Ferrari’nin Çin’de Kullandığı Yeni Tekerlek Somunu

yazar:

kategori:

Ferrari Çin GP’sine geride kalan otomobilini geliştirmek için birçok güncelleme ile geldi. Yeni tekerlek somunu da onlardan bir tanesiydi.

İtalyan takım, Çin’deki güncellemeler ile birlikte Red Bull’u geçti ve Fernando Alonso ile podyumun son basamağına çıkmayı başardı.

Takımın yeni güncellemesi olan genişletilmiş lastik somunu tasarımı geçen yılın sonlarında anlaşmaya varılan Lotus aerodinamik başkanı Dirk de Beer’in tasarımı olduğuna inanılıyor. Ferrari F14-T’nin zamanla Lotus’un geçen yılki aracına benzeyeceği düşünülüyor.

Yeni güncelleme ile birlikte Fren kanalları daha fazla hava akımı alıyor. Hava akımı daha sonra somunun merkezinden geçerek doğrudan dışarı çıkıyor.

Eski tasarımda ise hava doğrudan lastiğe çarparak tekerleğin kavisli şeklini ve hattını takip ederek soğutma ağzına doğru yönlendiriliyordu. Fakat bu sistem kritik akışın kaybı anlamına geliyordu.

Yeni tekerlek somunu ise ön plakalarından gelen havayı içerisinden geçirerek havayı doğrudan difüzöre gönderiyor. Bu sayede sidepodun ve kanalların hava akımı artıyor.

Ek hava artışı aynı zamanda ön lastiğin arasındaki basıncı ve sürtünmeyi azaltarak frenlerin soğutulmasına yardımcı oluyor.

 

http://www.f1times.co.uk/news/cache/images/ferrari-tech-blow.gif


Yorumlar

“Ferrari’nin Çin’de Kullandığı Yeni Tekerlek Somunu” için 11 yanıt

  1. Bu arada mercedesten istifa eden Bob Bell’in %80 ihtimalle Ferrari ile anlaştığı söylenmekte. Muhteşem üçlü Bob bell, Dirk de beer ve James Allison yeniden buluşuyor. Tabii bunlar Flavio Briatoresiz olmaz. Eğer Matiacci bu işi beceremeyeceğim derse Briatoreyi ikna etme çabaları da başlar. Bob Bell Ferrariye hayırlı olsun.

    1. bu harika bir haber alonsonun şampiyonluklarında büyük bir paya sahipti bob bell ama işte motor departmanımız beş para etmez motor departmanına acil bir takviye lazım

  2. Mercedesle aradaki fark çok buyuk,ama kesinlikle kapanmazda denilemez bence,araci gelistirerek farki 0.2-0.3 saniyelere indirebilirlerse Raikkonen ve Alonso Mercedesleri tecrubeleriyle zorlayacaklardir,ayrica farkin kapanmasinda bir baska etkende Ferrarinin Mercedesten daha dayanikli bir araç olmasi olabilir…

  3. Iste F1 bahreynden sonra, Ferrari ucurumun esigindeydi 2 haftada devrim olmus gibi ‘gozukuyor’ tabiki bir gelisim olmus.Hersey bir anda kotu gozukurken, bir anda tam tersi olabiliyor buda f1 realitesi.

    Ben diger takimlarin Mercedesi yakalayacagini dusunuyorum, en azindan gelisim hizlari yavas olacaktir.Zaten araclari her yonden kusursuz, gelisecekleri alan cok az.Diger takimlar ise motor,sasi,lastik,elk. Sistemler frenler vs. Bircok alanda gelisecekler.Tek ikginc kisim mercedesin lastik yiyen aractan, lastik saklayan araca donusmesi POLITIKA?

    1. 1000 km aşağı yukarı 200 tura denk geliyor. Takımın bir günde 200 tur atması ve lastikleri deneyip aracın geometrisine uyarlaması hakkaten büyük avantaj olmuş. Geçmişte sezon içi testlerde de Ferrari böyle 200-300 tur atıp aracı erişilmez noktalara getirirdi. Madem Mercedes yaptı bu sezonda isteyen tüm takımlara 1000 km testi açık olsun. En azından seneye kurtarırlar durumu. Ben özellikle Mclarenin 1000 değil 3000 km test yapmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Mclarenin durumu hakkaten berbat. Ne sponsor bulabiliyorlar, ne araç geliştirebiliyorlar çok ilginç bir durum. Mclarene yakışmıyor. İngilizler acaba F1’den soğudu mu? özellikle 2012’de çok güzel ama dayanıksız araç yapmak ellerini kollarını tüm umutlarını kırdı. Takımın Jenson Buttonda ısrar etmesi, Hulkenberg, Riccardo benzeri bir pilot alamaması ve en önemlisi Caterhamın biz yarıştırmayız dediği Magnusseni sene kaybı olmasın diye takıma dahil etmesi tüm sponsorların elini ayağını çektirdi. Perez kararı açık bir hataydı. Telmexi de kaybettiler, dimyata pirince giderken eldeki bulgurdanda oldular. Artık umudu beleş motor vereyim reklamımı yap diyen Hondaya bağladılar. BuMclarenin aramıza dönmesi için 1000 kmlik testten fazlasına ihtiyacı var. Ferrarinin yeni sistemi hakkında konuşacak olursak Lotusun aerodinami bölüm başkanı güney afrikalı adam Dirk DeBeer Rory Byrne’ın yakın dostu. Yani Rory Byrne’e ne kadar güveniliyorsa bu de Beere de o kadar güveniyorum ben. Kısıtlı bütçedeki Lotusu geçen sezon sonunda en hızlı 2. takım yapan adam Ferraride bu kadar kaynak varken eninde sonunda en hızlı takım yapacaktır. Frenleri çözmek çekiş için hayati öneme sahip. Geçen sene Lotus yine en düşük düzlük hızlarına sahipti ama aerodinami sayesinde ne kadar büyük adımlar atmıştı. Bunu Lotusta yapıyorlarsa Ferraride köküne kadar yaparlar. Allison-De Beer ikilisi varsa aerodinamide soruna yer yok. Ama şu Tombazi ile Marmorini saçmalıyorlar, Matiacci bunları göndersin. Yerlerine amerikadan Ersden anlayan 2-3 adam getirsin parası önemli değil yeterki Ferrari motor aksamı konusunda geride kalmasın.

      1. Mercedes’in de genç pilotlar testine katılmasına izin verilmemişti, takımlar orada çok daha uzun mesafeler katetmişti diye hatırlıyorum. Mercedes 1000kmlik testte aero bile deneyememiş.

  4. yalçınkaya avatarı

    biraz danforce birazda düzlük hızı alo tekerlek tekerleğe savaşacaktır mecdeslerle buna eminim

  5. iyimiş daha cok yenilik lazım mercoyu yakalamak için en azından hızları aynı olsa rejabet edılır daha zevklı olurda 1. için savasmayı gormek lazım

  6. Bu sistemi hafta içindeki Bahreyn testlerinde gördüğümde illegal olduğuna emindim, ancak nasıl olduysa geçirmeyi başarmışlar. Olması gerekenden daha büyük gibi gözüküyordu.

  7. Ferrarinin tipi mercedese çok benziyor burun tipi falan onlarla baş etmesi lazımdı ama olmadı bakalım 🙂

    1. yalçınkaya avatarı

      ferrarinin sorunların üstesinden geleceğinden eminim çünkü hakikaten çok güçlü bir ekibi var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir