Ferrari Neden Mattiacci’yi Seçti?

yazar:

kategori: ,

Ferrari patronları nispeten daha az tanınan Marco Mattiacci’nin takımın gride liderlik etmesi için ihtiyacı olan kişi olduğundan eminler.

Mattiaci bu hafta Maranello’da uzun toplantılarda bulundu ve bu haftasonu koşulacak Çin GP’sinden itibaren pit duvarında çalışmaya başlayacak.

Spordaki büyük isimler yerine Ferrari, F1 bilgisinden çok Ferrari’nin organizasyonunu bilen birisine ihtiyacı olduğunu hissetti.

Sporun nasıl çalıştığını öğrenmek büyük bir iş, ancak Maranello’daki fabrikanın başına geçmek kadar karmaşık değil.

Mattiacci, Ferrari’nin yetiştirdiği ve markanın yol araç bölümünü Uzak Doğu ve Amerika’ya genişleten bir altın çocuk konumunda. 1999’da Jaguar’dan Ferrari’ye geçen Mattiacci Amerika’ya Maserati’yi tanıtmadan önce Orta Doğu’da görev yaptı.

Haziran 2006’da Ferrari’nin Asya Pasifik bölgesi CEO’su olarak atandı ve hemen ardından Kuzey Amerika için benzer bir rolü üstlendi.

Eşsiz yönetim yetenekleri ve adanmışlığı Ferrari’nin Birleşik Devletler’de satışlarını %20 artırmasını sağladı ve markanın en büyük pazarı haline geldi. Bu başarısı kendisine 2012 Yılın Otomotiv Yöneticisi ünvanını kazandırdı.

Mattiacci’nin oradaki çalışmaları onu Ferrari’nin dünya çapındaki motorsporları programına yakınlaştırdı. Di Montezemolo onu İtalyan şirketin en parlak genç yöneticisi olarak tanımlamıştı.

Ferrari başkanı onun yeteneklerinin Ferrari F1 takımını ileriye götüreceğini ve hayalkırıklığı yaşatan 2014 şampiyonasından kurtuluş yolu olduğuna inanıyor.

Ferrari’nin işleyişini geliştirmenin yanında Mattiacci’nin F1 takımının yol araçları bölümünün ticari ve yapısal kaynaklarını da artırmasına yardımcı olabileceğine inanılıyor.

Mattiacci üst yönetim tarafından çok güvenilerek takıma katılıyor ve bu onun takımda gerekli değişiklikleri yapmasını çok kolaylaştırıyor.

Ek olarak herhangi bir F1 geçmişi yok ve bu da takımın sporun güncel ihtiyaçlarını karşılamada daha taze bir perspektiften bakılarak daha tepkisel olabilmesine yardım edecek.


Yorumlar

“Ferrari Neden Mattiacci’yi Seçti?” için 29 yanıt

  1. Yakup ERCAN avatarı

    Dominic in gitmesi artık zorunlu hale gelmişti. En azından taraftarın sesini biraz olsun azaltacak bir durum olurdu ve oldu. Yeni arkadaş için ne söylenir bilemiyorum, zaman gösterecek. Ama bir çok arkadaşında dediği gibi tot ve ros ikilisi hala mumla aranır vaziyette.

  2. ummadığınız taş baş yarar

  3. 16 Mar 2014 – 14:46 at 14:46
    Jean Todtu yeniden Ferrarinin başına getirmek farz oldu. İmza kampanyası mı düzenlesek önüne mi yatsak ne yapsak artık dayanılacak gibi değil başımçatır çatır çatlıyor sinirden. İlk defa 5.liğe bu kadar üzüldüm. Beni üzen aslında üzüldüğüm için değil bazen sözle anlatılmaz ya kelimeler şikayetlenir yıllara meydan savaşı ilan edince o cesaret, kin koca bir volkan olur sonrada önünde eğiliverir. Stefano ferrarinin başına takım patronu olduğun güne lanet olsun. Eskisi gibi keşke yarış danışmanı olarak kalsaydında ona buna karar verecek yetkin olmasaydı. Bildiğin saksı adam. Otorite 0. Hırs 0. anca mavi boncuk dağıtır. Ah Jean Todtum ah ah kurban olduğum ah, ah karizmasını yediğim ah, neredesin şimdi gittin Max Mosleyin yerine kurtarıcı olarak Fianın başına geçtin. Sen gittin saçlarıma erimez karlar yağdı mevsimlerin tadı yok baharım sende kaldı dedi ferrari. Ferrari 2005 te çok kötü araç yapmıştı ama 2006-2007 ve 2008 de telafi etmişti. Her takımın 1 sezon kötü araba yapma hakkı vardır ama son 5 sezonun 4 ünde vasat ve altı araba gördük. Neredesin Brawn neredesin Todt. hele Todt hele Todt. Neredesin schumi vay schumacherim vay. Altın ekip dağıldı. Kimi balık tutmaya kimi fia başkanlığına kimi de talihsiz kazaya kurban gitti. Neredesin Rory Byrne sende gittin. Bu ferrari sizden sonra kötü yola düştü. Yol tutmaz oldu. Cumartesinin gelişi 24 saatten belli.

    Beğen(4)

    1 Ay önce söylemiştim. O gün doldu Dominicalli’nin miadı. Benim ileri görüşüm çok iyidir. Bu Matiacci hakkındaki görüşlerimde büyük ihtimalle bir bir çıkacak. Yüzü ekşi demiştim ama melek yüzlü şeytan bakışı var. O daha güzel.

  4. Bir şey söyleyim bu adamın bakışı çok hin, çok politikçe. Dominicalli’nin gözlerinde saflığı 10 metreden okurduk. Bu adam çok hin birine benziyor. Zaten büyük takımlarında istediği böyle hin oğlu hin , politik adamlar. Bence Ferrari çok makul bir seçim yaptı. Bu adam eğer şu bakışındaki adamsa çok politika yapar, Alonsoya politika yapmayı yeniden öğretir. Alonsoya falan politakacı diyorduk bunun yanında devede kulak kalır. Mesela Ross Brawn’da, Jean Todt’ta, Flavio Briaotore’de de bu hin bakış vardı. Hatta Brawn’ın resmini koydum. Bir de Dominicalli’nin suratına bakın ağzında dili yok sevimli çocuklar gibi. Bu adam iyi bir insan olabilir ama iyi bir yönetici olamaz. Bir adam yöneticiyse yüzü ekşi olacak Ecclestone gibi. Ne kadar başarılı yönetici gördüysem hepsinin yüzü ekşi. İnsan olarak hiçbirini sevmem ama işte başarıları o bed suratlarını unutturuyor. Matiaccide de bu suratsızlığı bu hinliği gördüm. Kimsenin kuşkusu olmasın bu değişim geçici falan değil. Tam Ferrari’nin aradığı yüzü ekşi, hin bakışlı, cin oğlu cin bir yönetici. Kimsenin suyuna gitmez. Ferrari aradığı ekşi suratı buldu diyorum ve seçimi yapanları tebrik ediyorum.

  5. Monte’nin kimi getirdiği önemli değil. Son 4 yıldır nasıl Redbull’un borusu öttüyse aynı tarifeyle şimdide Merco’nun borusu ötüyor.

    Nezaman ki Ferrari f1’den çekileceğim diye ciddi anlamda tehdide başlar..Bir sonraki sene Ferrari’yi şampiyon görürsünüz. Pilotuda Hamilton olur.

  6. OtonomAktor avatarı

    İtalyan olduğu icin .?.!.

  7. Mattiacci İtalyan, o yüzden seçildi. İtalyanlaştıracağım diye takımın içine eden Montezemolo zerre kadar şey öğrenememiş belli ki.

    Brawn gibi bir deha boşta iken bu tercihi anlayamıyorum.

    Yine de her tercih şike yapmış birini takımın başına getirmekten iyidir.

  8. bunun tipinde hayır yok kadıköyde çicek satanlara benziyor . ferrari battı yemin ediyorum ne idüğü belirsiz adam yahu bu .. getirsenen ross brawnı martim whitmarshı hatta briatore yasagı kaldır getirt . bu nasıl tiptir arkadaş at hırsızı gibi 😀 😀

  9. Eklemeden edemedim 🙂 FIA’yı yıllardır üst kurulunda bu kadar motorsporları geçmişi olan adam miç ettiyse bu herif Scuderia Ferrari’yi kül eder. 🙂 Bekle ki yellensin de alevlensin.
    Vazgeçin Tifosiciler 🙂 LaFerrari, 458, F12 ler ile tatmin olmaya bakınız. 🙂

  10. cezasi yoksa bas parayi flavioyu getir monte

    gerekirse mekanlarina cok bir seyler yap kap bu adami

  11. AlwaysFerrari avatarı
    AlwaysFerrari

    Gelen Gideni aratmasında.

  12. Yanlış tercih demek için henüz erken değil mi?Zaman diye bir dilim var.Zamanla tercih doğru mu yanlış mı göreceğiz.
    Hemen eleştirmeyin bir bakın görün ondan sonra tercih konusunda yorum yapın.

    1. Motorsporları acabaları ve zamanı kaldırmaz. Tecrübe konuşur. Bilineni yaşayarak tecrübe etmek acayiplerin işi. Formula’nın formülleri bellidir eski dünyayı yeniden keşfe çıkmanın alemi yok. 🙂
      Kişi ve seçim önce ihtimaller dahilinde ki yetkinliklere sahip değil ki hangisini göreceğiz. Çaylak mı yetiştirecek Scuderia bu yaştan sonra. 🙂
      Ağır eleştirilerimiz bunlardan sebep Formula ile yaşlandık bizde bir nebze olsada.

  13. Briatore ismini öne çıkaranlara şaşıyorum…Briatore F1’e aldığı cezadan dolayı en uzak olması gereken adamlardan…

  14. Tam karavana bir seçim. Geçici olarak geldiği kısmına katılmıyorum. Ferrari yol araçları için bu kadar önemli birisini geçici olarak görevinden etmenin anlamı yoktur. Bu adam anca reklamla araba satsın. Reklam yapmakla yarış kazanılsa Tooned ile Mclaren kazanırdı. Red Bull örneği de verecektim olmadı 🙂

    İşi bilen birileri olmalı. Briatore ne güne duruyor? Takım patlar diye mi korkuyorsun, haklısın. Pat Fry ne güne duruyor? Brawn? Mclaren mi aldı, neyse. Alan Permane var, git onu getir? Pat Symonds vardı, getir o dayıyı. Mercedes’ten birisini kopar al?

    Rezillik.

    1. Karavana konusuna katılıyorum. Hatta yağmurdan kaçarken doluya yakalanacağız gibi geliyor. Ama Pat Fry ?? 3 yıldır takımın içinde ve ne faydası dokundu ? 2011 kore de bir kere esnek ön kanat yapma çabası vardı ondan sonra Pat Fry dan sadece andersenden masallar duydum ben. Ayrıca Operasyonel olarak takım yönetebileceğini hiç sanmıyorum.

      Brawn konusu muallak , ferrariden neden ve nasıl ayrıldı pek hatırlamıyorum. Gerçi üstüne para verip gönderdiğimiz Raikkonen bile geri gelebiliyorsa çok kötü durumlar olmadıysa brawn da geri dönebilir.

    2. Karavana güzel ve hafif bir yorum. Neresinden baksak elimizde kalıyor yani bu seçim.

      Briatore artık padoğa dönmez bunun yaşanan vakalar ile ilgisi yok Scuderia pür-i pak yapar zira adamı gerekirse.:) Yaşlandı artık ve hızlı kolay para kazanma yolunu bilen adam elit mertebede yine işini döndürüyor o yaşlardan sonra F1 baş ağrısı. Hele ki böyle ruhsuz dönemde mücadele yavan ve yavşakça.
      Brawn da yorulmuş görünüyordu dönersede büyük bir takımla dönmez bence küçük bir takım ile uğraşır, oyalanır. Ferrari’ye dönmesi ise çok güç Luka’ya öyle biri zaten lazım değil o da Lukayı iyi tanıyor malum. Ama yine de olmaz olmaz değil Brawn’ın ayrılığı Schumacher gibi ve hayalkırıklığı miktarıyla aynı değil sonuçta. O pat’lerden cacık olmaz bence. Diğeri olabilir. Aslında ne kadar az adam var görüyorsunuz değil mi ihtimaller o kadar dar ki.
      İşte bunun bir nedeni de F1’in öldürücü dünyası ve yaş ortalamalarının çok aşağıya çekilmesi. F1 17’likler ligi olursa yukarısı da hızlı yaşlanır yerine adam yetişmez zaten patron kolay yetişebilecek birşey değil.
      Ben olsam varya şu yukarıda ki gibi birini getireceğime Jean Alesi, Damon Hill gibi birilerini getirirdim çok daha iyi. Ticaret ise bunların da var hani tecrübesi 🙂 en azından yol aracı satmıyorlar sadece.

      Ya küfür gibi ya tifosilere, yoldan adam toplayıp getirme gibi. Daha ne kadar katlanır ki insanlar, italya basını buna.
      Birisinin Luka’ya ve Agnelli’ye ulan dökün parayı satın alın herşeyi herkesi demesi lazım ama işte öyle birileri artık yanlarında yok. 🙂 O gün dangalaklık yapmasaydı Todt halen bu takımın başında kalırdı. Tabi Luka bu kadar değil Todt konuşulurdu. 🙂
      Ron amcada dönmek zorunda kaldı hani.

  15. Yine yanlış tercih. İleriye götürecek değil oynatacağı adam arıyordu bulmuş yine.
    Stefano da yaptıkları hatanın tekrarı. Kaldı ki stefano yine gridin tozunu daha fazla yutmuş birisiydi. Todt eliyle Luka’nın biçimlendirdiği anlayışa göre tercih edilmişti. Bu sefer çok daha kötüsünü yapmışlar. Kendileri bilir.
    Motorsporlarında bir olayın başında olacak adam bu işin hamurundan, yağından, vidasından gelmeli. Başka türlü bu iş tutmuyor tuttuğu zaman da fazla tevafuklar eseri oluyor. Bu iş şirket yönetmeye benzemiyor. Son yıllarda ve öncesinde büyük olabilmişlerin hemen hemen hepsinin başında bu işin alayından gelmiş isimler oldu hatta pilotluktan da geldi bunlar. Padokta yol çizen ve liderlik eden yaşlı isimlerin hangilerinin pilotluktan geldiğini bilen biliyor. Ron, Todt, Brawn gibi isimler işin aslından gelen isimler Briatore gibileri ise çok nadir. Farklı özellikleri vardı o adamın tam bir veri, insan hırsızıydı.
    Velhasıl kelam bu iş olmaz bu mayadan ekmek tutmaz. Eh Luca gibi gerçekte bir liyakatsizin Ferrari gibi bir model ismin başında olmasıyla böyle oluyor tabi. Hep hak edenler kazanmıyor dünyada, her konum yakalayan da tam bir liyakate sahip olamıyor. İtalyada biraz Türkiye gibidir baron, mafyalar sağlam koltuk bulur.
    Bu arada ekleyelim Luca’nın gidebileceğini sanan arkadaşlar var. Yaşadığı sürece o koltuk Luca’nın çünkü mülk sahiplerinden birisi de o. Peki biz niye böyle saçmalıklar yazıyoruz Enzo ruhunu anlayabildiğimiz için.

    1. +1 milyon sırası bende.

    2. Luca’nın gitmeyeceğini ben de defalarca söyledim ama anlamak istemiyorlar.

  16. Bu adam nerden cikti anlamadim, muhtemelen F1 le pek alakasi yok, tamam takim patronu olmak icin F1 profesoru olmak gerekmiyor ama gerektiginde stratejiye mudahale edebilmeli takim patronu dedigin.. Ha gecici olarak goreve geldiyse seneye Brawn veya onun gibi biri gelecekse Pat Fry bu gorevi gayet iyi udare ederdi, zaten Domenicali her topu Fry`a atmiyormuydu? Sevmedim bu hamleyi..

  17. italyan olduğu için seçti

  18. flavio sesleri

  19. FerrariFanTR avatarı

    arkadaşlar birden büyük atılımlar sıçrayışlar beklmeyin. Burası Formula 1. yapılan hiç bir değişiklik bu sezonu kurtarmaz.

    Bence Domenicalli’nin en büyük eksisi gerektiğinde yumruğunu masaya vuracak kadar sert bir kişiliğe bürünememesi

  20. bu anlatılanlar boş bu adamdan ben birşey beklemiyorum briatoore veya ross gelirse taşlar yerine oturur

  21. Bunlar hikaye. 2014 sonbaharında Briatore’yi pit duvarında görürsek hiç şaşırmayın.

    1. Bu arada bunu söylemem Flavio’yu istediğim anlamına gelmesin, zira kendisinden benim kadar nefret eden çok az insan vardır. Ayrıca bazı yazarlar Ferrari’nin Ross Brawn’a daha çok eğildiğini, çünkü Flavio’nun teklifi reddettiğini, F1’e geri dönmek istemediğini söylüyorlar. Umalım ki doğru olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir