FIA: “Red Bull Yakıt Konusunda Uyarılara Uymadı”

yazar:

kategori:

FIA, Red Bull’un Avustralya GP esnasında Daniel Ricciardo’nun yakıt kullanımı ile ilgili yapmış oldukları uyarıyı dikkate almadığını açıkladı.

Yarışı Nico Rosberg’in ardında ikinci sırada tamamlayan Ricciardo, kurallar kapsamında 100 kg/sa yakıt akışı sınırını düzenli bir şekilde aştığı için yarıştan sonra diskalifiye edildi.

Cuma günkü antrenmanlarda Ricciardo’nun aracındaki yakıt akışında istikrarsızlıklar olduğu için Red Bull dün yakıt akış ölçüm cihazını değiştirdi. Ancak FIA dün sıralamalardan sonra Red Bull’u, yeni sensörün verilerinin memnun edici olmadığı yani eskisinden çok farklı değerler verdiği için eski sensörleri takması konusunda uyardı.

FIA’nın yarıştaki yakıt kullanımının kurallar dahilinde olması için yaptığı bu uyarı Red Bull tarafından kabul görmedi. Red Bull eski sensörün güvenilir olmadığını belirterek kendine ait sensörü kullandı.

Bu kapsamda  FIA, vermiş olduğu yakıt akış verilerine uyulması halinde farklı ölçüm cihazının kullanılmasına izin verdi ancak hakemlere göre Red Bull bu uyarıyı dikkate almadı ve yarış içerisinde FIA’nın belirlediğinden daha hızlı yakıt akışı sağladı.

FIA’dan yapılan açıklamada “Orijinal sensör birinci antrenman seansında farklı okumalara sebep olsa da, yakıt akışı için kullanılması gereken sensör, FIA’nın aksi yönde bir şeye izin vermemesi halinde  orijinal olan sensördür.” sözlerine yer verildi.


Yorumlar

“FIA: “Red Bull Yakıt Konusunda Uyarılara Uymadı”” için 18 yanıt

  1. Nebuchadnezzar avatarı
    Nebuchadnezzar

    Ne kadar yakıt o kadar güç.
    Yakıtın güce olan etkisini eşitleme kuralı da diyebiliriz.
    Az yakıt tüketen ve çok yakıt harcayan araçlar arasındaki bundan dolayı oluşabilecek farkı eşitleme kuralı.

  2. Geçen sene Redbull’un aracı illegal diyip ya da legal diye savunanlar ne değişti de her şey terse döndü?
    Geçen sene bir taraf araçta TC var diyordu, diğer tarafta hadi oradan yok öyle bir şey diyordu. (Bende böyle diyordum). Ne değişti merak ediyorum. Çoğu taraftar FİA dan şikayetçiydi şimdi ise tam tersi bir durum var. 🙂

  3. “kurallar kapsamında 100 kg/sa yakıt akışı sınırını düzenli bir şekilde aştığı için…”

    araçların toplamda 100 kg. yakıtla yarışı bitireceği kuralını anladık ama, şahsen ben yukarıda alıntı yaptığım kuralın ne anlama geldiğini pek kavrayamadım sezon öncesinde haberleri de okumuş olmama rağmen. bu işi bilen bir arkadaş, kuralın takımlardan ne istedğini anlaşılır bir dille anlatabilir mi lütfen?

    1. benim çıkarımım şu 100 kg yakıt bölü km.başına düşen yakıt (örneğin toplam katedilen mesafe 300 km ise 100/300 = sayısının fazlasını aşamazsın şeklinde ) orjinal metinde ne yazıyor onu ingilizce bilen arkadaşlar çevirebilir.

    2. Motora pompalanan yakıt miktarını gösteriyor ve Max değeri belirtiyor benim anladığım. Pilotlar yarış içinde ekonomi yapıyor diyoruz ya da tempo yükseltti filan diyoruz ya, direksiyondan farklı motor haritalarına filan geçiyorlar. Orada yapılan değişiklikler enjektörülerin ne kadar basınç veya hız ile ya da miktar ile yakıt pompalamasını değiştiriyor. Yolda giderken pilot gaz pedalına yarım basarak ekonomi yapmaz herhalde, bu tip yazılımsal değişiklerle oynayabiliyorlar. Benim anladığım bu, daha bilgili arkdaşlar daha iyi açıklayacaktır.

    3. Bir iki kez olmamış… süregelen şekilde sürekli olarak bu aşılmış. Pilotun ayağı sürekli olarak gaz pedalında aynı seviyede değil dolaysıyla sürekli olarak aynı durum harcanmıyor. Yol bilgisayarlı araçları kullananlar kısmen iyi biirler bu durumu.F1 deki ölçüm sistemi daha özel ve karışık.

    4. Ne kadar yüksek akış olursa araç o kadar hızlı gider. Atıyorum ayarı 200kg/s e getirip deli gibi hızlı giderek herkesi geçer sürücü, sonra ayarı yarış sonuna kadar yetsin diye çok fazla kısarak yavaşlar. Ancak diğer sürücülerin önünde olduğu için savunma yapacak avantajı elinde bulundurur. Sanıyorum ki fia böyle birşey olmasını engellemek için akış sınırı koymuş.

    5. tüm arkadaşlarıma bilgi için teşekkür ederim, konu hakkında bilgilenmiş oldum.

  4. ne gavur sensörmüş o kadar aracınki sağlam bir rbr ninki bozulmuş görüyonmu

  5. Kesinlikle FIA saçmalamış neticede bozuk olan ölçüm aletindeki verileri referans almak tamamen komik bir durum

    Antreman seanslarında Ricco nun aracındaki yakıt akış ve kullanım telemetresini hesaplayın yakıt akış ölçüm cihazının bozulması ve hatalı bir şekilde akış ve tüketim miktarlarını göstermesi sonucu RBR mecburi olarak yenisi ile değiştirmiş.FIA bu konuda eski ölçümleri yapan cihazın takılmasını tekrar istemiş.RBR de bunu kabul etmemiş neticede yanlış yakıt yükü ve kullanımına sebebiyet vericek arızalı yakıt akış ölçüm cihazını kullanmak yarış içerisinde ciddi sıkıntılara mahal verebilir aynı zamanda yarış sonrası tartılan yüklerle ilgilide sorunlar oluşturabilir.

    Bunun üzerine FIA da biz eski (hatalı) yakıt akış ölçüm cihazındaki verileri referans alırız demiş ve yeni takılan ölçüm cihazının verilerini reddetmiş hali ile eski parametreler yeni parametreler ile uyuşmadığın ötürü diskalifiye ile sonuçlanmış.

    Ha buna sevinen arkadaşlar var buralarda onlara tavsiyem bu cihazlar bu sene oldukça bozulabilen parçalardan bir tanesi olucak heleki takımlarda yakıt olayı çok karıştı çünkü dua edinde hileci zart zurt derken bu tarz bir şey başınıza gelmesin sonrada biz gülmeyelim 🙂

  6. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    FIA bozuk sensörleri kendi kabul ediyor sonra Redbull u engellemeye çalışıyor DURDURAMAYACAKSINIZ

  7. Desene …. vermiş yakıtı motora sonrada RBR kapasiteden düşmemiş alın size hızlı bir araç demişler.Acaba… bu kadar yakıta dadanan motorun ömrü yeterli gelecekmi?

    1. İşin garibi daha güçlü bir enjektör kullanıp aynı yakıt miktarı ile bitirmesi gibi bir sonuç çıkarttım ben. Yakıt limiti aşılmamış sanırım. Az yakıyor gibi bir denklem çıkıyor, garip geldi bana.

      1. Yakıt harcama her zaman aynı olmaz… maksimum değerden bahsediliyor ki yarış içerisinde süregelen şekilde tekerrür olması cezaya sebep olmuşdur. Sanırım birde sensör seçiminde bir diretmede var.

  8. Rambo(zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır) avatarı
    Rambo(zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır)

    ben takımıma güveniyorum biz öyle üç kağıtçı şeyler yapmayız FIA bunun hesabını verecek

    FIA yönetimini istifaya davet ediyorum

    1. Bizde seni şu sitede yorum atmamaya davet ediyoruz.

    2. Hahaha çok güldüm buna. 😀 Çok içten yazıyorsun. 😀 Ancak o iş o kadar basit değil. Bir ihlal var belli ki. Ancak bunu üçkağıtçılık olarak algılamak yanlış. İlk defa yarış mesafesi tamamladılar bundan dolayı ya ayarlayamadılar ya da değiştirilen parça gerçekten uygun değildi. Art niyet aramıyorum ancak yapılan da sonuçta hoş değil.

      1. Rambo(zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır) avatarı
        Rambo(zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır)

        bilmiyom valla ama şu bir gerçekki red bull şampiyonluk için yarışılabilecek bi otomobil hazırlamış malezyada daha güçlü olacağız bakalım FIA orda ne bulcak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir