Singapur Gp Öncesi McLaren

yazar:

kategori:

LEWIS HAMILTON

Singapur’da neler için sabırsızlanıyorsun?

LH: "Ülkeyi ziyaret etmek, yemekleriini yemek, pistin nasıl olduğunu ve yarışılmasının nasıl olacağını öğrenmek için sabırsızlanıyorum. Heyecanlı bir haftasonu olacak. Yarış oldukça eğlenceli meydan okuma olacak, ve meydan okumayı seviyorum! Daha önce hiç gece yarışmamıştım, fakat bunun problem olacağını düşünmüyorum. Başka sporlarda bu sorun gibi gözükmedi ve bunun için büyük hazırlıklar yapıldı, bu yüzden harika olacak. Favorim olan başka bir cadde pistinde yarışacağız. Anladığım kadarıyla pist geniş ve cadde pistinden beklenmeyecek şekilde oldukça akıcı, fakat bir hayli görkemli olacak."

Bu yarış için psikolojik hazırlıklarında herhangi değişiklik yaptın mı?

LH: "Singapor takımın her bir üyesi için benzersiz bir meydan okuma olacak. Doktorumuz sürücüler için çok özel program hazırladı çünkü tüm seanslar çok geç olacak. Aslında normal şekilde sürdürdüğümüzden farklı olarak yerel zamana alışmamalıyız. Antreman programlarımız yarış haftasında öğlenleyin performansımızın doruk noktasında olmasını garanti altına alır bunun sonucunda Avrupa zamanına göre hareket edeceğiz böylelikle performansımızda sorun olmayacak. Görünüşe göre koşullara alışmamak alışmaktan çok daha zor, çünkü vücudunuz doğal olarak değişmek ister. Sürücüler için, yemeklerimiz uyan ve yatma düzenlerimizin hepsi Avrupa zamanına göre olacak, örneğin kahvaltı için öğleden sonra kalkacağız, gece 1’de akşam yemeği yiyip gece saat 3 civarındada yatmaya gideceğiz. Diğer yarışlara göre çok farklı bir hazırlık olacak fakat deneyeceğiz ve yapacağımızın en iyisi yapmaya çalışacağız."

HEIKKI KOVALAINEN

Daha önce gece yarıştın mı?

HK: "Şampiyonlar yarışı akşam stadyumda ışıkların altında yapılmıştı, fakat yarış uzun ve ciddi değildi bu yüzden her şey yeni olacak. Kötü yada iyi nasıl hissedeceğini ve farklılığını görmek ilginç olacak. Kışın 24saat karanlık olan sahip Finlandiyadan gelmek, bir problem olacağını düşünmüyorum. Bunu alışkınım! Pist fantastik görünüyor, bir kaç geçiş için alanlar var, böylelikle umarım güzel yarış olacak. Şehirler’in içinde yapılan yarışlar her zaman harika atmosfere sahip olmuştur, bunun için sabırsızlanıyorum."

Fitness ve uyuma programını açıklayabilir misin?

HK: "Asıl düşünmemiz gerek konu günün geç saatlerinde güçlü kalmamız. Düzeni iyi korumalıyız ve iyi uyumalıyız. Bu takım tarafından özenle inceleniyor, fakat yine de büyük bir meydan okuma. Takım zamanların performansımıza kötü etki yapmaması ve psikolojik olarak hazır olmamızı garanti altına alabilmek her türlü olanakları araştırıyor. Örneğin, otel doları karartılacak böylece günün geç saatlerine kadar yatabileceğiz, temizlikçilerin odaya gelmemesi için özel ayarlamalar yapılacak, çünkü insanların öğlene kadar yatmasını beklemeye alışık değiller. Telefonlar çalmayacak, ve tüm bu tarz şeyler. Aslında otelin normal işlevinden izole edilmiş olacağız. Ayrıca yerel saate geçmemek çok daha çaba gerektiren bir olay. Çünkü vücudunuz otomatik olarak değişmek istiyor, ışık,sıcaklık, nem gibi dış etkenler bunu teşvik ediyor. Diğer uzak doğu yarışları gibi, süreç Singapur’a iner inmez başliyacak, geldiğimiz gün sabahın erken saatlerine kadar yatmayacağız."

MARTIN WHITMARSH – Vodafone McLaren Mercedes CEO’su

Singapur Gp’sinde lojistik faaliyetlerde yüzleşilen meydan okumalar nelerdir?

MW: "Kaçınılmaz şekilde asıl meydan okuma tüm takım personelinin haftaboyunca yeterli şekilde uyuma fırsatı bulması olacak. Örneğin, mekanikerler sabak 4-5’e kadar ayakta kalacak, çünkü sürüşlerimiz akşam geç saatlerde bitecek ve sonraki gün için halledilmesi gereken çalışma programı olacak. Açık bir plan var, çünkü biliyoruz ki seansların zamanlarını biliyoruz ve her seanstan sonra ne kadar çalışmanın yapılması gerektiğinide. Gerçek şu ki, zor bir çalışma olacak mekanikerler, mühendisler, yardımcı ekip, pazarlama operasyonları için ve bunu  desteklemek için her türlü önlemi alacağız, fakat araçlarda ve sürücüler üzerinde ağır etki yapacağına inanmıyorum. Lewis ve Heikki için dikkatli şekilde programları planlandı ve incelendi."

Takım ek bir ışıklandırma sistemi planlıyor mu?

MW: "Her zaman olduğu gibi garaj gece çalışması için aydınlatılacak bu yüzden yeni olay olmayacak. Pit duvarında şuanda sahip olmadığımız bazı fonksiyonel ışıklandırma olacak, tek ekleme bu olacak. Araç içindeki kokpit ekranı aydınlatılmış olduğu için bir problem olmayacak, tahmini olarak düğmeleri görmek yeterli aydınlatma olacak. Yüksek netlikte ve farklı renklerde çeşitli vizörler olacak, çünkü yapay ışıkla azaltılabilecek doğal gölgeler derin algılar olmayacak. Fakat, ışığın kalitesinin oldukça iyi olmasını tahmin ediyoruz, projektörlerle aydınlatmadaki amaç gün ışığındaymış gibi hissettirmek."

Zamanların yarış esnasında başka bir etkisi olacak mı? 

MW: "Sıcaklıkların düşme potansiyali var, fakat tahminim Singapur’da saat 21:00’daki hava Monza’daki Cuma antremanlarınkinden bile daha sıcak olacak. Sıcaklığında 30C civarında olmasını bekliyoruz, eğer yağmur yağmazsa akşam için pist sıcaklığı düşecek fakat yine de 40C’ye yakın olacak. Eğer yağarsa, yağmur damlacıklarının ışıklar altında pırıldama veya yansıma sorunu yaratıp yaratmayacağını bilmiyoruz. Bu potansiyelle başa çıkabilmek için, vizörler için tabaka kullanıyoruz ve bu tabaka damlacıkların birikmesine izin vermeyecek."

NORBERT HAUG – Mercedes-Benz Motorsporları İkinci Başkanı 

Monza’dan sonra Lewis’in sürücüler şampiyonasındaki avantajı sadece bir puana indi. Endişeleniyor musun?

NH: "Endişeli olmak için herhangi bir neden göremiyoruz. Şuana kadar ki 31 Gp’sinde, Lewis 187 puan kazandı, yarış başına ortamala altı puan. Bu süre boyunca, başka hiç bir Formula 1 sürücüsü daha fazla puan toplayamadı. 31 yarışının 26’sında, Lewis puanlarla ayrıldı, 20’si ise podyumda. Şuan  iyi olan durumumuzu  sezonun son bölümüne taşımak istiyoruz, sonrasında doğru yolda ilerlemek."

Monza’da yanlış giden neydi?

NH: "Sıralamalarda’ki lastik seçimi ne yazıkki 15. sırada kalmasına sebep oldu, Lewis harika bir yarış çıkardı ve etkileyici şekilde geçişmler yaptı. Heikki’nin ikinciliği ve Lewis’in yedinciliği ile, takım Monzada 10 puan aldı ve daha fazlasıda mümkündü. Diğer yönden: Daha önceki altı yarışta Lewis tek başına ana rakibimizin iki pilotunun topladığı kadar puan topladı." 

Sıradaki yarış Singapur Gp’si Formula 1’de ki ilk gece yarışı olacak. Ne bekleyebiliriz?

NH: "Singapur Gp’si Melbourne,Monte Carlo,Montreal ve Valensiya’dan sonra takvimdeki beşinci cadde pisti olacak. Ve gece yapılacak ilk Gp olacak. İlk gece yarışı atmosferi için sabırsızlanıyoruz. Beş kilometre uzunluğundaki piste  4 metre aralıklarla 1.500 civarı inanılmaz güçlü ışık projektörleri yerleştirildi, ve projektörlerin pisti oldukça parlak şekilde aydınlatacağı söyleniyor. Bu alışık olunmayan çevrede sürücüler tur başına 23 viraja odaklanmak zorundalar, bu virajların altısı 100 km/h altında. Tur başına, 700 metre tam gaz geçilen Raffles Bulvarında araçlar hemen hemen 300 km/h hıza ulaşacaklar. Bu gösteri kesinlikle Formula 1 tarihindeki en heyecanlı gösteri olacak – gecenin ortasında, – başkentin ortasında."

 


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir