum ferrari mclarenin geriside.Torro rosolar cok ıyı iş cıkardı.Button ve Alonso 3 ve 4 unculuk için cekişir.hava iyi olursa bunlara rakıp willimslar olur.AT yarısı gibi oldu be!

  28. Hamiltona tebrikler.Ben hiç bi yarışı kaçırmıyan biri olarak sıralama turunu kalkıp izleme gereği bile duymadım.Motor sesleri soğuttu beni f1den aynı şekilde araçların görüntüsü berbat ötesi.

    Ayrıca adminlerden bi ricam sitenin tasarımını eski haline getirin lütfen.Haberleri okumaya girdiğimde eski haberler oluyor sürekli en üstlerde.siteye Mobil zaten girilmiyor küçült küçült baya uğraştıyor.

  29. ön kanatlar çok çirkin motor sesi çok rezil güney afrikadaki vuvuzela gibi sinir bozucu 3-4 yarış sonra kimin n kadar hızı olacağı ortaya çıkar

  30. kelebek gibi uçan arı gibi sokan brembo nirdeee.

  31. adamım gro tur atamadı ona üzüldüm.
    sevindiğim ise f.alans

  32. Mercedes beklendiği gibi.
    Ferrarili Alonso alıştıgı yerde.
    McLaren iyi gibi gözüküyor Kevin’ın 2.çizgide olmasını hiç beklemiyordum.Aferim sarı çocuk 🙂 Buttonın elenmesi kötü oldu :/
    Testlerde Redbull ile dalga geçenler,marussia ile kapışmasını bekleyenler ricardo nun polü kaçırmasıyla almıştır sanırım cevaplarını.
    Lotus ise tam bir hayal kırıklıgı toparlanmaları zor gözüküyor.

  33. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    ferrari hadi sorunları halledemedin sürünerekde olsa pist tesin orasını anladık tamamda zekanızıdamı kaybettiniz siz ben buradan rai nin piste çıkış turu atan araçların arkasında kalacağını anladım hadi neyse hesaplayamadınız buz pistinde f1 arabası sürmek kolay değil araç yagmur yokken bile buz pistinde gibi kayıyor bide yagmurda olacak belliydi zaten ilk yarıştan yaptı yapacagını ferrari alonso da bana göre limitteydi sonuç ortada boşa hayal kurmayın diyor ferrari bize kendileri bilir.

  34. Öncelikle Mercedes’i tebrik ederim gerek araba olarak gerek motor olarak iyi iş çıkardılar.

    En büyük tebrik bize Renault’uma nerden nereye daha da fazlası gelecektir. Bu gün bir kez daha görmüş olduk ki Renault motoru gerek güç gerek kullanılabilirlik olarak rakiplerinin gerisinde değil. Bakalım yarın neler olacak.

    Kış testleri boyunca yapmış olduğum yorumların doğru çıkması kadarda güzel bir şey yok. Umutsuzluk asla olmadı olmazda zaten çünkü ortada bir emek çalışılan süre var. Teşekkürler 250 kişilik muhteşem ekip.

    1. Komik.
      Yarışı izleyip öyle konuşsaydın keşke.
      Bu söylediklerin yarıştan sonra da doğru çıkabilir ama yarışta Renault motorları tek tek pıtır pıtır dökülürse o zaman göreceğiz testlerde yaptığın yorumların doğru çıkmasından güzel bişey olmadığını.
      Dereyi görmeden paçaları sıvamak tamamen F1 dışı bi olgudur ama Türkiye’de nedense bunu kabullenebilen insan sayısı çok az.
      ANLAYAMAZSINIZ. 🙂

      1. Mehmet Günaydın avatarı
        Mehmet Günaydın

        İyide sen niye paçaları sıvayıp konuşuyorsun o zaman derler adama pıtır pıtır dökülürseymiş ya ferrari dökülürse ?

        1. İşte hata yaptığı nokta o zaten. Ben kesin dökülecek demiyorum ki ? Dökülürse ne olucak diyorum bu yorumlar. Ama adam gelmiş buraya kesin kesin konuşuyor, herşey doğru çıktı, her dediğim yasadır gibi konuşma yapıyor. Benim değindiğim nokta bu. Dedikleri yarın tamamen doğru çıkabilir. Renault motorlu araç yarış bile kazanabilir. Ben hiç bişeye imkansız demiyorum. Ama yarışı bi görelim, ondan sonra konuşalım diyorum sadece. Paçaları erken sıvamaktan kastım buydu.

          1. Mehmet Günaydın avatarı
            Mehmet Günaydın

            Kış testlerinde sorunluydu Renautl motorları ve sanki hiç bir zaman düzelmeyecekmiş gibi Renault bitti diyen bir taraftar grubu oluştu burada demekki ön yargılı bakmamak lazımmış. Her takım sorun yaşayacak ben buna eminim Mercedes hızlı olabilir ama her şey olabilir

            1. Barcelona 2000 diye hatırlıyorum.Hakkinen ikinci ile arasında 45 saniye varken son turda motor patlatmıştı.F1’de her şey olabilir.Erken sevinmenin bir anlamı yoktur.Herkes birilerinin güç sakladığından bahsetti.Belkide Mercedes’te bunu yapıyordur.Netice itibarı ile tur bindirince extra puan falan verilmiyor.

      2. Geç bunları sen burada egosunu tatmin etmek için sağa sola bulaşanlar komik. Kişiye biraz saygı olur buraya gelip asla yanlış bilgi vermedik çok şükür ne dediysem hepsi çıktı. Daha aklın fikrin dökülmede dökülebilir herkes dökülebilir. Cuma günü gördük Lewis motor sorunu yaşadı Kimi pit çıkışında motor sorunu yaşadı motor stop etti tekrar çalıştıramadı bunlar olur önemli olan gidermektir.

        Egosunu bir kenara bırakan herkes anlar rahat ol sen.

    2. Renault tabiki uzun uğraşlar verdi ama bana kalırsa yazılım hakkında bazı püf noktaları için bir şekilde uyandırıldığını düşünüyorum. Çünkü rekabetin bu kadar kopuk olmasına asla müsade edilmez. Tabiki benimki sadece bir tezden ibaret.

      1. Yorumun için teşekkür ederim. Ben böyle bir şeyin imkansız olduğunu düşünüyorum. Bu sonuç uzun çalışmaların ve bileşimlerin sonucudur.

  35. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Öncelikle 2014 sezonu herkese hayırlı ve uğurlu olsun.

    Sıralamalarda pek sürpriz olmadı. En azından pole için sürpriz olmadı. Mercedes beklenildiği gibi en hızlı araçlardı. Red Bull ise beni şaşırttı. Herkes Red Bull’un döküleceğini beklerken Ricciardo az daha polü alıyordu. Williams’ın testlerdeki havasından çok uzak olduğunu gördük. Yani testlerde liderlik için yarışmasını beklerken bugün daha çok düzenli puan almaya çalışacaklar gibi duruyor.

    McLaren’in nasıl olduğunu hala bilemiyorum. Magnussen iyi bir grid pozisyonu elde etti. Button’ın elenmesi sürpriz oldu. Hız eksikliğinden ziyade muhtemelen bir iletişim sorunu nedeniyle elendi. Yarın yükselebilir diye düşünüyorum.

    Ferrari 2009’dan bu yana yine tek turda yavaş bir otomobil üretmiş. Alonso muhtemelen en çok 5.sıradan start alan pilot olacak kariyeri bitince. 😀

    Şuan da hız anlamında Mercedes en hızlı arkasında Red Bull var gibi. 3.sırada ise McLaren var gibi. Tabii yağmur gerçek performansların ortaya çıkmasına ne kadar izin verdi orası da ayrı bir konu. Yarın umarım heyecanlı bir yarış geçer.

    Seslere gelirsek büyük bir hayal kırklığı. Ortada ses falan yok. Bir spor otomobil bile daha vahşi sesler çıkarıyor. Bildiğin elektrik süpürgesi gibi ses çıkarıyor araçlar. O V8’in egzotik sesini özleyeceğiz.

  36. Ferrari cuma günü Alonsoyla 1. serbest antrenman turlarında mediumlarla 1.31.840 ve 1.31.954 gördükten sonra dahada bu derecelere inemedi. Ben ferrarinin ortalama top speedine baktım. Mesela 3. antrenmanda Alonso’nun 1. sektörde 4, 2. sektörde 11, 3. sektörde 9 km kaybı var mercedese karşı. Bu işin altında bir iş var. Ferrari yeni 100 kiloluk yakıta göre stint atıyor, mercedes ve diğerleri geçen seneki gibi herşey aynı gibi stint atıyor. Top speedte 340’a çıkan ferrari nerede, ortalama top speedte 11 km o da 0.5-0.6 saniye fark demek oluyor, bu ferrari nerede?
    Araç kötü olsa daha ilk antrenmanlardan kirli pistte mediumlarla 1.31.840 yapamaz. Ardından aynı lastikle devam edip 2 tur sonra 1.31.954 yaptı ve son sektörün rekorunu kırdı. Motor kapağının 0.2 saniye getirdiği düşünülen ferrari böyleyse tası tarağı toplayıp gidelim. Geçen sezon Raikkonen 8. başlayıp kazanmıştı bakalım bu sene ne olacak? Ferrarinin motor olarak mercedesten eksiği yoksa ki yok, bence halen oynanacak son bir koz var demektir. Bu snede bir başarısızlık olursa çok kelle gider.

  37. scuderiaferrarimarlboro avatarı
    scuderiaferrarimarlboro

    2015’e çok var mı?

    1. Dur kardeşim önce ekim ayı gelsin ondan sonra odaklanıcaz 😀

  38. mercedesi onboard kameraya göre değerlendirirsek çok dengeli bir araç yapmışlar rbrnin bu sıralamada yağmurdan kaynaklı önlerde olduğunu düşünüyorum ama çok geridede değiller magnussen iyi iş çıkardı ferrariye diyecek bişey yok 4 senedir diye diye dilimizde tüğ bitti tapulu yerimize oturduk raide bence ayar sıkıntısı vede üstüne rainin yağmurda biraz eksiğide eklenince elenmek kaçınılmaz oldu williaws geçen seneye göre iyi iş çıkarmış keşke kuru olsaydıda güç dengelerini görseydik ama bu kadar zevkli bir sıralama izlermiydik orasını bilmiyorum bu arada vettele tbrikler her yiğit yeni gelen takım arkadaşına 1.5 snye geçilmez büyük iş başardı 🙂

  39. hamilton’un pole turu. harika bir tur atmış.

    http://www.youtube.com/watch?v=UDHCZsno-Uc

    1. İki tane büyük kontra ile hiç de harika değilmiş. Ama küçük ayarları izlemek güzeldi.

      1. yeni araçlarla, daha sert lastiklerle, daha az DF ve daha fazla torkla hiç kontra vermeden tur atması zaten mümkün değil. gridde 45. saniyedeki oversteerden sonra devam edebilecek kaç pilot var? harika olan genel turu, 45. sndeki bölümü kurtarması ve üstüne pole alması.

        1. aracın sessizliği yanıltmasın tur gayet hızlı ve zorlanarak, sınırda atılmış bir tur. beni yanılttı, ondan söylüyorum 🙂

  40. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Bu kadar değişkenin olduğu bir seansta Redbull’un 2.liği ile birlikte herkes Mercedes’ten sonra Redbull’u getirmiş.Kuru zeminde geçen antrenmanlarda da Ferrari 2. idi. Kuru zeminde sıralama ve kuru zeminde yarış olmadığı sürece pek güçlerden bahsetmek doğru olmaz Mercedes hariç tabi onlar hep 1.

    1. Serhan acar kuru zeminde atılan stintlerde ferrarinin 5. Takım olduğunu söyledi. Yağmur yağmazsa akla karayı göreceğiz yarın

      1. MichaelJackson avatarı
        MichaelJackson

        Ferrari zaten 5 rakamı ile özdeşleşti sanırım artık 😀 ama benim değinmek istediğim nokta tek tur zamanına bağlı kalmamak ve kuru zeminde yapılacak yarışı beklemek.Sadece hız da bir etken değil yakıt tüketimi lastik kullanımı bir sürü şey var..

      2. Raikkonen F1 Team avatarı
        Raikkonen F1 Team

        O kadar da kötü olduğunu sanmıyorum. Hamilton 3.antrenmanlarda pist dışına çıkmayıp tur atabilseydi muhtemelen 1.29.00 gibi bir derece yapardı. Alonso’nun derecesi de ondan 1.5 saniye civarı yavaştı buna göre. Ama Mclaren , Williams , Redbull da aşağı yukarı aynı derecelerdeydi 3.antrenmanlarda kuru zeminde. Mercedes sıralama ve yarış hızı olarak önde ama diğerlerinin yerini daha kesin olarak görmedik bana göre. Antrenmanlarda pek uzun stintler görmedim şahsen. 5-10 turluk stintle de bir sonuca varılmaz. Yakıt ve lastik tüketimini bu kadar az turda çok net göremeyiz diye düşünüyorum.

  41. siteye giriş yapmayınca haberler eski görünüyor. twitter’ı herkes takip etmiyor küçük bir uyarı yapsanız dünkü giriş problemindeki gibi bence iyi olur. bir de canlı yayın linklerinde 3 tanesi birden açılıyor, reklamlarla beraber kapatmak zor oluyor.

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Çerezleri sil. Bende de aynı sorun vardı çerezleri silince düzeldi.

  42. Lafın kısası dengeler geçen seneki ile aynı bu sene mercedes biraz yakın olacak ışte redbull a

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Tam tersi bir durum var. Mercedes’e daha yakın bir Red Bull. 😉

    2. İnş canım yaaa 🙂

      Hakan sesler kesildi bakıyorum birde yani varya alemsiniz Redbull Williams ile kapışçaktı demek hahahahaha 😀

      Sizin Ferrari yine külüstürleri oynuyor Rai ne oldu ya bomba transfer adam büyük ihtimal 300 promil alkolle piste çıktı yolunu bulamadı en yakın Bar a girdi araçla 🙂

      Ferrari at simgesini salyangoz simgesi ile değiştirsin neticede artık o kadar hızlanabiliyor.

  43. Lotus : kağıt üstünde en hızlı araç biziz.

    Maldonado : Lotusa geçmek hayatımın en iyi kararı.

    Abi geçen senelerde rüzgar tünelsiz araç hazırlayan hrt bile bu kadar kötü değildi. Piste çıkıp tur atıyorlardı.

    Yılın bidonu Lotus

  44. Bıktım artık testlerle ilgili haklı çıkmaktan. Saklayicilari görelim

  45. Yusuf Hitay avatarı

    yıllar sonra live timing’den takip etmediğim ilk sıralama seansı. etmedim derken, edemedim. çünkü bu haliyle live timing tamamen işlevsiz.

    bazı değişikleri de yeni öğrenmiş olduk. mesela yıl boyunca hep aynı vites oranıyla yarışılması zorunlu hale gelmiş(oha). bu nasıl bir kuraldır arkadaş, monza ile monaco’da neden aynı vites oranıyla yarışılsın ki? f1’in gidişatı, iyice arcade oyunlara doğru gidiyor ama hadi bakalım.

    ayrıca yanlış anlamadıysam ers’nin bir buton aracılığıyla değil, motor yazılımıyla kullanılacağından bahsetti serhan acar. o nasıl iştir yahu? bizim bildiğimiz şekilde geçiş ve savunmaya yarayan bir sistem olmayacak öyleyse.

    lotus, super aguri olmuş. lotus’un böyle olacağı belliydi ama senenin sürprizlerinden biri sauber, önceki seneleri mumla arayacaklar gibi.

    renault motorlu araçlar hiç de fena değil. özellikle redbull, tepede olacağı aylar öncesinden söylenen mercedes’e yakın gibi duruyor. bu ikiliyi ferrari,mclaren ve williams takip ediyor gibi. tabii bu yorumların etkinliği yarış performansıyla ortaya çıkacak esasen.

    yağmurlu bir yarışta, bir cadde pistinde, ilk yarışına çıkan takım arkadaşına geçilerek, çıtayı yükselten button’a da teşekkürleri borç biliriz. magnussen hiç fena durmuyor, yakın zamanda ismini parlatabilir.

    vettel’e ‘bile’ üzüldüm. ricciardo’ya ise bir o kadar sevindim, adam çok sevimli yahu. sevinçten yerinde oturamıyordu tv röportajında. böyle olacaksan geri kalan 18 pole senin olsun be adamım.

    motor sesleri beklediğimden de kötü. sanki renault motoru bir miktar daha tok gibi. ama gaza getirici bir motor sesinden eser yok maalesef.

    ferrari yıllardır olduğu yeri kimselere kaptırmamış gibi, en azından sıralama performansı açısından durum böyle.

    o değil de, o live timing ne olmuş öyle!

    1. Sabit vites oranları saçmalığını kabullendirmek için 8. Vitesi getirmişler. Ancak dediğin gibi monaco ile monza da aynı oranların kullanılması f1 için komik bir olay.

      1. Artık vites kutusu değiştirenler vites oranları değiştiremeyecek, bazen yarış için avantaj oluyordu bu. Fakat yine de saçma bir kural.

    2. Vites oranları konusu iki yönlü. Araçların piste uyarlanmasını kısıtlamak istiyorlar sanırım.

      Evet ERS otomatik, ama direksiyonda ERS’nin işleyişini değiştiren “yallah tazyik” düğmesi yine olacak. Bu düğme ERS’yi tam güç çalıştıracak.

      Magnussen-Button ve Ricciardo-Vettel farkları için ikisinin de sorunsuz atlattığı kuru seansı beklemek gerek diye düşünüyorum. Yarın biraz daha değerli olacak.

  46. Yarın ricciardo kazansın da bakın evinde 🙂 webberi hemen dile dolandırırlar .

    1. Bence asıl vetteli diline dolar herkes.

  47. arkadaşlarrr
    raikkonene e ne oldu nden elendi izleyemedim kimiyi özetleyecek var mı ???

    1. 2. seansta elendi, viraj çıkışı arka kaydı, ön kanadı duvara çarpıp kırdı.

  48. Mercedes Redbull ve Mclaren en dengeli araçlar yağmurda iyi olmaları şaşırtmadı, Ferrari her zamanki saçmalığını yaparak(Alonso da yağmur lastiğini istemiş olabilir)Alonso yu 5 yaptılar gerçi 1 sıra yüksek olabilirdi yinede kalktığı yer iyi, önde sıkıntı olmaz ise podyum yapabilir.

    Kimi’ye gelirsek yapılmayacak bir hataydı ondan önce takım trafiğin ortasında piste yolladı önü boş tur atamadı.Yarın için temiz bir start sonrası iyi bir yerde bitirebilir.

    Vettel son antrenmanda arabadan hiç memnun değildi, oda iyi bir sıralama geçiremedi ancak mercedesler hariç bence performans kıstası bu değil.Yarın yarış kuru havada olursa kim nerede çok iyi anlayacagiz.

    Son olarakta Kevin Mag. Başarısına çocuk gibi seviniyordu Ron Dennis onlarada helal olsun demekki Ron her zaman yerinde olmalıymış..

    1. MichaelJackson avatarı
      MichaelJackson

      Redbull ve Mclaren’in dengeli olmasına tam karar vermek güç bana kalırsa.Aslında Redbull bir nevi aerodinamiden de kurtarıyor denilebilir ama çok değişken vardı bugün biraz piyangodan sıralar da geldi gridde.Kuru zeminde görmek gerekiyor araçları ve sanırım bu haftasonu göremeyeceğiz.

      Düşüncelerinizi merak ediyorum ama ben hala Ferrari’yi çözemedim..Antrenmanlarda Mercedes’in arkasından Ferrari geliyor diye düşünüyordum acaba ayarlarda mı sıkıntı var yoksa araç hala geçen seneki gibi sıralamada – , yarışlarda + bir performans mı gösteriyor ?

      1. Şu bir gerçekki her aracın bir karakteristik özelliği var Redbull her zamanki gibi çok dengeli geçen seneden tek farkı difüzor yok takım hep bunun etrafında gelişiyordu, Mclarenin de her zaman geçen sene hariç mekanik yol tutuşu çok iyi olmuştur kerplerdeki denge vs vs ancak Ferrari nin karakteristiği ilginç 🙂 domuz gibi bir huy var arabada kesinlikle kıvrak değil ancak fren dengesi, çekişi hep iyi olmuştur, bunlar benim kendi görüşüm ‘F1 otoritesi değilim’, Bence Mercedesten sonra kuru havada yarışta Ferrari geliyor bu yarın yardımcı olacaktır.

        Kimi temiz tur atabilseydi en kötü 8 olurdu oradanda iyi bir yükseliş görebilirdik.Bakalım göreceğiz Ferrari için yarış adına daha iyi bir performans bekliyorum ben..

  49. Raikkonen F1 Team avatarı
    Raikkonen F1 Team

    Mercedesler tahmin ettiğimiz gibiydi. Günün en büyük sürprizi Ricciardo oldu sanki. Toro Rosso’lar iyi iş çıkardı. Magnussen da Mclaren’e ümit vadediyor. Kimi’ye gelince, Royal Hunt’un birçok yorumuna katılmasam da yağmurda iyi olmadığı konusunda kendisiyle hemfikirim. Tam olarak göremedik ama orada nasıl öyle kaydırıp duvara vurdu anlayabilmiş değilim. Bir de Kimi neden hep trafikte piste çıkarıldı onu da anlayabilmiş değilim. Fom’un gösterdiği kadarıyla sıralama boyunca önü arkası boş bir turunu hiç göremedim.

    Özet olarak yağmur gridi bir birine yaklaştırdı. Yağmur olmasa daha net görürdük ama muhtemelen Mercedes rakiplerinden en az 1 saniye önde görünüyor. Redbull’un bu performansı yağmurdan kaynaklanmıyorsa eğer geliştirme hızıyla birlikte en ciddi rakipleri de Redbull olur sonra da Ferrari ve Mclaren (ikisi de aşağı yukarı aynı ayarda gibi). Peşlerinden Williams geliyor gibi görünüyor. Kuru zeminde daha net belli olur tabii. En net sonucu tahminen Bahreyn’de görebiliriz. İnşaallah yarış da yağmurlu olmaz.

    1. Mehmet Günaydın avatarı
      Mehmet Günaydın

      Şu an gridteki pilotların hangisi turbo destekli formula 1 aracı sürmüş ? ilk defa yağmurda mücadele ediyorlar bu motorlar ile onun için Kimi yağmurda iyi değil diyemezsiniz.

      1. rai yağmurda iyi değil.

        ba dedim bile 🙂

    2. Ben de Kimi’nin yağmurda uçtuğu bir performansını hatırlamıyorum. (Belki vardır.) Bir de Fin olacak 🙂

  50. Buttonun elenmesi saçma oldu , takım fazladan tur attırmadı nedenini anlamak zor. magnusen doğru bir tercih olduğunu kanıtladı. ayrıca rbr tekrar hortlaması ilginç oldu. ben yinede rbr bukadar hızlı olmadığını düşünüyorum. kuru zemin farklı olacaktır…

  51. CetinKUPUCU avatarı

    Ricciardo için tebrikler.Bir de LotusRENAULT için tebrik tebrik.
    İlk gp de Ricciardo,Magussuen veya Wergne kazanırsa çok eğlenceli bir sezon olacağına eminin.

  52. Sitede sorunmu var. Anasayfada son haberler gözükmüyor ?

    1. tarayıcı çerezlerini silebilir misiniz?

  53. Ohaaa!!! Az daha RB pol alıyor diye seviniyordum. Riccardo RB nin vettel yüzünden oluşan antipatikliğini azalatacak gibi. Adam sürekli gülüyor :))) çok yaşa riccardo

    Ferrari beklediğim yerde.. “5.” Alıştık zaten 4 yıldır bu pozisyona. Bu senede burdayız.

    Mercedes hızlı efenim , hamilton pol turunda arkadan önden heryerden kaymış ama polü aldı yine.

  54. Pist çok ıslaktı sürüş yolu bile kurumadı. Neden wet yerine geçiş lastik kullandık ?

    1. Çok yağmur yoktu, sadece pist ıslaktı. Bu yüzden Intermediate daha mantıklı olsa gerek. Diğerleri ne yaptı takip etmedim tabi.

  55. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Tüh Rosberg demiştik :/ Ricciardo büyük bir tebriği haketti gerçekten çok iyi bir sürüşü vardı .

    Ancak hala daha takımların güç sıralamaları Mercedes’in 1.liği haricinde belli değil çok değişken vardı bugün.Ama RedBull büyük bir gelişim göstermiş bu kesin.Magnussen de çok iyiydi daha ilk sıralama turlarında.

    Vettel,Button,Raikkonen hayal kırıklığı..Ancak performanslarını sorgulamak için yarış sonuçlarına bakmamız lazım.Vettel hele 1.5 saniye falan yavaştı Ricciardo’dan. Acaba kuru zemin ayarı mı yaptılar araçta diye şüphelenmedim değil yoksa Maldonado bile olsa 1.5 saniye geride kalmazdı.

    Güçç dengeleri belli değil yarın büyük yükselişler ve düşüşler izleyebiliriz.Motor sesleri berbat (vites düşürmedeki turbo sesi hariç)Yakıt tüketimi bile Mercedes’leri durdurabilir tam bir piyango olacak yarış hele bir de yağmur olursa..

  56. WonderDriver avatarı

    Sezon süprizlerle başladı diyebiliriz aslında . q2 de Button vettel ve rai nin elenmesi bu sezon daha bir çok süprizin geleceğinin göstergesi . Performansa geçersek gerçekten mercedesin ezici bir üstünlüğü var , ferrarininde hızlı olduğunu düşünmüyorum yarışıda mercedes duble ile tamamlar . podyumun son basamağı için ferrari williams ve mclaren kapışır

  57. NesetAydın avatarı

    Herkesin tahmin ettiği gibi Mercedes ve Hamilton polü aldı biz yine 5.yiz..Ayrıca Rai ve Vet ayar hatası yapmış olacak ki efendiler. .

  58. Alonso 5 numarayı almalıydı rai de massanın yolundan gider gene bize şampiyonluk yok .

    1. Lotus’ta ilk sene olduğu gibi Rai de sanırım araçla uyum problemi var.Takımla beraber kısa zamanda çözüp mücadeleye dönecektir ama Alonso’ya karşı 1-0 geriden başlıyor açıkça

  59. vw-tdi-power avatarı

    Vettel elendi ya la 😀 hiç beklemiyordum aslında, sevinmedim de üzülmedim de pek

    Ricciardo 3. olarak iyi bir başlangıç yaptı kendine güven sağlayacaktır bu olay ancak, dikkatli olmaya devam etmesi lazım, tabi daha çok Red Bull yönetimine.

    Rosberg 1.liği alınca son saniyelerde çok üzüldüm tahminimi tutturamadım diye ama Hamilton sağolsun kurtardı son anda 😀 Mercedeslere tebrikler, onların senesi olacak gibi bu sene.

    Raikkonen Button ve Vettel şaşırttı. Raikkonen’de bi motivasyonsuzluk sezdim ben biraz. Kobayashi Lotus’ların aşırı hazırsızlık ve kolay kırılan pilotları sayesinde Q2’ye kaldı, aferin uçan Japon böyle devam!

  60. ferrarci101 avatarı

    ferrariden bir halt olmayacağını gene öğrenmiş olduk…

  61. F_Alonso Diaz avatarı
    F_Alonso Diaz

    Aha yine 5.olduk 🙂

    Böyle gider bu sene. Aboneyim abone…

  62. Hadi bakalım sezon başlasın. 🙂

    Yağmur ortalığı biraz karıştırdığı için tam emin olamıyorum Red Bull gücü hakkında ama testlerde gözükenden daha iyi oldukları kesin şu ana kadar. Yarın ortaya çıkacak bakalım Renault motoru neler getirecek neler götürecek.
    Mercedes gayet iyi görünüyor. Bi Brawn GP havası yok korkulan gibi ama yine hızı gayet yerinde bi araç.
    Williams’ı da yavaştan üstlerde görmek hoş. Yağmur olmasaydı daha iyi olabilirlerdi belki de.
    Yarını büyük heyecanla bekliyorum artık.

  63. buradan rambo ve mehmet günaydın a selamlarımı yolluyorum,pole alacaktı parmak çocuk,parmağı kırıldı 🙂

    Hamilton’a tebrikler,Ricciardo’dan hiç kimse böyle bir performans beklemiyordu.Scuderia Toro Rosso’larda iyiydi.

    Kobayashi Q2’ye çıktı,Lotus ise rezildi

    1. Hadi araç kötü desen sanırım bu sefer o da yemez 🙂

    2. Mehmet Günaydın avatarı
      Mehmet Günaydın

      Aleyküm selam canım ne oldu Redbull atıyor mu turları ? Raikkonenin kazası Vettelin elenmesine sebeb oldu olsun sezon uzun siz kendi derdinizle uğraşın bizi boşverin 😀

      1. Kendi derdimizdeyiz aslında zaten kurallar değişti Alonso’nun sırası değişmedi yani 😀

        1. Mehmet Günaydın avatarı
          Mehmet Günaydın

          Aynen Ahmet hiç bir gelişme yok Ferrari kaldığı yerden devam ediyor ön sıraya oynaması gerekir yoksa zevksiz bir sezon olur.

      2. raikkonen in kazasıyla parmak çoçuğun ne alakası var.geliştiren nasıl geliştirdi

        SALLAMA 😀

      3. MichaelJackson avatarı
        MichaelJackson

        Sanırım Raikkonen kaza yaptığında Vettel de 1. sektördeydi ama live timing’e baktığımda (lanet olsun böyle zaman ekranına bir nokta görüyoruz sadece) sektörde kendi derecesini geliştirmişti yavaşladı mı yavaşlamadı mı orda bilemiycez..

  64. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Vuhhhu çok eğlenceli bir sıralama turu oldu 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir