Teknik Analiz: 2008 İtalya Grand Prix

yazar:

kategori:

Ferrari F2008 – Monza Özgü Arka Kanat

Ferrari F2008’in yüksek hızlı Monza için hazırlanan aracının arka kanadı oldukça küçük. Arka kanatın üst profili altına göre daha ince ve şekilden de görebileceğiniz gibi açısı çok dar. Bu kanat sürüklenmeyi aza indiriyor ve aracın uzun düzlüklerde hızının yüksek olmasını ve bunun yanında şikanlarda yeterli downforce olmasını sağlıyor.

 

 

 

Ferrari F2008 – Ön Kanat-Burun Bağlantısı

ferrari_monza_1_313525341.jpg

Monza gibi hızlı bir pistte en küçük bir değişim bile etkili olabilir. Ferrari takımı İtalya’da hafif oynanmış bir burun bağlantısı ile yarışacak. Yeni ön burunda klasik dikey bağlantı yerine hafif kıvrılmış bir yapı var. Bu yeni yapı hava akışının etkisini, türbülansı azaltıyor ve önde normalden daha küçük flapler olmasına rağmen aero dengesini düzenliyor.

Toyota TF108 – Monza Özgü Ön kanat

ferrari.bel

Bütün takınlar gibi Toyota da Monza’ya özgü adapte edilmiş aero paketle geldi İtalya’ya. Daha yakın ana kanat profili ve daha düşük geliş açısında sahip flaplar kullanılmış. Ön kısımda bulunan standart köprü kanat yerini daha önceki versiyon olan daha basit tek profilli tasarıma bıraktı. Hemen hemen yatay çukur şeklindeki profil merkezde yeralırken flap’ın derinliği azaltılmış ve çıkış kenarları yuvarlak bir yapıya dönüştürülerek uzun ve yüksek hızlara sahip düzlüklerde drag etkisinin azaltılması planlanmış.

BMW Sauber F1.08 – Monza Özgü Ön kanat

ferrari.bel

Burun kısmı ve ön kanadın her ikisi de yüksek hızlı İtalya Grand Prix’i için BMW tarafından modifiye edilmiş. Burun kısmındaki dikey profiller çıkartılmış, kenar eğimliği geri yerine ileri yönlü alınmış ve dikey yükseklik azaltılmış. Daha önceki eğimli tasarıma oranla ön kanadın merkezindeki çukur profil ortadan kaybolmuş. Flap, alışılmış çift planya yerine tek elementten oluşmuş böylece drag etkisinde yüksek derece azalma ve daha az downforce üretilmesi sağlanmış.

Williams FW30 – Monza Özgü Arka kanat

ferrari.bel

Rakipleri gibi Williams takımı da İtalya’ya Monza özgü arka kanat tasarımıyla geldi. FW30’un kanat özelliği tek profilden oluşacak şekilde ve kenar bitiş noktaları yukarı doğru eğimli verilerek tasarlandı (kırmızı ok ve küçük resim). Bu uyarlama pistin düzlüklerindekidrag etkisini azaltılmasına yardımcı oluyor ve bununla birlikte virajlarda yeterli oranda downforce sağlıyor.

Toyota TF108 – Monza Özgü Arka kanat

ferrari.bel

Monza’da Toyota takımı ilginç bir arka kanar tasarımı ile yarıştı. Ana profil dikkat çekici bir şekilde revize edilmiş, kanadın orta bölümünün uç kısmı 1970’lerin sonu 1980’lerin başında kullanılan delta profil kanatlarıyla benzerlik göstermiş. Bu özellik drag ve turbülans etkisini azaltarak aracın daha etkili olması için tasarlanmış, bununla birlikte frenleme anında ve hızlanda sırasında hala yeterli downforce sağlayacak tasarıma sahip.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir