Motor Performansı Avantajı Mercek Altında

yazar:

kategori:

Son gelen haberlee göre sahne arkasında Formula 1’de motor performanslarının daha denk hale getirilmesi için takımların ortaya koydukları çaba, İtalya’da Toro Rosso’nun zafere ulaşmasının ardından artışa geçti.

Sebastian Vettel, Monza’da F1’in en genç yarış kazanan ismi olurken büyük bir sürpriz yaptı ve bu performans, Red Bull’un Renault motoru ile Toro Rosso’nun Ferrari motoru arasındaki fark mercek altına alınd.

Bu sonuç, griddeki motorlar arasında performans farkı olduğuna inananlar için bir delil özelliği taşıyor. Üreticilerden bir bölümü, özellikle Renault, F1’in şu anki kuralları çerçecesinde motorlarında gelişim yapamamakla kaybettiklerini önceden söylemişti.

Motorlarda gelişimin yasak olmasına rağmen üreticiler, dayanıklılığın arttırılması veya maliyetin düşürülmesinde etkili olduğu konusunda FIA’nin takdirini alırlarsa parçalarda değişikliğe gidebiliyor. Bu tip revizyonlar, performans arttırımına da neden olabiliyor. Sonraki adım, yakıt, yağ ve egzoz gelişimi ile yapılabilir.

Kaynaklardan alınan ilgiye göre takımlardan bir bölümü, bu durumdan oldukça mutsuz ve bu takımlar, kurallar değişmediği takdirde 2013’e kadar güç yönünden eksik kalacaklar. Bu bağlamda da gelecek sene griddeki seviyenin ayarlanması için FIA ile görüşüyor.

Kaynaklardan biri: "Sadece griddeki bütün motorlar arasında daha denk bir seviye elde etmeye çalışıyoruz, ilk dondurma olayı oldu zamandaki gibi. Takımların bir bölümü bizim hislerimizi paylaşıyor ve görüşmeler, bu sorunun çözülmesi için FIA ile yapılıyor"

Anlaşılan o ki , Renault’un performansını yükseltmesi için motor durumunda bir şeyler yapmasının, Fernando Alonso’nun gelecek sene Fransız takımda kalıp kalmama kararında etkili olacak.

Renault takım patronu Flavio Briatore, İspanyol gazete AS’A bu hafta sonu, Ferrari, Mercedes-Benz ve BMW tarafından yapılan gelişmelerin, takımlar tarafından tartışıldığını söyledi.

Flavio Briatore: "Bir çözüm bulmak için diğer takımlarla görüştük. Mekanik tarafı dolduruldu ve üç takım, ileri gitmek için dayanıklılık sorunlarından avantaj elde etti. Max Mosley ile bir kaç kez görüştüm ve sezon sonunda bütün bunlar çözülmüş olabilir."

Red Bull Racing takım patronu Christian Horner ise, motorların denkleştirilmesi görüşünün tamammıyla arkasında olduğunu söyledi ve bazı takımların 30 beygirlik bir avantajın keyfini sürerken bu durumun değiştirilmemesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Christian Horner: "Renault bize çok iyi hizmette bulundu. Geçen sene rekabetçi bir araca sahiptik ve bu sene, analizlerimize göre bizim önümüzde görünüyor. Ve açıkçası iki Red Bull takımı arasındaki durumdan daha büyük bir örnek yok. Bu yüzden bizim için, Renault’un bunu uygun bir şekilde belirlemesi çok önemli."

"Meselenin nerede olduğunu anladıklarını biliyorum. Sorun, dondurma kuralını harfi harfine uyguladılar ve diğerleri, onlardan daha fazla avantaj sağladılar. Ve Renault, bunun için ceza çekti."

"Bu sorun, 5 yıl boyunca bu şekilde sıkışıp kalmak, bu denli dezavantaja sahip olmak Renault veya bir başka takım için savunulamaz"

Horner, denklik fikrinin, maliyetleri arttıracak olan gelişimi serbest bırakmak olmadığını, motorlar arasındaki farkın asgariye indirilmesi olduğunu ifade etti.

Horner: "FIA bütün bilgilere sahip. Sonuçta maliyetleri düşük seviyede tutmamız gerekiyor. Tamamıyla açık bir motor formülüne ihtiyacımız yok. Ama motor tedarikçileri arasında mümkün olduğunca fazla eşitlik sağlanmalıdır. Aksi takdirde sonuçta, herşey bir motorla son bulacak"

Christian Horner, Monza’daki sonucun, iki Red Bull takımının genel kabiliyetlerininden çok motor performansları ile ilgili olduğunu söyledi.

Toro Rosso’nun galibiyetinin, çıtayı yükseltmede Red Bull Racing üzerinde bir baskı oluşturup oluşturmadığı sorulduğunda Horner: "O bir Red Bull zaferiydi. Sebastian’ın, geleceğin komple yıldızı olacağını görebiliz"

"Takımlar olarak bilgileri açık bir şekilde paylaşıyoruz ve bu, 2,5 yıldır bu şekilde. Paketteki tek farklılık, pilotlar ve motorlar"


Yorumlar

  1. kürşat baydın avatarı
    kürşat baydın

    Renault bi süspansiyon geliştirdi 2005te kıyamet koptuda şimdi renault kurallara harfiyen uyuyor diyemi suçlu oldu sorarım size?Bencede haksızlık var,bi zamanlar motor konusunda çok iyi durumda olan RS27 şimdi neden düzlükte forceindia gibi büyük takımlara geçiliyor?Demekki ortada bi dengeszlik var,bu çözülmeli 2013e kadar renault ve redbull bunu çekmek zorunda degil!

  2. kurallar herkes için açık iken, kurallardaki açıklıkları bulup ondan istifade her takım için aynı iken renault neden sürekli ağlıyor..iyi valla, o zaman aero geliştiremeyen diğer bi takım da çıkıp aeronun sabitlenmesini istesin 😛

  3. murat korkut avatarı

    Bu kural yani motor dondurma kuralında en büyük hata FIAnındır.Bazı takımlar dayanıklığı artımak için izin alıp değişiklik yapmışlar da bilmem ne olmuş, olmaz kardeşim adı üstümde motoru donduruyorsun o andan itibaren motora en ufak bir müdahaleye izin vermeyeceksin yada bırak herkes geliştirdiği kadar geliştirsin .İşte FIA nın hatası bugün bu noktaya getirdi olayı,geçen yıl en geride sürünen takım galibiyet aldı sonuç ortada FIA herşeyi yüzüne gözüne bulaştırmayı başardı.

  4. Çetin Küpücü avatarı
    Çetin Küpücü

    Birbirine denk motorlar isteniyorsa bunlar tek elden üretilmek zorundadır.Herkes kendi motorunu ürettiği süece bu tartışmalar ve kural ihlallerinin önünü almak mümkün olmaz.Bence yanlış bir uygulama oldu.Motor dondurma kuralını kaldırmaları speülasyonları yok etmek ve F1'in gelişimi açısından daha faydalı olacaktır.

  5. MagicAlonso avatarı

    Utku arkadaşım homologasyonu saymış olduğun Kısaca devir, motor hacmi ve silindir sayısı bu parametrelerle belirlenmez tek başına.Motor gücü birçok parametreye bağlıdır ve bunların büyük çoğunluğu gelişim yasağındadır.mclaren ferrari ve bmw nini yapmış olduğu kural açıklarını fark ederek gelişim sağlamalarıdır ama bu rekabet ortamını kaldıracak sonuçlar doğurduğu için en önemli ve kesin çözüm beygir sınırlamasıyla getirilebilir.Böylelikle aradaki farklar önemli ölçüde azalmış olur

  6. Anlaşılan o ki , Renault'un performansını yükseltmesi için motor durumunda bir şeyler yapmasının, Fernando Alonso'nun gelecek sene Fransız takımda kalıp kalmama kararında etkili olacak.
    renault a yapılan haksızlık hiç birine yapılmadı

  7. Utku İKİZPINAR avatarı
    Utku İKİZPINAR

    Motor homologasyonunda sabitler belli. Kısaca devir, motor hacmi ve silindir sayısı olarak özetleyebiliriz. Bu sınırlar içinde daha fazla beygir gücü, daha iyi ivmelenme vb konulara bütçe ayırıp geliştirme çalışması yapan takımlar varken bu açıklama biraz kolaya kaçmak oluyor.

    Utku
    BMW POWER

  8. MagicAlonso avatarı

    bu soruna en mantıklı çözüm şuanki kurallar çerçevesinde ancak güç sınırlamasıyla olur.Fia şuan bütün takımların rahatlıkla ulşabilecekleri bir güç sınırı belirlemeli.zaten böyle bir uygulama yaptıklarında motor dondurma kuralı da devam edebilir.Tabi çoğu F1 sever gibi bende gelişimin devam etmesinden yanayım ama ne yazıkki bu büyük bir bütçe ve kaynak istiyor tabiki bunda takımların istekleri belirleyici olacak.En azında bu soruna böyle bir çözüm bulabilirler.Kaldı ki onlarda bunu mutlaka düşünmüşlerdir

  9. mike shinoda avatarı

    ya ben bu durumdan oldukca rahatsızım arkadaşlar olay gittikçe gp2 ye döndü ya bu max mosley'e birilerinin F1in motor sporları zirvesinin olduğunu hatırlatmaları lazım. Ne yani kendi motorunu geliştirmeyeceksen yada gelişimini sağlayamayacaksan ne anlamı kaldı ki yada tek lastik sağlayıcısı olup herkeze aynı performans lastiği sunacaksan yarışmanın ne anlamı kaldı diolarki geçiş yok elbette yok performans farkı neredeyse minimum seviyede tamam pilotaj one cıkıyor ama pilotajı da yardımları kaldırarak öne çıkardılar.

  10. ilk günkü gibi madem soruyorum size geçen sene str gene redbull şasisyle ferrari motoru kullanmıyormydu ndn gridin en kötü takımydı bunu horner soyluyor renaultla sınırlı değil adamlar ıkı motoruda bunyesınde bulunduroyo obejktif bir şekilde acıklıyor bazıları neler soyluyor adı ustunde dondurlumus motor SAM AMCA motor gelişimi yok yani bu kurala uyan takımımı mı sucluosun sen motor donmussa bu uc takımda uymalı bnn motor donmasını savunmyrm herzmn soyledım motor gelısımı serbest olsun dıye ama bu tur gelısım cok yanlıs gecen sene redbullların kullandıgı ferrari motorundan renault motoru daha gucluydu ama bu senekı str ferrari motoru redbull renault motorundan bı haylı guclu buda haksızlkk hornera katlyrm

  11. Hakikaten ya mclaren ve ferrarinin motorlar incelendi ve dondurulduğu günkü gibi olduğu teyit edildi,reno neden yatıyor motor üzerinde çalışmıyor,kullandığı yağı benzini geliştırmiyor…diğerleri karınca gibi çalışsın sen ağustos böceği gibi yat,sonra hani bana hani bana de …

  12. recep ivedik avatarı

    herşey gibi bunuda sabitlerştireceker herkse satndart motor aynı….ferrari herkese motor versin olay bitsin.:D

  13. Renoya bak uğraş çalış çabala sen de geliştir motorunu. Herkes kurallar çerçevesinde bişeyler yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir