Renault, Toyota ve Honda Motorlarına Gelişim İzni!

yazar:

kategori:

Renault ve Honda, 2009 sezonu öncesinde motorlarında performans artışı için yetkili takımlar arasında olacaklarını doğruladı.

FIA daha önce, bazı V8 motorların bu sene avantaj kazanması nedeniyle ortaya çıkan durumun ardınndan motor performanslarını dengelemede bazı takımlara izin verileceğini söylemişti.

İspanyol gazete El Pais’e konuşan Flavio Briatore: "Yapmak istediğimiz bütün değişiklikleri içeren projeyi FIA’ya sunmamız ve onların da bunu onaylaması gerekiyor."

Honda takımından CEO Nick Fry ise, bu çalışmalar için sadece bir kaç takıma izin verileceğini ifade etti.

Nick Fry: "Bazıları için, McLaren, Ferrari ve BMW gibi, muhtemelen gerekli değil. Ama ever, şunu doğrulayabilir ki, biz bunu yapabileceğiz"

Bunların yanı sıra Toyota’nın da motor performans gelişimi için onaylanan diğer takım olduğuna inanılıyor.

Motor dondurma kuralının ardından Renault’un 30 beygir geride kaldığını söyleyen Briatore: "Açıkçası motorun konseptini değiştiremeyeceğiz ama bazı dahili parçaları modifiye edebileceğiz"

"Bu sene aracını en çok geliştiren takım biziz. Motorumuzdaki gelişimle birlikte 2009’da, harika bir araca sahip olacağız"


Yorumlar

  1. tahsin kubisa 1 giderken alonso 2 giderken kubisa neden alonsoya fark açamadı dermisin bana ama alonso öne geçince tanm 7 8 saniye taktı

  2. raikkonen demecinde kubica'yı ancak düzlük sonunda yakalıyordum buda onu geçmeme mani oluyordu dedi.BMW motoru ile ferrari motoru arasındaki fark geçiş yapmak için yeterli değil ama ferrari daha iyi olan şasisi ve BMW'nin hava boşluğundan yararlanıyordu. ama aynı ferrari aracını kullanan massa ise daha düzlüğün ortasına gelmeden webber'i geçti (webber'in aracında renault motoru var) buda herşeyi açıklıyor.

  3. Ben de öyle tahmin ediyorum. Bir kaç site var ama doğruluğu nedir bilemiyorum.

  4. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Hayırdır Sam amca ;bildiğim kadarıyla bu tip bilgiler bir sonraki yıl piyasaya çıkıyordu eskiden fakat o vakitlerde motorlar her yıl değişiyordu ancak aşağı yukarı 800hp. civarına dolanıyorlar – + 40hp. ….

  5. Arkadaşlar formula1d e şu anki tahmini motor güçlerinin yazdığı bir site varmı?

  6. Motorların dondurulması kuralı zaten en başından beri saçmaydı. Şimdi de 3 takıma açıkça bir ayrıcalık verildi. FIAnın tarafsızlığını savunuyordum her zaman ama bu olayla birlikte tüm inancımı kaybettim açıkçası.
    Herkes motorun ne zaman donacağını biliyordu, kurallar açıktı, Ferrari, Mercedes ve BMW geliştirdiyse kurallara uygun olarak pekala Honda, Toyota ve Renault'da geliştirebilirdi. Kurallar herkes içindi sonuçta. Ben bu olayın savunulacak bir yerini göremiyorum kusura bakmayın.

    Hakan ben BMW en hızlı gibi bir söz söylemedim. Ferrari düzlüğün sonunda yakalıyordu ama buna daha iyi olan aerodinamisini ve BMWnin yarattığı hava boşluğunu kullanmasının da payı var dedim. Tek başına motor gücü Ferrari'nin BMWyi geçebilmesi için yeterli değil. Arada en fazla 10hp güç farkı var.

  7. mike shinoda avatarı

    saçmalık belli bir süre içinde geliştiremiyorsan ve verilen süreye kadar yan gel yat yaparsan olcağı bu… FIA=Ferrari diyen arkadaşlar şimdi neden konuşmuyorlar ??? Madem FIA=Ferrari ozaman Ferrari'yede gelişim izni verselerdi… Ayrıca bu çok saçma bir uygulama rekabet denen olay tamamen ortadan kalkıyor…

  8. BMW  ///M Power avatarı
    BMW ///M Power

    Fia motor kurallarını en sonunda yüzüne gözüne bulaştırdı. Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi.Ya bir kere aerodinamik gelişmelerle ne kadar ileriye gidilebilir. Nereye kadar gidilebilir. Bunlar birbirini tamamlayan ana faktörler. Paket bir bütündür. Bunları söylemeye zaten gerek yok. Zaten takımlar bu iki faktörün arasında en optimum dengeyi yakalayarak bir şeyler yapıyorlar. Bence güçsüz bir motorla (Ferrari,BMW vs)en iyi iş çıkartan Renault'tu 2005/06 da. Burada ne oldu arkadaşlar. Parası ve altını çizerek söylüyorum beyin gücü en fazla olan takım en kısa zamanda işleri toparladı. Diğerlerine ise siz öyle olduğunuz yerde kalın demeye getirildi bu iş. Çok saçma bir karardı zaten başından beri. Şimdi arkadaşlar gelişimine izin verilen takımlar ya daha büyük bir adım atarlarsa motor konusunda o zaman ne olur? Bence bunu tartışsanız daha mantıklı. O zamanda diğerleine izin verir artık Fia ve nöbetleşe şampiyonluklar yaşanır önümüzdeki yıllarda.Yani Fianın motor dondurma kuralı her halükarda rezaletini koruyacak. Yine en fazla parayı harcayan düdüğü çalacak. Kimseden korkmuyorum ama Honda diğerlerinin önüne geçer diye düşünüyorum motor konusunda.

  9. Utku İKİZPINAR avatarı
    Utku İKİZPINAR

    Yav topu topu 2 yarış kalmış, seneye her bi şey değişecek zaten. Motor konusunda bir ortak noktaya gelinemeyeceği de aşikar… İyi olan kazansın 🙂

    BMW POWER

  10. seninle uğraşacak ne vaktim var ne sabrım işine bak sen …

  11. Motoru dondurulması için bir tarih vardı işte o tarihe kadar bmw, mclaren , ferrari iyi çalışmış diğerleri yatmış demekki bu kadar basit daha sonra değiştirilen parçalar dayanıklılığı artırmaya yönelik yani bir parçada malzemeden dolayı bir terslik varsa onun malzemesini değiştirebilirler. şekil veya işleyiş değişikliği yasak. Yağ, ve egzost gibi şeyler gelişime açık. Rönonun motoruy zaten dondurma kuralı için verilen son tarihte 30 bg düşüktü. Farkı bu kadar yapmasaydı diğerleri extra efor sarfedip geliştirmişler. "Ayrıca kubicaya raikkonen arkadan yaklaştığında kubicanın lastiklerde ufalanma sorunu vardı. Sonra arayı açtı lütfen yarışı iyi seyredin."

  12. dıkkat ettysen takıma ve taraftarına yazdım sende her yazdgnn cevabını alırsn renault takımına dedıgın hersey ıcın cevabını alrsın hıc ufak yerlerden bnı maglup edecgını sanma bu söz oyunlarına gelmem

  13. savundugun ilkeleri yazdığın yazıdan anlayabiliyorum…ayrıca ben hiçbir renault taraftarına ağlıyor demedim uydurmayalım takıma söyledi…her yazdığın cümlenin cevabını alırsın ağır yazarım falan olur filan olur gibi şeylere girme…

  14. sen bi takıma ve taraftarlarına ağlama gibi ithamlarda bulunursan elbette birileri cıkar adam gıbı yorum yap der sen germe ortamı daha gır seyler yazablrm ama gerçkten savundugum ılkelere ters dusuyr

  15. arkadaşlar ortamı germeden yorumlara devam edelim teşekkürler

  16. hakikaten insanların sinirlerini gevşetiyorlar diğer arkadaşlardan kendim adıma özür dilerim..

  17. emin ol sana cevap verrdim ama su sitede ortamın gerilmemesnı ısteyen ınsanlardanm ve gerilmemesı adına sana cvp vermyrm allaha sükür cok iyi bir zekaya sahibim ve söyledklermn arkasındym

  18. nebi sertoğlu avatarı
    nebi sertoğlu

    arkadaşlar isterseniz bu yorumları burada btirelim birbiriniz kalbini kıracaksınız ayıp oluyor.

  19. erhan yuh artık valla haklısın en hızlı araba bmw tamam anladık ferrariyide geçtiniz

  20. yav nerden biliyosun değişmediğini fia soyluyor bunu bu sezon dogan avantajdan dıyor nası anlıyosn bu sezon dogan avantaj dıyor dayanklılık adı altında yaptı yapıcagını üç takım bu ödeve iyi çalısmaksa yakında bu üç takımda calısmaya baslıcak ozmn görcz kım daha ıyı calısmıs ayıp edıyosnz gerckten fia motorları ınceleyen fia dıyor bunu BU SEZON OLUSAN AVANTAJ dıyor baska soze ne gerek var

  21. Ferrari düzlüğün sonunda yakalıyordu BMW ancak BMW nin arkasındaki hava boşluğunu kullanarak yapabiliyordu. Ferrari max hız olarak BMWye oranla daha hızlı ama geçiş yapabilecek kadar değil.

  22. Yasin esas sen beni anlamak istemiyorsun. Motorların gücü değişmedi sezon başından beri, sadece dayanıklılıkları arttı. "Ferrari 30hp kazandı" gibi iddialar atıldı ama FIA incelemelerinde her 3 motorunda sezon başındakiyle aynı olduğu ortaya çıktı. Bu 3 takım ödevlerini iyi çalıştı, güçlü motorlar üretti bu kadar basit.

    Renault, Toyota ve Honda aynen Mercedes, Ferrari ve BMW gibi dayanıklılık artıracak parçalar kullanacaksa sorun yok ama Briatore açık açık güç kazanımından behsediyor. Eğer bu 3 takıma sen bu ayrıcalığı gösteriyorsan nasıl FIA nın tarafsızlığından bahsedebilirsin?

    Bütün araçların motoru aynı, şasilerde gelişim yapamayacaksın gelecek yıldan itibaren ondan sonra yok geçişler yok heyecan. Arkadaki aracın önündekini geçmesi için 1sn gerekecek diyorlar, sizce bu koşullarda araçlar arasında 1sn fark olacakmı?

  23. yasin uğraşma kardeş değmez yarası olan gocunur saygılarınla kardeşim

  24. yatıp nasıl gelsterecekler bunlar da calıscak öyle bır hava yarattıkı bazı arkadaslar sankı %100 gelişim hakkı verıldı bu takımlar belırlı konularda fia onayyla değişklik yapacaklar bunlarda çalısmayla olacak yan gelip yatmakla değil

  25. dediğim gibi çalışıp avantaj sağladı FİA nın denetiminde siz niye çalışmadınız cevap yok..kolay yolu seçtiniz ağlamayı…pistte 4 renault,4 toyota ve 2 honda var ağlayınca düzeleceği zaten biliniyordu..kolay yolu seçtiniz…

  26. yok onların ihtiyacı yok muhtesem bır motorları var en azından taraftarları boyle dusunyr

  27. murat korkut avatarı

    BMW de gelişime ihtiyaç duymalı bence japonyada kimi uzun düzlükte kubica ya nasıl yaklaştığı motorların arasındaki güç farkını apaçık belli etti. Motorların gelişimini tamamen serbest bırakmaları en doğrusu ama sanırım böyle bir şey olmayacak,bakalım gelecek yıl aradaki farklar ne ölçüde kapanacak.

  28. ayrıca fianın renaultu kayırmak gibi bir gayesi olsa emin ol kütle amortisörüne serbestlk gettrrdi kütle amortısoru gıttı renault bitti:D şimdi tekrar gelyr kütle amortısoru yasaklanmasa renault bukadar kötü günler yasamazdı 30 beygırlk farka ragmen ztn sampıyonlugun geldıgı yıllarda bıle renault motoru rakıplerı kadar ıyı değildi düzlklerde ama virajlarda olayı dengleıyoduk

  29. bu sene avantaj kazanması dıyo ıyı okuyun ben altı cızılmesı gereken noktaları verdım motor aynıysan neden bu sene avantaj sagladığı ifadesini kullanıyo fia ha cevap cevap motorlar aynı değil kural açığı kullandılgı ıcın fia kontrollerde temiz raporu verıyor cunku bır acık var kurala uyanın sucu ne???? onlarda kullanacak esıtlenecek olay bu okadar:D

  30. "FIA daha önce, bazı V8 motorların bu sene avantaj kazanması nedeniyle ortaya çıkan durumun ardınndan motor performanslarını dengelemede bazı takımlara izin verileceğini söylemişti"

    bu ne demek motorlar aynıysa bu ne:D dediğin gibi 3 takım kural acıgını kullandı ve bu acıktan dogan beygir gücünü diğer takımlar da kullnacak hepsi bu bunu anlamak cokta zor olmasa gerek

  31. nebi sertoğlu avatarı
    nebi sertoğlu

    yasin onlar işlerine geldiği gibi anlıyorlar.çünkü renault güçlenirse onlar yine hava alacaklar.boşveeeeeeer salıver gitsin

  32. yasin hepsini okudum.3 takımın motorunun aynı olduğu Fia tarafından belgeli zaten…adamlar özel benzin,yağ gibi olaylara giriyorlar,fia dan izin alıp üzerinde oynanabilecek parçalrı değiştirebiliyorlar,herşey kurallara uygun,kimse size bunları yapmayın demedi..yakıt tedarikçisniz elf ten benzin ve yağ yönünden bir destek gelmedi…çalışan takımlar çalıştıklarıyla kalacaklar ağlayanlar kazanacak….dediğim gibi tam bir saçmalık

  33. Erhan Başdaş avatarı
    Erhan Başdaş

    Fia kuralları BMW FERRARİ MC LAREN için ayrı RENO HONDA TOYOTA için ayrı mı işliyor herkese aynı kural geçerliyse geride kalan takımlar da diğerleri gibi gliştirsinler araçlarını neden ayrıcalık istiyorlar ki bunu gündeme gewtirmenin anlamı ne o zaman FERRARİ BMW ve MC LAREN kural ihlalı yaparak mı araçlarını geliştirmişler ki geride kalan bu 3 takım biz de araçlarımızı geliştirecez diyorlar zaten Ferrari Mc Laren ve Bmw takımının yaptığı gelişimi yapmayın mı dediler ki onlara

  34. abi bu olayı herkes yanlıs anlıyo yav 😀 başlığı okuyan sanldırıyo ısın boyutu farklı 😀

  35. çalışanın ödüllendirilmediği,yatanın desteklendiği tam bir saçmalık…

  36. saçmalık…

  37. bence sen tamamen yanlıs anlamssn erhan arakdasım fry ve flavionun dedıklerını bı oku ztn anlayacaksn fianın amacını özellkle fry ın""Bazıları için, McLaren, Ferrari ve BMW gibi, muhtemelen gerekli değil. Ama evet, şunu doğrulayabilir ki, biz bunu yapabileceğiz" gerekli değille ztn özetlyr ne demek oldugunu sen sanırım baslıga gore yorum yapmssn bnce iyice anlayıp dınlemeden yorum yapmak yanlıs ne demiş atalarmz iki dinle bir konuş 😉

  38. murat arkaasıma %100 katılmakla beraber erhan arkadasım sen olayı tam olarak kavrayamamssn fry ne dıyo bı oku bıze tanınacak hak bmw macca ve ferrari için gerekli değil diyor cunku onlar bu bıze tanınan hakkı ztn kullanıyolar dıyor onlar ztn bızım yapacagmz seylerı motorlarında kullanıyolar dıyor ıyı bı oku ıstersen sankı fia renaultua herseyını gelstrblrsn mı dıyor bukadar kör olmayın luttfen ortada 30hp var bu adaletsızlk cn sene bu fark yoktu bu takımların sucları kurallara baglı kalmakmı ıste fıa da bu baglılıgı odullendrıyor acıklaması bu diğerlerinin yaptıgını bızımklerınde yapmasına ızın verıyolar spor boyle ölmez canlanır rekabet artar pilotaj konusur yoksa her yarıs macca ve ferrari kazanacaksa bu ztn spor olmaz spor rekabettir analayana fanatıklıge luzun yok

  39. murat levent avatarı

    İyide burda reno veya hondanın motoru kötü yapmış olması sorun değilki, onlar sadece kurallara tam uygun motro üretti, diğerleri ise kural açıklarından yararlandılar ve 30 hp fazla güç kazandılar, FIA istediği kadar motor kontrolu yapsın, sonucta kuralın açığından dolayı kazanımı tespit etse bile diyecek lafı olmaz, kaldıkı bu kazanım tespit edildi. Kimseye haksızlık yapıldığı yok, yapılıyosada yapanlar belli….

  40. Yavaş yavaş F1 ölüyor, F1i motorsporlarının zirvesi yapan şeyler ölüyor, F1in ruhu ölüyor ama siz sırf biraz geride olduğunuz için buna göz yumuyorsunuz hatta destekliyorsunuz.

  41. Arkadaşılar, daha 1 hafta önce BMW motorunu inceleyip Mzlezya'da kullanılam motorun aynısı diyen FIA değilmiydi? Ne geliştirmesinde bahsediyorsunuz? Dayanıklılığı artıracak parçaların değişmesi veya eklenmesi zaten kurallara uygun, bu sadece 3 takıma (Mercedes, Ferrari, BMW) has bir kural değildiki. Ama burada güç kazanımından bahsediyoruz, dayanıklılık falan değil konu.

    "Benim motorum zayıf, öndekiler kalsın biz geliştirelim" diye bir mantık olabilirmi? Seneye Renault motoru 10hp daha güçlü olunca bu seferde 3 takım isyan etmezmi? Etmekte de sonuna kadar haklı olurlar. O kadar para yatırıyorlar bu spora böyle ucuz numaralarla geriye düşmeyi kim ister?

    FIAnın tüm takımlara standart motor vermek istediğini bilmeyen kalmadı herhalde. Bunlarda ilk adımları işte. Yavaş yavaş oraya doğru gidiyoruz. Takımlara "zaten tüm motorların gücü, dayanıklılığı eşit, bari standart motor kullanıp ucuza getirelim" dedirtmeye çalışılıyor. Benim vardığım sonuç bu.

  42. bşy olmasaa böle bır kural cıkmazdı varkı cıktı

  43. Herkesin motorlarını incelediler bir şey yok işte herkes kurallara bağlı. Röno berbat motor yapmasaydı.

  44. sinan  bilir avatarı

    alem bunlar yaw 🙂 f1 değilde sokakta yarışıyor gibiler.biz geri kaldık izin verin bi gelişelim onlara yetişelim 🙂 varmı böyle bişey ya.arkadaşlarda çıkmış aslan kaplan diye takımı yüceltiyor.beyler mercedes,bmw,ferrari iyi motor yaptıysa kabahati ne adamların.siziin takımlar ağlıyor sizde takımınıza aslan kaplan diyorsunuz 😀 ne malum seneye bizim bütçemiz küçük aeroya yeterli para ayıramıyoruz ilk 3 takım kessin gelişmeyei demeyecekleri 😀

  45. Böyle saçmalık mı olur. Adamlar geri kalmış işte arkadan iteklemenin manası ne. O zaman önümüzdeki sene de geri kalmış karoserleri düzelttirsinler nasıl olsa kanat falan eklenmiyo artık. Böyle saçmalık olmaz. Bu formula izlenmez olacak yakında. Herkes bileğinin gücüyle geldi buraya. Kimseye yardım etmenin manası yok.

  46. kürşat baydın avatarı
    kürşat baydın

    çok ilginç..

  47. flavio cok ıddııalı konusmus:D sıze guvenyrz cocuklar hadı artık gosterın yarıslar kazanan bır arac nasıl yapılırı sampıyonlk nasıl kazanırlr bunu tekrar gosterlm yeterkı fernandoya layık bır arac yapın o gerısını kendı halleder merak etmeyınD:

  48. hyr erhan motor dondurma kurallarına sıkı sıkıya baglı kalmamaları bunun tek acıklaması bu yoksa fia boyle bır kararı almazdı ztn tam bır gelısım degıl bu bazı alanlarda modıfkasyon olacak paragrafı tam olarak bı daha okursan anlarsın flavio cok ıddıalı konusmus:D ztn fry ne demıs yok onlar için gerekli değil demiş yani onlar ztn kullanıyo bu takımların sımdı yapacaklarını bu takımların tek sucu bu kurallara sıkı sıkıya baglanmaları ve boylecede estılk saglanmıs olcak ben bunda bır garıplk gormyrm diğer 3 motor uretıcısıde kurallara sıkı sıkıya baglı kalsaymıs boyle bır kural ortaya cıkmazdı

  49. erhan ne oldu birden kasılmaya başladınız daha bu neki 2009 da göreceksiniz zamanın bazıları görevleri adam akıllı yapsalardı böyle kurallar olmazdı ama fia yapmadı

  50. Şimdi bunun adı çifte standart değilse nedir? Yani Mercedes, Ferrari ve BMW nin suçu motorlarını iyi yapmış olmaları mı? Adam gibi ödevlerine çalışıp iyi motor yapsalardı, birisine başka kural, diğerine başka kural nerede görülmüş?

  51. işte bu kim tutar seni aslanım renault daha neler yapacaz bu motor bi gelişsin bakın bakim tıpkı 2005 2006 da ki renault geri dönecek çok harika bir haber RENAULT F1 TEAM FERNANDO ALONSO KARANLIĞIN PRENSİ

  52. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Öndekiler olduğunuz yerde kalın piste güvenlik aracı girdi aradaki farklar kapanacak güvenlik aracının girme nedeni Renaultun Honda ve Toyota motorları ile zincirleme kazaya karışmış olması ….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir