Todt: Birileri İstiyor Diye Motor Kuralları Değişmeyecek

yazar:

kategori:

FIA başkanı Jean Todt yeni Formula 1’i eleştiren takımlar yüzünden kuralların değiştirilmeyeceğini söyledi.

Bernie Ecclestone ve Luca di Montezemolo sporun yenilikçi kural değişikliklerini eleştirmişti, ancak FIA başkanı onları ciddiye almıyor.

“İlk iki yarıştan sonra yargıya varmak George Lucas veya Brad Pitt’in bir sonraki filmleri hakkında konuşmaları ve ‘filme gelmeyin” demeleri gibidir.”

“Mercedes, Renault ve Ferrari beş yıldır bu sezon kullanacakları motorlar hakkında bilgi sahibiler. Mercedes daha iyi iş çıkarıyor, o kadar. F1 böyle bir motorsporudur.”

Todt yeni turbo V6’ların çok sessiz olmalarının mantıklı bir eleştiri olabileceğini kabul ediyor.

“İnsanların motorların çok sessiz olduğunu söylemelerini anlayabilirim. Bu yüzden onları biraz daha fazla ses çıkaracak hale getirmeye çalışacağız.”

Todt yakıt akış kuralı hakkında da konuştu.

“Ben o olmadan yaşayabilirim, ancak mühendisler bu kuralın kalkması halinde sezon başına beş yerine 10 motora ihtiyaçlarının olacağını söylediler.”

Luca di Montezemolo yeni F1’in yakıt sınırlamalarının araçları ekonomik sürüş yapmaya itmesini eleştirmişti.

“Luca önce kendi mühendisleriyle konuşmalı, ve daha fazla bilgi sahibi olarak gelmeli. Her zaman yakıt koruma vardı, geçen sezon V8’lerde de vardı. Telsizlerden defalarca ‘yakıtını koru’ mesajlarını duyduk.”


Yorumlar

“Todt: Birileri İstiyor Diye Motor Kuralları Değişmeyecek” için 15 yanıt

  1. Todt Monte dayıya lafı pis koymuş. Seslerin farkında olduğunu da söylemiş. Başlığa bak-yorum at yorumlarıyla dolmuş.

    Sesler konusunda neler yapabilirler ki?

  2. Todt Amca anlamıyorum… F1 Motor Sporlarının zirvesi değil mi ? En şaşalı en gösterişli dikkat çeken her daim hayranlık uyandıran bi klasman olması gerekmiyor mu? Teknoloji geliştikçe daha küçük motorlarla daha fazla iş yapılır hale geldi tmm ama bugün sokaklarda ki araçlarda bile 2.0 ve üzeri motorları sıklıkla görürken F1 i 1.6 ya çekmenizde ki mantık nedir? Binek araçlar için alt yapı ve gelecek oluşturmaksa GP2 niye var, Sezon içi testler neden yasak ??? Siz 1.6 turbolu motorun F1 e gölge düşüreceğini göremeyecek kadar körseniz bırakın o koltukları… V10 ları görmüş adamlarsınız ama bu kısma mı kafanız basmadı… Yakıt ikmali niye kaldırıldı onu da hatırlıyorum..Neymiş F1 araçları benzin alıp deli gibi tur atan araçlar olarak görülüyormuş öyle bir imaj çiziliyormuş… Pffff Siz 1.6 motoru ıkındıra ıkındıra 300 küsürlere çıkartırsanız haliyle ömrü kısa olur.. Demişya bünyenizde ki meslektaşlarım yakıt akış kontrolü olmasa 10 motor lazım olurdu diye.. Eee kardeşim 1.6 yerine 2,4 ile devam edip yine turbolu olsaydılar ama sesli olsaydılar… Binek araç değil ki bu F1 yahu, ses olmadan görsellik olmadan neye yarar…2.4 motor turbolu + sesli en azından özel bir düzenekle Monza gibi bi yerde çatır çatır 360 370 leri görseydik Viraj giriş ve çıkışlarında duracak kadar yavaşlamasalardı…
    F1 görsel ve işitsel şölendir yahuu kartinge binip 50km hızla giderken kendini Ferrari kullanıyo sanmaktır o özentiyi oluşturmaktır… Araçların tipleri burunları desen hepsi cins, Penis gibi duruyoyorlar ondan sonra da birileri istedi diye değiştirecek değiliz… Birileri dediğiniz tüm F1 Dünyası tepkili…

  3. Sana motorları değiştir diyen yok. Gelişimine izin verin diyoruz..

  4. Todt madem bu kadar iddialısın adam olun da sezon içi testleri serbest bırakın bakalım o zaman kim yarışlarda ezici üstünlük sağlıyor.Adama bak gelmiş laf salatası yapıyor.Güya Ferrari beni gönderdiğine pişman olsun diye olmadık kurallar getiriyor.

  5. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Ferrari işi yine eline yüzüne bulaştırdı şimdi şikayet ediyor.Mercedes ve Hamiltona şampiyonluk yolunda bol şans.Rosberg de olabilir tabi

  6. RB son yılları domine ederken bu spor artık aero sporu oldu biz en iyi motoru yaparız diyen kimdi sorarım.

    Yeni kurallar la beraber artık en iyi motor kazanacak en iyi aero değil diyip her defasında atıp tutan kimdi sorarım.

    Pilotları bile öyleydi RB ye atıp tutuyordu Vettel e atıp tutuyordu ne oldu sorarım. Ben diyeyim yine rezil oldunuz o kadar. Yine gerisindesiniz adamların. Adamlar yine en iyisini yaptı motor hariç. Ama siz motoru bile en iyi yapamadınız.

    Ferrari gerçek taraftarlarına saygımla beraber bu beceriksiz sürüsü sizin takımda kaldığı sürece kazanamayacaksınız bundan emin olun.

    O kadar atıp tutuyorlar ve sonra yine yavaşlar. Adam yerine koymazlar sizi eğer şu adınız olmasa.

    Geçenlerde biri demişti Shumi gitti Ferrari bitti diye. Ben onu yıllar önce demin hatırlayanlar bilir. Ferrari yi Ferrari yapan bu adamdı ve onun ekibi.

    Şimdi ise beceriksiz ve o kadar da çenesi büyük gereksizler var takımda. Yani iki tip lastiği araca takarak pistte sokan adamlardan fazla bir şey beklememek lazım. Ama bekleyen ler oluyor tabi yapacak birşey yok.

    Gelelim yeni kurallara. Vettel yüzde yüz haklı. Bu yarış değil sadece zaman kaybı. Bu sene şampiyon olan kimse rezil bir seride şampiyon olmuş olacak. F1 son şampiyonu Vettel dir bana kalırsa. Artık F2 var. F2 şampiyonu deriz.

    Çözüme gelecek olursak turbolu motorda sesi çok zor çözersiniz. Bunu geçin. Araçları hızlandırın ve pist rekorlarını kırmalarını sağlayın. Yani motorlar güçlü diyorsunuz o zaman benzin ikmalini getirin ve araçlar hızlı gitsin.

    İkincisi göze hitap edin bu nasıl bir araç sürüsü böyle. Güvenlik diye iyice sıçtınız. Kimsenin kafasına bir şey gelmediği sürece F1 biri ölmez kolay kolay. Yani araçları 2011 de ki görünüşlerine geri getirin hiç olmazsa.

    Bu sene yapmış olduğunuz en iyi şen ön kanatların kısalması. Hiç değilse artık ikili mücadelede kanatlar kırılma tehlikesi olmaz. Hiç değilse birazda arka kanadı düşünün. Ama bunun için belli bir süre geçmesi lazım belli. Adamların beyni geç çalışıyor malesef.

    1. McLarenForever avatarı
      McLarenForever

      bence F1’in son şampiyonu Hamilton. 2008 den sonra işin b.k u çıktı. o dönemdeki zorlama,mücadele daha sonra bana göre asla olmadı. tadı kaçtı. tabiki 2009-2013 yıllarıda şimdikine nazaran daha iyi.

      1. Daha önce de demiştim bu güne kadar ki izlediğim en iyi sezon 2010 sezonuydu.

        99 dan beri takip ederim F1 i ben daha 2010 gibi sezon görmedim. F1 sitesindeki videolar bile güzeldi ki şimdikiler berbat ötesi.

        Yıl sonu videosu oscarlıktı resmen.

  7. Üreticiler milyon dolarlar harcadı bu motorlar için o yüzden kuralların değişmesi bi 5 yıl mümkün değil.

  8. o birileri f1 en önemli parcası yani seyirciler oluyo seyirciler olmasssa sponsorlar f1 gelirmi? seyirci olmasssa f1 tv yayınlanırmı?

  9. Todt’un bu sözlerinin anlamı, bu sene de sabredin Mercedesi şampiyon yapalım, en azından 1 kez şampiyon olsunlar gelecek seneden itibaren ayarı vereceğiz. Motor sesine de ayarı vereceğiz, motor kullanım hakkını da en az 10’a çıkaracağız. Gizli anlamı ise şu; bu sene Mercedes şampiyonluğu Belçikaya kadar garantilerse 2. yarı rekabeti artıracak adımlar atarız. Dün Hulkenberg’le galiba Hamiltonun turunu simülasyon olarak karşılaştırdılar. Hamiltonun aracı gölge olarak Hulkenbergin turuyla kıyaslanıyor. Düzlükte Force India başabaş, ilk viraja geliyorlar çok hafif burun farkıyla Mercedes öne geçiyor sonraki virajlarda Mercedes resmen akıyor. Merkez kaç’ın etkisini en aza indiriyorlar ve Fark tur bitene kadar 2 araç boyu oluyor. Aldo Costa galiba Ferrariden intikamını acı olarak alıyor. 2007-2008’deki Ferrari de böyle akardı. Pat Fry’ın Mclarene ne hayrı olmuşta Ferrariye olacak? Ferrari’nin dayanıklılık geleneği var. Örneğin Fry Mclaren gibi hızlı ama dayanıksız araç yapacak adımları atabilir ama bu Ferrari içinde hoş karşılanmıyor.Aldo Costa Rory Byrne’ın yanında uzun yıllar çalıştı adam birde İtalyan ulan siz bu adamı hangi akla hizmet şutladınız. 2011’de Ferrari yavaşmışta,eee bunun sorumlusu olarak bir tek Aldo Costa kalmıştı demi? Göndereceksen Dominicalliyi göndereydin. Costa 30 Eylül 2011’de Mercedese geçti. Hemen Mercedesin temelini değiştirdi. Rory’den öğrendiği herşeyi uyguladı. Mercedes 2012’ye çok güzel başlayıp sonlara doğru yavaşlamıştı ama Aldo Costa kendinden emindi. Ferrarinin gösteremediği sabrı Mercedes gösterdi ve 2013’te de devam kararı aldılar. Mercedes aracı tek turda sezon başı en hızlı araç oldu ve Costa yavaş yavaş kafasındaki planı uygulamaya geçirmiş oldu. Bir yandan da 2012’nin 2. yarısından beri hazırlamış olduğu 2014 turbo motorlu aracının geometrisini Barcelona gibi mekanik ve Aerodinamik her yönden kusursuz araç geliştirilecek pistte lastik testiyle denedi. Ve Aldo Costa başarmıştı. 2013 bittiğinde Mercedesi 2. takım yapmasının yanı sıra 2014 için yenilmez bir armada tasarladığının farkındaydı. Nitekim Ferrari’de günah keçisi pozisyonuna konulup yerine Pat Fry gibi iyi niyetli ama afedersiniz sümsük bir adamın getirilmesinin intikamını almaya yaklaşmıştı. O şu aralar intikam almakla meşgul. Ama onun kalbinde hep bir Ferrari aşkı var. Kim bilir gelecekte tekrar Ferrariyi yenilmez armada yapmak ve atı şahlandırmak için tekrar dönebilir.
    Her ne kadar Mercedesi eleştirsekte aslında bu başarıyı hakettiler. Doğru insanlara doğru zamanda tahammül ederek. 1-2 sezon sürünen arabadan yenilmez bir araç çıkardılar. Darısı Ferrari ve Mclarenin başına.

  10. ah ah yazık ediyorsunuz şu spora.Ben seyircilerin yerinde olsam 2 yarış gitmem ondan sonra bak etekler nasıl tutuşur bunların.

    1. cgdsny_Ferr avatarı

      Kafa karıştırıcı 🙁

  11. bu bize çapulcu mu diyor şimdi ?

    1. cgdsny_Ferr avatarı

      Çapulcu demekle kalsa iyi; nebbaş hatta haşhaşi diyor! vay halimize…
      😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir