Red Bull: “Ricciardo’nun Aracındaki Yakıt Akışı Normaldi”

yazar:

kategori:

Red Bull takımı, Avustralya GP’den yakıt akışının kurallara aykırı olduğu sebebiyle yarıştan diskalifiye edilmesine karşı çıkıyor ve yakıt akışının kurallar dahilinde olduğunu söylüyor.

Yarıştan önce yakıt akışı için FIA’nın sensörlerini istikrarsız olduğu için kabul etmeyip kendi sensörlerini takan ve onun verilerine göre yakıt akışı sağlayan Red Bull, Daniel Ricciardo’nun aracında 100 kg/sa yakıt akışı kuralına uymadığı için diskalifiye şoku yaşadı.

Christian Horner “FIA’nın yakıt akışını ölçmek için vermiş olduğu sensörler, testlerde verildiğinden beri sorunlular.”

“Güvenilir değildi ve hatalar vardı. Hatta yarışta bazı araçlar o olmadan ya da sorunlu bir şekilde yarışmış olabilir.”

“Bizim aracımıza yerleştirilen yakıt akış sensörünin hatalı olduğuna inanıyorduk.”

“Enjeksiyonların motora ilettiği yakıt hesaplarımıza baktığımızda, istikrarlı bir şekilde hiç değişiklik olmadan çalıştığını gördük.” dedi.

Horner ayrıca FIA’nın kendilerini yakıt akışının çok yüksek göründüğü konusunda uyardığını kabul etti. Ancak Horner, FIA’nın hesaplamalarının doğru olmadığını çünkü FIA’nın sensörünün yanlış ölçtüğünü söyledi.

Horner “Yakıt akışını düşürmemiz konusunda bizi bilgilendirdiler. Biz de onları, sensörlerinde ciddi endişeler olduğu konusunda uyardık.”

“Biz kendi hesaplamalarımıza güveniyoruz. Aksi takdirde diğer sensöre göre tamamen kurallar dahilinde olmaları için motoru çok kısmak zorunda kalacaktık.” dedi.


Yorumlar

“Red Bull: “Ricciardo’nun Aracındaki Yakıt Akışı Normaldi”” için 29 yanıt

  1. Yakıt akış sensörünü bir arkadaşla konuşmuştuk… Onun için ders notlarını karıştırmıştım hatta. Bak onlar geldi aklıma şimdi 🙂

    1. Evet, sensörün doğruluk payını konuşmuştuk. İlk yarışta patladı 🙂

  2. Acaba Vettel de kullanmayıp Riccardo da mı kullandılar bunu.
    Reklamın iyisi kötüsü olmaz.Gerilerde sürünen Lotus gibi olacaklarına bir kumar oynayalım demişler.
    Vetteli erkenden aldılar içeri zaten bir şey yapamayacak diye.Vettel e laf gelmesin diye de yine denek bir pilot edinmişler kendilerine. Sezonun ilerleyen dönemlerinde bi lobi oluştururlar bunun için.

  3. Benim anlamadigim madem fia nin sensoruyle rbr in sensoru uyusmayacaksa niye fia rbr in kendi sensorunu kullanmasina izin veriyor

    1. Redbull burada hata yapıyor işte. FİA’nın sensörünü kullanmayacağını diretiyor. Olay belli ki antrenmanlar ile başlamış. Sanki ayak üstü konuşulmuş gibi duruyor olay. 🙂 Redbull burada ciddi hatalı. Bir kural ihlali söz konusudur büyük ihtmal.

  4. Raikkonen F1 Team avatarı
    Raikkonen F1 Team

    Kural kuraldır fakat. Böyle bir kural stratejilere de mücadelelere de darbe vuran bir kuraldır bana göre. 100 kg yakıtımı koyarım ister yarışın başında zorlarım ister sonunda. Ben yakıtı yetirdikten sonra kime ne. “15000 rpm’i geçemezsin. Yakıt akış hızın 100 kg/sa geçemez. 100 kg yakıtla yarışı tamamlamak zorundasın.” Teknik bilgim olmamakla beraber bundan benim anladığım ortalama 1,5 saatlik yarışın en az üçte birini ERS’nin ürettiği güçle geçmek zorundasın gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.

    Bu kural var olduğu sürece F1’de eskisi kadar rekabetçi yarışlar göreceğimizi düşünmüyorum. Rekabet olmayacaksa yarışmanın ne anlamı var. Seslerin de içine ettiler zaten. Nfs Carbon’daki araçların sesi bunlardan çok daha iyiydi. Eskiden araçlar garajda çalıştığı zaman bir aracın piste çıkacağını anlardık şimdi düzlükte son süratte arabanın onboard görüntüsünde sesini duyamıyoruz.

  5. Bence bu işi asla çözemeyecekler. Aynı şey diğer takımların da başına gelecek ve bir yerden sonra FIA bu kuralı rafa kaldıracak. Haliyle dengeler iyice değişecek.

    1. Aynen şimdi ohhh ne güzel Redbull a oh olsun FIA en uygunu yaptı diyorlar da tehlikenin farkında değil bu kitle henüz ilerleyen dönemlerde bu kural ve cihazlar bozuldugunda düşünsenize takımın puanları gidicek pilotun puanları gidicek.Yani kendilerine vurmayacak sanıyorlar ama öyle bir yerde vururki sezonu çöpe atmak zorunda kalabilirler.

  6. Her ne olursa olsun FIA uyarmış. Sensör hatalı olsa da kendi sensörünü kullanmasına izin vermiş ama sınırı da belirtmiş. Ben kendi ölçümümü yaparım arkadaş demekle olmuyor bu iş. Kural kanun koyucular var. Kurallar belirtilmiş ona uyacaksın.

    Yıllardır Red Bull’un yasallığı sorgulandı durdu. Ama bir şekilde araçları hep kurallara dahil oldu ya da kural açıkları ona göre ayarlandı, testler sıkılaştırıldı falan filan. O zaman kurallar kuraldı da, doğru hesaplıyordu da FIA cihazları şimdi niye ses çıkarıyorsun?

    İyice ölçümünü yaparsın, diğer takımlarla görüşmeler yaparsın. Varsa bir sıkıntı hepiniz bir araya gelip değişiklik için zorlarsınız.

  7. Şimdi burda inanılmaz saçma bir durum var. Diğer takımlar fia sensörü kullanıyor, rb kendi sensörünü kullanıyor. Rb diyor ki “fianın sensörü normalden fazla ölçüyor”. Atıyorum 10kg yakıt geçmesi gerekirken fia sensörü 12kg yakıt geçiyor diyor. Diğer takımlar bu limiti geçmemek için gerçekte 8kg yakıt geçişine göre motoru kısıyorlar. Ama rb kendi sistemini kullandığı için 10kg kullanmaya devam ediyor. Sonuç olarak rb diğer tüm takımlardan 2kg fazla yakıt akışına sahip oluyor.
    Fianın sensörü yanlış ölçüyorsa herkesinkini yanlış ölçüyor. Herkes için durum aynıysa ortada dezavantaj durumu olmuyor. Rbye verilen ceza uygundur.

  8. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Yani bu 1 kerelikti..O zaman rosberg’in yakıt akışı sizin hesapladığınız gibi olsa 2 sn fark atardı 😀

  9. Yusuf Hitay avatarı

    Biz kendi hesaplamalarımıza güveniyoruz. Aksi takdirde diğer sensöre göre tamamen kurallar dahilinde olmaları için motoru çok kısmak zorunda kalacaktık.

    bu yorum senenin gidişatı açısından kritik olabilir.

    1. yani rbr deki o sensör hatalı mı değilmi yada fia daki o sensör hatalımı değilmi sorusu ortaya çıkıyor ! fia bu konuda inceleme yaptıki kendi sensörünün doğru olduğu yönünde ama alttaki arkadaşın iddiası doğrumu bilmiyorum.rbr nin yeni sensör istemesi ve fia nın kabul etmeyip eski sensörle yarıştırması ! konu çok ciddi zira yakıt kullanımı bu sezon her zamankinden kritik.

      1. yani seri üretim yapıyorsunuz kalite kontrolde var ama buna rağmen %2-3 lük hata en teknolojik fabrikada bile normaldir çalışanlar bunu bilir bende çalıştım ve bu hata rbr ye denk gelmiş.en azından rbr nin açıklaması bu yönde.2.yarışta takke düşer kel görünür bu kadar basit.

  10. CaptainKiller avatarı
    CaptainKiller

    ahaha son cümle ne öyle ya, komedi 😀

    diğer takımlar gücü kısıyorda siz niye kısmıyorsunuz

  11. Tüm takımlar FİA nın sensörünü kullandı demek ki başka diskalifiye olmadığına göre.. Bu durumda demezler mi BU ŞEHRİN ZAPTİYESİ siz misiniz?

  12. batırdı bıde sıvadı

  13. Biz kendi hesaplamalarımıza güveniyoruz. Aksi takdirde diğer sensöre göre tamamen kurallar dahilinde olmaları için motoru çok kısmak zorunda kalacaktık . vallaha alem takımsınız ya bi ton konuş sonra batır olacak iş değil .

  14. ██████spa2000██████ avatarı
    ██████spa2000██████

    Aksi takdirde diğer sensöre göre tamamen kurallar dahilinde olmaları için motoru çok kısmak zorunda kalacaktık.

    Kendini ele verme cümlesi.

    1. Kendini ele verme değil hatalı ölçüm cihazına uygun şekilde motor devrini kısmaları demek normal devir ve yakıt noktasının en alt noktasına girmeleri demek.

      Yani örnek vericek olursak yarış içerisinde 100 kilo yakıt var diyelim.Tur başına normalde 2.5 kilo gitsin akış noktasında bu normal veri ama araçtaki olay 100 kiloda tur başına 1.2 göstermesi hal böyle olunca hesaplamalarda araç yarışı bitiremiyor hatalı cihazın verileri sayesinde eee adamlar ne yapıcak 15.000 devirdeki motoru 10.000 devire indirmeleri lazım ki yarış tamamlasın.

      Hatalı bir cihazla elde edilen veriler sayesinde gitseydik motor devrini ciddi kısmak zorunda kalıcaktık diyor bunun neresi kendini ele verme.Normal çalışsa zaten yine 15.000 devirde gidicekti Renault motoru ve RBR sıkıntı olmayacaktı yine podyumda olucaklardı.

      Artı yarış haftasonu Renault tam güç meselesini yeni halletmişti RBR hiç bir zaman yarış turları atamadıki testlerde işte burda bu tarz bir sorun oluştu.

      1. İyi de hatalı ölçümü o zaman herkese yapıyor 100 Yakınca 105 gösteriyorsa herkese gösteriyor Redbull gri alan aradı sadece fakat bu sefer FIA bu konuda tolerans 0 deyip diskalifiye etti. Fia nın cezasını haksız bulmam ama Redbull a da sinirlenmem bu yüzden

    2. Burada nasıl kendisini ele vermiş? Önceki ölçümler çok fazlaydı diyor ve o ölçümlere göre aracı kısacaktık diyor, fazla yakıt tüketmemesi için? Adamlar neden aracı kısmak istesinler, verilerinin yanlış olduğunu düşündükleri bir ölçüm var ortada. Diyor Redbull takımı.

      1. ██████spa2000██████ avatarı
        ██████spa2000██████

        Tahminim olan şu;
        Yarış öncesi teknik ekip yakıt kuralına uymaları halinde puan alamayacaklarını hesaplamış olabilir. (Horner dan yaptığım alıntı bunu söylüyor)
        Bu durumda kumar oynamak ve fia nın net uyarılarını dikkate almayarak “kendi ayarladıkları sensörleri” takmak oldukça mantıklı.

        Buna nereden varıyorum.
        İlki kolpa yapma hakkı saklı kalmakla Horner kendilerinin 2 tur fark yiyeceklerini düşündüğü bir yarışa çıkıyor. İkincisi testlerde test yapamayan bir aracın ilk yarışta bu denli toparlanması ……….

        Reno 1 ay gerideyiz deyince ve sen işin o kısmına müdahele edemeyeceğine göre ve acilen kendi içerisinde birşey yapman gerekirse, masada oturan mühendislerden biri yakış akışıyla oynarsak diye başlayan bir cümle kurmuşsa…

        1. İyide bunun telemetre verileri FIA ya sunulmakta nasıl illegal işe girsinler ki baştan tez yanlış.

          Yarış sonu ve başı bu veriler FIA da toplanıyor öyle ortaya yem atıp ya tutarsa yapılamayacak bir güvenlik organizasyonu var.

          Neticede bu kuralda diskalifiye olayı var esnek değil ama Redbull a verilen ölçüm cihazı bozuk ve verileri doğru aktarmıyorsa Redbull un suçu ne.

          1. ██████spa2000██████ avatarı
            ██████spa2000██████

            Dostum haberin ağırlığından fazla yorum yapılınca haberin içeriği unutuluyor.

            Verilerin toplandığını, güvenlik organizasyonu (bununla kastının ne olduğunu anladım yoksa tamlamanın anlamı başka) olduğunu, telemetri den bahsetmişsin.

            Haberin en can alıcı bilgisi ise
            “Horner: Biz kendi hesaplamalarımıza güveniyoruz.”dur.

        2. Öncelikle verdiğin düzgün cevap için teşekkür ederim.
          Evet doğru söylüyorsun bakyıorlar ki yarış bitiremeyecekler ve Horner’ın da belirttiği gibi dengesizlikler ortaya çıktı diyor. Düzgün telemetre verileri elde edemiyorlar. Anormal bir durum var. FİA ile görüşüyorlar. Burada hatayı 2 tarafta yapıyor. Redbull FİA yı otorite kabul etmiyor kendi sensörünü kullanıyor. Buna karşılık FİA ile ne görüşüldü neden izin verildi bilmiyorum. Buda FİA’nın hatasıdır. Mesela başka takımlarda yaşamış olabilir deniyor. Sauber yaşamış olabilir. Ya da bazı araçlar yanlış datalar yüzünden performans kıstı, yarış içinde boşuna yavaşladılar vs. Neyse, burada bir hata daha var FİA nın yaptığı açıklama pek tatmin edici değil+ Redbull’da buna güvenerek peşini bırakmayacaktır.

          1. FIA’dan yapılan açıklamada “Orijinal sensör birinci antrenman seansında farklı okumalara sebep olsa da, yakıt akışı için kullanılması gereken sensör, FIA’nın aksi yönde bir şeye izin vermemesi halinde orijinal olan sensördür.” sözlerine yer verildi.

            Burda FIA kendisi itiraf ediyor ne oldugunu amidumar neyin olayını yaşıyorsun sen 🙂

  15. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Durduramayacaksınız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir