Küçük Takımlar, Formula 1’i Bekleyen Ekonomik Çöküş Konusunda FIA’yı Uyardı!

yazar:

kategori:

Formula 1’in küçük takımları, FIA’yı kendilerini bekleyen ekonomik felaket konusunda uyardı ve 2015 için planlanan bütçe sınırının rafa kaldırılması konusunu yeniden düşünmeye çağırdı.

FIA 2015’ten itibaren bütçe sınırının gelmesini planlıyordu ve ancak büyük takımların yer aldığı F1 Strateji Grubu’nun itirazı ile bu planlar rafa kalktı.

F1 Strateji Grubu’nda yer alan 6 takım ve Formula 1’in patronları bütçe sınırına karşı çıkınca, FIA Başkanı Jean Todt planları uygulamanın bir yolunun olmadığını söylemişti.

Autosport’un haberine göre Force India, Sauber, Caterham ve Marussia takımları, bütçe sınırının uygulanmaması halinde ortaya çıkacak olan felaket tablosu konusunda FIA’yı bilgilendiren bir mektup yazdılar.

Bunun dışında haberde, bu 4 takımın diğer 6 takımın bütçe sınırının rafa kaldırılması çalışmaları nedeniyle kızgın oldukları söylendi.

Kaynaklar, bu 4 takımın FIA’ya F1 Strateji Grubu’nun kuralların belirlenmesi konusunda karar verme yetkisine sahip olmadıklarını belirttiler ve Todt’un bu şekilde yaşananlara izin vererek Avrupa Rekabet Yasalar’nı ihlal ettiklerini söylediler. Bu takımlar ayrıca bütçe sınırının olmaması halinde sporun yaşayacağı ekonomik felaketin sorumlusunun FIA olacağı konusunda uyardılar.

Takımlar bu mektubu geçen hafta gerçekleştirilen FIA Dünya Motor Sporları Konseyi toplantısından önce Todt’a gönderdiler. Todt’un tüm takımları bütçe sınırını yeniden düşünmeye çağrısında bu mektubun önemli olduğu düşünülüyor.

F1 Strateji Grubu’nda yer alan 6 takım Red Bull, Ferrari, Mercedes, Mclaren, Williams ve Lotus.


Yorumlar

“Küçük Takımlar, Formula 1’i Bekleyen Ekonomik Çöküş Konusunda FIA’yı Uyardı!” için 5 yanıt

  1. Ben farkli dusunuyorum, artik o amator garaj takimi ruhu kalmadi… polyanacilik sirin gorunme edebiyatlarini kenara koyalim. 30 tane cop arac izleyecegime tas gibi 20 araci izlemeyi yeglerim. F1 en kotu sartta bile 10 tane saglam takimi cikartir emin olun.

    1. Takım farklı şey marka farklı şey.
      Gridde kaç tane otomobil markası var sayın cevabı kendiniz bulmuş olursunuz. Garaj takımı zihniyetini sildiğinizde 20 araç çıkmıyor gridden. Tüm motorsporlarından amatör garaj takımı ruhunu çıkarın 1000 tane araç çıkaramazsınız ortaya. Motorsporları budur FIA’nın yanlış yönettiği, günümüz markalarının farklı baktığı.
      Motorsporları her zaman pahalıydı zengin sporudur ancak galaksiler arasında seyahat miş gibi de görülmemeli.

    2. 10 tane sağlam araç mı?
      Eskiden Benetton-Ferrari-Mclaren ve Williams’ı da katıyorum bu gruba kendi aralarında büyük bir şampiyonluk mücadelesi olurdu?
      Şimdi ki durum ne Red Bull çıkıyor birinci oluyor tak tak tak aynı senaryo.Keza bu sene de Mercedes öyle hangi 20 sağlam araçtan bahsediyorsun ki sen?
      1-2 tane anca çıkıyor arkadaş. 🙂

  2. Küçük takımlar haklılar. Tüm bu güya tasarruf yalanlı uygulama değişiklikleri yerine bütçe sınırı getirerek aerodinaminin benzer şekilde zayıflatılarak daha ucuz araç formülleri üretme çok daha doğru bir bakış idi. Formula 1 orta takım bütçesinin şuankinin yarısından daha aşağıya çekilmesi gerekiyor. Markalara mahkum olmamak için ki ben bunun karşısında olanlardan oldum hep. Öyle şeyler uyguladılar ki (üretilmesi gereken parça adedi yönüyle) küçük takımları adeta kovuyorlar. Bu durumda yeni garajların katılması şartları çok zorlama olur bence. Haas hangi akla hizmet katılıyor onu da çözemedim çöpe atacak çok paraları var anlaşılan.

  3. F1’in sonu kötüye gidiyor.
    Sauber-Lotus-Caterham ve sayamadığım daha nice takımlar…Böyle bir ortamda F1’de fazla kalıcı olamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir