Martin Whitmarsh'la Söyleşi

yazar:

kategori:

Soru: Lewis İtalya Gp’sinde aldığı sonucu hasarsız diye nitelendirdi – katılıyor musun?

MW: "Oldukça. Geçen hafta gördüğümüz tarzda koşullarda sorun bir hafta geçirmek oldukça zordur. Bizim zorluklarımız sıralamalarda hava tahminimizin yağmurun azaldığını göstermesi ve Q2’de Lewis’e standart yağmur lastiklerini takmamızla başladı, Ne yazıkii yağmurun şiddetlendiğini görünce çabucak bu turu iptal ettik, ve çok değerli zamanlar kaybettik, sonrasında da lastiklere gerekli olan ısıyı bu seansta veremedik. Söylediğim gibi, bence Cumartesi yaşadığımız sorundan iyi bir şekilde kurtulduk, Pazar günüde bilinçli şekilde bir çok doğru kararlar verdik, ve takımlar şampiyonasında çok değerli puanlar kazandık."

Soru: Heikki birinci bitiremediği için hayal kırıklığa uğramış gözüküryordu – bunun nedeni var mıydı?

MW: "Heikki’nin üzgün olması için hiç bir nedeni yok – gerçek şu ki tüm hafta hatasız sürdü ve kuru havada – yağmurlu koşullarda oldukça hızlıydı; taşıdığı benzine bakarsanız polü alanla aynı benzine sahip olsaydı rahatlıkla pol pozisyonu sahibi olabilirdi. Yarışın başlarında görüş problemi ile sorun yaşadı ayrıca lastik ve fren ısılarında bazı zorluklar yaşadı, fakat onun sonucuyla biz hayal kırıklığına uğramadık. Şunu unutmamak gerek Heikki oldukça hızlı fakat hala yaklaşımını geliştiriyor. Açık şekilde önümüzdeki haftalar ve aylar için programlarımız var ve eminizki sadece güçlenerek büyüyecek."

Soru: Hem asya hem de Kuzey Amerikada genel değişken hava koşulları olur, MP4-23’ün yağmurdaki performansından etkilendiniz mi?

MW: "Oldukça. Geçen yıl, ana rakibimizle olan farkımız daha fazlaydı – bazı pistlerde biz açıkça daha öndeydikz, ve yarış kazanma hızına sahip olmadığımız diğerlerindede biz. Bu yıla bakacak olursa hem Ferrari hemde biz hemen hemen aynı hıza sahibiz, MP4-23’ün alışık olmadığımız hava koşullarında güçlü olduğu ortada. İleriye bakarsak, Singapur bilinmeyen varsayarsak, Japonya,Çin ve Brezilya’da geçmişte yağmurlu yarış tecrübemiz olmuştu bu yüzden bu koşullara iyi şekilde hazır olduğumuzu hissediyoruz. Benzer şekilde Lewis’in inanılmaz yağmurdaki sürüş kabiliyetide birleşinde, önümüzdeki yarışlarda ki değişken hava koşullarına kendimizden emin olmak için her türlü nedene sahip oluyoruz."

Soru: Önümüzdeki dört yarışın şampiyonadaki önemini tanımlarmısınız?

MW: "Söylediğim gibi araçlar oldukça birbirine yakın, önümüzdeki dört yarışta iki takımdan birinin kesin bir fark yaratması zor olacak. Daha önemlisi, şuandan itibaren şampiyonluk hangi takım veya sürücü daha az hata yaparsa ona gidecektir. Araçları dayanıklı şekilde hazırlamk, gereksiz riskler almamak ve sorumlu şekilde sürmek çok önemli. Ayrıca şanslıyız ki iki sürücümüzde hala Çin Gp’sinden önce joker haklarını kullabilirler buda rahatlatıcı bir etken. Fakat her şey o gücü bulmakta ve her alanda zayıflık yaşamamak. Zor bir savaş olacak fakat mücadele için hazırlanıyoruz."

Soru: Takımın bu haftaki Jerez testleri için planları nelerdir?

MW: "Şuan, Gary ve Pedro’nun bu hafta araçta olmasını planlıyoruz. Sezonun son grup testi bu yüzden tüm üç gününde verimli geçmesi gelişim ve şampiyonaya etkisi açısından oldukça önemli. Bu açıda, bazı detaylı aerodinamik değişiklikler üzerinde çalaşacağız, özellikle araç ön bitişi ile süspansiyon ve set-up çalışmaları yapacağız. Ayrıca 2009 KERS sistem parçalarınında ilk pist gelişimlerini yapacağız."

Soru: Yarış operasyonlarının başında bulunan Steve Hallam’ın sezon sonunda takımdan ayrılıp NASCAR’a gideceği doğrulanmıştı, mühendislik departmanında başka değişiklikler oldu mu?

MW: "Steve 1990’dan beri bizimle oldu ve takımımızın büyük saygı gören üyelerindendi. Onun kanatlarını açıp yayılma arzunu anlıyabiliyorum, ve ona en iyi dileklerimi sunuyorum. Şüphesiz ki çok özlenecek. Diğer bir olaysa Andrew Bailey Monza’da ilk kez yeni araç dizayn şefimiz oldu. Mühendislik,denzicilik teknojisinde önemli teknik bilgiye sahip, ve eminim sporun içinde,dizayn departmanında kritik gelişim periyotlarının güçlenmesine yardımda bulunacaktır."

 

 

 

 


Yorumlar

  1. Yavuz Balcı avatarı

    Mc larendeki fark bu zaten elemanları işin içine sokuyorlar. ferraride bu yok. domenicali gelene kadar takımın başına açıkcası ben hiç duymamıştım adını. ama bizim takımda farklı. gerçekten bu çok yönlü düşünceleri her zaman Mc larenin artısı olmuştur. ayrıca raikkonen ni tek sorunu disiplin değildi. orda takım hatası vardı birazda. son 2 seneki gibi sağlam araba vermediler. gönlümden geçen ikili nedense değişmiyor benimde. lewis ve rai. bu ikiliyi aynı takımda düşünemiyorum bile. müthiş olurdu.

  2. McLAREN TEAM avatarı

    hazır raikonenf1 yokken bişeyler yazıyım:))

    ron dennis müthiş bir zekaya sahip bu güne kadar tüm adamları kendi yetiştirmiş tam bir ingiliz disiplin adamı!Whitmarsh'da yıllardır yetiştiriyor bugün açıkladığı gibi o geleceğin takım patronu dennis yetiştirdiyse mclaren müthiş bir takım patronuna sahip olacak…bu güne kadar birtek alonsoyu takıma almakla veya göndermekle hata yaptı..senna,prost,hakinen,raikonen,hamilton!!bu adamlar dennis'in yetiştirdiği adamlar..raikonenin mclarende tek bir sorunu vardı oda disiplin!!

  3. senna guven avatarı

    Bu adam Mclaren in patronluğuna herkesten çok yakışıyor.

  4. Ron amca Hamilton dan önce mclaren için yetiştirdiği en önemli kişi ve veliahtı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir