BMW ve Mclaren, Motorların Açılması Konusunda Şaşkın

yazar:

kategori:

Formula 1’in önde gelen takımlar FIA’nın motorları eşitleme kararı karşısında şaşkın olduğunu belirttiler.

Red Bull ve Renault’un motor performanslarını arttırmalarını istemeleri üzerine FIA gelecek sene harcamaları kısıtlama ile birlikte güç ünitelerinin eşitleneceğini açıkladı.

Henüz motorların eşitleneceği doğrulanmamış olsa da, Mclaren Mercedes ve BMW Sauber temsilcileri bu girişimden memnun olmadığını söyledi.

Ron Dennis "Biraz kafamız karışmış durumdayız. Tüm bu 5 sene kurallarda stabilite konuşmaları harcamaları azaltma ile çıktı ve harcamaları azaltmayı kabul ettik."

"Harcamaları azaltmak için motor gelişim takımını tamamen bitirdik ve şu anda dayanıklılık üzerinde çalışan kişiler var."

"Bunlar gerçekten materyali ve motoryükü altındaki bileşenlerin karakteristiklerini bilen kişiler. Bu tamamen farklı bir teknoloji grubu, dayanıklılığa odaklanmış daha küçük bir teknoloji grubu." dedi.

Dennis ayrıca gelecek sene KERS’in takımlar arasında farklılık yaratması ile motorların nasıl eşitleneceğini de merak ediyor.

Dennis "Gerçekte KERS mücadelesini seviyoruz. Bunun gelmiş geçmiş en iyi şey olabileceğini düşünüyoruz çünkü bu çok mücaldeleci, kompleks ve uzman olması çok zor bir teknoloji. Eğer iyi yönetilirse performans farkı yaratır. Ancak bu da belli bir harcama ile gerçekleşir."

"Fazla düşünmüyoruz, adapte olacağız, tekrar kaynak sağlayacağız ve finanse edeceğiz ve rekabetçiliğimizi sürdürmek için ne gerekliyorsa onu yapacağız ve KERS ile olacağınz çünkü biz mühendislik mücadelesini seviyoruz."

"İnsanoğluna yardımının dışında bunun parayı saklamanın bir yolu olmadığını belirtmek istiyorum."

"Hiç bir şey için negatif değiliz ancak mesajdaki sürekli değişimden rahatsızız. Parayı saklıyor muyuz? Teknolojik bir yarışma var mı? Bir yerde KERS var ancak diğer tarafta sürekli aynı olan motorlar. 5 sene için dondurulan motorları açıyoruz. Bu kafa karıştırıcı."

"Değişiklik paraya mal oluyor. Şu anda çok iyi motor yarışları var. Çok yakın ve diğerleri yakalayacak. Eğer bir şey yapmamız gerekiyorsa yapacağız ancak yaptıklarımızı neler yaptığımızı ve niçin yaptığımızı bilerek yapmalıyız çünkü kafamız oldukça karıştı." dedi.

Mario Theissen "FIA’nın motorların eşitleneceği şeklinde yaptığı açıklama şu anda olacak değil, sadece kapıları açıyor. Bana göre hesaba katılması gereken bir kaç nokta var."

"Öncelikle bu bir rekabet konusu, durumu değiştirir. İkincisi bu herkese açık olmalı. Üçüncüsü ise bu dikkatli bir şekilde yapılmazsa bir başka harcama yarışına girişilecek."

"Bana göre bu FOTA Teknik grubu ve motor çalışma grubu içerisinde dikkatli bir şekilde tartışılmalı ve mantıklı bir şey bulunmalı." dedi.

Ancak tüm motor üreticilerinin bu eşitlemeden mutsuz olduğu söylenemez. Honda CEO’su Nick Fry bu gelişimden oldukça memnun olduklarını söyledi.


Yorumlar

  1. ezik reno elinden lolipopu alınmış bir çocuk gibi ağlıyor çalış ve geliştir çalışmassan ağlarsın şimdi olduğu gibi.

  2. Ezik rönö ya 30 beygir lazım.

  3. Ya iyiki bir yarış kazandınız. Kaza bela. Rönonun ne olduğunu şangayda anlarız bakalım. Zaten motordan konuşuyoruz burada. Hadi yine iyisiniz avans verecez size.

  4. sam ferrari ve macca için konusuyosan dogru ama bmw ıcın konusuyosan renault bmwyı gecmıs durumda str ve toyota da cok yakınlar yanı bu ıkı yarısta onlarda sızı geceblr dıkkat etde o goller ssenın kalede patlamasın

  5. böyle bi uygulama yapılacaksa bu her takıma açık ve eşit olmalı, f1 tarihinde bu tür bir ayrıcalık içeren olay görmedim, kesinlikle adil diil, motor dondurma kuralı dışında kalan alanlarda yüksek değerde para ve zaman harcayıp bir adım öne geçmiş takımların hakkı yeniyor, ferrari mclaren ve bmw'nin motorları fia incelemesinden temiz raporu aldılar ve bunun sonucunda takımlar hala neyi tartışıyolar anlamak mümkün diil, fia artık önceden zaman sınırlarını belirlediği bir kuralı bile zamanından önce değiştiriyor, bu şekilde tasaruf yapılamaz, bu düzenlemenin amacı açıkça bellidir, motorları standartlaştırma konusunda atılmış ilk adımdır bu efendim

  6. Motordan bahsediyor sanırım arkadaş. Konumuz motor zaten.

  7. nebi sertoğlu avatarı
    nebi sertoğlu

    bir aradaşın deyimiyle ((sam amca)) hadi mclaren ve ferrariyi anlarımda bu bmw ye ne oluyor onu anlamıyorum.yahu şu anda zaten renaulttan gerideler.

  8. Böyle saçmalık olmaz. Burdan çıkarılacak sonuç BMW,McLaren ve Ferrari bir kez daha ne kadar ileride olduklarını gösterdiler. Baksana diğer takımlara yetişsinler diye avans veriyorlar. Hani güçsüz takımlara avans verilir ya sen 3 gol atmış gibi başla diye onun gibi 🙂

  9. Gökhan Dündar avatarı
    Gökhan Dündar

    Çok saçma bir karar ne demek oluyo bu yaa fia'nın belirlediği kurallar dahilinde motorlar üzerinde geliştirmeler yapılıyor zaten.Ve bu haberde adı geçen 3 markada bu kurallar çıkarıldığında f1 de yarışıyordular.Onlar güçsüz motor yaptıysa diğerlerinin suçu ne renault-toyota-honda hiç biri küçük firma değil we isterlerse bg açığını kapayabilirler.Bu çıkan kuralla diğer markalar belli bir süre sonra şikayetlerini dile getireceklerdir.

  10. kaan kaanhan avatarı

    saygıdeğer insan ve ekibi yatıp kalkıp rüyalarında motor görüyorlar herhalde, yakında rallydeki gibi HP sınırlaması yaparlar. v8 lere 800hp sınır derler bunuda Secu ile denetlerler vs.. :S

  11. Hakan Hakan avatarı

    itiraz etmeleri doğal . haksız şekilde elde ettikleri avantajı kaybetmek istemiyorlar. yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış!

  12. Neden yapıyorlar sorusunun cevabı açık aslında. Bütün motorları eşit seviyeye getirip takımlara "madem güçler eşit motor geliştimeye para harcamak yerine standart motor kullanalım" dedirtilmeye çalışılıyor. Zaten Mosley ve Bernie her röportajlarında bunu istediklerini açıkça söylüyorlar.

  13. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Renault ,Toyota ve Honda diyelimki motoru geliştirirken fazlaya kaçırdılar bu kez ne olacak Mercedes ,BMW ve Ferrari mi gelişim yapacak komik komik işler yapıyorlar fakat ne uğruna olduğunu bilsek bizde memnun olacağız ve ne izlediğimizi daha iyi kavrayacağız gibime geliyor ….

  14. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    FIA ne yaptigini kendide bilmiyo takimlar ne yapsin 80 yasinda bir bunak ihtiyara FIA yi testim edenler destekleyenlere de bir cift sözüm var bunca bu isiden anlayan genc varken azgin ihtiyari destekliyorlarya PES yani

  15. kuralları koyanları ortaya koyup oylamaları gerekiyor.Çünkü bu adamların düşünceleri sabit değil.Fia bu işi bilmiyorsa (ki bilmiyor f1 den ne anlarlarki) herşeye karışmaması lazım.
    şimdi mclaren motor takımını dağıttık diyor hondada büyük ihtimalle aynı şekilde dağıttı 5 sene sonraya yatırım yapacak değiller bu adamlar tekrar toparlanıp uğraşacaklar astronomik rakamlar ortaya çıkacak para yine gidecek.
    Kurallar her zaman olduğu gibi belli takımları geride bırakmak için konmuş olacak. Fia nın yegane amacı

  16. ezilenler bir gün mutlaka dönecektir bunu böyle bilsinler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir