Red Bull Kendi Sensörünü Kullanırken Rakipleri FIA’nınkini Kullanmış!

yazar:

kategori:

Avustralya GP’de FIA’nın yakıt akış sensöründen şüphe duyan tek takım Red Bull değildi ancak rakip takımlar FIA’nın sensörünü kullanmak zorunda oldukları için farklı bir sensör kullanmamayı tercih ettiler.

Avustralya’da Daniel Ricciardo’nun aracında, FIA’nın yakıt akış sensörünün hatalı olduğu gerekçesiyle kendi yakıt akış sensörünü kullanan ve FIA’nın direktiflerine rağmen kendi hesaplamasında direten Red Bull, Ricciardo’nun diskalifiye edilmesiyle şok yaşamıştı.

Autosport’a göre diğer takımlar da sensörde yakıt akış konusunda ufak farklılıklar gördüler ancak buna rağmen FIA’nın sensörüne güvenmeye ve ona göre hareket etmeye devam ettiler.

Takımların çoğu, 100 kg/sa olan yakıt akışını geçmemek için, sensöre tam anlamıyla güvenmediler ve yakıt akış hızını biraz yavaşlattılar.

Red Bull’un ceza almasında ise hem FIA’nın sensörüne güvenmeyip kendi sensörünü kullanması, üstüne üstelik FIA’nın direktiflerine uymayıp kendi ölçüm parametresine göre yarışı sürdürmesi etkili oldu.

Yakıt akış sensörleri yeni teknolojiler olduğu için ilk testlerden beri kalibrasyonda bazı sıkıntılar yaşanıyor.

Ferrari’nin Takım Patronu Stefano Domenicali “FIA tarafından iyi bir şekilde idare edilen yönteme güvenmemiz lazımdı. Dürüst olmak gerekirse durum böyle.”

“İşini yapacak olan FIA var ve sorun çıkacağını düşünmüyorum.” dedi.

Toto Wolff “Tüm sistemlerin bir arada çalışması gerekiyor. FIA yakıt akışını takip ediyor ve tüm takımları inceliyor. FIA ve takımlar bu şekilde çalışarak öğrenmeye devam ediyorlar.”

“Yakıt akış ölçüm cihazı FIA’nın sistemi ve araçlara entegre olması gerekiyor. Öğrenme sürecindeyiz ve takımlar FIA’yı desteklemeli. Aynısı FIA için de geçerli.” dedi.


Yorumlar

“Red Bull Kendi Sensörünü Kullanırken Rakipleri FIA’nınkini Kullanmış!” için 10 yanıt

  1. ula red bull ne diye kafana göre iş yaparsın ki ricciardonun sevinci kursağında kaldı sayenizde. Artık bu des olur bir daha yapmazlar. Bu arada red bull’un battığını falan sananlar da anca beklersiniz, rbr er yada geç toparlanır.

  2. Ferrari nezaman girecek bu illegal yollara bekliyoruz :))

  3. redbuldan açıklama geldi : vallaha hak geçmesin diye yaptık

  4. hamiltonAMGTEAM avatarı
    hamiltonAMGTEAM

    redbull’un hızının sebebi ortaya cıktı işte , siz ne bekliyodunuz ? sepang’da ilk 10 a girsinler burnuma halka takarım 😀

  5. Bunlar hile yapmadan duramazlar.Diğer takımların kendi yakıt akış sensörü bile bulunmayabilir.Şimdi nerden bileceğiz Ricciardonun 110 kilo yakıt kullanmadığını?Geçmişte ECU’nun bypass edildiği iddiaları vardı.

  6. Fia’nın sensörü hatalıysa ve diğer takımlar hatalı sensörü kullandıysa Redbull’da kullanacaktı fia’nın sensörünü kusura bakmasınlar.saçma bir kural ama kuralada uymak zorundasın.

  7. Demezler mi bu şehrin zaptiyesi siz misiniz?

    “Dediler…”

  8. Esasında burda Redbull un yaptığı kendi takımları doğrultusunda doğru ama genele bakıldığında yanlış malesef.

    Şöyle bir durum olabilir gerçekten FIA tarafından tam geliştirilmemiş ve tamamen bu yeni V6 teknolojisine entegre edilmemiş bir sistemin ilk yarışta kullanılması ve kısıtlamalara gidilmesi mevcut durumun karmaşıklığını göstermekte.

    FIA nın ceza bildirisinde yazdığı evet farklı telemetrik veriler gelsede cihazın kullanımı gerekir ifadesi zaten olgunlaşmamış bir sistemin araçlara entegre edilmesinin sakıncalarını ortaya koymakta.

    Bu ölçüm ve yakıt sınırlaması şu an ham halde yani daha gelişmiş değil sezonun ilerleyen bölümlerinde takımlar yakıt kullanım konusunu iyice kavrayıp motorun ve şasinin geliştirilicek bölümleri ile birlikte bu tarz sıkıntıların daha çabuk şekilde üstesinden geleceklerine eminim.

  9. Önceden Red-bull un bu illegal işlerine ses çıkarmıyorlardı.4 yıllık anlaşma doldu sanırım.Yoksa Red-bull un kendi sensörünü kullandığı bile ortaya çıkmazdı.

  10. froster2006 avatarı

    Gerçekten ilginç ki hata olacaksa herkeste olacak ki kendi parçanı kullanmak bile bile lades olmak demek ki bu cesareti önceki yıllardaki uygulamal vermiş olmalı redbula.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir